“De nekem nincs protekcióm”

Írta: Baráth András  |  2016. július 20.  |  c 1 hozzászólás

Egyik hétvégén meglátogattuk feleségem anyukáját Püspökladányban. A városnak remek gyógyvize van, így a gyönyörű nyári időben kimentünk a fürdőbe. Az úszómedence partján lettem figyelmes a következőre:

Józsi bácsi, egy kimondottan sportos, ötvenes úszómester egy hat-hétéves forma kislányt tanított úszni. Bár a leányzónak már mentek az alapok, mégis mindig már a kitűzött táv felénél a fal felé vette az irányt, ahol megkapaszkodott. Amikor az úszómester megkérdezte, hogy mi volt a gond, a kislány erre csak annyit mondott: “Nem tudom megcsinálni.”

Józsi bácsi erre ezt válaszolta:
– Ha meg akarsz tanulni úszni, akkor ne azt mondd magadban, hogy ‘nem tudom megcsinálni’, hanem azt, hogy ‘igenis meg tudom csinálni’. Ez az első, és legfontosabb lépés!

Kapcsolatrendszer | Gerilla Önéletrajz Műhely

Az álláskeresésben is ezt kell csinálni

Amikor munkát keresünk, a helyzet nagyon hasonlít arra, amikor úszni tanultunk. Hiszen nagyon sokan most először kerülnek ilyen szituációba, amiben ráadásul kevés gyakorlattal rendelkeznek. Ez itt tényleg mélyvíz, mert a bőrünkre megy a játék. Ám az idegen közegben nagyon kényelmetlenül és ügyetlenül mozgunk.

Mint ahogy úszásban alapvető a lábtempó, úgy az álláskeresésben a kapcsolatok mozgósítása elengedhetetlen.

A kapcsolatok mellett egy valóban működő, sikeres önéletrajzra is szükséged lesz. Töltsd le hozzá mintának az én önéletrajzomat innen ingyenesen >>

De súlyos tévhitek vannak ezzel kapcsolatban

A legrombolóbb az, amikor valaki a személyes kapcsolatok és a protekció között egyenlőségjelet tesz. Egyből rá is mondják sokan, hogy ‘nekem nincs protekcióm’, és ezzel fel is adják a kapcsolatok mozgósítását.

Lehet, hogy a közszférában még mindig nagy szerepet kap az uram-bátyám elv. De a profitorientált vállalatoknál ma már nagyon nehezen lehet csak azáltal állás szerezni, hogy valakinek a valakije vagy.

Mi működik akkor?

A kapcsolatok szerepe elsősorban az információ-közvetítésben van. Mivel az állások nagy százalékát meg sem hirdetik, szinte csakis ismerősökön keresztül szerezhetünk tudomást ezekről. Ha tudunk olyan üresedésről, amiről mások nem, akkor óriási előnyre teszünk szert, hiszen nagyban kiküszöböljük a konkurenciát.

Ehhez pedig nincs szükség arra, hogy egy jó ismerősünk legyen a főmufti az adott vállalatnál. Mindenkitől lehet információt – szebben mondva – tanácsot kérni, és kapni. Sőt, a beosztottak sokszor többet tudnak a folyosói pletykákból, mint egyes vezetők, akik egész nap ‘meetingeken’ ülnek.

Mindössze annyit kell tennünk, hogy tudatosan felvesszük a kapcsolatot a közeli és távolabbi ismerősökkel, és tanácsot kérünk tőlük. Nem segítséget, nem állást, hanem tanácsot!

Mert azt már Te is tudod, hogy amikor állás felől érdeklődsz egy ismerősödnél, akkor az zsákutca. De meg fogod látni, hogy ha a tanácsát vagy a véleményét kéred, akkor sokkal segítőkészebb lesz.

A sikeres pályázáshoz egy jó önéletrajzra is szükséged lesz. Ehhez kínálom segítségképpen ajándékba az én önéletrajzomat mintának, amit le is tudsz tölteni. Kérd el itt >>

Kapcsolat építés – ne csak álláskeresőként!

Több okból sem jó, ha csak álláskeresőként foglalkozol a kapcsolataiddal. Egyrészt azért, mert a kapcsolataidra a mindennapokban is szükséged lehet. Például ha egy új alvállalkozót keresel egy bizonyos munka kiszervezésére. Vagy ha tanácsot szeretnél kérni egy szakmai kérdésben.

Másrészt pedig azért, mert ha vannak élő kapcsolataid, akkor álláskeresőként is sokkal könnyebb lesz, hiszen lesz kihez fordulnod információért, tanácsért.

3 tipp, hogyan építsd kapcsolataidat

  1. Havonta kétszer találkozz volt kollégáiddal, évfolyamtársaiddal – ebédeljetek együtt, vagy találkozzatok munka után egy kávéra, sörre.
  2. Járj el szakmai konferenciákra, építs kapcsolatot más szakmabeli emberekkel.
  3. Legyél jóban fejvadászokkal, munkaerő-közvetítőkkel. Ha például megkeresnek egy ajánlattal, ami neked nem érdekes vagy éppen nem aktuális a keresésed, akkor ajánlj mást ismerőseid köréből, akinek érdekes lehet.

Tudom, hogy nincs sok időd – főleg munka mellett -, de a kapcsolatépítésre mindenképpen szakíts. Hidd el, megéri!

És egy valamit ne felejts el!

Mint ahogy úszni tanulni, úgy állást keresni, és kapcsolatokat mozgósítani sem lehet úgy, hogy “Ez nekem nem fog menni”, vagy “nekem nincsen protekcióm”.

Ismerősei mindenkinek vannak, a többségük dolgozik is valahol. Biztosan tudnak olyan információval szolgálni, amin el fogsz tudni indulni.

Ahogy Józsi bácsi is mondta az uszodában: – Akarnod kell, kislányom! Akarnod!

Letölthető önéletrajz-minta

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Lizfabian
2016. július 22. péntek 08:36

Nem értem, miért kell egy sportos, aktív, korszerű hozzáállással rendelkező úszómestert Józsi bácsinak nevezni a cikkben. Egyáltalán, hagyjuk meg a bácsizást az óvodásoknak, valamint a rokon gyerekeknek. Kedves Bandi bácsi! Majd megtudja, ha először fordulnak így Önhöz.

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book