Friss infó a januári munkaerőpiacról

Írta: Baráth András  |  2018. január 18.  |  c Nincs hozzászólás

Idén most már nyolcadik éve figyelem nagy érdeklődéssel, hogy januárban szinte pontosan ugyanaz a jelenség zajlik le az álláskeresésben, mint a fitnesz termekben: január első két hetében hirtelen többszörösére nő az érdeklődés az álláshirdetések iránt – legalábbis ezt mutatják a legnagyobb állásportál, a profession.hu statisztikái. Majd ahogy a fitnesz termek kezdenek kiürülni a hónap második felében, úgy csökken az álláskeresők lelkesedése is a hónap végére. Pedig ez micsoda hiba!

A cikk elolvasása kb. 5 percet vesz igénybe.

Január második felében ébrednek a cégek

Furcsa ellentmondás az álláspiacon, hogy amennyire élénk január első felében a keresleti oldal, annyira – mondjuk úgy – lomha a kínálati oldal.

Az év első két hetére jellemző, hogy nemcsak azok keresnek aktívan állást, akiknek nincs munkájuk, de azok is elkezdenek élénken érdeklődni a nyitott pozíciók iránt, akiknek van ugyan állásuk, de az új évben szeretnének váltani, új, jobb feltételeket kínáló állásra lelni. Majd ahogy telnek a napok, úgy kezd fogyni a türelem, és akik nem járnak azonnali sikerrel, szép lassan fel is adják az új év-új állás célkitűzésüket. Pont úgy, mint a fogyókúrában, nem igaz? :)

Pedig mit látunk a cégeknél?

A legtöbb cég január elején zömében még az előző év zárásán és értékelésén dolgozik, így számukra igazán csak a hónap második felétől indul a “szezon”. Pontosan akkor, amikor az álláskeresők már kezdik feladni.

Ez a tendencia idén is jól megfigyelhető az állásportálokon. Míg január első hetében a profession.hu oldalán 7 400 álláshirdetést adtak fel a cégek, addig január 15-én már közel 10 000 nyitott hirdetés szerepelt az oldalon. Vagyis 1,5 hét alatt több, mint 2 500 új állás került fel a portálra.

 

Az álláskeresés nem sprint

Mi ebből a tanulság?

Ahogy lefogyni és izmot építeni sem lehet egyik napról a másikra, úgy az álláskeresésben sem túl jó taktika a gyors eredmény elmaradása miatt egy-két hét után feladni.

Pláne nem januárban!

Szóval ha te is állást keresel, vagy a váltáson gondolkodsz, akkor most érdemes kitartónak lenned, mert a cégek várhatóan az elkövetkező 1,5 – 2 hónapban aktivizálják majd igazán magukat.

És ha már a fitnesztermek!

Ne feledd, az igazi bajnokot két dolog különbözteti meg az ellenfeleitől:

  1. A kitartás
    Még ha időnként nehéznek és hosszadalmasnak is tűnik számodra az álláskeresés, egy percre se feledkezz meg a célodról.
  2. Az okosan felépített stratégia
    Az állásszerzésre éppúgy igaz, mint a sportra, hogy legjobban akkor tudod fenntartani a motivációdat, és akkor tudsz hatékony lenni a célod elérésében, ha egy átgondolt és tudatos stratégia mentén haladsz előre.

Sok sikert az új állásodhoz!

Ha szeretnél azonnal használható tippeket kapni, hogy mit kell tenned, hogy megtaláld a neked megfelelő állásokat, érdemes csatlakoznod a csütörtöki ingyenes, élő online előadásomhoz. ›› Jelentkezz most!

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book