Miért hiba, ha nem figyeled az álláspiaci trendeket?

Írta: Baráth András  |  2020. augusztus 01.  |  c 4 hozzászólás

Mostanában a személyes vagy csoportos konzultációkon is egyre többször belefutok olyan szituációba, amikor egy álláskereső azért nem tud hosszabb ideje elhelyezkedni, mert nem veszi figyelembe a trendeket. Összeszedtem néhány példát és mutatok pár szempontot, ezekre figyelj, ha nem akarsz hasonló slamasztikába kerülni.

Iparági zsákutca

Csilla rendezvényszervezőként dolgozott évekig, majd a koronavírus kapcsán gyakorlatilag egyik napról a másikra megszűnt az állása. Március óta keres munkát, és mint kiderült kizárólag gépkocsi értékesítői állásokra pályázik. 

Mi a hiba? Hát csak annyi, hogy ahogy a rendezvényeket megtizedelte a válság, kb. ugyanez a helyzet van most az autó értékesítésben is. Rengeteg cikkeznek arról, hogy most akár 20-25%-kal olcsóbban is lehet autót venni, a kereskedők szeretnének megszabadulni a meglévő készleteiktől. Miért? Mert a koronavírus óta gyakorlatilag bezuhant az autóipar.

Tipp #1: Mielőtt iparágat váltasz, vess egy gyors pillantást legalább a Profession állásportálra! Természetesen ez nem fedi le a teljes munkaerőpiacot, és a rejtett állásokat, de nagyszerű kiindulópont lehet. Ha beírod a keresőbe a megpályázott pozíciót (ld. autó értékesítő), és azt látod, hogy a meghirdetett 8000 pozícióból mindössze 3-4 találat jön fel a keresett állásra, akkor az borítékolhatóan nem lesz jó irány. 

A biztosat lecserélni egy biztos rosszra

Itt egy másik példa. Gábor marketingesként dolgozik 10 éve, elég jó állásban, viszont annál hülyébb főnök mellett. Elege van az egészből, váltani szeretne, és kitalálta, hogy átnyergel a tréneri pályára. 

A világért sem szeretném letörni senki ambícióit, de ugyanaz a helyzet, mint az előző szituációban: mielőtt eldobsz egy biztos állást, nézd meg, hogy merre halad a munkaerőpiac! 

A koronavírus kb. másnapján fékezett be a tréningpiac, jobbnál jobb trénereknek kellett új állás után nézni, úgy, hogy 15-20 éve nevük van a szakmában, kiváló szakemberek.

Tipp #2: Ha van egy dédelgetett álmod, ne vedd le a listádról, de a három karriercélod közül ez maximum csak az egyik legyen. Mielőtt hirtelen felindulásból pályát váltasz, csinálj egy alapos pályaorientációt és piacelemzést, így elkerülheted azt, hogy néhány kezdeti kudarc miatt egy életre kiábrándulsz az álom szakmádból.

Muszáj lépést tartani a trendekkel!

Amit ezzel az egésszel mondani szeretnék, hogy sajnos az a helyzet, hogy aki nem hajlandó észrevenni, hogy merre megy a világ, homokba dugja a fejét és nem figyeli a trendeket, az hiába értékes szakember és jó ember, előbb-utóbb elbukik, vagy marginalizálódik. Aki viszont látja, az boldogul és előre jut. Így van ez az álláskeresésben és az élet minden területén.

Nézd meg például a politikát! A migráció kérdés egy jó példa erre, hiszen mi történik most már jól láthatóan Európa szerte? Azok a pártok és politikusok, akik migráció ellenesek, függetelnül attól, hogy mit tettek le az asztalra, kezdenek szép lassan kiszorulni a színtérről. Jó példa erre Angela Merkel, aki nagy példakép sokaknak, de még ő sem tud szembemenni a trendekkel huzamosan. A migráció ellenes törekvések gyakorlatilag ki lettek szavazva az Unióból. Aki ezt időben észrevette, az van most nyerő pozícióban.

De említhetném akár a koronavírus helyzetet! Mit látunk világszerte? Még mindig azok az országok küszködnek, és ott a legmagasabb a halálozási és megbetegedési arány, ahol nem vették időben a jeleket. (ld. USA, Egyesült Királyság) Van olyan ország, akit elsöpört a vírus, nekik esélyük sem volt a felkészülésre, az összes többi viszont láthatta a jeleket, és az is pontosan tudható, hogy mit okozott korábban gazdaságilag, szociológiailag az összes hasonló világjárvány.

Összefoglalva

Ha most keresel állást, vagy a váltáson gondolkodsz, nem indulhatsz úgy el, hogy nem nézed a munkaerőpiacot, nem olvasod a híreket. Mi a helyzet az iparágadban? Mire van kereslet? Hány Profession hirdetés van a te területeden? A Linkedin azt is megmutatja, hogy egy-egy álláshirdetésre mennyien pályáztak. Figyeld ezeket! Ismerd az erősségeidet, és ne vaktában lövöldözz, hanem célirányosan pályázz! Ha úgy érzed jól jönne a segítség mindehhez, és szeretnéd tudni, hogy a te szaktudásoddal és erősségeiddel milyen irányba érdemes elindulni, akkor gyere és csatlakozz a csütörtöki élő, online mini-tréningemhez. Az előadás ingyenes és az interneten tartom, itt tudsz jelentkezni rá ››

 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Julianna
2020. augusztus 3. hétfő 19:29

Köszönjük, András, a hozzáadott értéket. Sokan, többek között én is, profitáltam belőle. :)

Válasz

Péter
2020. augusztus 3. hétfő 18:33

Szia András,
Én olyan ember vagyok, aki az egész fideszt és az összes NER-lovagot leültetné magánzárkába egész hátralevő életükre, teljes vagyonelkobzással megfejelve még a családtagjaik, és egyéb haszonélvezőik esetében is, de ezzel a migrációpárti marketinggel még én sem tudok egyetérteni. Európa hatalamasat bukott azon, hogy eleinte engedte a migrációt, nem véletlen, hogy kijelentéseddel ellentétben a legtöbb országban most már egyre kevésbé támogatottak a migrációpárti politikusok. Ráadásul az eddigi migráció jelentős része teljesen törvényellenes volt. Magyarország a többi olyan országgal együtt, amelyik az EU határain fekszik, az EU törvényei szerint köteles megvédeni az illegális bevándorlóktól a határait, mérlegelési lehetősége nincs. Külön szégyen, hogy akik ezt nem teljesítették -bár szerződésben korábban elfogadták- , azok ellen semmiféle eljárás nem indult. Ugyanakkor (amikor épp nincs víruspánik) továbbra is nyitva vannak a határátkelők Magyarországon is, így aki jó szándékkal, menekültként jön, beléphet az országba legálisan, a határon regisztráltatva magát, menedékkérelmet beadva. Az szerintem természetes, hogy aki rossz szándékkal, embercsempészek segítségével, nem a legális határátkelők felől érkezik, azt minden politikus igyekszik az országától és az Uniótól távol tartani. Nem mintha manapság túl sok migráns jönne Magyarországra... Nem véletlenül kellett a valós hírként tálalt migránsalagutas kormánypropagandafilmet statisztákkal leforgatni, egy rókalyuk méretű gödör előtt.

Válasz

Féva
2020. augusztus 3. hétfő 16:03

Miért hiba, ha nem figyeled a politikai trendeket?

Sajnos a mai világunkban bizonyos politikai témák annyira megosztóak, hogy egy vállalkozás számára szinte öngyilkosság érinteni azokat.

Alig egy hónapja, a trianoni évforduló apropóján hasonlóan járt Wolf Gábor marketingguru is a Facebook oldalán, aki a marketingkommunikációból él, annak egy piacvezető szakértője. Azonban a Trianon posztja annyira megosztó lett, hogy rengeteg negatív kommentet, lesújtó értékelést, és húsba vágó kikövetést kapott. A Facebook értékelése hipergyorsan bezuhant 4,9-ről 2,9-re, pedig annak súlya van. Kénytelen volt törölni a Trianon posztját, és nyilvánosan megkövette a követőit, szinte megkövezte magát, belátva hibáját, ami az egyetlen járható út maradt a számára: "Én vétkem, én vétkem, én igen nagy vétkem...". A megmaradt rajongói ezt értékelve egy szolidaritási kampányt indítottak, és együtt visszatornázták a Marketing Commando Facebook értékeléseit az eredeti szintre. Lenyűgöző volt végigkísérni az egész folyamatot.

És nemcsak vele történt ilyen. Érdemes ezekből tanulni. Ahogy a kínai mondás mondja: az ostoba a saját hibáiból sem tanul, az okos a saját hibáiból már tanul, a bölcs pedig képes más hibáiból is tanulni. Szóval csak óvatosan egy brand politizálásával. Kellenek a vitaindító, megosztó témák, azonban ezeknek is van egy határa, amelyet nem érdemes feszegetni.

Válasz

Dr. Medve Anna
2020. augusztus 3. hétfő 11:33

Kedves András,
Nem értem a politikát miért hozod ide be példának, főleg Angela Merkelt mint "migráció ellenes" politikust aki kiszorul Európából.
Épp Merkel migrációt pártoló intézkedései és lózungjai miatt távolodtak el politikájától a németek.
Miért gyakorolod a nyomást a magyarokra ilyen kijelentésekkel, hogy aki migráció ellenes politikát folytat kiszorul Európából?

Ez nemhogy nem szép tőled, egyenesen megbotránkoztató, a bújtatott politizalasod.

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book