Így állj neki a szeptemberi álláskeresésnek

Írta: Baráth András  |  2019. szeptember 01.  |  c 2 hozzászólás

Mi a közös a dohányzásról leszokás és az álláskeresés között? Leginkább az, hogy mindkettőre elképesztő nehezen veszik rá magukat az emberek. Általában kell egy jeles dátum (pl. újév, új hónap, egy születésnap, egy jeles nap), vagy rosszabb esetben valami egészen nagy megrázkódtatásnak kell ahhoz történnie, hogy komolyan belevágjanak az emberek. Nem véletlen, hogy mindkét üzletágunkban (dohányzás leszoktatás és karrier-tanácsadás) ilyenkor szeptemberben van a csúcsszezon. Rengetegen fogadják meg, hogy amint vége a nyárnak, változtatnak az életükön. Lefogynak, leszoknak a cigiről, sportolnak, nyelvet tanulnak, és igen, sokan szeptemberre időzítik az állásváltást is. Ebben a cikkben nekik hoztam egy-két fontos tippet!

Szeptember a kis január

“Ezt a nyarat még kihúzom valahogy, elmegyek szabira, rendezem a soraimat, kipihenem magam, aztán majd ősszel rákapcsolok az álláskeresésre!” – Ugye ismerős? Kinek ne fordult volna már meg a fejében hasonló gondolat? 

A legtöbb szakember pontosan így taktikázik: nyáron picit mindenki elengedi a gyeplőt. Nyaralunk, lazulunk, eszünk-iszunk. Aztán augusztus végére, mikor már mindenki kipihente magát, és telítődött testileg-lelkileg, jönnek a nagy elhatározások: munkahelyet váltok, egészséges életmódra kapcsolok, belevágok valami újba.

Ilyenkor még azok is eljátszanak a gondolattal, hogy állást váltanak, akik egyébként elégedettek a munkájukkal. Nem véletlenül időzítik a szervezők szeptember végére, október elejére a nagy állásbörzéket.

Nincs is ezzel semmi gond, de…

A munkaerőpiac kínálati oldalán kicsit más a helyzet.

Van egy olyan masszív tévhit (amit sajnos nem lehet kiverni az álláskeresők fejéből), hogy nyáron a cégek is leállnak. Leáll a kiválasztás, nincs HR, nem keresnek új munkatársakat, mindenki nyaralgat, már csak ezért sem érdemes a nyári hónapokban bajlódni az önélatrajzokkal. De ez nem igaz!

Ha megnézed havi bontásban a Profession-t, azt látod, hogy nyáron nemhogy kevesebb, de közel a csúcson jár a nyitott álláshirdetések száma. 

Idén augusztus elején pl. 11 000 körüli volt ez az adat. Tavasszal (az abszolút csúcsszezonban) kb. 12 000 hirdetést találsz a portálon. És egyetlen időszak van, amikor a cégek valóban leállnak: ez január eleje, amikor látványosan visszaesik a hirdetési szám is, ilyenkor a Profession-ön kb. 7500 meghirdetett pozícióval találkozhatsz .

Pontosan mit is jelent ez számodra?
1) A nyári álláskeresői uborkaszazon után szeptemberben nem lesz annyival több nyitott pozíció, mint amennyivel többen ilyenkor állást keresnek. 
2) Mindez azt is jelenti, hogy ha szeptemberben kezdesz bele az álláskeresésbe, gyors sikerre most aligha számíthatsz!

Adj magadnak időt!

Ha tehát te is most szeptemberben szeretnél elhelyezkedni, akkor mindenek előtt adj magadnak felkészülési időt. Mint egy hosszútávfutó, úgy állj neki az álláskeresésnek.

Ne akarj 2 hét alatt állást találni, hidd el, még a legprofibbaknak is átlag 4 hét kell hozzá. Helyette vágj bele azzal az elhatározással, hogy november végéig egy neked való, jó állásban elhelyezkedsz, mert akármilyen jó szakember is vagy, ilyenkor a reális időtáv a megnövekedett verseny miatt nagyjából ez.

Ne feledd: ha mindenképp váltani akarsz még idén, akkor ezt a 3 hónapot komolyan rá kell szánnod, oda kell tenned magad, mert december 15. után egészen január közepéig-végéig valóban leállnak a kiválasztással a cégek.

Fogadd el, hogy az ősz az egy igazi versenyhelyzet

Úgy képzeld el most az álláspiacot, mint január elején a konditermeket: január első három hetében tele vannak a fitnesztermek, hirtelen mindenki bomba formát akar. De semmi pánik, mert ahogy március elejére újra teljesen kiürülnek a termek, október végére úgy morzsolódnak le az “impulzus álláskeresők” is. 

Így készülj te is! 

Kezdd el szisztematikusan a felkészülést, minden nap egy kicsit foglalkozz az álláskereséssel! Frissítsd az önéletrajzodat, tunningold fel magad, ne akard megúszni a munkát, de leginkább ne akarj azonnali sikereket! Ha irreális elvárásokkal vágsz neki (pl. “2-3 hét alatt elhelyezkedek”), akkor nagyon hamar abba fogod hagyni, pedig lenne neked való, jó állás. 

Hidd el te is fel tudsz készülni, néhány Gerilla trükkel jobb és gyorsabb tudsz lenni, mint az átlag, és 2-3 hónapon belül biztos, hogy megtalálod az új állásodat. De ehhez az a legfontosabb, hogy türelemmel, stratégiával és reális célokkal láss neki. Hogy pontosan milyen stratégiával célszerű felkészülnöd az őszi álláskeresésre, azt ezen az első szeptemberi ingyenes, ÉLŐ mini-tréningen részletesen megmutatom neked. Az előadásom kb. 2 órás, online és ingyenes. Részletes tematika itt ››. Regisztrálj te is, és tedd fel a kérdéseidet!

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Dávid János
2019. szeptember 2. hétfő 18:25

Már többször változtattam állást, de az ősz mindig Nehėz volt.

Válasz

Papp Jozsef
2019. szeptember 2. hétfő 14:40

Kerdesem: a nyugdijasok is erdeklodhetnek az allaskereses irant?

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book