Linamar – ismerd meg a Magyarországon is aktív multinacionális vállalat magyar alapítójának történetét

Írta: Baráth András  |  2016. augusztus 04.  |  c 3 hozzászólás

Tegnap Orosházán jártam a Linamar gépgyártó vállalatnál, ahol a humánpolitikai osztály vezetőivel tárgyaltam. Tőlük ismertem meg a magyar származású cégtulajdonos inspiráló történetét, amit veletek is meg szeretnék osztani.

A Linamar magyar születésű alapítója, Frank Hasenfratz

A Linamar magyar születésű alapítója, Frank Hasenfratz

Bár a Linamar egy multinacionális vállalat, amely világszerte 23.000 embert foglalkoztat, az alapító Frank Hasenfratz Magyarországon született és nőtt fel, és az ’56-os forradalom következményeként vándorolt ki Kanadába.

A történet nagyon inspiráló volt számomra, még tegnap este utánaolvastam. Akit hozzám hasonlóan jobban érdekel a sztori, azoknak ajánlom figyelmébe a Frank Hasenfratz életérő szóló könyvet is, amely angol nyelven jelent meg.

Frank Hasenfratz németes hangzású neve utal arra, hogy az ősei németek telepesek voltak, akik az 1700-as években érkeztek Magyarországra. Frank 1935-ben született Száron, és már egészen fiatalon belekóstolt a vállalkozó létbe: motorkerékpárokat javított Budapesten a II. világháború után. Mivel aktív résztvevője volt az ’56-os forradalomnak, a letartóztatás elől Kanadába menekült 1957-ben.

Kanadába menekültként érkezett meg teljesen nincstelenül, és egy farmon kezdett el dolgozni. Aztán műszaki cikkek kereskedelmével foglalkozott, és közben befejezte a műszaki tanulmányait.

1966-ban a házuk garázsában alapította meg a alkatrész gyártással foglalkozó cégét, amit a két lányáról (Linda, Nancy) és a szintén magyar származású feleségéről (Margaret) Linamar-nak nevezett el. A cég kezdetben mindenféle szerszámot és alkatrészt készített, az áttörést a Ford autógyárral kötött szerződés hozta meg számukra, amelynek keretében olajpumpákat gyártottak az amerikai autómárkának.

A vállalat az elmúlt 50 évben egy igazi multinacionális vállalattá nőtte ki magát, amelynek 57 gépgyártással foglalkozó üzeme van világszerte. A cég a második legnagyobb alkatrészgyár Kanadában, a részvényeit pedig a torontói tőzsdére is bevezették.

A Linamar gépgyártó üzeme Orosházán

A Linamar gépgyártó üzeme Orosházán

Az Orosházán és Békéscsabán működő üzemeket a Mezőgép privatizációja után vásárolta meg, és bővítette ki a Linamar. Az itthoni leányvállalat a mezőgazdasági gépgyártás mellett autóalkatrészeket gyárt, és több mint 2300 főt foglalkoztat. A személyzetis kollégáktól úgy tudom, hogy folyamatosan vesznek fel új munkatársakat, az aktuális álláshirdetéseiket itt találjátok.

Bár tegnap csak rövid benyomásokat szereztem, a vállalat kultúrája és a cégvezetés munkavállalókhoz való hozzáállása számomra nagyon szimpatikus. Például a dolgozók egészségének megőrzése érdekében vállalati dohányzás leszoktatás programot terveznek megvalósítani a cégünk Allen Carr üzletágának segítségével.

Az idén 81 éves Frank Hasenfratz vagyona a Linamar cégcsoportban lévő 23%-os részesedésnek köszönhetően meghaladja az egymilliárd dollárt, de a vezérigazgatói feladatokat már átadta a lányának, Lindának. Az alapító egyébként megőrizte a magyar kötődését, évente legalább egyszer Magyarországra utazik, és a Linamar üzemek mellett ellátogat szülőfalujába, Szárra is.

Jó volt hallani és megismerni ezt a magyar vonatkozású sikertörténetet. Annyiban szomorú, hogy el kellett mennie itthonról valakinek, hogy igazán sikeres lehessen. Viszont jó látni, hogy a magyar szál megmaradt, és az egykori orosházi és békéscsabai Mezőgép üzemek egy magyar kötődésű nemzetközi cég kötelékében fejlődnek tovább.

Ugye, hogy egy unalmasnak tűnő gépgyár története is lehet érdekes? :-)

Letölthető önéletrajz-minta

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Erzsébet
2016. augusztus 5. péntek 22:24

Annyi hozzászólásom lenne, hogy az úr - amennyiben 1935-ös születésű nem 71, hanem 81 éves. Köszönöm ?

Válasz

  Baráth András
  2016. augusztus 6. szombat 00:24

  Kedves Erzsébet, köszönöm a pontosítást, jogos, javítva :-)

  Válasz

   Linamar eh…
   2018. október 18. csütörtök 22:02

   Annyit azért a tisztesség kedvéért el érdemes mondani, hogy egy iszonyatosan puruttya szar cég, menekülnek onnan az emberek és délvidéki magyarokat hoznak szarért húgyért és kis túlzással rabszolgaként dolgoztatják őket.... Guelph-ben hírhedt a cég....

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book