10 őszinte kérdés, 10 őszinte válasz

Írta: Bartos Marianna  |  2016. szeptember 26.  |  c 6 hozzászólás

A múlt héten két kérdezz-felelek videót is készítettünk, amiben válaszoltunk olvasóink álláskereséssel kapcsolatos legfontosabb kérdéseire. Több visszajelzést is kaptunk, hogy jó lenne ezeket írásos formában is olvasni, ezért kiválasztottunk 10 különleges, ám nagy érdeklődésre számot tartó kérdést, amiket írásban is megválaszoltunk. Bartos Marianna vezető karrier-tanácsadónk írása.

Kérdések és válaszok álláskeresőknek

1. Mit írjak az önéletrajzomba, ha teljesen váltani szeretnék ahhoz képest, amit eddig csináltam?

Ebben az esetben az önéletrajzod célkitűzés és erősségek részébe írd be, milyen olyan képességekkel rendelkezel, amelyekre az eddigi munkád során is szükséged volt, és amelyre a következő területen is szükséged lesz. Például, ha eddig személyi asszisztens voltál, most pedig ügyfélszolgálati területre jelentkezel, akkor emeld ki a kommunikációs- és problémamegoldó készségedet, és az ügyfél-orientált gondolkodásmódodat.

A szakmai tapasztalatok részben is érdemes a feladatok felsorolásánál azokat részletezned, amelyek valamilyen módon kötődnek a külső- és belső ügyfelek kiszolgálásához, problémák megoldásához.

Amennyiben vannak olyan tanulmányaid, ismereteid amelyek az új, megpályázandó területre vonatkoznak, azokat sorold fel mint releváns tanulmányok.

2. 24 év alatt 8 munkahelyem volt, néhány kevesebb, mint 2 évig tartott, ez mindig felkelti az interjúztatók figyelmét. Mit tegyek, hagyjam ki a nem relevánsakat, vagy magyarázkodjak?

Az önéletrajzban nem kell mind a 24 évről írni, bőven elegendő az utolsó 12-15 évet belevenni. Nem lehetnek viszont benne lyukak, ennél kevés gyanúsabb dolog van ugyanis az interjúztatók számára. Munkaviszonyok közül az egy évnél rövidebbeket tudod kihagyni azáltal, hogy a munkaviszonyok időtartamánál csak éveket jelölsz meg.

A motivációs levélben viszont – ha az önéletrajzodban több rövid,1-2 éves munkaviszony van – feltétlen térj ki arra, hogy hosszú távra keresel egy stabil, megbízható munkahelyet, mert ez fontos számodra. Írj továbbá néhány mondatot arról, hogy a rövid munkaviszonyaid esetén mi volt a váltás oka. Nem kell ezt a részt túl bő lére ereszteni, röviden tárgyilagosan írd le, ha felszámolták, eladták, vagy leépítették a céget.

3. Baromira nem boldogulok a motivációs levelekkel. Nem az a lényeg, hogy leírjam, mi motivál engem?

A motivációs levél az álláspályázatnak azon része, amelyben leginkább meg tudod mutatni önmagadat, a személyiségedet, értékrendedet, azt, hogy Téged mi mozgat.

Érdemes 3 területet lefedni a motivációs levélben:

 1. miért érdekel a cég;
 2. mi érdekel különösen a meghirdetett munkakörben
 3. illetve mi az az eredmény, amire a legbüszkébb vagy a szakmai pályafutásodban.

A fenti 3 kötelező részen felül negyedik elemként – ha szükség van rá – beilleszthető a motivációs levélbe a „kifogáskezelés”: azaz kitérhetsz azokra az „aggályokra” , „fenntartásokra” amelyek az önéletrajzod alapján felmerülhetnek veled kapcsolatosan, és kezelheted ezeket a kifogásokat. Ilyen aggályok lehetnek például: életkor, tapasztalat hiány adott területen, kisgyermek, nyelvtudás hiány, gyakori váltások a karrieredben, hosszabb ideje állás nélkül vagy stb.

A kifogáskezelés részben érdemes ezekre a felmerülő aggályokra megnyugtató válaszokat adni: például kisgyermekes anyukák esetén kitérni arra, hogyan megoldott a gyerekek felügyelete stb.

4. Kisgyermekes egyedülálló anyukaként az a kérdésem, hogy mindezt egy állásinterjún hogy lehet úgy előadni, hogy kevésbé tűnjön negatívumként. Ugyanis az a tapasztalatom, hogy ha nem is hozom a munkáltató tudomására a családi állapotomat, egy 3 éves kisgyerek nevelése már önmagában negatív tényező.

Ahogy már többször elmondtuk, javasoljuk, hogy az önéletrajzodban illetve a motivációs leveledben már térj ki a kisgyermek kérdésre. Az önéletrajzba beírhatod a gyes időtartamát, a motivációs levélben pedig érdemes külön is kitérni arra az ún. „kifogáskezelés” részben, hogy miért is nem probléma a gyermek: fejtsd ki pl. mennyire keveset volt eddig is beteg a gyermek, ki tud betegség esetén vigyázni rá, milyen módon megoldott a gyermek reggeli és délutáni óvodába történő elvitele, hazahozása stb.

Ha ezekre kitértél a motivációs leveledben, és behívnak interjúra, valószínűleg nem zárkóznak el a kisgyermekes anyukák foglalkoztatásától, ha van lehetőség – esetleg a meséljen magáról kérdésre adott válaszban – térj ki magadtól is erre a kérdésre, erősíts rá arra, hogy mennyire nem fog problémát jelenteni ez a körülmény a munkádban.

Mindezek mellett hangsúlyozd azt, hogy mennyire motivált vagy a munkába való visszatérésre, emeld ki, hogy milyen előnyös tulajdonságaid vannak neked, mint a kisgyermekes anyukáknak többségének, pl. szervezőkészség, időmenedzsment, prioritások felállítása, hatékony munkavégzés, konfliktuskezelés, amely tulajdonságokat a munkában is kiválóan tudsz alkalmazni.

5. Ha az önéletrajzba ne tegyünk fényképet, akkor a LinkedIn-es profilból is szedjem le?

A válaszom határozottan, NE! Mindjárt elmondom, miért.

Az önéletrajzba azért nem javasoljuk a fénykép használatát, mert azt szeretnénk elérni, hogy az első 5-7 másodpercben, az önéletrajzot olvasó ne a fénykép alapján döntse el, hogy továbbolvassa az önéletrajzodat. Az a célunk, hogy ez a döntés az önéletrajzod beltartalma, szakmaisága tehát az összefoglalás, célkitűzés alapján és ne szimpátia alapon szülessen meg.

Amikor a munkáltató már a LinkedIn adatlapodat nézi, akkor feltehetően már felkeltetted a kiválasztást végző szakember figyelét. Ráadásul a LinkedIn profil esetén sem a munkáltatók sem a tanácsadó cégek nem veszik komolyan azokat a pályázókat, akiknek nincs fenn fotó az oldalán, szóval itt használd bátran. Sőt, célszerű egy jó minőségű, nagy felbontású fotót használni, ahogy András LinkedIn adatlapján is láthatod.

Baráth András Linkedin adatlapja

6. Hogyan győzzem le a stresszt interjú közben?

A legjobb stresszkezelés a felkészülés: minél többet gyakorlod a kérdéseket és a kérdésekre adott válaszaidat, annál magabiztosabban fogsz tudni válaszolni az interjún, hiszen már nem tudnak meglepni a kérdésekkel. Dolgozd ki magadnak – akár írásban- a leggyakoribb állásinterjú kérdéseket, majd játszd el a helyzetet barátoddal, barátnőddel, pároddal, gyermekeddel, kérj tőlük visszajelzéseket, hogy minél inkább tudatában legyél annak, mi az, amit jól csinálsz és mit érdemes fejlesztened. Akár fel is veheted a válaszaidat egy hangrögzítővel, vagy hang és képrögzítővel, ez sokat segít a gátlások legyőzésében.

Ha alaposan felkészültél, és még mindig stresszes vagy az interjú előtt, alkalmazd a vizualizációt. Érkezz meg az interjú helyszínére, ülj ki a parkba, vagy csak tölts el még néhány percet az autóban, és képzeld el az interjú helyzetet, a szobát az interjúztatókat, milyen bútor lesz a teremben stb, ez mind segít lenyugtatni a gondolataidat.

Nagyon hasznosnak tartom a légzésterápiát is , 3-5 percen keresztül gyakorold, hogy ugyanolyan ütemben, de lassan beszívod a levegőt, majd kifújod, ez is segít megnyugtatni az esetleg torkodban dobogó szíved.

A legjobb stresszkezelés pedig, hogy higgy önmagadban és abban, hogy sikerülni fog az interjú, mert ha Te nem hiszel benne, hogy tudnád mással elhitetni, hogy alkalmas vagy a feladatra?!

7. Friss diplomás pályakezdőként – úgy hogy 28 éves vagyok – hogyan érdemes belevágni az álláskeresésbe?

Természetesen neked is egy kis pályaorientációval kell kezdened: azaz meg kell határozni, milyen olyan ismereteid, készségeid, képességeid vannak, amiben jobb vagy mint az „átlag” álláskereső.

Gondold végig ezek milyen munkakörökben használhatók. Van-e igény erre a piacon – azaz ellenőrizd a keresletet pl. az állásportálok hirdetéseiben, keresnek-e ilyen szakembereket.

Azon is érdemes egy kicsit eltűnődnöd, milyen munkát -feladatokat- szeretnél csinálni.

Ha már kialakult a megpályázandó munkakör, alakítsd ki az álláskeresési stratégiádat: hogyan és hol fogod ezt a munkakört megpályázni: hogyan használod a kapcsolatrendszeredet, hogyan pályázol meg közvetlenül cégeknél állásokat, hogyan használod az online portálokat.

Majd ezek után állítsd össze minden egyes álláspályázatnál a munkakörre szabott önéletrajzodat és motivációs leveledet. Ha ezt a 3  lépést követed, rövid időn belül sikeresen el fogsz helyezkedni.

8. Komolyan szeretnék váltani, ezért minden nekem tetsző állásra pályázom.  Hogyan tudnám mégis tudatni ismerősökkel és ismeretlenekkel, hogy elmennék innen máshová?

Először azt kellene meghatároznod magad számára, hogy milyen munkakörökre tudsz reálisan pályázni, ehhez elsőként gondold végig, milyen erősségeid vannak: milyen olyan tudásokkal, ismeretekkel, képességekkel rendelkezel, amit kamatoztatni tudsz a munkaerő piacon.  Nézz utána milyen munkakörökben van szükség ezen képességekre, mekkora a kereslet ezen munkakörök területén, ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy megnézed hány hirdetés van ebben a kategóriában pl. a Profession állásportálon.  Második lépésként állíts össze egy listát arról, mely cégeknél dolgoznál szívesen.

Ha már tudod, milyen munkakörök és mely cégek érdekelnek, állítsd össze a pozícióra és cégre szabott pályázati anyagodat, és küldd el őket vagy a hirdetésekre, vagy akár közvetlenül a cégekhez -akkor is ha nincs adott munkakörre keresésük a honlapjukon, vagy az állásportálokon.

Ebben az esetben a kinyomtatott pályázati anyagodat személyesen, vagy postán juttasd el a céghez, lehetőleg az adott szakterület irányításáért felelős vezető nevére címezve.

Használd a kapcsolatrendszeredet is, beszélj telefonon a barátaiddal, volt kollégáiddal, főnökeiddel, akár volt üzleti partnereiddel és oszd meg velük, hogy váltanál, beszélj nekik arról, hogy milyen pozíciót keresel, kérj tanácsot tőlük, hogy ők mit gondolnak az irányról, ők hogy indulnának el a helyedben stb. Fontos, hogy ne segítséget kérj tőlük, hanem tanácsot, és ne küldj biankó önéletrajzot, csak ha valami konkrét lehetőségről van információjuk.

9. Ugyanazon a helyen dolgozom 9 éve, ugye új állást állást akkor és csak akkor tudsz megpályázni, ha már felmondtál vagy felmondtak neked. Hogy tudod elérni, hogy úgy mondjanak fel, hogy a végkielégítést is megkapd.

Új állást bármikor megpályázhatsz, akkor is ha még van érvényes munkaviszonyod, az emberek többsége így keres állást, tehát ha váltani szeretnél kezdd el Te is minél előbb, hisz munkaviszony mellett könnyebben keresel, hisz válogathatsz, nincs rajtad az a nyomás, hogy mindenképpen el kell helyezkedned. Ha viszont megtalálod álmaid állását, csak akkor mondj fel, ha aláírt munkaszerződésed, vagy legalább szándéknyilatkozatod van, nehogy két szék közt a pad alá ess.

Végkielégítésre sajnos csak akkor számíthatsz, ha ők mondanak fel neked,  munkavállalói felmondás esetén ez nem jár: kivételes esetben meg lehet állapodni ennek egy részéről, pl. ha a cég anyagi nehézségekkel küzd és szervezeti leépítéseket hajt végre, ekkor felajánlhatod önként a távozásodat a végkielégítés bizonyos részéért.

10. Jelenlegi szituáció szerint 2 közvetlen főnököm van, nem egyszer azonos prioritású feladatot adnak egy időben, mit tegyek ennek a helyzetnek a kezelésére.

Érdemes lenne megnézni a munkaköri leírásodat és/vagy a munkaszerződésedet, hogy ott ki szerepel közvetlen felettesként, ő ugyanis az, aki a munkádat irányítja, ellenőrzi, és feladatot is ő adhat. Kérd meg a másik vezetőt, hogy ne neked közvetlenül delegálja a feladatot, hanem egyeztesse a feletteseddel a határidőt, a feladat elvégzésének mikéntjét, te lehetőleg csak tőle fogadj el feladatot.

Ha ez eddig nem így működött, javaslom kérd meg a két vezetőt, hogy üljetek le hármasban, beszéljétek meg az összes elvégzendő feladatot, és közösen jussatok döntésre abban, hogy mit mikorra kell elvégezni.

***

És ha ez a tíz kérdés és válasz nem lett volna elég, nézz bele itt a Kérdezz-Felelek videónkba, amiben sokkal részletesebben foglalkozunk egy-egy kérdéssel.

 

A szerzőről

Bartos Marianna

Mariann a Gerilla Önéletrajz Műhely szenior karrier-tanácsadójaként dolgozott éveken keresztül. Több, mint 20 éves, multinacionális cégeknél szerzett tapasztalattal rendelkezik. Ebből 10 évet olyan vállalatok személyzeti igazgatójaként töltött, mint például a Rauch, a Sió-Eckes vagy a Johnson & Johnson, és jelenleg is HR vezetőként dolgozik. Biztos lehetsz benne, hogy Mariann cikkeiben olyan HR szakember tanácsait olvashatod, aki a munkáltatói oldalon is hatalmas tapasztalatot szerzett, ugyanakkor a legmodernebb önéletrajzírás- és álláskeresési technikák terén is nagy jártassággal rendelkezik.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Fero
2016. szeptember 28. szerda 09:04

A 8-as kérdésre adott válaszra reagálnék. Egyéni szituációt írnék le. Magam 15 évig dolgoztam a Postánál kereskedelmi területen raktárosként. Tavaly év végén megszüntették a raktárunkat, 2 hét alatt leépítették. Előzmények voltak, de nem gondoltunk erre a lépésre, bár benne volt a levegőben. Ott nagyon pontos, precíz munkát kellett végeznem, mert nagy értékű termékekkel foglalkoztam-sorsjegyek, utalványok, bérletek, feltöltő kártyák stb.-(átvétel, sorozatszám karbantartás, kiadás, ellenőrzés). Nem volt helye figyelmetlenségnek, annál is inkább, mert hiba esetén nem volt káló vagyis zsebbe kellett nyúlni, ha tévesztett a dolgozó. Büszkén mondhatom 15 év alatt egyszer volt olyan eset amikor nem egyezett a leltár, de ekkor más is közreműködött vagyis nagy valószínűséggel nem én rontottam. Tíz hónapja vagyok munkanélküli, szinte minden próbálkozásom kudarcba fulladt. Óriásit változott a világ. Úgy érzem megfelelően képzett, tapasztalt(közgazdasági érettségi, OKJ-s számviteli képzettség, felhasználói informatikai ismeret, logisztikai raktári gyakorlat, B-s és targoncás jogosítvány) munkaerő vagyok. Olyan munkát szerettem volna ellátni ami az előző volt. De ilyen nincs. Raktárosnak ma már alapfokú végzettségű, fiatalokat vesznek fel-fizikailag terhelhető, nem gondolkodik, robotként teszi a dolgát-. Tanult szakmámban viszont az alapelvárás a gyakorlat, napi ismeretek. Itt a kör bezárult számomra. Sajnos egészségügyi okokból nem vállalhatok éjszakai műszakot, olyan munkát ahol nincs munkaközi szünet, vagy nehéz fizikai munkát. Jelenleg a feleségem közbenjárására felvettek portásnak a munkahelyére: minimálbérért, 12 és 24 órás folyamatos munkarendben. Kérdés az, hogy az üzemorvos mit szól majd hozzá az egészségi állapotom fényében. Ez a délalföld. Itt rengeteg betanított vagy segédmunkást foglalkoztatnának(ez jön le a nagyszámú hirdetésből), de más jellegű munkára viszonylag kevés embert alkalmaznak azt is a lehető legkisebb bérért. Szeretném a véleményét kikérni, mit tehetnék? Várom a válaszát az email címemre!

Válasz

  Bartos Marianna
  2016. szeptember 28. szerda 12:05

  Kedves Fero! Nagyon örülök, hogy bizalmadba fogadtál és megosztottad a problémát velem, igen, nem egyszerű a helyzeted, de biztos tudnék segíteni, szerintem sok múlik a jól megírt önéletrajzon, azon, hogy hová milyen módon pályázol, hogy viselkedsz az interjún, boldogan megtanítanálak erre, gyere el tréningre, vagy tanácsadásra, de addig is pár tanács:
  Ha a korábbi területeden szeretnél elhelyezkedni, próbálj meg ne CSAK hirdetésekre pályázni, hanem keress meg közvetlenül olyan környékbeli cégeket, akiknek van raktározásuk: termelő cégek, logisztikai vállalkozások, nagykereskedők.
  Készíts hozzájuk személyre szabott GERILLA önéletrajzot és motivációs levelet, és vidd be személyesen, vagy postázd el.
  Használd a kapcsolatrendszeredet, ismerőseidet, volt kollégáidat, volt ügyfeleidet akikkel együtt dolgoztál, hátha tudnak infot adni, hol keresnek hasonló tapasztalattal kollégákat.
  Szívesen segítenék neked személyesen is, esetleg fontold meg, hogy csatlakozol a karrierklubunkhoz, és ott erre van lehetőség!

  Válasz

dr. Pékh Gyula
2016. szeptember 27. kedd 12:15

Kedves Mariann!

Méltányolom a jó szándékát, és különösen a jó stílusban megírt válaszait..., DE hosszú évek tapasztalata mondatja velem, hogy senior, középvezetői, vagy a feletti munkakör betöltése esetén, teljesen mindegy, hogy mit ír az önéletrajzába, vagy a motivációs levelébe. Ha nincs ismeretsége, hátszele, ajánlója, spanja az esélye = 0 !!!

Üdvözlettel, dr. Pékh Gyula

Válasz

  Bartos Marianna
  2016. szeptember 28. szerda 11:44

  Kedves Gyula!

  Köszönöm szépen a dicséretet, jól esik, hogy értékeli a szándékot és a stílust. Való igaz, hogy a kapcsolatok rengeteget számítanak, különösen a közép- és felső-vezetői pozíciókban -hisz mondjuk is, hogy az állások közel fele a kapcsolatrendszeren keresztül talál gazdára-, ezért kiemelten nagy jelentősége van a manapság oly divatos kifejezéssel élve a "személyes márka" építésnek: ennek része az, hogy milyen a LinkedIn profilunk, mennyire tartjuk a kapcsolatot a volt kollégáinkkal, főnökeinkkel, üzleti partnereinkkel és néhány személyzeti tanácsadóval, el kell mennünk szakmai konferenciákra kapcsolatépítési céllal, mert igen ezek valóban sokat segíthetnek az álláskeresésben. És ez a világon mindenhol így van, szóval nem érdemes ezen keseregni, hanem érdemes alkalmazkodni a körülményekhez.

  Válasz

   dr. Pékh Gyula
   2016. szeptember 28. szerda 16:29

   Kedves Mariann!

   Tökéletesen egyetértünk. Én csak annyival toldanám meg a dolgot, hogy a kapcsolatok nem csak hogy sokat számítanak, hanem az esetek nagy többségében -különösen a "pontozásos" műfajokban, mint reklám, marketing, PR, média-, csak azok számítanak. Ebben az értelemben a legjobb karrier, illetve állás keresői tanács, hogy légy jóban mindenkivel. Ha lehet, a nyolc osztályt nyolc különféle iskolában végezd el, mert akkor neked nyolcszor annyi volt osztálytársad lesz, mint másnak...
   Sajnos az egész "rendszer" képmutató. Attól szenvedek a a legjobban, hogy -már elnézést a szóért-, de egy csomó beszart ember, aki félti a pozícióját eljátsza és a másik emberrel is eljátszatja a HR-es cirkuszt. /Motivációs levél, interjúk, PI index stb... stb.../ Mint ha nem tudná minden beavatott, hogy kié lesz a pozíció. Olyan emberé, akitől nem kell tartani, sem morálisan, sem szakmailag. Olyané, aki nekünk hálás, a mi kutyánk kölyke. Nem látja át két perc alatt azt, ami számunkra veszélyes lehet. Már rég eldöntöttük, hogy ki lesz az, de persze úgy teszünk, mint ha a legnagyobb erőkkel, szakcégek, fejvadászok bevonásával keresnénk a legmegfelelőbb embert. Így persze megnyugszik a főnökség, vagy a tulajdonosi kör, -aki általában külföldi-, csak arról feledkezik meg, hogy a menedzsmentje magyar..., akinek itt kell egzisztenciálisan meghosszabbítania magát... itt kell túléljen...
   A kedvencem a motivációs levél! A leghatékonyabb motivációs levél az alábbi lenne, amit persze sajna nem lehet elküldeni:
   XY vagyok. Ha vette a fáradtságot és tényleg figyelmesen elolvasta a CV-met, úgy mindketten tudjuk, hogy a munkatapasztalataim, szakmai kompetenciáim bőven elegek az állás betöltéséhez. Tudok dolgozni míg el nem visznek a mentők, és már megtanultam minden "gombócot" benyelni. Az élni és élni hagyni mozgalom rendkívül diszkrét és lojális zászlóvivője vagyok, akitől nem kell félnie, mert nem akarok a fejére nőni, nem akarok a tyúkszemére lépni, noha mindketten tudjuk, hogy holnaptól akár az Ön helyét is nyugodtan átvehetném. Az egyetlen dolog amit szeretnék, kifizetni a sárga csekkjeimet és 50 felett is eltartani a családom...
   Kedves Marian, én nem kesergek, csak tapasztalt vagyok, és megpróbálok alkalmazkodni is..., ameddig csak lehet.
   Egészen addig, amíg két diplomával, nyelvtudással és több mint 35 évnyi munkatapasztalattal éhen nem halok...

   Kézcsókkal és tisztelettel, Pékh Gyula

  Fero
  2016. szeptember 28. szerda 09:08

  Azzal egészíteném ki: teljesen mindegy a munkakör. Beosztottként, utolsó emberként is csak ismeretséggel lehet elhelyezkedni.

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book