7 bizonyíték, hogy egy jó állás megtalálása, olyan mint egy jó párkapcsolat megtalálása

Írta: Baráth András  |  2019. január 29.  |  c Nincs hozzászólás

Sokszor mondom állásban lévő szakembereknek is, hogy az álláskeresés az a műfaj, ahol bátran szabad flörtölni. Ha nem érzed jól magad egy helyen, de nem vagy biztos benne, hogy jó ötlet váltani, már akkor sem szégyen kikancsingatni, ismerni a “trendeket”, és ha jön egy jobb ajánlat, akár bátran belevágni. Ez lehet, hogy nem szép dolog egy párkapcsolatban, de az álláskeresésben igenis jó taktika. Ezt leszámítva pedig az álláskeresés szinte kottára olyan, mint egy jó párkapcsolat megtalálása. 

7 jó tanács, hogy megtaláld az IGAZIT!

1) Legyél bátor!

Várjak, amíg ő hív fel? Vagy már másnap rácsöröghetek? Nagyon tetszik, nagyon érdekel, de fogalmam sincs, hogy keressem meg. Létezik egyáltalán nekem való, vagy hagyjam a csudába?

Nem vagyok párkapcsolati szakértő (nem is leszek), de biztos vagyok benne, hogy ezek a mondatok nem csak az álláskeresők fejében zajlanak le. Miért?

Rengeteg intelligens, vonzó ember szenved attól, hogy nem talál magának párt, ahogy az álláskeresésben is azt látom, hogy rengeteg versenyképes szaktudással rendelkező, értékes szakember van a piacon, akik vagy nem találnak megfelelő munkát, vagy (ami rosszabb) évekig gyötrődnek egy rossz állásban, megalázó fizetésért, egy hülye főnök nyomása alatt, de mégsem lépnek.

Szóval miért is? Miért kellene arra várni, hogy valaki egyszer csak felismeri benned az ellenállhatatlan (szak)embert? Menj utána, tegyél érte, kutasd fel a jó állásokat, és ha úgy érzed megtaláltad a Neked valót, ne várj, amíg más elhappolja előled! Párkapcsolati vonalon nem, de álláskeresésben ehhez tudok adni néhány hatékony tippet, csütörtökön élőben is. Kattints és regisztrálj itt a legújabb ingyenes mini-tréningünkre! ››

2) Ne félj a kudarctól!

Jó pár sikertelen randevú, sok-sok csalódás és elutasítás, sőt, ami mostanában egyre gyakoribb: szó nélküli felszívódás. Igen, sajnos ez mind-mind a csomag része.

Hányszor fordult elő Veled is, hogy nagy lelkesen jelentkeztél egy állásra, de még csak válaszra sem méltattak? És amikor úgy érezted, minden klappol, jó voltál az interjún, de mégsem Téged választottak? Pokoli érzés, tudom jól, de az az igazság, hogy az elutasítás és a kudarc az álláskereséshez (és a pártaláláshoz) éppúgy hozzátartozik, mint borsóhoz a héja.

A jó hír az, hogy az álláskeresésben léteznek (és már nagyon jól beazonosíthatók) azok a mérőszámok, amiket ha Te is előre ismersz, és betartasz, akkor biztos lehetsz benne, hogy egy-egy nagyobb hullámvölgyet hamarosan siker követ. Nem hiszed? Próbáld ki a módszeremet! ››

3) Önbizalom, önbecsülés nélkül nem érdemes belevágni!

Azt hiszem, ezt legbelül mindenki tudja. Önbizalom, önbecsülés nélkül nem lehet belemenni se egy új kapcsolatba, se egy új állásba. Tudnod kell ki vagy, mit értél el eddig, mire vagy képes, ahogy azt is, hogy pontosan mit szeretnél.

Nagyon sok szakemberen látom, hogy egy hosszan tartó sikertelen álláskeresés, vagy – ha van munkájuk – akár egy zsarnok főnök miatt komolyan megkérdőjelezik önmagukat. Márpedig lelkileg összetörve, hit és bizalom nélkül nem lehet továbblépni.

Ha a szakmai pályafutásodban vagy akár a magánéletedben Te sem ott tartasz, ahol szeretnél, esetleg épp egy komolyabb hullámvölgyben vagy, akkor mindenek előtt állj meg egy pillanatra! Ne sajnáld és ne sajnáltasd magad. Inkább keress egy módszert, egy szakembert, vagy ha kell, csak vonulj el a világtól pár napra, és gondold át alaposan, mit szeretnél, mire vágysz igazán az életedben. Mielőtt bármibe is belekezdesz, el kell hinned, hogy képes vagy rá! Bíznod kell benne, hogy meg tudod csinálni, hogy Neked ez sikerülhet! 

4) Soha ne játszd meg magad!

Ma már nem elég jónak lenni, meg is kell tudni mutatni, hogy jó vagy – halljuk milliószor – és ez valóban így is van! Már az első találkozáskor, sőt egy állás esetén már az önéletrajzban (a szó jó értelmében) el kell tudnunk adni magunkat. Sokan óckodnak ettől, de ez tényleg olyan nagy baj?

Ahogy a hölgyeknél sminket feltenni lehet, sőt sok esetben kifejezetten előnyös is, úgy az álláskeresésben az önéletrajzot kozmetikázni szintén lehet, sőt kell is…

Ahogy egy találkozásra illik, és lehet is készülni, úgy az állásinterjúra is lehet, sőt fel is kell készülni…

Ahogy az első randevún sem azzal kezdi az ember, hogy elmeséli élete legnagyobb kudarcait, úgy az állásinterjún is az a legfőbb cél, hogy megmutassuk, mi jók vagyunk, sőt, mi vagyunk a legjobb választás!

De – és ez rettentő fontos – eladni magad soha nem azt jelenti, hogy kiáruld magad, vagy hogy elhazudj dolgokat! Készülj fel, de mindig törekedj rá, hogy a saját egyéniségedet vidd bele már az álláspályázatodba, és ezt meg is tudd mutatni később az interjún is. Kihozni magadból a legtöbbet, vagy előállni egy hamis képet bemutató demo-verzióval, nem ugyanaz a műfaj!

5)  A kor nem számít!

De legalábbis nem úgy számít, mint ahogy azt sokan gondolják!

Igaz, hogy sok álláshirdetés úgy kezdődik, hogy 1-3 éves tapasztalattal rendelkező fiatal szakemebert keresnek… De ki mondta, hogy egy 40-45 év feletti szakembernek csak álláshirdetésekre kellene pályáznia?

Igaz, hogy a multikra jellemző sokszor az extrém fiatalos cégkultúra… De ki mondta, hogy csak a multinál lehet jól fizető állást találni?

És még hosszan példálozhatnék.

Az az igazság, hogy legtöbb esetben a hosszan tartó, sikertelen álláskeresés oka elsősorban nem az életkor! Ha Te is hosszú ideje azt tapasztalod, hogy hiába küldözgeted a pályázatokat, nem jutsz el még az interjúig sem, hidd el, az 99,9 %-ban NEM az életkorod miatt van! Milyen állásokra pályázol? Mennyire profi az önéletrajzod? Egyáltalán volt alapos pályaorientációd? Ezek csupa olyan kérdések, amiket nem lehet csak úgy átugorni. Létezik (és ez a jó hír)  egy olyan komplett álláskeresési stratégia, amivel a 45-50 feletti álláskeresők 95%-a is el tud helyezkedni – független felmérések szerint. Kattints ide, ha érdekel! >>

6) Kicsi dolgon is sok múlik!

Azt szokták mondani, rettentő fontos a kémia. Egy kapcsolatban vagy van, vagy nincs, és ez igaz is. De nem minden a kémia! 

Maradjunk most az álláskeresésnél: Gondolj csak bele, Téged mi az, ami kiemel az álláskeresők tömegéből? Mi az plusz, ami miatt ellenállhatatlan szakembernek tűnhetsz? Nagyon sokan azt gondolják, elég ha értik a szakmájukat, és elég, ha megvan a kémia.

De nem elég!

Egy állásinetrjún ma már nem elég bebizonyítani, hogy értesz ahhoz, amit csinálsz. El kell tudnod hitetni, hogy Te vagy a legjobb választás! Nemcsak azért, mert szakmailag jó vagy és szimpatikus vagy, hanem mert AKAROD azt az állást, lelkes vagy, és ezt látják is Rajtad! Sokan nem veszik ezt komolyan, pedig a siker sokszor tényleg csak ennyin múlik: jó módszer + egy kis gyakorlás, ÉS csillogó szemek!

7) Mindenkinek van párja!

Nagy divat manapság panaszkodni, és ahelyett, hogy tennénk a dolgokért, csak a kifogásokat sorolni. Másnak nyilván mindig könnyebb… Az a helyzet, hogy nem, senkinek nem könnyű. Még ha lépten-nyomon azt is halljuk, milyen óriási munkaerőhiány van, megfelelő állást találni egyáltalán nem olyan egyszerű 2019-ben sem.

Nagyon megváltozott az álláspiac, egyre nehezebben talál egymásra a kínálat és a kereslet, és hiába van több nyitott pozíció, mint pár éve a válság idején, 5-6 hiányszakmát leszámítva igencsak oda kell tennie magát az embernek, hogy megtalálja az igazán neki való állásokat, amiben nem kell súlyos kompromisszumokat hoznia.

De igenis léteznek jó állások, és mindenki meg is tudja találni a számára megfelelőt. Csak ne várd azt, hogy az öledbe fog pottyanni álmaid pozíciója! Ez egyre fokozottabban érvényes a pályakezdőkre, a kisgyermekes édesanyákra, a pályaváltókra és mindenkire, aki egy kicsit is hátránnyal indul az álláspiacon.

Venni kell a fáradtságot és haladni kell a korral, tudni kell hol hirdetnek a cégek, ismerni kell az online álláskeresési eszközöket, azt, hogy hol vannak a rejtett állások, és mik azok álláspiaci trükkök és rések, amik pont Rád várnak.

Engedd meg, hogy ehhez felajánljak Neked egy ingyenes segítséget! Ha jelenleg állást keresel, vagy állásváltáson gondolkozol, akkor gyere el következő vadonatúj, online mini-tréningemre. Olyan tippekkel készülök, amelyekkel Te is sokkal sikeresebb lehetsz (ha nem is a pár-, de) az álláskeresésben. ;) Itt tudsz regisztrálni az ingyenes, élő tréningre ››

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book