Hogyan lépj előre a munkahelyeden?

Írta: Baráth András  |  2019. február 06.  |  c 1 hozzászólás

Sokan tudjátok rólam, hogy 2009-ig, mielőtt karrier-tanácsadó lettem és elindítottam a Gerilla Önéletrajz Műhelyt, hét évig egy jó nevű multinacionális vállalatnál dolgoztam. Szépen ívelt felfelé a karrierem, ez idő alatt négy-öt pozícióban is megfordultam. Külföldi tapasztalatot szereztem, és hét év alatt kb. megháromszorozódott a fizetésem. Hogyan csináltam? Megmutatom milyen eszközöket alkalmaztam a karrierépítésben, és azt is elárulom, mi az, amit kihagytam, és ma már bánom, mert ügyfeleim példáján látom, hogy remekül működik.

0. lépés: Szakmailag legyél topon!

Azt talán mondanom sem kell, hogy minden előmenetel alfája és omegája, hogy a napi munkát, a feladataidat jól kell tudni végezni. Ami az alapvető felelősséged, abban bizony hoznod kell a maximumot. Enélkül nem fogsz tudni felfelé lépdelni.

Mit jelent ez?

 • Ne kelljen a feladatokban noszogatni Téged!
 • Tarts be a határidőket!
 • Ne kelljen számon kérni elmaradt projekteket rajtad!
 • Állj elő saját javaslatokkal!
 • Törekedj a hatékonyságra!
 • Hozd el az elvárt eredményeket, számokat!
 • Tegyél a munkádba az alapon kívül egy kis plusz energiát is!

Egyszóval legyél proaktív és törekedj rá, hogy többet nyújts, mint amit várnak Tőled, mert ez lesz a belépőd!

DE – és ezt sokan elfelejtik – ez még korántsem minden!

Itt zárójelben megjegyezném, hogy a legtöbb szakember ott követi a hibát, hogy azt gondolja, ha a napi feladatait száz százalékosan ellátja, akkor azt az előmenetelben is AUTOMATIKUSAN értékelnie kellene a cégnek és a főnökének. De ez nem ennyire fekete-fehér, más tényezők is számítanak. Görgess lejjebb és megérted.

1) Vállalj be egy nagyobb projektet!

És itt nagyaság alatt elsősorban azt értem, hogy a saját munkakörödön túlnyúló projektet.

Tudom, hogy most sokan felszisszennek. És tény, hogy általában itt kerül igazán konfliktusba a legtöbb szakember: Nem elég, hogy minden munkát száz százalékosan végzek, még vegyek a nyakamba erőn felül valami extra projektet, hogy aztán ne jusson idő a saját feladataimra se? Hát kössz!

Igen, az a helyzet, hogy sokszor valóban meg kell hozni ezt az “áldozatot” az előrelépés érdekében. Ha célod az, hogy feljebb juss a ranglétrán, akkor bizony be kell merned vállalni egy olyan nagyobb projektet, ami lehetőség szerint nem csak a saját osztályodon, nem csak egy szűkebb körben, hanem cégszinten is nagyobb horderejű történet. Csatlakozz egy tágabb csapathoz, pl. egy olyan körbe, ahol valamilyen műhelymunka folyik, vállalj a munkakörödön kívül eső tágabb szerepet.

2) Legyél látható!

Kapcsolódva az előző ponthoz is: nem elég jónak lenni, meg is kell tudni mutatni, hogy jó vagy.  Ez is egy olyan mondat, amit tőlem is sokszor hallhattál, és amitől tudom, hogy sokan a falra másznak…de ettől még sajnos igaz.

Kellenek a megmérettetések, olyan feladatok, ahol igazán meg tudod mutatni magad, és amivel jó benyomást tudsz szerezni a tágabb vezetői körben is.

Minden cégnél van ennek terepe, vannak pl. nagyobb éves kezdeményezések, projektek. Vegyél részt ebben, ne félj bevállalni egy kis plusz koordinálói szerepet, mert ezzel eléred, hogy nagyobb céges körben, felsővezetői szinten is pozitív képet kapnak rólad. Hidd el, ez rengeteget nyom a latba, amikor arról kell dönteni, hogy két munkatárs közül éppen ki kerüljön egy-egy pozícióba.

3) Legyél jóban a főnököddel!

Nem arra célzok, hogy privátilag is jóban kell lennetek, mert elsősorban nem a magánjellegű jó kapcsolat a lényeg. Hanem az, hogy azokon a feladatokon és területeken kell teljes gőzzel dolgoznod, amikről tudod, hogy a közvetlen főnöködnek fontos.

Ez legtöbször pusztán priorizálási kérdés, mégis azt látom, hogy nagyon sok szakember nem foglalkozik vele. A sürgős-fontos teendőket nézve is megpróbálja önállósítani magát, és kialakítja, hogy szerinte mi a fontossági sorrend: mi fontos a célszámaim szempontjából? Mi a jó a vevőknek, az ügyfeleknek? Mi viszi előre a céget?

Ez kívülről nézve teljesen helytálló logika, a probléma akkor van, amikor a főnök szerint más a fontossági sorrend, máshová kell helyezni a prioritásokat, és Te ezt egyszerűen nem veszed figyelembe.

Ilyenkor van az, hogy elindul egyfajta képzeletbeli kötélhúzás: a főnök mást várna el Tőled, ezért állandóan hiányt érez. Te pedig nagyon keményen dolgozol, és úgy érzed erőn felül teljesítesz, de nem értékeli eléggé. Ki jön ki a helyzetből vesztesként? Szerintem a választ sejted…

Ha nincs a főnök felé maximális lojalitásod, ami nemcsak azt jelenti, hogy a háta mögött nem súgsz össze, hanem hogy akceptálod és azon dolgozol, ami számára lényeges, akkor a napi munkavégzésed fele annyit se fog érni a szemében, és ez előbb-utóbb derékba töri az előmeneteled.

4) Figyelj a szociális kapcsolatokra!

Ha úgy tetszik, ez egyfajta személyes imidzs része. Ha szeretnél karriert építeni, akkor oda kell figyelned a közvetlen kollégáidra, a főnöködre, a cégen belüli szociális kapcsolataidra.

Ebbe leginkább csak időt kell fektetni, jelen kell lenni, mert egyáltalán nem a nyalizásról és a smúzolásról van szó, hanem egyszerűen a kapcsolódásról.

Igenis fontosak a munkahelyi ebédek, számítanak a folyosói beszélgetések. Ahogy az is, hogy milyen légkör vesz körül Téged. Lehet-e hozzád fordulni, vagy állandóan nyűgös vagy valamiért. Segítőkész vagy-e, vagy tudják rólad, hogy csak a kötelezőket vagy hajlandó megcsinálni? Ezek mind-mind olyan jelzések, és szempontok, amik segíthetik a jó megítélésedet, ezáltal a karrieredet.

Szóval igenis van recept a cégen belüli előmentelre, és a fenti javaslatok hatékonyságát sok-sok közép- és felsővezető ügyfelem karrierjében is megfigyeltem. Ha erre a 4+1 szempontra Te is odafigyelsz, akkor lefogadom, hogy hamarosan zsebedben lesz az előléptetésed. :) Ha pedig épp állást keresel, vagy szeretnél cégen belül, vagy akár cégen kívül váltani, akkor gyere és regisztrálj a következő élő, internetes mini-tréningemre. Csütörtökre egy 1,5 órás, vadonatúj előadással készülök, ahol megosztok Veled néhány bevált Gerilla álláskeresési tippet, és  mutatok pár tanulságos és megtörtént állásváltó esetet is. Az előadás ingyenes, itt tudsz regisztrálni, ha érdekel ››

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Miklós Erzsébet
2019. február 7. csütörtök 09:31

Kérem, lehet a megszólítás "Asszonyo/Uram"
4

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book