Mi a legfontosabb dolog az állásinterjún?

Írta: Baráth András  |  2020. július 08.  |  c 2 hozzászólás

Őszintén azt gondolom, hogy soha nem volt még ennyire nehéz az állásinterjúkon a szakemberek dolga. Ma már ugyanis nem elég a HR-est vagy a leendő főnököt meggyőzni arról, hogy értesz ahhoz, amit csinálsz, ennél több kell. Ha megtaláltad a Neked való munkát és céget, a szakmai belépőn túl azt is el kell tudnod hitetni, hogy minden szempontból Te vagy a legjobb választás az állásra. Hogyan? Van egy dolog, amire mostantól minden interjún figyelj oda!

Egy dolog a tapasztalat…

Az állásinterjú szereplés meg egy másik.

Ehhez kapcsolódóan nagyon sok tanulságos történetettel elő tudnék állni (a következő ingyenes, online mini-tréningen hozok is majd pár fontos állásváltó példát, várlak szerettel Téged is ››), most viszont jöjjön egy különleges eset a közelmúltból:

Logisztikai vezető ügyfelem azzal keresett meg, hogy rendszeresen megkörnyékezik őt fejvadászok. Sokszor ki is ajánlják cégekhez, ám hogy, hogy nem, valahogy soha nem jön össze neki egy új pozíció sem.

Így megy ez már több, mint 3 éve. Ez idő alatt kb. 12-15 állásinterjún járt már úgy, hogy rendre úgy érzezte, minden szempontból megfelelne a pozícióra. Valóban egy tapasztalt, remek szakemberről beszélünk – ám végül mégsem őt választják az állásokra. Miért?

A személyes konzultáción hosszan fejtegettük a lehetséges okokat, alaposan kikérdeztem, és egy idő után kezdett összeállni a kép.

Nincs meg a lelkesedés

Sok szakemberre, köztük rengeteg közép-és felsővezetőre jellemző, amit ügyfelemnél is 10 perc után felfedeztem, hogy van benne egyfajta rezignáltság.

Te is biztos ismered ezt az érzést, amikor egy picit úgy minden mindegy. Amikor azt érzed, annyi mindent láttál már, annyi mindent bizonyítottál, miért is kéne neked lelkesedned egy munka iránt? “Miért én tetszelegjek? Tetszelegjen más nekem! Nem akarok én már megfelelni senkinek!”

Na, ez az, ami így nem működik! Még felsővezetői szinten sem!

Nem arról van szó, hogy mindenáron tetszelegni kell, és meg kell felelni mindenkinek, de ha sorozatosan nem kapsz lehetőséget, ha egyébként alkalmas lennél egy pozícióra, de mégsem Téged választanak, akkor ott bizony 10-ből 9 esetben a lelkesedéssel van a probléma…

Mi is kell a sikeres állásinterjúhoz?

3 dolog:

1) Szaktudás, szakmai tapasztalat

Vagyis száz százalékosan ki kell derülnie az interjún, hogy minden szaktudásod és tapasztalatod megvan, ami az adott állás betöltéséhez szükséges

2) Szimpátia

Vagyis a szaktudás mellett azt is látnia kell az interjúztatónak, hogy beleillesz a csapatába, fogtok tudni együtt dolgozni, és olyan személyiség vagy, akivel el tudja képzelni a közös munkát.

És a harmadik, az álláskeresők részéről talán a legkevésbé értékelt, ám a legfontosabb szempont…

3) A motiváció

Hogy Te igenis akarod ezt a munkát! Kell Neked ez a pozíció! Vagyis nem azért jössz el a korábbi állásodból, mert teljesen kiégtél a szakmádban, és azt gondolod, máshol talán egy ideig jobb lesz. Hanem mert őszintén érdekel az állás, szeretnéd megmutatni magad, és azt hogy mire vagy képes.

Tudom, hogy nem könnyű. Sőt, ha valaki egy kicsit is rezignáltabb típus, vagy úgy fogja fel az interjút, mint egy puszta kérdezz-felelek, akkor ez a harmadik elem, az a bizonyos motiváció, drive egyszerűen nem tud átjönni az interjúztatóknak.

Legyél lelkes!

Mi magyarok alapból nem vagyunk kifejezetten az a “keep smiling” nemzet, de ne felejtsd el, hogy az állásinterjú egy szereplés. Kicsit olyan mint egy vizsga, amire nem lehet unottan, minden mindegy alapon beülni.

Sokan elfelejtik, hogy ha valaki lelkes, motiváltnak tűnik, csillog a szeme, pozitív, akkor nem pusztán a motiváltságát bizonyítja, hanem egyből szimpatikusabb is lesz! Olyan, akiről joggal érzi azt az interjúztató, hogy a munkájához és a munkáltatójához lojális emberhez van dolga. Olyan munkatárshoz, akivel nem lesz állandó küzdelem az élet, hanem öröm lesz vele együtt dolgozni.

Szóval ha egyetlen dolgot elviszel most ebből a cikkből, az legyen az, hogy az állásinterjún igenis mindig legyél lelkes! Mosolyogj! Csillogjon a szemed! Merd megmutatni, hogy szeretnéd azt az állást! Van néhány egyszerű, jól bevált Gerilla technika, amivel mindezt könnyedén elérheted, anélkül, hogy úgy éreznéd, szerepet kell játszanod. Ismerd meg az állásinerjú módszereinket! ››

Végezetül pár szó a kétkedőknek!

Mert tudom, hogy azok is akadnak… :)

Mielőtt legyintesz, csak tegyél egy próbát! Hidd el nekem, nem a levegőbe beszélek! A fent említett ügyfelem is megfogadta a tanácsomat, és a konzultáció után kb. két héttel az alábbi üzenetet küldte:


A történet vége tehát abszolút siker: Zoltán egy nagy cégnél kapott logisztikai vezetői állást. A megbízó cég pedig még az interjú napján sms-ben gratulált a fejvadásznak, hogy mennyire meggyőző volt ügyfelem a személyes találkozó alkalmával.

Mit csinált másképp?

Nem végzett el egy újabb iskolát, nem fiatalodott hirtelen éveket. Egyszerűen annyi történt, hogy a hozzáállásán változtatott! És sokszor valóban csak ennyi kell a sikerhez!

Szóval ha most azt kérdezed, figyelj András, két órám van felkészülni egy állásinterjúra, mit tegyek? Azt mondanám: tuningold fel magad, legyél lelkes, és meglátod, helyből lekörözöl jó néhány jelöltet! Ha pedig nem csak két órád van, akkor még jobb! Mert akkor el tudsz jönni csütörtök este, a következő ingyenes, internetes mini-tréningemre, ahol Téged is felkészíthetlek a profi álláskeresésre és interjú szereplésre! ;) ››

Sok sikert és eredményes állásinterjúkat kívánok Neked!

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Zsolti
2020. augusztus 24. hétfő 06:52

Sajnos a mostani munkahelyemen nem szeretik, ha lelkesedem. Fura, de agressziónak tartják. Talán azért, mert hajlamos vagyok ilyenkor hangosabban beszélni. Mit változtassak? Munkahelyet, viselkedést, lelkesedést?

Válasz

Antal Éva
2020. július 27. hétfő 21:00

Kedves András!

Igen, gatyába kell rázni magunkat egy interjú előtt, de túl nagyot nem ajánlatos színészkedni! Az önazonosság, hitelesség átjön, ha megvan...
Munkanélküli ügyfélből lettem munkaerő-piaci szakértői asszisztens 52 évesen, őszülő hajjal. Főnököm 41 éves férfi, olyan volt a munkára felkérésem, mint egy lánykérés.
A mosolyom volt az oka... Már csak segítek neki néha, nem dolgozom ott, de jó a kapcsolatunk.
Én általában nem jelentkezem álláshirdetésekre, máshogy alakul, de jó olvasni a tanácsait!
Legutóbbi interjúm két lépcsős volt, rám kreáltak egy pozíciót (készletgazda, amiben még soha nem dolgoztam).
Jelenleg is hasonló folyamat zajlik, rehabosként próbálnak bejuttatni szociális területre.
Teljesen újrakezdő vagyok az élet minden területén, kapcsolatok nélkül, 300 km-ről költöztem. Két új szakmát/jártasságot szereztem azóta, nyitott vagyok most is, jelenleg kompetenciáimat fejlesztem. Megváltozott munkaképességgel még nehezebb a magam "kívánatossá" tétele.
Eredményes munkát kívánok és jó egészséget!
Üdvözlettel
Antal Éva

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book