3+1 nehézség, amivel nőként szembe kell nézned a munkaerőpiacon

Írta: Baráth András  |  2019. szeptember 09.  |  c Nincs hozzászólás

Elnézve a munkaerőhiányról szóló statisztikákat és az álláspiaci kínálatot, akár azt is mondhatnám, hogy nincs itt semmi nehézség. 2019-ben a munkávállaló diktál: vagyis minden szakembernek (legyen az nő vagy férfi) elvileg szuper kilátásai vannak mind az előmenetelben, mind a jó állások elnyerésében. Sajnos a helyzet nem ennyire egyszerű. A hiányszakmákról és a valós álláspiaci helyzetről itt írtam. Most pedig hadd osszam meg veled a nőkkel kapcsolatos tapasztalataimat! ;)

Összeírtam 3+1 rázósabb pontot, amit a női ügyfeleimnél a munka fronton látok. Ezek azok a dolgok, amikkel dolgozó nőként talán te is szembesültél már az életedben. És hogy mit tudsz tenni, hogy a helyzet jobb legyen? Ha megoldást és általános receptet nem is, de a cikk végén pár bíztató gondolatot azért neked is szívből ajánlok. 

3+1 munkahelyi kihívás nőknek

1) Férfias szakmák és férfiaknak fenntartott pozíciók

Műszaki állások, építőipar, az informatika területei, de itt vannak akár a befektetési, pénzügyi, orvosi és egyéb vezetői pozíciók. Mind-mind olyan terület, ahol nőként mintha állandóan széllel szemben kellene teljesíteni – panaszolják gyakorta ügyfeleim.

“Hiába van ugyanolyan szaktudás és diploma a zsebemben, mint a férfi kollégáimnak, már ahhoz is kétszer annyi eredményt kell felmutatnom, hogy egyáltalán szóba álljanak velem” – fakadt ki múltkor 39 éves pénzügyi vezető hölgy ügyfelem.

Sajnos valóban létezik az a bizonyos üvegplafon-szindróma. Ha megnézed pl. Magyarországon (de Európában is akárhol), hogy hány női képviselő, hány női miniszter van, vagy hány nő ül igazgatói székben, megdöbbentően alacsony számokat fogsz találni.

Aki nőként felsővezetői székre, magasabb beosztásra vágyik, annak bizony nem ritkán 1,5-2-szer annyit kell dolgoznia és bizonyítania, mint férfitársainak.

2) Networking alapú szakmák

Maradva a szakterületeknél, kicsit hasonló jellegű a probléma azoknál a szakmáknál, ahol mindennek az alapja a networking. 

Ügyvédek, könyvvizsgálók, üzletkötők, és minden olyan pozíció, ahol kapcsolatot kell ápolni, állandóan új vevőt szerezni, szórakoztatni az ügyfeleket, több napos konferenciákon előadni, utazni… 

Ahol állandó üzleti vacsorák vannak, networking rendezvények, sportesemények, stb. Ezekből az állásokból a nők, akik esetleg már gyereket is nevelnek, vagy a munka mellett családra és magánéletre is vágynak, egy idő után óhatatlanul kiesnek. 

Nem tudnak annyi rendezvényre eljárni, nem tudnak annyi időt kapcsolatápolásra, smúzolásra szánnni, ergo kevesebb üzletet hoznak, így hiába jók a szakmájukban, ezekből az állásokból egy idő után sajnos kirostálódnak.

3) Gyerekvállalás

“Férjnél van? Párkapcsolatban él? Pontosan hány éves is? Mikorra tervezi az anyaságot? Hány gyereke van?” – most tekintsünk el ezektől a kellemetlen, ámde tipikus állásinterjú kérdésektől. Igaz, hogy ezek sem esnek túl jól a hölgyeknek, de ezekre legalább viszonylag jól fel lehet készülni. Ezek ugyanis aggályok, olyan kifogások, amiket néhány ügyes Gerilla trükkel kiválóan lehet kezelni akár már az önéletrajzban és a motivációs levélben is. (Pár gyakorlati tipp ehhez kapcsolódóan csütörtök este élőben. Kattints és regisztrálj az ingyenes, internetes előadásra itt! ››)

Álláskeresés szempontjából a gyerekvállalás azonban ennél egy sokkal nehezebb ügy, egy komplex akadály a nők számára. 

Kezdjük azzal, hogy kiesik jó pár év a szakmai időből. Amit aztàn sokszor nem is olyan egyszerű behozni. Nemrég járt nálam pl. egy PR szakmában dolgozó ügyfelem, aki 7 évig volt otthon a gyerekekkel. Meggyőződése volt, hogy a gyerekek miatti előítélet az oka, hogy nem veszik fel egyetlen neki való állásra sem, pedig a valódi probléma más volt: kiesett 7 évre egy olyan szakmából, ami elképesztő tempóban változott az elmúlt pár évben. 

De nem kell ahhoz kiesni a sodrásból, hogy gond legyen. Sajnos az is igen gyakori, hogy 1-2 év GYES, GYED után sem várnak vissza mindenkit a korábbi állásában. Vagy ha visszaveszik is, nagyon gyakran kiderül, hogy gyerek mellett egyszerűen képtelenség már ugyanazt a munkakört folytatni. Éjszakázni, túlórázni, naponta több órát ingázni, külföldi utakat bevállalni, ez bizony akkor is nehéz, ha egyébként akad a gyereknevelésben segítséged.

Az a helyzet, hogy háromgyerekes apaként is pontosan látom, hogy anyának lenni már 1 gyerkőc mellett is egy komoly félállás. Nem meglepő, hogy pályamódosítás és pályaorientáció témában a személyes tanácsadásokon messze a leggyakoribb ügyfeleim a gyermeket nevelő hölgyek.

+1) Ami nem csak a nőket sújtja: Kevés a részmunkaidős állás és a távmunka

Hiába van javulás, míg a skandináv országokban a nők 55-60%-a dolgozik részmunkaidőben (4-6 órában), addig Magyarországon ez az arány még mindig csak 9-10% körül mozog. Ráadásul ezek az állások hosszú távon általában nem is annyira vonzóak.

Sokszor hallom hölgyektől, hogy visszavenné ugyan őket a cégük GYES után 4-6 órában, de az a munkakör, amit részmunkaidőben kínálnak, nem az a feladat, amit hosszútávon is szívesen csinálnának. Inkább hoznak ezért áldozatot, bevállalják akár a családi élet rovására is a teljes állást, vagy keresnek másik céget, másik szakmát, mert (érthető módon) gyermekvállalás után a hölgyek is olyan munkát szeretnének, amiben jól érzik magukat, és amit hosszabb távon is szívesen csinálnak.

Mit tudsz tenni?

Nem tagadom, ezt a listát végignézve kijelenthetjük, hogy a hölgyek helyzete egyáltalán nem könnyű. De…

Az igazsághoz az is hozzátartozik, és kivétel nélkül minden hölgy ügyfelemnél ezt látom, hogy a nők sokkal erősebbek, sokkal kitartóbbak és tudatosabbak mint a férfiak. Igazi hosszútávfutók a munkában is, márpedig ez egy verhetetlen előny.

A hölgyek rugalmasabbak, mernek segítséget kérni, sokkal alkalmazkodóbbak, edzettebbek lelkileg is. Több szálon gondolkodnak, és kortól függetlenül sokkal nagyobb hajlandóság van bennük a megújulásra. Sokkal könnyebben felül tudnak kerekedni a nehézségeken, kudarcokon. Mernek változtatni, felelősséget vállalni, nem másokat hibáztatnak, és akár kényelmetlen szituációkat is hosszabb távon el tudnak viselni. 

Ezek olyan előnyök, amik sokkal versenyképesebbé tesznek téged, mint gondolnád!

Építs ezekre a képességekre!

 • Mindig legyen “B” terved! 
 • Legyél tisztában az erősségeiddel!
 • Mielőtt pályát váltasz csinálj alapos pályaorientációt!
 • Ne hanyagold el GYES alatt sem a netwörködet!
 • Képezd magad, tervezz 2-3 évre előre!
 • Ne érd be átlagos pályázati anyaggal!
 • Tanuld meg kezelni a munkáltatói kifogásokat!
 • Ne zárd ki magad a pozíciókból azzal, hogy csak 4-6 órás állásokra pályázol!
 • Járj egy lépéssel előrébb, és tanuld meg profin eladni magad!

Tudom, hogy ez mind “remek” elméleti segítségnek tűnik így leírva, de hidd el, minimális felkészüléssel, pár tanulható trükkel és ügyes tárgyalás technikával te is sokkal egyszerűbbé és eredményesebbé teheted az álláskeresési helyzetedet. Gyakorlati Gerilla álláskeresési tippekért kattints ide, várlak csütörtök este a képernyő előtt. Az előadásom ÉLŐ és INGYENES ››

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book