Hülye a főnök? Ugye tudod, hogy nem kell elviselned?

Írta: Baráth András  |  2018. május 29.  |  c 3 hozzászólás

Van az a mondás, hogy munka, vagy cég alapján választunk magunknak munkahelyet, de a főnök miatt jövünk el onnan. Ez mennyire igaz, nem? Hány olyan esetről hallottál (vagy ne adja az ég, élted meg te magad is), hogy egy hülye főnök a végletekig megkeseríti az embert? Tudod, amikor már vasárnap este gyomorgörccsel fekszel, attól, hogy másnap munkanap. Amikor hiába dolgozol keményen, semmi nem elég jó, semmi nem elég. Amikor hétvégén is üzenetekkel, telefonokkal bombáz a főnököd, és már nyugodtan aludni sem tudsz. Vannak persze fokozatok, de mi a teendő akkor, ha már azt érzed, minden tőled telhetőt megpróbáltál, de nincs változás?

Egy megtörtént eset

Hogy mennyire nem mindegy milyen a főnök, arra van jó pár Gerilla ügyféltörténetem, ezek közül egy egészen friss sztori:

Pünkösd előtt nem sokkal azzal keresett meg személyes konzultációra egy középkorú, egyébként szakmájában remek múlttal rendelkező, tapasztalt szakember, hogy úgy érzi teljesen megrekedt a karrierje, és már konkrétan nem lát semmilyen kiutat, segítsek neki. (Ha téged is érdekel a személyes konzultáció, itt tudsz olvasni róla bővebben is >>)

Katalinról azt kell tudni, hogy a harmincas éveiben jár, nyelveket beszélő, külföldi tapasztalattal rendelkező szakember. Nagyjából 1 éve dolgozik a mostani munkahelyén – ami egyébiránt egy jó hírben álló gyártó cég – több ismerősöm is dolgozik ott, és nem panaszkodnak.

Katalin elmondása szerint a céggel nincs is semmi gond, sőt a munkáját is szereti, csak hát a közvetlen főnöke… Vele sajnos az elmúlt egy évben sehogy nem sikerült megtalálnia a közös hangot. Sőt a kettőjük emberi és szakmai kapcsolata az elviselhetetlenségig romlott.

Bármit csinált, annak leszúrás vagy kritika lett a vége. Ez természetesen idővel tükröződött Katalin munkahelyi értékelésben is. A vezetője lehúzta őt, gyengébb értékelést kapott, megfúrta a cégen belüli pozícióváltását, szóval ahol csak tudta, szakmai téren igyekezett keresztbe tenni neki… Míg végül Katalinnál az ebből adódó folyamatos stressz miatt már pszichoszomatikus betegségek kezdtek kialakulni.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Katalin esete nem egyedi. Ügyfeleim között is nem egy hasonló történet akad. Volt olyan pénzügyi vezető ügyfelem például akinél, olyan súlyos kiégésig fajult a rossz főnök-beosztott viszony, hogy gyakorlatilag az orvosok egy hétig altatni akarták…

Nem éri meg kivárni a mélypontot!

Ahogy Katalinnak is, minden más hasonló esetben is azt mondom: A hülye főnököt ott kell hagyni!

Nagyon sok emberen azt látom, hogy egyszerűen lemondanak saját magukról. Tehetséges, jó szakembernek számító munkatársakon látom, hogy félelemből vagy kishitűségből, de egyszerűen leragadnak egy romboló munkahelyen, vagy főnök mellett, és nem mernek váltani. Inkább belebetegednek, inkább tűrik a hülye főnököt, de a biztos rosszat nem szívesen adják fel egy bizonytalanért.

Miért?

Mindenkinek megvan persze a maga indoka. Katalin esetében nem volt mindegy például a családalapítás kérdése. Számára fontos volt, hogy kiszámítható, stabil munkahelye legyen, és valóban érthető, hogy családalapítás előtt már nem szívesen váltogatja az állását az ember.

De erre az a válaszom, hogy egy rossz főnök miatt nem kell feltétlen azonnal az egész céget otthagyni, érdemes megnézni a cégen belüli váltás lehetőségét, és ha lehet házon belül másik pozíciót keresni. Erre legtöbb esetben nyitottak a cégek, hisz nekik is egyre inkább érdekük, hogy a jó munkaerőt megtartsák.

Ám ha erre nincs lehetőség, nincs mese, menni kell!

Egy rossz főnök mellett borzasztó könnyű eljutni abba a lélektani állapotba, amikor már mi magunk sem tudjuk, miben vagyunk jók. Jók vagyunk-e egyáltalán valamiben….

Az önbecsülés, az önbizalom sérül ilyenkor a legkönnyebben. Mert hát ugyebár ha sokat hajtogátják rólunk, hogy nem vagyunk jó szakemberek, nem vagyunk elég jók, azt idővel el is hisszük, nem igaz?

Ha te is hasonló helyzetben vagy, merj váltani!
Ne halogasd a döntést!

Amikor egy állásról pontosan látod, érzed, hogy zsákutca, hogy nem tesz jót neked, akkor ne halogasd a lépést, válts!

Nem igaz az, hogy csak rossz főnökök léteznek, hogy a te szakmádban csak protekcióval lehet állást találni, hogy 40-50-60 év felett már kár jobbat remélni. Ne könyveld el magadat hozzá nem értőnek, öregnek, reménytelennek, akinek soha nem lehet olyan állása, amit megérdemel. 

Igenis mindenki tud váltani! Mindekiből ki lehet hozni a legjobbat. Nem véletlen, hogy a Gerilla Önéletrajz Műhely hitvallása is az, hogy:

“Minden ember értékes és hiszünk abban, hogy mindenki megtalálhatja azt a hivatást, amiben örömét leli és amiben anyagilag és erkölcsileg is megbecsülik..”

És hogy ne csak üres szavaknak érezd, amit most mondok, lásd a már említett Katalin történetének a végét:

Pünkösd előtti szerdán volt nálam személyes konzultáción, átbeszéltük az önéletrajzát és motivációs levelét, közösen megnéztük, hogy mely cégekhez és milyen pozíciókat lenne érdemes megpályáznia, és a következő héten kedden már fix állásajánlat volt a zsebében, amit végül el is fogadott. Tehát kevesebb, mint 1 hét leforgása alatt új állása lett! 

Kérlek ezt tartsd te is szem előtt, amikor bemész egy romboló munkahelyre, vagy századjára végighallgatod a hülye főnököd.

Remélem, hogy ezekkel a sorokkal tudtam adni Neked pár bíztató gondolatot.

Ha pedig segítségre lenne szükséged, és szeretnéd tudni, hogy hogyan indulj el, mi az a biztos stratégia, amivel rövid idő alatt megtalálhatod azt az állást, amiben jól érzed magad, meg is fizetnek, és ahol nincs hülye főnök? Akkor gyere és csatlakozz a csütörtöki ingyenes online előadásomhoz, fogok neked segíteni. Itt tudsz regisztrálni. ››

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Krivács Jánosné Zsóka
2019. január 16. szerda 18:26

Én yzeretneém ha megtanitanátok Önélet rajzot irni, hogy el tudjam magam adni, mert a mai világ a menedzselésröl szól ,és a formalitásról.Magamról anyit 56 éves vagyok jelenleg dolgozom ,vendéglátásban mint konyhai kisegitö, de már mikor dolgozni kell mennem a változás fog rajtam ,minden bajom van ,.De amit csinok azt mindig szeretettel és orömmel csinálom de ha az illetékes megjelenik egyböl gyomorideget kapok.

Válasz

Krisztina
2018. augusztus 18. szombat 19:22

Sajnos én ezt átéltem....13 éven keresztül. Semmiben nem lehettem elég jó, pedig a szívem, a lelkem is ott volt. Szerettem a munkámat. A kollégáim voltak a családom. Orvos lett belőle és pszichológus... Most meg nem találok munkát.

Válasz

  Ági
  2019. január 9. szerda 20:20

  Egy éve dolgozom egy cégnél.
  Munka szerződést még nem írtam alá.Nem is láttam.
  Többször rá kérdeztem a főnök nyugtatott, be vagyok jelentve csak a könyvelőnél van a szerződésem.
  Létezik hogy él egy alá nem írt szerződés?
  Köszönöm.

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book