Miért boldogul valaki könnyen, valaki nehezebben a szakmájában?

Írta: Baráth András  |  2020. augusztus 10.  |  c 3 hozzászólás

Mi a Te víziód? Miért, kiért csinálod? A pozíción és a fizetésen túl mi a célod a munkával? Mi hajt Téged? És mivel biztosíthatod be magad a szakmádban? Ez nem egy újabb marketing bullshit, a sikeres elhelyezkedéshez érdemes feltenni magadnak ezeket a kérdéseket! 

A fotó illusztráció

“Fogalmam sincs, mihez kezdjek!”

Konzultációra jelentkezett hozzánk Zsolt, aki egy viszonylag fiatal (38 éves), rendkívül szimpatikus szakember. Jó nevű cégeknél dolgozott korábban, jó pozíciókban, most viszont azért keresett fel, mert lassan másfél-két éve nincsen állása. Hogy létezik ez?

Meséli, hogy nem igazán motivált az álláskeresésben, nincsenek is sikerélményei. Az elmúlt két éve gyakorlatilag a kudarcról szól, emiatt enyhén szólva kissé pesszimisztikus hangulatban indul a beszélgetésünk. Mint mondja, már nem is igazán ad be álláspályázatokat, havi egy-két pozícióra jelentkezik csak. “Azt is minek?” – teszi hozzá gyorsan és halkan. Mint kiderül, hozzám is csak a menyasszonya unszolására jött el, teljesen lemondott arról, hogy valaha is normális munkája lesz, és őszintén szólva, azt se tudja igazán, hogy mi érdekli…

“Ez az állás azért nem jó, mert…”
“Az a másik nem érdekel, mert…”
“Ahhoz nem értek, de nem is akarok.”
“Azon a területen nincs tapasztalatom.”
Fogalmam sincs, mihez kellene kezdenem.”

A “NEM”-ek nem fognak közelebb vinni a céljaidhoz!

Azt látom, hogy Zsolt gondolkodása sajnos viszonylag gyakori az álláskeresők körében, ezért sokan már a pályaorientáció során eltévednek. 

A múlt heti telefonos konzultáción egy fiatal srác például azt fejtegette hosszan, hogy most végzett egy posztgraduális képzésen, de máris szeretne egy másikra beiratkozni, mert rájött, hogy amit eddig csinált, az egyáltalán nem köti le. Lassan 30 éves, de igazából kb. minden területen pályakezdőnek számít. Ennyi év tanulás után viszont szeretne már egy olyan cégnél elhelyezkedni, ahol lehetőleg pár hónap alatt vezető lehet belőle. (?)

Ahogy Zsoltnak, úgy sajnos ennek a srácnak is azt kell mondjam: Ez így nem fog menni!

Miért csinálod? Mi érdekel a munkában? A pozíción túl mi hajt Téged?

Bármilyen irányban is indulsz, ha nincs egy bizonyos szakmai érdeklődésed, ha nincs egy drive-od, akkor nem fogsz tudni boldogulni.

Nem csak a vállalkozói létben, de az álláskeresésben is a siker alapfeltétele, hogy tudd, MI A TE NAGY MIÉRTED?!

Mit értek szakmai érdeklődés alatt?

Figyelni arra, hogy merre megy a világ, merre alakul a szakmád, és ezen a fejlődésen belül, mi az, ami érdekel Téged? 

Ez nem egy marketing blabla, nem egy motivációs mese, saját és ügyfeleim tapasztalata alapján is megerősíthetem, hogy tényleg csak így működik siker, így működik minden eredmény az életben! 

A Gerilla Önéletrajz Műhely egy élő példa

Nálam így jött például az egész Állásszerző Program. Nem cégvezető akartam lenni, hanem beleszerettem először is az online marketingbe, majd vezetőként jött az önéletrajz és az álláspiac problematikája. 

Elkezdett érdekelni, hogy hogyan lehet az álláskeresőket hatékonyan felkészíteni, majd ezt az egész tanítási folyamatot hogyan lehetne forradalmasítani? Ebből építettük föl tulajdonképpen a job clubok mintájára a Karrier Klubot. 

Rengeteg buktató, tanulás és tanulópénz mellett, de óriási eredményeket értünk el. Miért? Egyszerűen mert érdekelt az egész folyamat első perctől fogva! (És érdekel mai napig is, ezért készülünk most egy újabb nagy dobásra, egy egyedülálló online tréning központra, de erről hamarosan majd bővebben is…)

De említhetném akár a nagyokat!

Elon Musk vagy Steve Jobs sikere is 100%-ban abban áll, hogy megállíthatatlanul mentek egy vízió után. Nem egy csilliárdos céget akartak felépíteni, hanem volt egy nagyon erős személyes érdeklődésük, egy elhívásuk, céljuk és egyben szenvedélyük a munkában.

Mi a Te drive-od?

Sok szakembernél tapasztalom, hogy még az állásinterjún sem tudják megfogalmazni, hogy azon kívül, hogy biztos fizetés, mi a konkrét állásban az a rész, ami szakmailag érdekli őket.

Ezért van az, hogy arra a kérdésre, hogy “Hol látod magad 3-5 év múlva?” a legtöbb szakember válasza az interjúztató felé az lenne, hogy “A TE SZÉKEDBEN!” 

Talán Te is éppen ezzel a problémával küzdesz? 

Nézz őszintén magadba!

Ha úgy érzed elakadtál az álláskeresésben, vagy a karrierépítésben, ha nem látod optimistán a jövőt, menj vissza a kezdetekhez, és tedd fel magadnak őszintén a kérdést: Miért csinálod? Kiért csinálod? Mi a célod a munkával? Mi hajt Téged? Mi az, amit a munkádon belül szeretettel végzel? Mi okoz örömet neked? 

Kell, hogy a pozíción, tituluson, cégen, fizetésen, elismerésen túl is tudj látni, és legyen egy bizonyos tartalmi, szakmai érdeklődésed! Ha úgy érzed, hogy ez most még nincs meg, oké, nem baj, akkor olvass, keresd, de ne engedd el! 

Valamit Te is elkezdtél annak idején tanulni, valami felé hajtott az élet, valamit Te is letettél már az asztalra. Mindenkinél meg lehet találni, hogy mire van fogékonysága, talentuma, érdeklődése, de legalábbis abban, amit csinál, mi az, amit szeret. Legfeljebb csak nem hajlandó tudatosítani azt…

Mit nyersz ezzel az egésszel?

Ha megvan a MIÉRTed, ha megvan, hogy mi érdekel, mi mozgat Téged, akkor nemcsak a lehetőségeket fogod könnyebben észrevenni a szakmádon belül, de el fogsz tudni kezdeni építkezni az életedben. Azt fogod észrevenni, hogy magadtól képzed magad, hogy fejlődsz, nagyobb lesz az önbizalmad, a kitartásod, a munkakedved. És ezek miatt lesz előtted egy biztos pálya akárhány éves is vagy!

Lehetsz Te könyvelő, értékesítő, mérnök, személyi asszisztens, bármilyen szakmában is vagy, biztos, hogy a munkád a következő 10-15 évben rengeteget fog változni. Ha követed esetleg elébe mész ezeknek a változásoknak, aktív részese vagy, sőt, akár Te magad is alakítod őket, akkor nagyon sikeres leszel, és 10 év múlva még érdekesebb munkád lesz. Ha viszont csak csinálod a napokat egymás után, az állásodban csak a megélhetést látod, de semmi nem érdekel különösebben belőle, akkor valószínűleg egyre nehezebb dolgod lesz a váltásoknál. Érdemes ennek elébe menni!

Sok sikert és munkakedvet kívánok Neked! :)

Ha pedig úgy érzed, jól jönne a megbízható szakmai segítség az álláskeresésben, esetleg épp a váltáson gondolkodsz és érdekel az Állásszerző Program, akkor gyere és csatlakozz a következő ÉLŐ, ONLINE ELŐADÁSOMHOZ! A mini-tréning ingyenes, itt tudsz regisztrálni rá. ››

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Emese
2020. augusztus 11. kedd 16:32

Kedves András! Nagyon tetszett a cikk. Annyira jó lenne ezt a bölcs életfelfogást a középiskolákban is megismertetni a pályaválasztás előtt állókkal! Sokszor nem hiszik el a fiatalok, hogy a pénz nem minden.

Válasz

Brigi
2020. augusztus 11. kedd 13:53

Nagyon tetszik minden amit írsz, főleg az hogy olyan sok pozitív gondolatot lehet meríteni belőle. Már ezért is megérte elolvasni. Azt hiszem nekem is valahol ez a drive-om, átformálni az emberek gondolkodásmódját jó irányba.

Válasz

  Baráth András
  2020. augusztus 11. kedd 14:05

  Kedves Brigi,
  Köszönöm a pozitív visszajelzést! :)Üdv, A.

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book