Te hogyan tanulsz?

Írta: Baráth András  |  2019. december 06.  |  c 3 hozzászólás

Sokat halljuk manapság, hogy tudás-forradalom, élethosszig tartó tanulás, és mennyire fontos az, hogy folyamatosan képezzük magunkat. Ehhez képest mit látunk? Még egy többdiplomás ember számára is “luxus” és nyűg a tanulás. Az emberek tanulási hajlandósága (az elképesztő lehetőségeik ellenére) nem nőtt fel. Figyelem! Őszinteségi percek következnek!

Ha visszagondolok a régi önmagamra, bevallom, néha még én is elcsodálkozom. Amikor például egy jónevű multinál bekerültem egy projektmenedzseri állásba, őszintén szólva eszembe se jutott, hogy alaposan utánaolvassak a projektmenedzseri metodológiának. Volt egy pénzügyes diplomám és egy alapvető érdeklődésem, de tulajdonképpen azt se tudtam, hogy eszik-e vagy isszák a projektmenedzsmentet. Menet közben megtanultam egy-két dolgot, talán elmentem néhány képzésre is, amire a cég elküldött, de se egy Lean képzést, se egy Six Sigma képzést, se egy komolyabb tanfolyamot nem végeztem, és egyetlen projektmendzseri szakkönyvet a kezembe nem vettem. 

Így utólag azt mondom: NA EZ LUXUS! Máris elmagyarázom, hogy miért.

“A változás még sohasem volt ilyen gyors…és soha többet nem lesz ilyen lassú”

Mondja Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, és az a helyzet, hogy igaza van. Az elmúlt 20-30 évben óriásit változott a világ, rengeteg technológiai lehetőséget kaptunk a kezünkbe, de valahogy mintha nem tudnánk eléggé jól élni vele. Maradjunk csak a tanulás példájánál!

Mi volt régen?

Ha valamilyen tárgyban emelt szintű tudáshoz akartál jutni, akkor mit csináltál? Be kellett iratkoznod egy egyetemre vagy főiskolára, esetleg valamilyen méregdrága tanfolyamra, és vizsgát kellett tenned. Rá kellett áldoznod egy csomó pénzt, időt, energiát, hogy aztán a tanultak 80%-át úgy ahogy van, dobd a kukába.

Ehhez képest mi van ma?

Az internettel egy új korszak köszöntött ránk a tudás megszerzését illetően is, és gyakorlatilag ma már csak az nem tanul és képezi tovább magát, aki nem akar! 

Rengeteg jó minőségű szakkönyv, hangoskönyv, podcast, online tanfolyam van elérhető áron. Nem tudsz olyan témát mondani, amire ha beütsz az Amazonon három kulcsszót, ne találnál egy percen belül 10 szuper könyvet, aminek nagy részét magyar fordításban is megkaphatod. 

Gyakorlatilag havi két mozijegy áráért befizetheted magad komplett kurzusokra. Igen, többek között ilyen a Gerilla Állásszerző Program is, de ott a Linkedin Learning, a Webuni, a NetAcademia, az Udemi és még sorolhatnám. A mérlegképes könyvelőtől kezdve a zongoraleckéken át a projektmenedzsmentig tényleg minden elérhető számodra tálcán. 

Ott vannak előtted a válaszok, az összefüggések, ha úgy tetszik a szakmai titkok. És mindezért nem kell milliókat kilapátolnod, nem kell napi több órát tanulnod, és nem kell a tudásért papírokat gyűjtögetned. Ott és akkor tanulsz, amikor tudsz. És azt tanulod, ami éppen a munkádhoz kell, vagy ami téged érdekel.

Hát mi, ha nem luxus kihagyni mindezt?

Mégis, ha körülnézel, mit látsz? Valahogy még mindig nem nőttünk fel a lehetőségeinkhez! 

Hányszor hallom én is álláskereső szakemberektől, hogy “de hát András nekem van két diplomám”! És?!? Minden bántás nélkül kérdezek vissza ilyenkor: és mennyi minden változott azóta körülötted és a világban? 

Félreértés ne essék, fontos a diploma, és a világért sem becsülném le senki már megszerzett tudását. De egy pillanatra érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen tempóban élünk. Hogyan változnak csak a saját munkakörünkön belül a feladataink és munkaeszközeink? Mit ér egy 5-10-15 éve megszerzett, de aktualizálatlan tudás?

Nagyon sokszor figyelem azt, hogy mint a becsületes favágók sokan küzdenek a munkahelyükön: “De hisz én bent vagyok az irodában reggeltől estig! Állandóan túlórázom! Úgy érzem, odateszem magam!”. És amikor ennek ellenére megkapják a kritikát, hogy nem jönnek úgy az eredmények, nem kellően proaktívak, akkor megsértődnek. 

Pedig legtöbbször tényleg csak arra volna szükség, hogy megálljanak kicsit, és megélezzék a favágáshoz a fejszét: Ha új feladatot kapnak, vagy szeretnének továbblépni a szakmájukban, akkor utánanéznek kicsit, tanulnak, hozzáolvasnak egy-egy témához, és máris jönnének az eredmények.

Az igazság az, hogy a mindennapi gondolkodásunkban (életkortól függetlenül) még mindig nincs benne a tanulás, az önfejlesztés!

Legyél te a kivétel!

A saját példámra visszakanyarodva: amikor alkalmazottból vállalkozó lettem, és gyakorlatilag pénzügyesből marketinges, HR-es, cégvezető, stb., ezt úgy értem el, hogy tanultam. És tanulok mind a mai napig, és téged is erre buzdítalak.

Nem azért, mert enélkül nem lesz belőled semmi. (Felejtsd el ezt a lehúzó szöveget!) Azért tanulj, mert a saját boldogságodhoz, elégedettségedhez, álmaidhoz ez fontos lesz. Mert ettől sikerélményed lesz, mert céljaid lesznek, mert fejlődsz, mert nem égsz ki, mert lépést tudsz tartani a világgal, és mert kitágulnak előtted a lehetőségek.

Találd meg azt a formát és azt a tempót, ahol észrevétlenül is tanulni tudsz. Legyen az egy online tanfolyam, hangoskönyv, podcast. Szánj rá napi 20-30 percet (ennél több nem kell), keresd meg azt, akit hitelesnek tartasz, akitől szívesen tanulsz. És dönts úgy, hogy invesztálsz magadba! Hidd el, mindenre ott lesznek a válaszok előtted, ki fogsz emelkedni a többiek közül, klasszisokkal jobb eredményeid lesznek, de ami a legfontosabb, egyszerűen jól fogod érezni magad attól, hogy folyamatosan építed magad. 

Jó tanulást és sok sikert kívánok neked mindehhez! 

Ha úgy érzed az álláskeresésében is lenne mit tanulnod, és szívesen megismernéd a híres Gerilla módszertant, akkor egy ÉLŐ, internetes előadás keretében szívesen elmondom neked a legfontosabb alapokat. Az előadást most csütörtökön 17:30-tól tartom online. A részvétel ingyenes, itt tudsz regisztrálni rá ››

 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Simon Olíva Pálma
2019. december 9. hétfő 15:51

Szia András!
Olvasom írásaidat és a fenti el egyet értek. Én dadus néni vol

Válasz

Ullrich Beáta
2019. december 9. hétfő 14:23

Kedves András,

Nekem 4 gyerekes, dolgozó anyukaként szellemi és pszichés wellness gyakorlatilag minden továbbképzés, amire eljutottam az elmúlt években. Kormánytisztviselőként ez kötelező is, de szerencsére eddig mindig találtam olyat, ami a munkám (hatósági gyógyszerengedélyezéssel foglalkozom, EU-s gyógyszerengedélyezési eljárásokban) szempontjából releváns és előre visz. Ezek ráadásul ingyenesek is. Ugyancsak ingyenesen tudtam "vendéghallgatóként" részt venni a Semmelweis Egyetem bizonyos, a munkám szempontjából érdekes doktori kurzusain. Elmondhatom, hogy mindegyik kurzusvezető nagyon szívélyesen fogadott, amit ezúton is megköszönök nekik.

Válasz

  Dohiné Szöllősi Ildikó
  2019. december 9. hétfő 19:59

  Kicsi koromtól arra vágytam, hogy tanító néni lehessek. Beteljesült az álmom. Jobbnál jobb, s klb. profilú iskolákban taníthattam 30 éven át. Képeztem magam, új módszereket alkalmaztam, élvezettel továbbfejlesztettem e téren a tudásomat. És 4 éve betelt a pohár: a megbecsülés hiánya, a túltertheltség, az "add el magad" ennyi év után..., szóval pályaelhagyó lettem, s megtanultam 48 évesen teljesen új szakterületen teljesen új dolgokat a gyakorlatban. Még mindig nem vagyok a helyemen, s András-olvasom, letöltöm, érdeklődöm, próbálok nyitott lenni mindazok által, amiket nyújtasz. A pályaorientáció még nincs meg. A tudásátadás, a szakértelmem-amihez valóban értek-, az lenne jó, ha alkalmazhatnám egy új munkahelyen, ahol meg is vagyok ezért fizetve, becsülve. Mihez is kezdjek, mit tanuljak amihez van már tudásom, készségem, s a jövőben is szükség van rá. Hát e téren is keresem még a mankót, az útmutatást-hátha rátalálok. Csodálatos amit nyújtasz az embereknek-erőt, önbecsülést, biztatást...stb, stb.

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book