Álláskeresés kisgyermekes anyaként? Ezt az 5 hibát ne kövesd el!

Írta: Baráth András  |  2018. április 24.  |  c Nincs hozzászólás

Az egyik kedvenc témám a kisgyermekes anyák elhelyezkedési lehetőségei. És nemcsak azért, mert háromgyermekes édesapaként én is testközelből megtapasztaltam ennek minden nehézségét és gyakorlati kérdéseit (bizony a feleségemnek sem volt egyszerű megoldani a visszatérést, még akkor sem, ha a családi cégben dolgozik), de a Gerilla Önéletrajznál is rengeteg anyukának segítettem már elhelyezkedni az elmúlt években. Minden nagyképűség nélkül azt gondolom, hogy a lehető legjobban látom, mi minden kell ahhoz, hogy egy kisgyermekes anyuka sikerrel el tudjon helyezkedni a munkaerő-piacon. Ezek közül most első körben azt az öt tipikus hibát szeretném megosztani veled, amiről egyébként részletesen a Gerilla Önéletrajz Módszerek könyvemben írok, és amit minden hozzám forduló kisgyermekes édesanyával rendre átbeszélünk.

Tiltólista kisgyerekes anyukáknak

1. Ne értékeld le magad!

Nagyon sok édesanyánál azt látom, hogy a legfőbb probléma az, hogy diszkontálják magukat még mielőtt belevágnának az állláskeresésbe.

Valamennyire persze természetes, hogy 2, 3, 6, 10  otthon töltött év után az ember önbizalma, szakmai magabiztossága csorbul. Hiszen változik a világ, a szakmai fejlődéssel egy kismama otthonról nyílván nem tud úgy lépést tartani. De én azt látom, hogy ez az önbizalomvesztés a legtöbb kisegyerekes anyukánál az indokoltnál sokkal-sokkal nagyobb mértékű.

Szóval ha most benned is nagy a bizonytalanság, és azt érzed, le vagy maradva, te már nem vagy elég versenyképes a szakmádban, esetleg úgy érzed, semmihez nem értesz, akkor tudd, hogy ez nem jelenti azt, hogy így is van. Mindez nagy valószínűséggel nálad is abból ered, hogy indokolatlanul és túlzottan diszkontálod magadat.

2. Ne tagadd le az önéletrajzodban az otthon töltött éveket!

Másik tipikus “hiba”, hogy sokan nem igazán tudják, hogyan mutassák be az önéletrajzukban a gyes-en töltött “kiesett” időt. Örök dilemma, hogy beleírják az álláspályázatba, vagy ne írják bele?

Sajnos a legtöbben ilyenkor a rossz megoldást választják, és egyszerűen eltüntetik a szülési szabadság időszakát az önéletrajzukból, mintha ez alatt az idő alatt ugyanannál a munkáltatónál aktívan dolgoztak volna.

Ez jogilag természetesen megtehető, hisz a legtöbb édesanya munkaviszonyban marad gyes alatt is, ugyanakkor általában csak bonyodalmat szül az álláspályázatnál.

Hisz mi történik ilyenkor az interjún? Az interjúztató érzi, hogy valami nem kerek, nem érti az önéletrajzot, és elkezdi faggatni az anyukát. És ilyenkor – bár törvényileg nem szabadna – de garantáltan szóba kerül a családi állapot és a gyerekek száma is, amire rendszerint ekkor már az anyuka nem tud olyan megnyugtató válaszokat adni, ami a másik fél számára is meggyőző lenne.

Szóval azt mondom, hogy egy 4-5-6 éves kihagyás elhelyezkedési szempontból már igenis elég jelentős ahhoz, hogy beleírd az önéletrajzodba.

Vállald bátran, hogy azt te szülési szabadsággal, gyeddel, gyessel töltötted. Azt tapasztalom, hogy ez a transzparencia általában meghálálja magát, hiszen alapból bizalmat szül, nem fogja a munkáltató azt érezni, hogy valamit rejtegetsz, valamit megpróbálsz elmismásolni előle. Egy tapasztalt interjúztató előtt egyrészt úgysem maradhat rejtve a dolog, másrészt sokkal nehezebb jó irányba terelni úgy a beszélgetést, ha kiderül, hogy megpróbáltál elfedni 3, 4, 5, vagy több év szakmai kihagyást, mint ha már jó előre felkészülsz, és kivéded a munkáltató ezen kifogását.

És ezzel el is érkeztünk egy nagyon fontos ponthoz: a motivációs levélhez, illetve a kifogáskezeléshez.

3. Soha ne spórold le a motivációs levelet!

Egy kisgyermekes anya számára az igazi mentsvár ugyanis a motivációs levélben rejlik. Ezt számos Gerilla ügyfelem rendre visszaigazolja a személyes beszámolóiban. A Gerilla Önéletrajznál az évek során ugyanis kikísérleteztünk egy nagyszerű technikát, amivel a gyedről visszatérő anyukáknak igazi segítséget tudunk adni. A módszer lényege, hogy az értékesítésből jól ismert kifogáskezelés módszerét alkalmazzuk az álláspályázatnál. Vagyis már a motivációs levélben (és később az állásinterjún) célirányosan a felszínre hozzuk és megválaszoljuk azokat a kifogásokat, amelyek a munkáltató tipikusan támaszt egy dolgozó anyukával szemben.

Hogy mik ezek a kifogások? Jogos aggály lehet például a munkáltató részéről, hogy túl kicsik a gyerekek, sokat betegeskednek, így nem lehet az anyukára olyan bombabiztosan számítani a munkában. Tedd a szívedre a kezed, ennek azért sok esetben valós alapja van. Édesapaként én is tapasztalom, hogy bizony – főként a téli időszakban – ez egy valós probléma.

A jó taktika ilyenkor, ha kifejezetten felhívod a munkáltató figyelmét már a motivációs leveledben a szülési szabadságra, és egy füst alatt kezeled az ezzel kapcsolatos kifogásait.  Hogyan? Például azzal, hogy részletesen leírod a motivációs levélben, hogy a gyerekfelügyelet a te esetedben megoldott (nagymama vagy bébiszitter segítségével). Adott esetben megjelölheted a gyerekek korát is, jelezve, hogy már nem annyira kicsik, jó ideje közösségbe járnak, stb. Tehát a lehető legtöbb kifogásnak elébe menve biztosítod a munkaadót a motivációs levélben, hogy minden szempontból teljes értékű munkavállalóként számíthat rád.

Talán nem hinnéd, de ez az egyik olyan varázseszköz, amivel egy csapásra nagyon sok kisgyerekes édesanya el tud helyezkedni. ››› Ha kíváncsi vagy további hasonló technikákra, gyere és csatlakozz a csütörtöki ingyenes online élő előadásomhoz >>

4. Ne ragaszkodj foggal-körömmel a részmunkaidőhöz!

Nagyon sokan vannak olyan helyzetben, hogy több gyermek mellett egész egyszerűen nem tudnak 8 órás főállást vállalni. A legtöbb édesanya számára érthető módon az lenne az ideális, ha napi 4 vagy legfeljebb 6 órában dolgozhatna. Azt azonban be kell látni, hogy ma Magyarországon sajnos korántsem ez a realitás.

Míg a skandináv államokban a nők kb. 55-60%-a részmunkaidőben dolgozik, addig Magyarországon ez az arány messze az európai átlag alatt van, nagyjából 8-9%. Aki tehát csak a részmunkaidős állásokra hajlandó pályázni, annak számolnia kell vele, hogy ezzel jelentős mértékben beszűkíti a saját lehetőségeit.

Ezért arra bátorítalak téged is, hogy attól függetlenül, hogy a részmunkaidőt preferálod, keress nyugodtan 8 órás állást, ám az legyen olyan, ahol biztosított bizonyos fokú rugalmasság.

Például ahol heti 1-2 napot otthonról is tudsz dolgozni, vagy 6 órát az irodában, plusz 2 órát távmunkában. Ennek többféle megoldása lehetséges. Hidd el, mindez nem elérhetetlen. Ha elég jó szakmebreként, és te is elég rugalmas munkavállalóként mutatod be magad, akkor erre – ahogy én tapasztalom – már nem csak a kisebb cégeknél, de egyre több multinacionális vállaltnál is van nyitottság.

 

5. Ne legyél passzív!

Ki merem jelenteni, hogy a legtöbb munkaadó nagyon is tisztában van azzal, hogy kisgyermekes anyák nemhogy nem jelentenek kockázatot vagy hátrányt, de rendkívül feladatorientáltak, felelősségteljesek, jó problémamegoldók, pörgetik a munkát, és nagyszerű kollégák.

Az anyukák számára ugyanakkor továbbra sem könnyű feladvány, hogy a jó állásokat megtalálják. Ahhoz, hogy megkönnyítsd a saját dolgod, a legjobb ha tudatosan megtervezed a visszatérésedet.

Képezd magad a gyes alatt is, menj el akár tanfolyamra, a lehetőségekhez mérten kövesd, hogy a szakterületed merre változik az otthon töltött évek alatt. Mindez már önmagában jókora lépéselőnyt jelent majd számodra a visszatérésnél.

Ha pedig váltanál, mást csinálnál, mint szülés előtt? Az is teljesen normális, ha a gyerekvállalás után nem az eredeti szakmádba szeretnél visszamenni. Mindez egyáltalán nem ördögtől való, ám fontos, hogy ezt a döntésedet megelőzze egy alapos pályaorintáció.

Nagyon sok anyukánál látom, hogy az anyasággal 180 fokos fordulatot vesz az életük, már nem vágynak vissza a régi mókuskerékbe, egészen új oldalukat fedezik fel, új szakmák iránt érdeklődnek, és persze a családdal jobban összeegyeztethető hivatásokat keresnek.

Egy dolog szokott ilyenkor hibázni mégpedig az, hogy a legtöbben pusztán abból indulnak ki, hogy ők mit szeretnének csinálni. Ettől óva intenélek, mert ha elmarad a dolog azon része, hogy mire is van igény a munkaerő-piacon, és neked mindehhez milyen versenyképes tapasztalatod és erősségeid vannak, akkor legtöbbször egy kudarcokkal teli, hosszú és sikertelen álláskeresési időszakra számíthatsz, ahol nem az a probléma, hogy “gyerekkel egy új pályán esélyed sincs”.

Ellenben ha megfogadod ezt a néhány tippet, akkor te is tapasztalni fogod, hogy kisgyermekes anyaként is könnyen és néhány hónap alatt megtalálhatod a családdal összeegyeztethető, neked tetsző szakterületeket és állásokat.

Szabó Márta

Le vagyok döbbenve a módszeredtől! Mint HR-es, már hónapokkal ezelőtt feliratkoztam a hírleveledre, és sok érdekesnek tűnő bejegyzést olvastam. GYED-ről visszatérve idén januárban szembesültem azzal, hogy már nem volt hová visszajönnöm, és megkértek, hogy keressek állást, hiszen július 1-től már fel lehet mondani a kismamáknak is. Így januárban megvettem a Gerilla Önéletrajz oktatóanyagot, több nagyon jó tanácsot beépítettem az önéletrajzomba, bár úgy gondoltam, ez lassú folyamat lesz, és talán még az idén sikerül elhelyezkednem. Az egész azonban 1 hétig sem tartott. Mindezt úgy, hogy középkorú, kisgyermekét egyedül nevelő, túlképzett nő vagyok, akinek a szakmájában ‘Dunát lehet rekeszteni’ a rengeteg jó és állástalan szakemberrel. Köszönöm még egyszer! (Szabó Márta)

Ha szeretnéd jobban megismerni azokat a bevált Gerilla eszközöket, amelyeket kisgyermekes anyaként is sikerrel tudsz alkalmazni, és szeretnéd tudni, milyen technikákkal találhatod meg azokat az állásokat, amiket érdemes kisgyermek mellett is megpályáznod, akkor gyere és csatlakozz te is a következő ingyenes élő eladásomhoz, mert csütörtökön többek között erről a témáról is beszélni fogok. ›››

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book