Mik a céljaid 5-10 év múlva, avagy miért fontosak a stratégiai döntések az életedben?

Írta: Baráth András  |  2020. január 20.  |  c Nincs hozzászólás

Megy a nagy vita, hogy 2020 most akkor “csak” egy évváltás, vagy egy új évtized is? Szeretünk úgy beszélni róla, mint nagy fordulópont, nem csak egy átlagos új év, hanem egy új évtized kezdete. Emlékszem, a 2000-es váltásnál volt ugyanez: mindenki az új évezredet ünnepelte, pedig hivatalosan 2000 még csak az előző évezred záró éve volt. Mindenki döntse el, hogy számára melyik érvelés a szimpatikusabb! Akárhogy is, 2020 egy jó alkalom lehet arra, hogy mérlegre tegyük az eddigi 10-es váltásainkat. 

Érdekes perspektíva: érdemes 10 éves ciklusokban ránézni az életünkre

Nemrég futottam bele egy Financial Times cikkbe, ami azt fejtegeti, hogy érdemes tízéves periódusokban megnézni az életünket. Ajánlom neked is, hogy az éves tervezés mellett csinálj ilyen szempontból is egy kis összegzést.

Ha például magamat veszem: a 80-as években jártam általános iskolába, a 90-es évek a középiskoláról és az egyetemről szóltak, a 2000-es években építettem fel az alkalmazotti karrieremet, a 2010-es évek pedig a családalapításról és vállalkozóvá válásról szóltak. Ilyen alapon 2020 számomra is megint egy újabb nagy fordulópont lesz, egy új, izgalmas ciklus kezdete. 

Ne csak visszafelé nézz!

Jó néha megállni, és egyszer-egyszer így nagyobb távlatban is mérleget vonni az életünkben. De számomra az talán még fontosabb üzenet ebből a cikkből, hogy legalább ilyen távlatban előre is tekintsek.

Te hol látod magad 2030 január 1-jén? Mik a céljaid a következő 5-10 évre? Hova akarsz eljutni? Mik a vágyaid?

Ezek nem csupán idegesítő állásinterjú kérdések :), hanem sokszor a legfontosabb stratégiai döntéseink

Miért fontosak? 

Ha leéltél már egy-két évtizedet, akkor te is pontosan tudod, hogy lesznek olyan helyzetek, amiket nem tudsz jól kezelni. Mindenkinek az életében vannak ilyenek. Csapdák, visszatérő hibák, nehéz döntési helyzetek, egyszóval olyan gödrök, amikbe egyszerűen időről-időre ugyanúgy belesétálsz.

Én például meglehetősen türelmetlen vagyok, és ez igaz az üzleti döntéseimre is. Többször károsítottam már meg magam úgy, hogy elhamarkodtam fújtam le egy új projektet, vagy szálltam ki egy lassabban beinduló üzletágból. Tipikus példa erre a fogászati biznisz, talán már meséltem is neked.

Pontosan tudtam, hogy jövedelmező a fogászati turizmus, és kiváló fogász csapattal dolgoztunk együtt, de minthogy az első pár hónapban nem úgy jöttek az eredmények, mint vártam, kb. fél után ki is szálltam. Rengeteget buktam. A cég, amiből kiszálltam ma egy száz milliós profitot termelő, befutott vállalkozás. Csodálod, hogy ezt a hibámat azóta emlegetem? :)

Viszont egyvalalmire jó volt ez a botlás: Azóta tudom, hogy óriási jelentősége van a stratégiai (nagyobb léptékű) döntéseinknek. 

Megjavítasz-e egy döcögő üzleti vagy magánéleti kapcsolatot, vagy az első néhány nehézség után azonnal otthagyod? Elvállalsz-e egy anyagilag kecsegtető, de lélekölő munkát, vagy visszautasítod? Tudod-e mi a fontossági sorrend az életedben, mi a nagy álmod? Ha jön egy kudarc kiszállsz, vagy amit egyszer kitűztél, azt végigcsinálod? Ezek mind olyan döntések, amiket érdemes magunkban jó előre tisztázni. 

Nem akkor célszerű elgondolkodni rajta, hogy megcsalod-e a párod, vagy vele akarsz közös családot, amikor épp randit ajánl a kollégád… 

A hosszú távú döntések, az 5-10 éves célok a fókuszban és nehézségeknél segítenek neked. 

A nehézségek márpedig jönnek-mennek

Nem egy ügyfelemtől hallottam a decemberi konzultációkon, hogy “András, ilyen rossz évem még soha nem volt. Alig várom, hogy vége legyen 2019-nek.”

Igen, rossz periódusok vannak. Ilyen nekem is volt, nem is egy az életemben. A kérdés mindig az, hogy mit kezdesz vele? Látod-e a nagyobb képet? Van-e hosszabb távra is terved? Van-e stratégiád a megküzdésre?

Az egyik opció, hogy feladod, elhiszed magadról, hogy öreg vagy, lúzer vagy, neked semmi nem sikerülhet, eltemeted magad, szétesik a karriered, széthullik az önbecsülésed… A másik opció viszont, hogy felveszed a kesztyűt, segítséget kérsz, új utakat keresel, de nem veszíted el a fókuszt, mert tudod, hogy honnan hova tartasz. 

Szerencsére az ügyfeleim között ez utóbbival találkozom legtöbbször. Hisz aki arra elszánja magát, hogy foglalkozzon a karrierjével, felkészüljön egy váltásra, hogy megtalálja a neki való munkát, és megkeresse, ő miben jó, az az ember hosszú távon is gondol az életére. Valami azt súgja nekem, hogy te is ilyen ember vagy! ;)

És ha már itt tartunk, engedd meg, hogy egyik kedvenc versemmel zárjam ezt a cikket.
Ezzel kívánok neked jó tervezést, elszántságot, magadba vetett hitet, és sok segítőt a elkövetkező 10 évre!

Rudyard Kipling: Ha…

Ha nem veszted fejed, mikor zavar van,
s fejvesztve téged gáncsol vak, süket,
ha kétkednek benned, s bízol magadban,
de érted az ő kétkedésüket,
ha várni tudsz és várni sose fáradsz,
és hazugok közt se hazug a szád,
ha gyűlölnek, s gyűlölségtől nem áradsz,
s mégsem papolsz, mint bölcs-kegyes galád,

ha álmodol – s nem zsarnokod az álmod,
gondolkodol – becsülöd a valót,
ha a Sikert, Kudarcot bátran állod,
s ugy nézed őket, mint két rongy csalót,
ha elbírod, hogy igazad örökre
maszlag gyanánt használják a gazok,
s életműved, mi ott van összetörve,
silány anyagból építsék azok.

ha mind, amit csak nyertél, egy halomban,
van merszed egy kártyára tenni föl,
s ha vesztesz és elkezded újra, nyomban,
nem is beszélsz a veszteség felől,
ha paskolod izmod, inad a célhoz
és szíved is, mely nem a hajdani,
mégis kitartasz, bár mi sem acéloz,
csak Akaratod int: „Kitartani”,

ha szólsz a néphez s tisztesség a vérted,
királyokkal jársz, s józan az eszed,
ha ellenség, de jóbarát se sérthet,
s mindenki számol egy kicsit veled,
ha a komor perc hatvan pillanatja
egy távfutás neked s te futsz vígan,
tiéd a Föld és minden, ami rajta,
és – ami több – ember leszel, fiam.

(Kosztolányi Dezső fordítása)

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book