A 99%-os szabály, avagy hogyan lépj előre a karrieredben?

Írta: Baráth András  |  2020. január 06.  |  c 5 hozzászólás

Az emberek egy jelentős része kizárólag azért jár be dolgozni, hogy fizetést kapjon. Tisztában vagyok vele, hogy nem mindenki akar fejlődni, előre lépni, sőt, sokkal többen vannak akik úgy gondolják, hogy a munka, az csak munka, a főnök pedig az az ember, akivel mindig hadakozni kell a csapatban. Ez a cikk nem nekik szól.

Hogy lesz valakinek milliós fizetése 32 évesen?

Kedves, fiatal hölgy járt a minap nálam konzultáción. Anita projektmenedzserként dolgozik egy multinál, ambiciózus, de azért nem rendel alá mindent a karrierjének 

Zsenge kora ellenére rendkívül ügyesen menetel előre a szakmájában. Nem volt soha vezető, de hétszámjegyű fizetést, céges autót, éves bónuszt és gyakorlatilag minden irigylésre méltó juttatást elért már az életében, amiről mások – hasonlóan ügyes, okos szakemberek –  még csak álmodni sem mernek. 

Mi a titka? Hogy a fenébe érhet el valaki pár év alatt kb. mindent a karrierjében, míg mások (akár okosabb emberek) évekig, évtizedekig egyazon pozícióban, ugyanazzal a fizetéssel, ugyanazokkal a napi problémákkal és beosztott-főnök konfliktusokkal tengődnek?

Nézzük először is a szokásos válaszlehetőségeket!

 • Talán azért, mert ügyfelem , csinosabb, ergo jobb esélyekkel is indul a karrierépítésben…
 • Talán mert fiatal, független, nincs családja, könnyen váltogathatja a pozícióit, nincs igazi tétje a döntéseinek…
 • Biztosan jól beszél angolul
 • Biztosan budapesti, vidéken ilyen a mesében sincsen…
 • Jók a kapcsolatai, akit nem nyomnak előre, annak esélye sincsen…
 • Ő százból az egy, akinek mindig szerencséje van az életben…

Tény, hogy Anita fiatal, tény, hogy tud angolul, és én nem állítom, hogy ezeknek az érveknek mind nem lehet szerepe egy karrierépítésben. De gyorsan hozzá is teszem a kérdést: 

Te hány okos, csinos/fess, fiatal, angolul tudó, agilis szakembert ismersz, akinek NINCSENEK hasonló eredményei a szakmai életében? 

Én rengeteget! 

Ugye te is fel tudnál sorolni jó néhány nevet? Lehet, hogy saját magadat is megemlítenéd?

A valóság az, hogy aki karriert akar csinálni egy cégben, annak egészen más dolgokra kell odafigyelnie! Be kell tartani néhány íratlan szabályt, és tudom, hogy most sokak szemében nem leszek népszerű, de egyetértek a fent említett ügyfelemmel: mind közül az első és legfontosabb…

A 99%-os szabály

Ha előre akarsz lépni a karrieredben, akkor 99%-ig egyet kell értened a főnököddel!

Bevallom őszintén, ezt így életemben most először hallottam egy szakember szájából. Azonnal megütötte a fülemet, és olyannyira fontosnak tartom Anita konklúzióját, hogy a következő mondatok mindegyikét megfontolásra ajánlom neked is:

“Nem arról van szó András, hogy megalkuszom, és minden hülyeséget füttyszóra teljesítek. De ha a főnököm kér tőlem valamit, ami szerinte fontos, akkor nem fogok vele kakaskodni, nem fogom megkerülni, nem fogom szégyenben hagyni és kitúrni őt az állásából, mindenáron azt bizonygatva, hogy nekem jobb ötleteim vannak, én még az ő munkájához is jobban értek. Hanem biztos lehet benne, hogy azt a feladatot a legjobb tudásom szerint meg fogom csinálni, és olyan eredményeket szállítok, amik jobb színben fogják feltünteti őt is a cégvezetés előtt.”

A főnök szekere

Mielőtt bárki félreértené, ennek a cikknek nem az az üzenete, hogy tűrj és vesd alá magad minden ostobaságnak akkor is, ha hülye a főnököd. Ha emberileg nem jössz ki a főnököddel, ha nem ismer el, nem tud motiválni, semmilyen szempontból nem jó vezető, és szakmailag sem tudod egy fikarsznyit sem elfogadni őt, akkor lépj. Ne vesztegesd az időt! (Segítség a gyors váltáshoz itt ››

De ha nem erről van szó, ha alapvetően nincs problémád a főnököddel, se a céggel, sőt, szeretnél egyről a kettőre jutni a cégednél, akkor fogadd meg a 99%-os szabályt! Mindig a teljesítmény a legjobb taktika! 

A teljesítmény márpedig az, amivel a főnököd is elbüszkélkedhet, ami neki is elismerést hoz, ami őt is kiemeli a vezetők közül. Csak így érheted el azt, amit ügyfelem, hogy nem egy személyhez kötött, nyalizós kapcsolatrendszer juttat egyik pozícióból a másikba, hanem a céggel kapcsolatban elért kézzelfogható eredményeid, a jó hírneved, a munkához és céghez fűződő alázatod lesz az, ami bebiztosít téged az egyre jobb pozíciókba.

Menni előre, folyamatosan tanulni, csinálni a dolgod, és egy kicsit mindig a felettesed fejével gondolkodni

Ha röviden össze kell foglalni, akkor ez az a szemléletbeli különbség az, amit a sikeres karriert befutó embereknél látok. 

Nagyon sokan, tényleg jó szakemberek, okos, tehetséges emberek elkövetik azt a hibát, hogy beosztottként is csak a maguk feje után mennek. Azokat az ügyeket nyomják, ami szerintük fontosak, nem a vezető szerint priorizálnak, a vezetőben kerékkötőt, ellenlábast, a “már megint kitalált valami hülyeséget” embert látnak.

Egyszer egyik ügyfelem pl. 2 hónapig szinte magához sem tért, mert nem tudta megemészteni, hogy egyik napról a másikra kirúgták, pedig elmondása szerint ő dolgozott legkeményebben a cégnél. Mint kiderült, valóban rengeteget dolgozott, csak épp nem azon, ami a cég és a felettese szerint adott pillanatban fontos volt… 

A legfontosabb tanácsom tehát: dolgozz mindig úgy, mintha negyedévente/félévente meg kellene újíttatni a szerződésedet a főnököddel. 

Tedd fel magadnak a kérdést: Kinek az agendáját, a prioritási listáját követem? A magamét vagy a vezetőmét? Mit teszek azért, hogy ami a vezetőmnek fontos, az elsők között meglegyen? Milyen visszajelzést kapnék a munkámra a főnökömtől, ha most értékelnének? Mi az a 4-5 mutatószám/eredmény, amit elsőként kérne számon rajtam a főnököm? Ha én lennék az ő helyében, mire lennék kíváncsi? 

Ha ezekre a kérdésekre választ adsz, akkor azokra a dolgokra tudsz koncentrálni, amelyek tényleg számítanak az előmeneteledben. 

Ha te úgy érzed, mindez megalkuvás lenne, akkor lehet, hogy számodra nem az alkalmazotti lét a legideálisabb – ez is könnyen előfordulhat. De ha hosszú távon szeretnél karriert építeni egy cégnél, szeretnél egyről a kettőre lépni egy szakterületen, akkor építsd be a munkavégzésedbe ezt az egyszerű szemléletet, és meglátod, sokkal könnyebben és gyorsabban fogsz előre lépdelni a ranglétrán, mint a többiek. Sok sikert kívánok neked ehhez!

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Zoltán
2020. február 14. péntek 10:27

Bojár Gábor mondta, hogy azok a vezetők, akik mindenben egyetértettek a feletteseikkel már nem dolgoznak náluk. Ennyit erről.

Válasz

Ro
2020. január 8. szerda 19:35

Én hallottam nála sikeresebbről, az ifjúsági államtitkárról. Szerintem az ő titka is az, hogy 99 %-ban a főnökére hallgat. Ez megerősíti az általad elmondottakat. Persze ez egy 5 szintes hierarchikus szervezetben azt jelenti, hogy a legalsó szinten lévő dolgozó is legalább 95 %-ban egyetért az első számú vezetővel, ha minden szinten elvesztjük az 1 % lojalitást. Így ez egy nagyon jó eszköz arra, hogy a cég egy - pontosabban legalább 95 %-os - emberként küzdjön a vezető által kijelölt célért. Lehet, hogy Kína sikere is ebben rejlik. "Tudja jól a kínai kormány mit akarok, engem akar..."

Válasz

Sigmond Gábor
2020. január 7. kedd 15:47

Kedves András!

Először is, így ismeretlenül is gratulálok a fiatal hölgynek a sikerhez, amihez talán sok mindennel hozzájárultak a szülei, tanárai és mások a környezetében. Ha nem így volt, akkor még különlegesebb és még több elismerésre méltó a sikere.

Akiket említesz, mint nem teljesítményorientáltakat és a főnökkel állandó harcban állókat, valszeg. nem így nevelkedtek. Általános jelenség az oktatásban, hogy sok gyerekből már az alsó tagozatban kiölik a tanulási vágyat, a sorozatos kudarcok pedig arról győzik meg, hogy nem érdemes teljesíteni. Ez felnőttkorban azt eredményezi, hogy mikor egy főnök számukra kihívást jelentő kéréssel fordul, a gyerekkorban tanult módon reagálnak védekezésül egy újabb kudarc elkerülése végett. Ez nyilvánul meg a harcban, vagyis abban, hogy miért nem lehet elvégezni a kért munkát úgy, ahogy a főnök kérte.

Én ahhoz a halmazhoz tartozok, akik hajlamosak a saját fejük után menni, de teljesítek is. A munkatársaim között meg vannak a fentebb leírt halmazból néhányan.

Megjegyzem, ez egy kkv, mégpedig a szektor középső és alsó harmadának határvidékéről, ahol egyrészt egy főnök van, maga a tulajdonos, másrészt a cég méretéből és tevékenységi köre miatt szervezeti és gazdasági lehetetlenség előrelépni és milliós fizetéshez jutni.

A negyven év felettiek nagy többsége a digitális kor előtt lett fiatal felnőtt, és ami a következő generációnak már természetes ismeret, csak tanult lehet. Viszont a második bekezdésbeli helyzet nehézzé teszi ennek az ismeretnek a megszerzését. A főnökök felől jövő motiváció hiánya csak erősíti ezt. Mással nem magyarázható, hogy akinek munkaeszköze a számítógép és azon futó szoftver, az épp csak annyit ismer belőle, hogy a rábízott munkát még elfogadható szinten(!), minél kevesebb munkával meg tudja csinálni, figyelmen kívül hagyva, hogy az utána következőknek ez mit okoz. Ez a szint a főnök szerint elfogadható, szerintem nem...

Válasz

  Tboy
  2020. január 8. szerda 08:34

  Én csak annyit fűznék hozzá ami manapság a mottóm, hogy: Hosszú, kemény munkával mindenki lelkesedését le lehet törni. Sajnos ezt a mögöttem lévő 25 éves munkatapasztalat, illetve a kb. 10 különböző munkahely, munkakör mondatja velem :-(

  Válasz

   Baráth András
   2020. január 15. szerda 16:42

   Tökéletesen igazatok van abban, hogy ha hülye egy főnök, ha nem motivál, nem következetes, nem jó vezető, akkor a 99%-os szabály inkább kiöl az emberből minden munkakedvet, nemhogy hozzátenne bármihez is. De ha nem így van, ha a cég és a főnök alapvetően rendben van, akkor az előrelépésnek bizony eléggé erős összetevője, hogy tudsz-e együtthúzni a kormányossal.

   Mindig elszoktam mondani egy példát, én ugyanis fiatal koromban sokáig kajakoztam.(jó rég volt :)) És a 4-es kajak egy érdekes műfaj olyan szempontból, hogy soha nem a bivalyerős, külön-külön legtehetségesebb embereken múlik a siker. Két hajó közül (hiába ül az egyikben a 4 legjobb kajakos) mindig az a hajó nyer, ahol a legnagyobb szinkroban húznak az emberek. Kicsit ilyen ez a 99%-os szabály is...

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book