Attól, hogy a munkád nem a hobbid, még érezheted jól magad!

Írta: Baráth András  |  2019. február 11.  |  c 6 hozzászólás

Önmegvalósítás, komfortzóna, bakancslista – csupa olyan motivációs aranybánya, ami csak úgy zúdul ránk a netről. Nincs is ezzel semmi baj, de mielőtt borítasz mindent a munkahelyeden, és 45 évesen elkezdesz a mának és a hobbidnak élni, érdemes ezt a lehetőséget is mérlegelni.

Munka és/egyben hobbi

Régóta készülök egy cikkel ebben a témában, ugyanis egyre több középkorú ügyfelem keres meg azzal, hogy szeretne váltani. Nemcsak állást, de egyúttal pályát is módosítani, és végre olyan dologgal foglalkozni, amit szeret, ami a hobbija.

“Virágboltot akarok nyitni. Szívesen vezetnék egy takaros kis kávézót. Lakberendezéssel akarok foglalkozni. Szeretem az embereket, coach szeretnék lenni.”

A világért sem akarlak lebeszélni róla, ha esetleg Te is épp ilyesmit tervezgetsz! Könnyen lehet, hogy tényleg ez a Neked való pálya, de karrier-tanácsadóként úgy érzem, kötelességem bemutatni az érem másik oldalát is.

A hobbi az hobbi, a munka az meg munka

Vannak, akik határozottan ezt vallják, és nagyon tudatosan szétválasztják a munkát, azaz a megélhetésüket a hobbijuktól.

Jó példa erre egyik ügyfelem, aki múlt héten járt nálam személyes tanácsadáson. István 61 éves, minőségbiztosítással foglalkozó szakember. Középvezetőként dolgozik lassan 10 éve egy budapesti cégnél, igazi pozitív személyiség. Nemcsak külsejében, de a szavaiból is egy elegáns, pozitív ember benyomását kelti.

Mikor jelentkezett a tanácsadásra és megkaptam az önéletrajzát, bevallom, vártam, egy kissé kiábrándult, minden mindegy hozzáállású, tapasztalt szakembert, akinek nagy kihívást jelent az életkor az elhelyezkedésben.

De mint kiderült, szó nincs erről! Istvánnak van állása, egyáltalán nem kényszerből keres munkát, hanem azért, mert nem érzi jól magát a munkahelyén, úgy érzi nem becsülik meg igazán, ezért váltana.

“Nézd András, nekem nem az a célom, hogy 5-6 évet még nyugdíjig valahogy kihúzzak. Nem akarok belefásulni a munkába, nem akarom egy percig se azt érezni, hogy elveszik az élet- és munkakedvem. A jelenlegi helyen nem érzem jól magam, úgy döntöttem, valami jobbra váltok.” – És erre egyébként minden esélye meg is van 61 évesen is!

A pályaorientáció során az is hamar kiderült, hogy a pozitív hozzáállásához elég sok köze van a hobbijának. István ugyanis fest. Méghozzá nem is akárhogy. A képeiből egész komoly bevétele van, külföldön is rendszeresen kiállítják a festményeit, nyugat-európai galériák árulják a képeit. Ő pedig az ebből befolyt összeget rendre jótékonyságra fordítja. Miért?

Mert örömből fest. A festés “csak” a hobbija, ami – mint mondja – védi a kiégéstől, a fásultságtól, életkedvet ad neki, és egyensúlyt teremt az életében.

És mennyire igaza van!

Ő a nagyszerű példa arra, hogy nem kell mindenáron erőltetni, hogy a munkád legyen egyben a hobbid is!

Kétségkívül ez egy jól hangzó cél, egy kicsit idealizált kép, ami könnyen magával ragad. Ugyanakkor ha nem teszel mellé egy alapos pályaorientációt, igencsak balul sülhet el a dolog.

Csak hogy egy példát mondjak erre a közelmúltból: egy tanárnő ügyfelem keresett meg azzal, hogy néhány éve feladta a tanári pályáját, hogy a hobbijával, a lakberendezéssel foglalkozhasson. Élt-halt ezért a szakmáért, lakberendezési blogot vezetett a munkája mellett, minden szabadidejében ezzel foglalkozott. Majd gondolt egy bátrat, és otthagyta a tanári állását, hogy a hobbijából éljen. Innentől kezdve azonban a hobbiból csakhamar kötelesség lett, a szabadidőből muszáj, és megjelentek a megélhetési problémák, az üzleti gondok. Odáig ment a dolog, hogy a végén ügyfelemnek már semmi kedve nem volt nemhogy blogot írni, de eljutott a se hobbi, se munka állapotába, és az egész lakberendezés egy megélhetési kínlódássá változott.

Aranyszabály váltás előtt!

Ezzel a két történettel a váltáshoz és a pályaorientációhoz szeretném egy nagyon fontos szabályra felhívni a figyelmedet:

Mielőtt váltasz tegyél fel magadnak három fontos kérdést:
1. Megbecsülnek a szakmámban?
2. Megfizetnek?
3. Alapvetően jól érzem magam a munkahelyemen?

Ha nem tudsz igennel válaszolni legalább két kérdésre, akkor keress bátran másik állást! Nem lehet cél az, hogy a munkád nagy részét összeszorított foggal csináld nap, mint nap.

De mielőtt lépsz, mindig csinálj alapos pályaorientációt!
Mérd fel az erősségeidet, nézd meg mire van kereslet, és soha ne ugorj bele meggondolatlanul egy pályamódosításba csak azért, hogy a hobbidnak élj!

Ha úgy érzed, a munkád nem okoz extra élvezetet, ha azt gondolod, “elvagy” egy helyen, de ez számodra mindig “csak” egy munka marad, mindez még önmagában NEM elég ok arra, hogy szakmát válts! Tarts meg mellette, vagy keress mellé Te is egy hobbit, ami azt a pluszt, azt a hiányzó extra flowt megadja az életedben!

Legtöbb esetben nem kell az embernek pályát váltani ahhoz, hogy teljes életet élhessen. Olykor elég csak munkahelyet változtatni, vagy szakmán és cégen belül egy kicsit elmozdulni. Ügyfelem a kiváló példája annak, hogy sokszor a legjobb megoldás az, ha van egy örömet adó hobbid, és mellette egy olyan állásod, amiből tisztességesen megélsz, és ahol nem mellesleg kellőképpen megbecsülnek. –›› Csütörtökön folyt.köv. az állásváltás témával. Azt is megmutatom, hogy hol és hogyan találhatod meg 2019-ben a Neked való, rejtett állásokat! Regisztálj itt az ingyenes élő mini-tréningemre!

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Farkas Lászlóné
2019. március 29. péntek 14:18

Nagyon egyetértek az olvasott cikkel, Jómagam 62 éves vagyok, Pozitív beállítottságú Út kereső. Mindenkinek a Saját Szabad Akaratából kell eldöntenie, hogy az elfoglaltsága milyen örömet jelent számára. Sokszor elegendő ha a Tanítások által Önmaga fejlődése elegendő, hogy a szemlélet változtatással másként lásson rá és értékelje régebbi helyzetét. Sokszor apró változtatások vagy kiegészítések is Boldog Élet érzéseket váltanak ki bennünk. Nagyon Kíváncsi vagyok a Gondolat Folytatására. Áldott Szép Napot Kívánok. 😇😍😃

Válasz

Záhonyi József
2019. február 11. hétfő 18:39

Kedves András!

A feltett három fontos kérdésre sajnos minden esetben nemmel tudok válaszolni. De ettől függetlenül már hatodik éve dolgozom ezen a helyen.
Ezért is nagyon gondolkodom már egy éve a váltáson, de sajnos tudomásul kell vennem, hogy 60 éves ember után nem kapkodnak.
Hiába van felsőfokú végzettségem (gépész üzemmérnök- főleg karbantartási területen) a vezetők fiatalokkal veszik körül magukat. Szerencsére az egészségi állapotom, erőnlétem, hozzáállásom nem akadályoz akár fizikai alkalmazotti feladatok elvégzésében sem. Mivel még öt évem a nyugdíjig , valószínű nem utánam fognak kapkodni.

Nem lesz könnyű.

Üdvözlettel: Záhonyi József
Debrecen

Válasz

Záhonyi József
2019. február 11. hétfő 18:23

A leírtakkal teljesen egyet tudok érteni. Ha kivetítem a saját helyzetemre sok igazság visszaköszön. Ez is azt bizonyítja, hogy ugyan mindenkinek más a problémája, élethelyzete, de mégis nagyon hasonlóak a megoldáskeresési utak.

Válasz

Németh István
2019. február 11. hétfő 16:03

Kedves András !

Élvezettel olvastam leveleidet, örülök,hogy vannak megfelelő szakemberek akik eredményesen segítenek az álláskeresőknek.Gondoltam én is ,hogy keresek munkát havi 70-80 órában, de úgy gondolom a mai világban 76 évesen nem engem keresnek a munkaadók.
Agrármérnökként és kereskedőként dolgoztam 42 évet.
Még egyszer köszönöm leveleidet, a továbbiakban nem kérek tájékoztatást.

Tisztelettel : Németh István
nemethistvan.stux@gmail.com

Zeg. 2019.02.11.

Válasz

Zoltán
2019. február 11. hétfő 14:40

Hálás köszönetem a cikkért! Megerősített, hogy jó úton haladok. Hogy megtarthatom a hobbimatt hobbiként, hogy igazán szívből csinálhassam!

Válasz

Éva
2019. február 11. hétfő 13:42

Mi lett a 61 éves Istvánnal végül? Mit javasoltál neki, és ő mit döntött?

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book