A csalóka igazság a munkaerőhiányról

Írta: Baráth András  |  2017. október 17.  |  c 18 hozzászólás


Biztosan te is észrevetted, hogy az utóbbi időben rengeteg híradás, beszélgető műsor szól arról, hogy milyen óriási munkaerőhiány van Magyarországon. Na, de valóban munkaerőhiány van? Te tapasztalod? Hol, milyen területeken? És pontosan melyik korosztályt is érinti? Hogy lehet az, hogy akkor mégis ennyi munkanélküli van? Összetett kérdéskör ez, régóta tervezem, hogy írok róla nektek, és a minap, amikor a Kossuth Rádióban vendégeskedtem, mint meghívott szakértő, és szóba kerültek ezek a témák, elhatároztam, hogy nem halogatom tovább a cikket. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

›››› A Kossuth Rádió említett adása teljes terjedelmében meghallgatható ITT

Nincs elég szakképzett munkaerő az országban, rengeteg a hiányszakma, érdemes átképezni magunkat, szakmunkásnak jelentkezni. Te is találkoztál már ezekkel a tanácsokkal, nem igaz?

Nos, lehet, hogy ez most drasztikusan fog hangozni: szerintem felelőtlenség ilyeneket mondani!

Szóval még mielőtt hirtelen felindulásból felmondanál a banki ügyfélszolgálati állásodból, hogy gyorsan kitanuld a pék szakmát, állj meg velem egy pillanatra, és nézzük meg közelebbről, hogy is van ez a dolog valójában!

Miért lesz egy szakma hiányszakma?

Induljunk ki abból, hogy a munkaerőpiac is egy piac, ami a kereslet-kínálat egyszerű törvényszerűségei szerint működik. Ha valamelyik szakmában kevesebb szakember elérhető, mint amennyi kellene, ha nincs elég jelentkező a meghirdetett állásokra, akkor ott előbb-utóbb hiányszakmáról beszélhetünk. Ez logikus, nem igaz? Na, de az a nagyon nem mindegy, hogy miért lesz egy szakmában hirtelen (vagy nem hirtelen) kevesebb szakképzett munkaerő, mint amennyire kereslet van.

És itt van a kutya elásva!

A hiány egyszerű oka ugyanis, hogy jó eséllyel elmentek az adott területről az emberek. Nem akarnak, vagy nem tudnak az adott szakmában elhelyezkedni. Vagy azért, mert nem fizetik meg őket eléggé, nem boldogulnak úgy, ahogy elképzelték, vagy azért, mert máshol, például külföldön ugyanabban a szakmában jóval több pénzt keresnek.

Az igazság tehát az, hogy a hiányszakmák kialakulásának két fő oka van:

 1. A földrajzi kivándorlás
 2. A szakmából való teljes kivonulás

A fodrászok, az egészségügyben dolgozók, betegápolók, termelésben, előállításban dolgozók nagy része Nyugat-Európában helyezkedett el. De ugyanez igaz például a vendéglátásban dolgozókra, akik a szomszédos Ausztriában, Németországban, vagy Angliában jóval kedvezőbb feltételekkel találnak maguknak munkát.

Ugyanakkor nem lehet elhallgatni azokat a szakmákat, amelyekből azért lettek hiányszakmák, mert az abban dolgozók egyszerűen nem élnek meg. Gondolj csak bele, hány tanár, óvónő, orvos, jogász hagyta el végleg a pályát, és ment el egyéb területekre dolgozni, csak, mert a saját szakmájában jelenleg nem tudja megteremteni a megfelelő feltételeket.

Tehát arra biztatni valakit, hogy azokra az állásokra képezze ki magát, ahonnan egy csomó ember elment – külföldre vándorolt, vagy szakmáját elhagyta – szerintem nem egy bölcs tanács.

Egész egyszerűen azért, mert ezekben a hiányszakmákban nagy valószínséggel ők sem fognak tudni boldogulni. Elégedetlenek és csalódottak lesznek.

Na, de akkor mi van a mérnökökkel, pénzügyi szakemberekkel?

A hiányszakmák között léteznek azok a szakmák, amelyek rendkívül jó feltételeket kínálnak ugyan, ám akkora a felvevőkörük, hogy egyszerűen nem termelődik ki elegendő szakember az adott területen. Ilyen tipikusan a mérnök, az online marketing, a pénzügyi szektor, vagy a nemzetközi szolgáltató központok állásai.

Ezeknek a szakmáknak rendkívül nagy a képzettségi és nyelvtudás igénye, nem egy-két hónap kitanul őket, és való igaz, hogy aki ezeken a területeken megfelelő szaktudást szerez, jó eséllyel és jó körülményekkel tud majd elhelyezkedni hazánkban is. Kereslet-kínálat ugyebár…

A probléma azzal van, hogy a hiányszakmákról szóló riportokban rendre azok felé a területek felé próbálják terelni az embereket, ahonnan egyébként a szakemberek önként elmennek.

Szóval kedves Álláskeresők, kedves Szakemberek! Ha szakma-, vagy munkahelyválasztáson gondolkoztok, vagy épp a munkaerőhiányról hallotok, akkor jusson az eszetekbe, hogy vajon miért lehet hiány azon a területen, és a fenti kategóriák közül, amit ebben a cikkben feldogoztam, vajon melyikről is van szó.

Meghívó ingyenes mini-tréningre

A közelgő, csütörtök esti élő internetes mini-tréningemen azt fogom körbejárni, hogy mindezek után akkor mégis milyen területen, milyen állásokban érdemes elhelyezkedni. Mi alapján tudja valaki meghatározni, hogy milyen területen célszerű folytatnia a pályafutását? Hova érdemes egyáltalán pályázni? Az élő online mini-tréning címe: Hogyan találd meg a neked való állást, amiben azzal foglalkozol, amit szeretsz csinálni, és amiben anyagilag is megbecsülnek. A csütörtökön 17:30-kor kezdődő internetes mini-tréningen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit itt tudsz megtenni >>

 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Babinszki Mónika
2018. június 19. kedd 23:05

Szia András!

A téma nagyon érdekel, de a héten sajnos délutános vagyok.
Később tudom megnézni az anyagot, ha készül felvétel és küldtök linket.

Köszönöm szépen!

Válasz

Imre Kovatch
2017. október 29. vasárnap 16:22

Én próbáltam Magyarországon munkát keresni, így kívülállóként elég nagy tapasztalatra tettem szert. ekem nagyon furcsa volt, hogy sok helyen olyan jutalékos munkát kínáltak, amely tisztán jutalékból áll. Ezt nálunk törvény tiltja (UK), ezt ott be is tartják. Ami nagyon meghökkentett itt, hogy egy helyen megegyeztünk a bruttó bérben, és később ennél közel 40%-al kevesebb lett a valós bérem. A szóbeli megegyezés szent. Később már nem is csodálkoztam, hogy az alárásom hamisították. Ilyen előfordul az UK-ban is, ott ahol kelet-európai a managemant, vagy a tulajdonosi réteg. Egyéb esetben soha, ugyanis a rossz hírbe esett cég, nem kapna alkalmazottakat, kivéve ugye, szegény kelet-európaiakat.

Azt tapasztaltam még, hogy a hirdetések nagy része hamis. A felhívott telefonszám nem létezik, és ez a különösen kecsegtető álláshirdetések esetében igaz, tehát mondhatom van korrelációs kapcsolat a két dolog között. Tapasztaltam olyat is, hogy a felhívott neve, és mobilszáma egyezett, de nem volt vállalkozása, és soha nem adott föl hirdetést. Ezek igen idegesítő dolgok, mert rengeteg pénz, és még több időt vesznek el az embertől.
A legdurvább akkor következett be, mikor az egyik jó hírű állásportálon regisztráltam. Tudni kell, Magyarországon nincs ingatlan a tulajdonomban, így ismerősöknél lakom. A fiamhoz költöztem épp Újpestre, és akkor regisztráltam erre a portálra. Nem sokkal később rengeteg hívást kaptam biztosítósoktól. Ami teljesen ledöbbentett, hogy egy esetben már a ház előtt volt a biztosító ügynök, és érdeklődött otthon vagyok e, mert élet, és nyugdíjbiztosítást szeretne kiajánlani. Gyakorlatilag senkinek nem adtam meg a címem. Csak a szüleim tudták, és az állásportálon ezzel a címmel regisztráltam. A szüleimet megkérdeztem, senkinek nem adták ki a címet.

A téma második része. Igen, láttam, hogy rengeteg szakmában indultak képzések, és nagyszámú fiatal kezdett el tanulni olyan szakmát, amire pár év múlva már nem lesz szükség. Ezek a szakmák, amelyeket gépek fognak helyettesíteni, olyan gépek, amelyek AI-vel rendelkeznek, nem valódi inteligencia! Mesterséges, ami nem jelent többet, mint egy komoly, vagy kevésbé komoly algoritmus követése, alkalmazkodás. Ezek a szakmák a hegesztő, a buszsofőr, a kamionsofőr, vonatvezető, jegyellenőr, az elekrtronikai összeszerelő, pék, de ilyen lesz a jogtanácsos is, vagy a sebész orvos, belgyógyász orvos, ahol a gép jóval pontosabban fog dolgozni fáradhatatlanul, mint az ember. Továbbá konyhai kisegítő, egyes esetekben még a chef is, de mester szinten az ember itt megmarad. Teljesen automatizálható az útépítés, a házépítés nagyon sok funkciója. Ma már egy gép, egy regényt is meg tud írni. Jó sohasem lesz, de lesz fogyasztója.

Ahol nem lehet automatizálni az a terület, ahová mosoly, és szép szó kell. Azok a szakemberek is fontosak lesznek, akik felügyelik ezeket a gépeket, vagy olyan tudással rendelkeznek, ami túlmutat az emberiség kollektív tudatán, és képes új helyzetekben dönteni, pl orvos szakmában, kutatásban. Az emberiség kollektív tudata, kiegészítve a kollektív tudásbázissal, az maga a gép alaptudása, amit ő a gép még nem fejlesztett, de fog.
Nyilván nem pótolhatók a programozóknak az a szintje, akik új dolgokat hoznak létre, nem csak egy cron-job beállításág terjed a tudásuk, mert azt a gép is megírja. Tehát az elkövetkezendő 10 évben a szakmák nagyrésze el fog tűnni.

Csak akkor lehet versenyképes a gépekkel egy szaki, ha a jelenlegi bére 1/5 -éért fog dolgozni.

Miért is van munkaerőhiány? Jó kérdés. Nem tudom. Ez olyan, mintha valaki jól át akarná vágni a társadalmat. A tudás hatalom. "Akkor te tanulj szakmát, én maradok a tudásnál", a jelszava.

A jövő a kommunikáció, szolgáltatási szektor, nem algoritmizálható tanácsadói munka, a mosoly szektor, a kutatás, magasszintű programozás mint alkotói munka. Minden szakma meg fog szünni, amely könnyen felismerhető folyamatokra osztható. Eljön az a világ pár éven belül, ahol az önvezető autómmal, de inkább taxival elmegyek a McDonald's-be, ahol megbeszéljük a legújabb marketing stratégiát, de a robot chef készíti el a hamburgert, és a robot kitchenporter takarít. Egyedül egy nagyon mosolygós lány fogja fölszolgálni az ételt, és közben vált pár szót velünk. Neki a munkája csupán az lesz, hogy legközelebb is odamenjünk. :)

Válasz

  hnezsuzsa
  2018. június 20. szerda 08:39

  Egy gondolat: melyik gép fogja termeszteni a salátát, a gabonát vagy felnevelni a szarvasmarhát, amiből a hamburger készül? Ha minden talpalatnyi föld ipari vagy főleg kereskedelmi felhasználásra kerül, mit fogunk enni? A mesterséges intelligenciával működő gépeket? Vagy "hagyjuk a dagadt ruhát másra"? Majd az elmaradott régiókban megtermelik az ennivalót? Akkor ez mi? Van egy felsőbbrendű "faj", aki felügyeli a gépeket, és egy másik, aki továbbra is hajnalban kel, szánt, vet és arat? Vagy a gépek majd fincsi tablettákkal táplálnak minket, hogy életben maradjunk? Vajon akarunk-e majd így élni? A jól végzett munka öröme nélkül? Meglátásom szerint nagy gond, hogy mindenki jól akar élni, de még nem próbálta, hogy milyen az, amikor izzadtan, fáradtan végignéz az aznapi munkáján, és ÖRÖMÖT érez. Nem élvezetet, nem szórakozást, hanem igazi ÖRÖMÖT. Ezt nem adja meg sem a gép, sem a pénzvilág.

  Válasz

Schneier Éva
2017. október 28. szombat 19:25

Nagyon örülök ennek a tájékoztatónak. Ugyanis azon morfondiroztam, hogy mi lehet az oka a hiányszakmának ha ugyanakkor munkaerő hiány van. Most azonban megértettem, Köszönöm.

Válasz

Horga Beatrix
2017. október 22. vasárnap 20:16

Szia
Maximálisan egyetértek, nehéz jó döntést hozni vidéken két gyerekkel, 50 évesen. középfokú végzettségekkel.
Én 7 napból min 6 napot dolgozom 150000,-ért. Mindennap fáradt vagyok, ideges.
90000 a csekkbefizetésem, az intelligenciám magasabb az átlagnál ebből itt csak hátrányom van. Sokszor érzem azt, hogy kihasználnak.
Átképzés és külföld a megoldás, de így távol leszek a gyerekeimtől és ez nehéz.

Válasz

Tasi Katalin
2017. október 22. vasárnap 17:00

Kedves András !
Én az átképzést, továbbképzést teljesen másképp értelmezem. Senki nem várja a banki ügyintézőtől, hogy képezze át magát péknek. Azt viszont igen, hogy az építőipari segédmunkás legyen ács vagy kőműves, a vendéglátásban ne szakképzetlen felszolgálók dolgozzanak (mert zömmel ez a helyzet, még az éttermekben is!). Másrészt mindig vannak divatszakmák (az én időmben is voltak), de a tanáraink normálisan orientáltak bennünket, hogy tanuljunk tovább éretségi után, vagy tanuljunk vlami jó szakmát. Így is lett, minden évben találkozom az osztálytársaimmal és mindenki megtalálta a helyét. Igaz, akkor még nem volt maszek világ, de kommunikációs főiskola se!

Válasz

csaba
2017. október 18. szerda 19:16

azért van hiány ..1---15 évvel ezelött többet kerestem 2 - - 4 órás bejelentések az épitőiparban átlag 14 óra munkáért . .......kiemelt bérezés még van pofája kiirni álláshirdetésben bruttó 120 na ezért mennek el az emberek mert nem birnak megélni Mgyarországon

Válasz

  csaba
  2017. október 18. szerda 19:25

  hozzátenném viz gáz a szakmám, tizenhét évig lakásfelujitásokat csináltam ,bármit megcsinálok ja az elmúlt 8 évben gyengeáram ország szerte az összes új korházakat,telenor ,köki stb stb havi 140 ért vond le a kaját és ,hogy sose vagy otthon aztán gondold el hány embert szivatnak igy az épitöiparban a mai napig,aki a négy órást bejelentést kitalálta annak a családját mind én is négy órában dolgoztatnám ötezer évig

  Válasz

Stekovics Rita
2017. október 18. szerda 12:17

https://hvg.hu/gazdasag/20170927_Ket_diploma_harom_gyerek__es_kozmunka
Ez az interjú során elhangzottak finomított változata, hogy nehezebb legyen beazonosítható az illető. Diplomás közmunkás több, mint 20 ezer van több helyen eldugva a házi betegápoló anglisztikát végzettől a kisebbségi önkormányzat képviselőiig, de az önkormányzatnál dolgoztatott pecsételőről ne feledkezzünk meg a kulturális és oktatási területek dolgozóiig.

Válasz

Teremy Ro
2017. október 17. kedd 22:44

Kedves András,

Nagyon is világos, tiszta az álláspontod, gyors elemzésed a hiányszakmákról és jól írja le a jelenlegi folyamatokat. Annyival egészíteném ki, hogy azok akik, elindulnak azon hiányszakmák felé, ahonnan az alacsony bérek miatt menekülnek az emberek és átképzik magukat pedagógusnak, ápolónak vagy kőművesnek, hogy betoldozzák a hiányt, még "ki is tolnak" a hiányszakmákban dolgozókkal. Miért is. Mert a hiány előbb-utóbb jövedelem emelkedéshez, esetleg a munkakörülmények javulásához vezet. Éppen a mai napok egyikén ütötte meg a fülem az a hangfoszlány, amelyben arra panaszkodtak, hogy jó építőipari segédmunkást már napi 12 ezer forintért sem lehet kapni. Erről különben a szocialista diktatúra reformokkal áttűzdelt időszaka jutott eszembe, amikor már az új mechanizmus pártállami programja keretében magánszektor is beindult. A szocializmusban működő teljes foglakoztatás kiszívta a munkaerőt az akkor kibontakozó magánszektorból, megteremtve ezzel a kapun belüli munkanélküliség intézményét. (Csak zárójelben jegyzem meg erre nemcsak a jól fizető nyugat képes, hanem egy nem jól működő rendszer is. A közgazdaságtan törvényei rendszerfüggetlenek. ) Abban az időben erre a magánszektor hatalmas bérekkel reagált, amire én úgy emlékszem, és esetemben úgy csapódott le, hogy kőműves melletti segédmunkásként a magánszektorban (ahogy akkor hívták maszek világban) többet kerestem, mint édesanyám főkönyvelőként. Abban időszakban szinte mindenből volt maszek és nem maszek, azaz állami. Nézzük csak milyen csodálatosan visszatükröződik ez Vigh Mihály Trabant vagy Balaton együttes mesterének egyik dalából Méhes Marietta előadásában: "Átcipel a városon maszek taxin vagy buszon/ Nem lehet nem észrevenni honnan hová utazom."
Én a piactól most is ilyen reakciót várok. Azaz ha kibírjuk addig míg a piac áremelkedéssel alkalmazkodik hiányszakmákhoz, akkor már be lehet tölteni azokat, csak éljünk addig és ne haljunk éhen. Persze a szocializmus talán egyetlen előnye, hogy ihletet adott ilyen dalokhoz, amelyek segítettek átélni a korszak visszásságait. Ma is vannak ilyen dalok? Én nem találom

Válasz

Juhászné Osztás Lívia
2017. október 17. kedd 20:12

Tisztelt András!!!

Jó magam 25éve végeztem a Pék szakmát. Nagyon szerettem. Elvégeztem az érettségit és Pék mester lettem. Eleinte becsülték a tudásom és a munkámat. Aztán valami történt e világban, már nem a végzettségem volt a fontos csak a tudásom és a munkám. Csak azt vettem észre hogy a segédmunkás is ugyan annyit keres. És egyre kevesebb emberrel, végzik a munkát. Tönkre ment a lábam , s persze sok minden. Ezért úgy döntöttem hogy elhagyom a pályát, ebben segített a cég hogy könnyebben neki vágjak. Tanulni szeretnék hisz lábaim már nem bírnák a tempót. Ki pihenve jobban át lehet látni a dolgokat. Azt se felejtsük hogy Békés megye, Szolnok megye és Pest megye fizetései közt nagy különbség van csak nem tudom miért keres egy Pék szakember többet Pest megyében. Mivel más az ottani szakember egy Békés megyei szakembertől. Békés megyében örülnek a 161000ft bruttónak.Nem rég meglepődtem hogy Bruttó 127500ftért is dolgoznak. A közmunkát ne is mondjuk. És ez így van minden szakmai területen. Vagyis minek tanuljon szakmát ha ugyan annyit keres mint egy szakember és valljuk be igaza is van. Én tanulnék mert csak így tudok változtatni hogy ne fizikai munkát kelljen végezni. Remélem sikerülni fog de addig hosszú lesz az út. Mindenki nem mehet külföldre vagy Pestre.Azt hiszem sokan tapasztalják hogy diákokat keresnek minden hova. A fiatalok bizonyos része főnök akar lenni és nem mosogatni. Nézzetek körül kik irányítják a cégeket nem azok akik már bizonyítottak szakmájukban. Hanem olyanok akik nem abban a szakmában végeztek. Hát ezért is tartunk ott ahol vagyunk. A fiataloknak kellene lentről kezdeni és az idősebbeket kellene könnyebb munkára tenni. De itt minden fordítva van. Lásd bizonyos kereskedelmi cégeknél.

Válasz

  Baráth András
  2017. október 17. kedd 20:50

  Kedves Lívia, köszönöm, hogy megosztotta a tapasztalatait. Azt sokan elfelejtik, hogy a szakmunkás munka gyakran komoly fizikai munkát jelent, amit nem mindenki tud vagy akar a nyugdíjazásáig végezni. És megint visszakanyarodtunk a munkakörülményekhez... Jobbulást kívánok, és remélem, hogy hamarosan talál egy Önhöz illő munkát!

  Válasz

Naszádos Gábor
2017. október 17. kedd 17:04

Kedves András!
Teljes mértékben osztom a cikkben leírtakat! Én évek óta ezt mondom, amikor a hírekben elhangzik, hogy lassan a teljes foglalkoztatást elérjük, hogy érdekes módon a saját tapasztalatom az hogy a statisztikai számokkal csak játszanak. Az igazság az, hogy nincs megfizetve a szakember, ezért alakul ki hiány a szakmákban. Majdnem minden foglalkoztató minimál béren akar foglalkoztatni mindenkit, és csodálkozik, hogy nem akad munkavállaló az adott munkakörre! Felelősségteljes munkakörök esetében is olyan béreket ajánlanak, hogy csak tapasztalattal nem rendelkezőket tudna felvenni, de még azok sem vállalják el a munkát.

Válasz

  Baráth András
  2017. október 17. kedd 20:47

  Kedves Gábáro, ha nem is minden munkáltató akar minimálbéren foglalkoztatni dolgozókat, nyilvánvaló, hogy sok pozícióban kevesebb fizetést kínálnak, mint amennyit a jelöltek korrektnek találnának. A cégek ilyenkor gyakran kikiáltják, hogy munkaerő-hiány mitt nem jelentkeznek elegen a meghirdetett állásokra, pedig valójában a kínált feltételeken kellene javítani. Az más kérdés, hogy a munkáltató ezt ki tudja-e gazdálkodni.

  Válasz

Nagy János
2017. október 17. kedd 16:34

amíg Magyarországon egy főiskolai, egyetem gyakornok is el tudja végezni azt a munkát, amit pl. egy mérnök vagy informatikai szakember addig nem is fognak ténylegesen munkavállalókat keresni a cégek maguknak. Reklámnak kiváló, hogy állandóan ott figyel a hirdetésük mindegyik álláskereső oldalon. Pl.: Bosch és társai.

A gyakornok szemét kiszúrják 1000Ft/óra munkabérrel, nem kell neki utazási költséget fizetni, cafeteria-t, nem megy egy szülési szabira stb. Ráadásul az állam ad az ilyen cégeknek egy rakás plusz pénzt. Tehát csak jól járnak azok a cégek, akik hallgatókat alkalmaznak főállású munkaerő helyett. A cégek sok esetben 30-40 óra/hét munkaidőt követelnek a hallgatóktól. Akkor miről beszélünk?

Ekkora országban legalább 10-szer ennyi munkahely kellene. .....és minden munkakörben!!! Nem csak a havi 80 ezer Ft-os betanított operátoriban. Ugyanis azzal tele van az internet. Egy normális autógyár, normális magyar cipőgyár, csapágygyár, gépgyár, gumigyár stb. nincs is. Minden külföldi, minden kiárult sz@r. Rabszolgák vagyunk saját hazánkban.

El lehet menni külföldre is, hogy dohos, vizes pincékben, albérletekben kuporogjon az ember. Amennyivel többet keresnek a kintiek, annyival többet is költenek. .....és akkor még nem is beszéltem a béka segge alatti életszínvonalukról. 2-3-4 fő nyomorog egy szobában, meg 3-4 fő bérel egy albérletet. Ugyanis külföldre sem kell a mérnök, informatikus, orvos stb. Oda is olyan biorobotok kellenek, akik a mekikben és minden utolsó helyen a legalja melót végzik.

Ez a valóság. Lehet szépíteni, meg álmodozni, de akkor is ez van. Komcsiban annyiban volt jó, hogy ott legalább tudott az ember melózni, még ha nem is valami máyer melója volt, de legalább nem halt éhen. Ma simán éhen lehet dögleni, még mérnöknek is. Főleg, ha nincs kapcsolata.

Ez a véleményem erről az egész bohóckodásról.

Válasz

  Hesz Viktória
  2017. október 17. kedd 20:36

  Boschnál dolgozó mérnök vagyok, fejlesztés területén, mint ott szinte minden mérnök. Amit állítasz a Boschról az teljes egészében valótlan. Ott azért van mindig állás meghirdetve, mert annyi mérnök kell. 2012-ben még 500 mérnök dolgozott a fejlesztői központban, most ez a szám már 2000!!! Tudod miért? Mert a magyar mérnökök jók és Európa második legnagyobb fejlesztő központját tette ide a Bosch. Egyébként meg az országunk egyik legjobb munkáltatóját nem kéne lehúzni. Ja és még valami: nem gyakornokokkal végezteti el a komoly munkát. Német cégek ennél sokkal korrektebbek. András munkája alapján szerkesztettem meg az önéletrajzomat 2011-ben. Könnyen bekerültem és megálltam a helyem. Azóta ott dolgozom " oké most épp babázom, de visszavárnak" sok pozi közül választhatok.
  Ne legyünk már mindig ennyire magyarok. Minden kákán csomót keresünk.

  Válasz

   Nagy János
   2017. október 18. szerda 09:10

   Igaza van Viktória! Tényleg a német és osztrák cégek annyival korrektebbek a magyar cégekhez képest, hogy ők legalább ismerik a kör E-mail és automatikus válaszüzenet fogalmát. Ők legalább értesítik az embert, hogy több diplomával, nyelvvizsgával, dékáni dicsérettel, szakmai tapasztalattal nem felel meg az ő elvárásaiknak. A magyar cégek még erre is képtelenek. (Kár volt megemlítenem a cég nevét. Szerintem egyébként annyira nem lőttem mellé a dolgoknak.)

   Valóban hatalmas fejlesztéseket hoznak ide a külföldi a cégek. Pl.: kisebb alkatrészek módosítását, tesztelését, gépjármű visszapillantó tükör fejlesztése stb. A nagy fejlesztéseket és az irányítást egyik cég sem adja ki a kezéből, akármennyire is úgy tűnik.

   A hallgatói, gyakornoki munkának az volna a szerepe, hogy a hallgató betekintést, rálátást kapjon egy-egy adott szakterületre. Nem pedig az, hogy 20-24 évesen széthajtsák őket a munkáltatók heti 40 órás munkahéttel, úgy hogy közben még a főiskolán, egyetemen is feleljen meg a követelményeknek legalább egy 2-es szinten.

   Az önéletrajz szépítgetéshez pedig csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy teljesen mindegy, hogy 2-3 vagy esetleg 4 sorba írom le a dolgaimat. Ha egy munkaügyes ( nem HR-es, mert ugyanis Magyarországon élük nem pedig Angliában) nem látja meg egy normálisan megírt önéletrajzban a lényeget és az értéket, akkor teljesen fölösleges akármilyen barbatrükköket bevetni. Olyankor a probléma forrása máshol van nem pedig a munkavállalóban.

   ......de kár is erről többet beszélni.

   Baráth András
   2017. október 17. kedd 20:45

   Szia Viki, először is gratulálok a második babához! :-) Köszi szépen, hogy megosztottad a tapasztalatodat a Boschról! Teljesen egyetértek veled, a Bosch által kínált mérnöki és műszaki állások is egyértelműen azt a kategóriát képviselik, ahol a bővülés és fejlődés miatt hatalmas a terület munkaerő-igénye. Bár kiváló feltételeket kínál a munkáltató, egyszerűen több képzett szakemberre lenne szükségük, amint amennyi a munkaerő-piacon ill. az adott régióban elérhető.

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book