Miért fontos, hogy elszánt legyél, ha jó állást akarsz?

Írta: Baráth András  |  2020. július 22.  |  c 1 hozzászólás

Az álláskeresés pont ugyanúgy működik, mint minden más az életünkben. Nem minden sikerül úgy, ahogy elterveztük, időnként vannak benne kudarcok, elakadások. De ha elég kitartó és szisztematikus vagy, egész biztos, hogy a végére sikerrel jársz. Mesélek egy közeli példát a saját életemből.

Meditáció vs. Gerilla Önéletrajz

Az elmúlt néhány hónap – ahogy talán Neked is – számomra is igen INTENZÍV volt. Nemcsak a vírushelyzet, a bizonytalanság, karantén, home schooling, céges ügyek miatt, de gyakorlatilag volt itt minden: költözés, műszaki problémák, kertépítés, egészségügyi és iskolai ügyek, stb. 

Eljött egy pont, amikor azt éreztem, hogy valami plusz dologra sürgősen szükségem van, amivel a lelki egyensúlyomat a helyére billenthetem, és ez történetesen ne napi egy-két pohár bor legyen. :)

Tavaly már próbálkoztam egy meditációs alkalmazással, a Headspace-szel, amit egy jó barátom javaslatára töltöttem le a telefonomra. Elő is fizettem rá egy évre, de őszintén szólva, nem igazán éreztem rá az ízére.

Állandóan belealudtam a meditációba, küszködtem az egésszel, és ahogy az lenni szokott, pár hét után azt mondtam, hogy ez nem az én műfajom, én ezt elengedem. 

Mit ad az ég, egy-két napra rá Bill Gates hírlevelében szintén ezzel az appal találkoztam, illetve egy Andy Puddicombe könyvajánlóval, ami – Bill Gates állítása szerint – sokat segít, hogy szokásunkká tudjon válni a rendszeres meditáció…

Mivel nem lettek kiegyensúlyozottabbak a napjaim, és szeretek nálam okosabb emberekre hallgatni :), így hát újra belevágtam. Letöltöttem Andy Puddicombe hangoskönyvét, és láss csodát, ahogy megértettem a filozófiáját az egésznek, megértettem, hogy miről is szól valójában a meditáció, és hogy kellene ezt csinálni, elkezdett működni nálam is a dolog!

Nem vagyok még közel sem profi, de pár hét óta megvan az az élményem, hogy “Wow, ez jó! Ezt én is meg tudom csinálni!” Napi 10 perc az egész, de a segítségével tényleg szuperül ki tudom üríteni az agyamat, és visszakapom a nyugodtabb önmagamat. 

Na, de miért is mesélem ezt el Neked?

“Ez nem működik, nem nekem való!”

Hányszor látom azt álláskeresőknél is, hogy valaki belép az Állásszerző Programba, bele-belehallgat a videókba, de igazán nem dolgozza fel a tudásanyagokat?! Vagy nagy lelkesen letölti az önéletrajzmintákat, elkezdi azt sablonként küldözgetni, de nem igazán érti a Gerilla Önéletrajz módszer lényegét. 

Ilyenkor szokott az előfordulni, ami velem és a meditációval: ha nem jön azonnali siker, akkor azt mondjuk, hogy ott ette meg az egészet a penész! 

“Én már túl öreg vagyok…”
“Nekem speciális a helyzetem…”
“Ahol én élek, ott ez a módszer nem működik…” stb, stb.

A munkát nem lehet megspórolni

El szoktam mondani ügyfeleimnek is, hogy az a rossz hírem, ami egyben a jó is: fel kell dolgozni a tudásanyagokat, szisztematikusan kell csinálni az álláskeresést, át kell írni minden egyes jelentkezésnél az önéletrajzot, fel kell készülni alaposan az állásinterjúra, el kell jönni az ingyenes tréningekre… egyszóval bele kell tenni az időt, energiát, ha valaki váltani akar. 

DE!, és ez egyben a jó hír is: ha Te ezt csinálod, ha tényleg komolyan veszed az álláskeresést, és alkalmazod a bevált Gerilla technikákat, akkor Nálad is működni fog!

Ha megérted azt, hogy mi miután következik, mit miért kell csinálnod, ha megérted az egész rendszer logikáját, akkor tudod igazán megtanulni a “hogyan”-t, és alkalmazni azt a saját helyzetedre. Ennyi a titok!

Igen, van olyan is, hogy valakinek “csak” egy önéletrajzminta, csak egy sablon is elég, de az igazság az, hogy ahhoz, hogy bárhol, bármikor működjön a “varázslat”, legtöbbször kell az, hogy összeálljon a kép

Az instant csak a kakaónál működik

A mai világban egyre inkább arra vagyunk kondicionálva, hogy gyors megoldásokat keressünk.

Megvesszük, bevesszük, megmelegítjük, lemásoljuk és legyen jó.

De az álláskeresésnél sajnos ez legtöbbször nem működik! 

Meg kell értenünk a mögöttes dolgokat: a filozófiát, hogyan is kell alkalmazni egy módszert? Milyen eredményeket kell várni? Mi számít jónak, mikor vagy rossz nyomon az álláskeresésben? Mennyi idő alatt várhatunk egyáltalán eredményt? Ráadásul minden álláskeresési szituáció kicsit más… 

A siker mindig egymásra épülő kis lépésekből áll, ahol van, hogy nem lehet kihagyni bizonyos kockákat. A nehézség a dologban, hogy soha nem tudod az elején, nálad mik lesznek ezek a bizonyos kötelező kockák.

Ezért ha esetleg most úgy olvasod ezeket a sorokat, hogy épp váltás előtt állsz, vagy egy ideje már állást keresel, akkor mindenek előtt azt tanácsolom Neked is, hogy ne akard levágni a kanyart! Ne akard megúszni a munkát, mert csak így fogsz tudni célba érni.

Ha szeretnéd tudni, hogy mi az a 9 lépéses stratégia, amit ha betartasz, Te is könnyen és gyorsan megtalálod a Neked való, jó állásokat – legyen bármilyen nehéz álláspiaci helyzet is – , akkor várlak csütörtök este a képernyő előtt! A következő ingyenes, élő, online előadásomon végigviszlek a teljes álláskeresési folyamaton! Itt tudsz regisztrálni az ingyenes előadásra! ››

Sok sikert és kitartást! :)

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Horváth Nikolett
2020. július 27. hétfő 13:32

Kedves András!

Köszönöm jelenléted amivel álláskereső időszakom megkönnyíted!
És igen!
Rengeteg és kitartó munkát kell ebbe a projektbe beletenni!
De hiszem, hogy pozitív hozadéka hamarosan megterem!

Had mondjam el, én ezt az időszakot hogy élem meg és át.

Alapjába véve a munka világából kizuhanni sokként ér mindenkit. Akár számított rá és voltak jelek, előzmények, akár nem és derült égből villámcsapás terítette le az ember gyerekét...
Én a villám csapott kategóriába tartozom.
Sérül az egó, az önmagunkról eddig nagy nehezen összekalapált és megismert kép a porba hull.
Elkeseredetten kapkodni kezdünk, számot vetünk tartalékainkkal, családi mintáink megtartó erejét (ha van olyan egyáltalán?!) felhasználva próbálunk a víz színén lebegni.
Nem, nem úszni...
Előbb magához tér a psziché, hosszú feldolgozási folyamat is elképzelhető, egyénenként változó.
Ha már nem tragédiaként, hanem megoldandó feladatként fogjuk fel az álláskeresést, akkor igazán komolyan , rendszerként beépítve az életünkben vágjunk bele.

Monitorozom az ajánlatokat, megnézem a cég profilját, a te szavaiddal élve "testre szabom" az önéletrajzom és minden esetben elküldött motivációs levelem. Esetenként két napig is eltart, hogy alakilag-formailag és tartalmilag elégedett vagyok, amíg magam is felvenném az adott pozícióra.
De ezt a fázist soha nem szabad félvállról venni, ne akarjuk megúszni! S végezetül higgyük el, hogy a kezdeti kudarcok, könnyek, depresszív időszakok után kiderül az ég, s nekünk is sikerül! Ez a "vadászat" és CV plusz (időnként motiválatlan :) ) motivációs levél szerkesztése ma már napi rutin, morbid ugyan, de időnként bizony élvezem is, főként ha az ajánlat is emberi hangon szólít meg, "embert" keres és nem agysebészt vagy atomfizikust a szakterületen!

Ami különösen fontos, a kapott visszacsatolás! Az esetek többségében érkezik válasz e-mail, vagy telefonhívás, amiből jó eséllyel meg tudjuk állapítani, hogy esélyesek vagyunk-e személyes interjúra?. Ha igen, (még egy személyes példámból vett adalék) előre mint ahogy András is mantrázza nekünk, készüljünk fel ismeretekkel, testben és lélekben egyaránt. Fektessünk nagyon nagy hangsúly a ruházatunkra, hiszen ez az első találkozás a potenciális munkáltatóval, ezzel tiszteljük meg magunkat és őt. S ha mindenen túl vagyunk, de mégsem mi lettünk a biztos befutók, néhány elengedő gondolattal emelt fővel menjünk tovább, ne mint egy vert sereg! (No ez nagyon nehéz!) Minden egyes pályázat benyújtása és interjú során rengeteg tapasztalattal leszünk gazdagabbak! Ezen ismérvek mentén haladjunk tovább, ezáltal az alaposan megnyirbált önbizalmunk erősödik és egyre magabiztosabbá válunk.
Csak a hitünk maradjon meg, hogy lesz egy számunkra szimpatikus munkáltató akinek ránk, munkánkra, külső/belső tulajdonságainkra szüksége van, lehetőséget kapunk ezáltal egy szebb, jobb emberi életre!

Kívánok minden kedves álláskeresőnek és/ vagy váltani szándékozónak sok sikert és töretlen hitet önmagában és a világban!

Kedves András!
Nélküled viszont szegényebb lenne az életünk!
Humorod még a legelveszettebb szituációkban is mosolyt csalt az arcomra, köszönöm neked!
Üdvözlettel: Horváth Nikolett

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book