Így válassz munkahelyet, hogy boldog legyél a munkádban

Írta: Baráth András  |  2017. szeptember 11.  |  c 9 hozzászólás

Gábor az egyik legérdekesebb ügyfelem volt. Amikor hozzám fordult, már kb. egy éve dolgozott marketing vezetőként egy nagy presztízsű cégnél, de nem volt boldog a munkájában. Pedig kívülről minden nagyon jól nézett ki.

10 tipp az ideális munkahely megtalálásához | Gerilla Önéletrajz Műhely

Nagy múltú, sikeres, piacvezető cégnél dolgozott egy jól csengő, vezetői munkakörben. A fizetése több volt, mint valaha az életében, luxus kategóriás vállalati autóval járt, és széleskörű béren kívüli juttatásokat kapott a cégtől.

Ő mégis kedvetlenül járt be, és rájött, hogy amikor egy évvel korábban elfogadta az ajánlatot, nem nézett eléggé utána a cégnek, és valójában más volt a vállalat és a munka belülről, mint amilyennek a külsőségek alapján tűnt.

Ha most kellene munkahelyet választani – mondta nekem a konzultáción – egészen más szempontok alapján döntene. Egy évvel korábban ugyanis túlságosan elbűvölte őt a fizetés, a juttatások, a pozíció elnevezése. Őszintén bevallotta, hogy tulajdonképpen más szempontot figyelembe sem vett a döntésnél.

Sokan csak kényszerből dolgoznak

Gábor nincs egyedül ezzel a problémával, hiszen nagyon sok munkavállaló nem boldog a munkájában, és nem érzi jól magát a munkahelyén. Ezeknek a helyzeteknek egy jó része arra vezethető vissza, hogy álláskeresőként nem fordítottak elég időt és figyelmet arra, hogy a munkáltatót és a munkát is részletesebben megismerjék.

A Randstad közelmúltban végzett felmérése szerint a magyar álláskeresőknél messze a fizetés mértéke áll az első helyen, amikor egy álláslehetőségről döntenek.

A kellemes munkahelyi környezet azonban már csak a válaszadók felénél, az érdekes feladatok pedig csak a megkérdezettek harmadánál szerepelt az 5 legfontosabb döntési szempont között. Ez alapján tehát az álláskeresők 65%-nak nem igazán fontos, hogy érdekes feladatai legyenek. Pedig a későbbiekben a feladatok minősége döntően befolyásolja a munkavállalók elégedettségét.

Munkavállalók legfontosabb

A saját karriertanácsadói tapasztalatom alapján is azt mondom, hogy sokkal alaposabban meg kellene nézned, milyen munkahelyre és milyen munkára pályázol. Természetesen nem fogsz tudni minden szempontot az önéletrajzod elküldése előtt kiszűrni, ezért a kiválasztás folyamán neked is elemezned kell a céget. Itt van ehhez egy részletes útmutató.

Nemcsak a cégből, hanem a várható kérdésekből is szeretnél felkészülni az interjúra? Akkor kérd el most az ajándék Hogyan válaszolj jól a 3 legnehezebb állásinterjú kérdésre c. tanulmányunkat. 

10 tipp az ideális munkahely megtalálásához

1. Határozd meg a prioritásaidat

Csak tőled függ, hogy milyen munkát és milyen munkáltatót keresel. És még az sem igaz, hogy ahol szerettél dolgozni 10 évvel ezelőtt, ott most is boldog lennél, hisz az ideális munkahely függ az életszakasztól, a családi helyzetedtől. Neked kell eldönteni, hogy most mi a fontos: a fizetés, a szabadidő, a kreativitás lehetősége.

Mielőtt elkezdesz állást keresni, határozd meg a számodra legfontosabb szempontokat.

2. Állíts össze egy kritérium listát

Ha meghatároztad a prioritásaidat, készíts erről egy listát, sőt akár súlyozhatod is az egyes kritériumok fontosságát. Ha elkészült a lista, és abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy kettő vagy akár több ajánlat közül választhatsz, az ajánlatok meghatározott szempontok szerinti értékelése segít a tudatos döntés meghozatalában. De ha nincs több ajánlat az asztalon, csak egy, Te akkor is dönthetsz úgy, hogy “köszönöm szépen, inkább keresgélek tovább”.

3. Ne csak a pénzben gondolkodj

Tapasztalataim szerint sokszor néhány tízezer forint plusz miatt döntenek jelöltek egy munkahely mellett. Persze értem én, hogy fizetni kell a számlákat, és nem mindegy, hogy mennyi marad a hónap végén a zsebedben. Ám a vastagabb boríték mellett gyakran az aránytalanul nagyobb stressz és a nagyobb terhelés mellett is döntesz. Nem biztos, hogy megéri.

4. Tanulmányozd a vállalati kultúrát

A környezet és a vállalati kultúra fontos részét kell, hogy képezze a döntésednek, hiszen éber napjaid legnagyobb részét a munkahelyeden töltöd. Árulkodó lehet a vállalati kultúrát tekintve, hogy mennyire tradicionális a cég, mennyire nyitott a kommunikáció, mennyire fiatalos vagy éppen ellenkezőleg, mennyire „öreges” a környezet. A kultúrával kapcsolatban tájékozódhatsz a sajtóból, ismerősök visszajelzéseiből, de sokatmondóak lehetnek a felvételi folyamat során szerzett impulzusok is: egyterű-e az iroda, vagy kis szobákban elszeparálva dolgoznak a kollégák; modern kerek asztal van a tárgyalóban, vagy óriási nehéz fabútorok. Hogyan öltözködnek a kollégák: öltönyben dolgozik mindenki, vagy inkább a lazább viseletet részesítik előnyben. Akkor jó a választásod, ha a Te személyes munkastílusod közel van a vállalatéhoz.

5. Járj utána a cég alapértékeinek

A kultúránál sokkal fontosabb, hogy a vállalat értékrendszere összhangban legyen a te saját értékeiddel. Előfordulhat például, hogy a cég vezetése mélyen vallásos, vagy politikailag nagyon határozottan elkötelezett egy irányban. A kérdés, hogy összhangban van-e ez a te meggyőződéseddel. Ha te nem is hangoztatod a sajátodat, fontold meg, mennyire fog téged zavarni, ha mások viszont ezt teszik.

Itt a segítség, hogy ne csak a munkahely választás, hanem az állásinterjú is jól sikerüljön. Töltsd le most a 3 legnehezebb állásinterjú kérdést feldolgozó tanulmányunkat innen ingyenesen >>

6. Ellenőrizd a munkahelyi környezetet

A jó munkához nemcsak idő kell, hanem megfelelő fizikai munkakörnyezet és megfelelő eszközök is. Rengeteget elárul a munkáltató alkalmazottaihoz történő viszonyulásáról, hogy milyen állapotú és tisztaságú munkakörnyezetben dolgoznak, és adottak-e a biztonságos és egészséges  munkavégzés feltételei: világítás, ergonomikus munkahelyek, zaj- és sérülésvédelem stb. Az interjúk során a munkahelyen sétálva vess egy pillantást arra, hogy mennyire dolgoznak modern vagy elavult munkaeszközökkel a kollégák.

7. Vizsgáld meg, hogy ki is lesz a főnököd

A hosszútávú munkahelyi elégedettség legfontosabb záloga az, hogy milyen a viszonyod a közvetlen feletteseddel. Elengedhetetlen, hogy alaposan górcső alá vedd a leendő főnöködet. Tudj meg róla minél többet az állásinterjún, és próbáld leinformálni a kapcsolatrendszereden keresztül is.

Gondold végig, fel tudsz-e rá nézni szakmailag, tudod-e őt emberileg tisztelni, hasonlóak-e az alapelveitek. Sőt, az sem baj, ha megnézed, hogy személyiségtípusban illeszkedtek-e egymáshoz. Ha már a felvételi folyamat során aggályok merülnek fel vele kapcsolatban, akármilyen vonzó is az ajánlat vagy a munka, ne dönts mellette, mert csalódni fogsz.

8. Tudj meg minél többet a csapatról

Amennyiben nem távmunkában dolgozol, a legtöbb impulzust a főnöködön kívül a téged körülvevő munkatársaktól fogod kapni. Ezért ha teheted, kérj lehetőséget arra, hogy már az interjúk során megismerkedj a jövendőbeli kollégáiddal, akár bemehess próbanapra, és megnézd, milyen hangulatban végzik a kollégák a feladataikat.

9. Inspirál-e a feladat

Izgalmasnak és inspirálónak tartod a feladatot?  Amennyiben rendelkezel a munka ellátásához szükséges képességekkel, tapasztalatokkal, ki fogod tudni használni ezeket a képességeidet? Lesz a feladatban elég kihívás? Megkapod a megfelelő teret képességeid kiaknázására?

Jól járd körül ezt a témát, mert ha a fenti kérdésekre nemmel válaszolsz, akkor csak el fogod végezni a munkádat, de ezt szenvedély és lelkesedés nélkül fogod tenni, és nem igazán fogod élvezni a munkádat.

Ha ez így lesz, azt nagyon gyorsan megérzik a kollégáid és a főnököd, s ha ez bekövetkezik, nem biztos, hogy a továbbiakban is veled szeretnének dolgozni.

10. Hosszú távra gondolkodj

Munkahelyválasztásnál fontos, hogy azt érezd, a jövendőbeli munkáltatód és az elnyert pozíció biztosítja a számodra a személyes és a szakmai továbbfejlődésedet.

Amennyiben ambiciózus karrierelképzelésekkel rendelkezel, az elköteleződés előtt ellenőrizd, van-e lehetőség az előrelépésre. Elég nagy-e a szervezet ahhoz, hogy előre lehessen lépni, mennyire jellemző a cégre, hogy maga neveli ki a vezetőit, van-e hagyománya a belső rotációnak stb.?

Ha számodra fontos a fejlődés és az előrelépés, ebben sose köss kompromisszumot, mert már akár 1-2 éven belül elégedetlen leszel a helyzeteddel.

Hallgass a megérzéseidre!

A felsorolt dimenziók persze nem egyformán fontosak mindannyiunk számára.

Döntési helyzetben tisztában kell lenned azzal, hogy neked mire van szükséged a munkahelyi boldogsághoz, és aztán a döntéseknél ezeket a szempontokat előnyben kell részesítened.

És még egy dolog: a tudatos mérlegelés mellett merj hallgatni az intuíciódra és a megérzéseidre is, mert sokszor ők a legjobb tanácsadók.

A cikk elején említett ügyfelem, Gábor végül arra a következtetésre jutott a konzultációnk során, hogy váltani fog, még akkor is, ha az egyéves munkaviszony “nem néz ki jól” az önéletrajzban.

Végül egy kisebb, de az adott területen sikeres, prémium termékeket értékesítő cég marketing vezetőjévé avanzsált. Egy olyan munkáltató mellett döntött, amely azt várta el tőle, hogy pozicionálja újra a márkát, és építse fel az új marketing koncepciót.

Fizetésben ugyan vissza kellett lépnie, és a céges autója sem Audi volt már, de nagyon inspirálta az új feladat, hogy valami újat kell létrehoznia. Mint ahogy az is, hogy a vezetője maximális szabadságot biztosított neki, a vállalati kultúra pedig sokkal közvetlenebb volt, és így a döntéseket is gyorsabban meghozták.

Az előző cégnél eltöltött egy évet pedig tanulságként fogta fel: megtanulta, hogy mi is igazán fontos számára a munkában.

 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


kodacx
2016. július 8. péntek 15:05

Ne haragudjon, de Ön tényleg Magyarországon él?!?

Válasz

Béla
2016. július 8. péntek 11:00

Kedves Mariann!

A cikkben szereplő gondolatok egy ideális világban valóban így működnének, de a mai világ nem az. Azok a szerencsések, akiknek van állásuk, azoknak a többsége örül, hogy van, esélyük sem nagyon van másra és így felesleges is az ideális állás gondolatával foglalkozni. Az álláskeresőknek, meg szintén össze kell tenniük a kezüket, ha végre valahova felveszik őket és sajnos, ha az Ön által felsorolt szempontokból, akár 1-2 is megvalósul már boldogok lehetnek. Persze, a marketing vezető úr példája egy olyan példa, ami az emberek talán 1%-ára igaz, akik olyan helyzetben vannak végzettségük, korábbi eredményeik, anyagi helyzetük stb. miatt, hogy megtehetik, hogy a szempontok többségét mérlegeljék és megtehetik azt a luxust, hogy ideális munkahelyet választanak maguknak. Ugyan ez a helyzet még számos szektorban pl: IT, ahol szintén munkaerő hiány van, ott is a pályázóknak lehetősége van válogatni és preferenciákat kialakítani.

Válasz

Anett
2016. július 5. kedd 14:35

Bevallom, nem olvastam végig a cikket, mert az elején már ellentétes véleménybe ütköztem. Saját munkahelyem alapján merem mondani, nagyon nehéz valós adatokat szerezni egy cégről. Nemes egyszerűséggel a többség hazudik a honlapjukon, ami csak a mézes-mázas madzag melegágya, a mezei dolgozók (direkt nem a vezető pozícióban lévőkről beszélek...) névsora elérhetetlen, vezetőket megkeresve pedig csak tovább hosszabbodik a madzag... Tehát az én szememben a cikk első pontja már hibádzik nem kicsit... És ez a baj Magyarországon... Nem mintha máshol nem lenne hasonló, de talán több a tisztességes munkáltató, mint itt...

Válasz

  Bartos Marianna
  2016. július 6. szerda 11:06

  Kedves Anett! A jövendő munkahellyel kapcsolatos tájékozódás több forrásból történhet, érdemes valóban nem csak a honlap információira hagyatkozni, hanem meg nézni egyéb fórumokon is, hogy mi a vélemény a cégről (Glassdoor.com, Munkatarsaim.hu) illetve természetesen a legbiztosabb forrás az, ha fel tudsz kutatni a kapcsolatrendszeredben (használd ehhez a LinkedIn-t és a Facebookot) olyan ismerősöket akik, vagy akik ismerősei dolgoztak/dolgoznak az adott cégnél, mert az ő véleményük valóban sokban árnyalhatja a honlap alapján a cégről kialakult képet.

  Válasz

Zsuzsa
2016. július 3. vasárnap 07:48

- Miért szeretne nálunk dolgozni?
- Pénzért!
- Mi olyan ember keresünk, aki azért szeretne nálunk dolgozni, mert örül, ha a munkájával hozzájárul a közös sikerhez, szeretne elköteleződni a szervezet és vezetői iránt és hálás szívvel vesz részt a dolgozóinak szervezett rendezvényeinken.
- Jaaa... ööö, szóval én azt hittem munkatársat keresnek. Tudja, én dolgozom becsülettel, a Cég pedig fizetést ad ezért.
De most akkor ez nem is igazi munkahely, hanem valamilyen szekta???

Válasz

  Marci
  2016. július 4. hétfő 15:01

  Hihi,

  a lényeg, hogy humorodnál vagy! Legalább is én szétröhögtem magamat a hozzászólásodon, ezúton is köszönöm! :)

  Én is hasonlóan "működtem", de sajnos a kilátástalan helyzetünket félretéve a munkaadó azt várja tőlünk, hogy "normális" emberként funkcionáljunk. Az ilyen -és hasonló- kérdéseikkel ők azt próbálják kipuhatolni, hogy mennyire hosszú távon számíthatnak ránk, mint munkavállalóra.

  Természetes, hogy munkanélküliként számunkra az az elsődleges szempont, hogy végre keresethez jussunk, de a cégeknek az is fontos szempont, hogy mennyire hosszú távon kalkulálhatnak velünk. Ebbe viszont már vastagon beleszól, hogy te mennyire élvezed a munkád, mennyire találod vonzónak a munkahelyet/körülményeket, mert nyilván nem szeretnék, ha te mint okos/ügyes/megbízható jelöltként 1 év után nézgelődni kezdesz és otthagyod őket, mert nincs elég agymunka/szakmai kihívás/juttatás stb és bekövülsz aztán inkább menekülőre fogod :)

  Nekünk munkakereső-lúzerként ez egyelőre nem elsődleges szempont, de idővel.... ki tudja?! Szóval vértezd fel magad türelemmel a mégoly' kretén kérdésekre is józanul kell válaszolni... lehetőleg valami hihetőt, ami egyben ütős is. Aztán, hogy pont azt akarják-e hallani?? Az rohadt nagy lutri

  Válasz

P. Tamás
2016. július 1. péntek 20:03

Nagyon tetszik minden ilyen és ehhez hasonló cikk. Nem vagyok álláskereső, de nagy érdeklődéssel követem a 'Gerillás' anyagokat évek óta, mert sosem lehet tudni egyszer majd ...
Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy a fizetésnél sok-sok fontosabb van, mert mit ér a magasabb fizetés ha életünk jelentős részében (munka) nem érezzük jól magunkat, ki vagyunk téve számtalan olyan stresszfaktornak amelyekre semmilyen ráhatásunk sincs, ráadásul idővel fizetésünk és szabadidőnk egyre nagyobb része egészségi problémákra megy rá. Szememben a munkavállalás nem szolgaságot, hanem egy kölcsönösen előnyös üzleti kapcsolatot jelent, ahol mind a két félnek tennie kell a gyümölcsöző együttműködésért.

Válasz

Fero
2016. július 1. péntek 19:46

Délkelet Magyarországon élek. Középfokú végzettséggel és felsőfokú OKJ-s képzettséggel rendelkezem számviteli területen. Azonban 20 éve logisztikai-raktári munkaköröket töltöttem be. Ma már a képzettségem mit sem ér, nem naprakész és bevallom nagyon hiányos is az eltelt idő miatt. 2015 végen megszűnt a munkahelyem. Azóta keresek állást, de sajnos adminisztratív munkakörben fel sem keresnek, raktári munkakörben is csak a fizikai munkakörök "érnek el". Ilyen pusztán fizikai munkát nem vállalok, mivel egy betegség következményeként hosszabb távon ezt nem bírom ellátni. Eléggé el vagyok keseredve, mert bár 45 éves vagyok "csak", munkát nem találok már 7 hónapja. Itt értem ahhoz amit a leírtakkal kapcsolatban mondani akarok: amikor egy olyan régióban él a polgár, ahol egyébként sem érik el a fizetések az átlagot pláne, ha már nincs munkája és jövedelme hónapok óta és felélte a megtakarításait akkor nem mérlegel, nem filózik azon, hogy majd jön egy jobb. Többször tapasztaltam: nálunk a "versenyképes fizetés" a minimálbér szinonimája, jobb esetben a bérminimum. Ugyanakkor a foglalkoztató után kicsit nyomozva: minimum 20 millás kocsival közlekedik és Afrikába jár vadászni stb. Folyamatosan keresi a munkaerőt, hisz a fiatal sem marad meg ennyiért nála. Kérdem: mi motiváljon egy beosztottat ennyi bérért? Ez nem egy kirívó eset, általános! Ebben a régióban a munkáltató legyen az nagy vagy kicsi maximálisan kihasználja azt, hogy rettentően kevés lehetőség van a munkavállalásra. Tehát ezek a tanácsok csak olyan környezetben és személyeknél állnak meg, ahol az "egyéb feltételek" adottak. De ne felejtsük el, hogy az ország nagyon nagy részén nincs válogatásra lehetőség!

Válasz

  Laci
  2016. július 4. hétfő 10:14

  Kedves Fero! Keress meg, hátha tudunk rajtad segíteni. 20/8230445

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book