Hol vannak a jól fizető asszisztensi (irodai) állások? Manapság már tényleg csak protekcióval lehet ilyet szerezni?

Írta: Baráth András  |  2018. május 23.  |  c 6 hozzászólás

Ha erre a cikkre most rákattintottál, akkor valószínűleg veled is előfordult már, hogy asszisztensi vagy irodai állások kategóriában keresgéltél a neten. Lehet, hogy éppen most is egy jó kis, “nyugis irodai állásra” pályázol? Talán nem mondok semmi meglepőt, ha azt állítom, nem vagy ezzel egyedül. A profession.hu állásportál statisztikái szerint legalábbis a legtöbb keresés továbbra is toronymagasan az asszisztensi, irodai állások kategóriában van. Mi ezzel a probléma? És miért gondolják azt sokan, hogy igazán jó irodai munkát manapság csakis protekcióval lehet találni?

Kedves András!
Nemrég léptem át a negyedik x-et, bölcsész diplomám van az ELTE-ről, és közel 20 éves munkatapasztalatom. Túlnyomó részt a közszférában dolgoztam, de van tapasztalatom a versenyszférából is (itthon és külföldön is). Angolul egész jól beszélek, mondhatni tárgyalási szinten. Nagyon szeretnék megélni a fizetésemből, így egy ideje azzal töltöm a szabadidőmet, hogy a jelenleginél jobban fizető állásokra pályázok. Nincsenek nagy igényeim, csak egy normális irodai/asszisztensi állást szeretnék. Minden hirdetésre, aminek megfelelek, úgy küldöm el a pályázatomat, hogy személyre szabom az önéletrajzomat, kitöltöm a cég honlapján az űrlapokat, motivációs leveleket írok. Eddig 44 pályázatot küldtem el, rengeteg időt fektetek az álláskeresésbe, de úgy tűnik eredménytelenül. Miért? (Andrea, Budapest)
Ha szeretnéd tudni, mi a részletes válaszom Andreának, kattints és regisztrálj most a csütörtöki ingyenes, online élő előadásomra ›››

“Mindegy, csak valamilyen irodai/asszisztensi állás legyen”

A fenti levél azt a tipikus álláskeresői hozzáállást mutatja be, amivel rengetegszer találkozom. Legutóbb például a tavaszi HVG Állásbörzén az előadás után is valaki feltett egy kérdést. Mondtam, hogy szívesen válaszolok, csak tudnom kellene, hogy konkrétan milyen állásra pályázik. “Valamilyen irodai/asszisztensi állásra gondoltam.” – jött a bizonytalan válasz.

Sajnos ez egy tipikus eset, ami rögtön két fontos dologról is árulkodik számomra: 

 1. Az illető nem gondolta át, hogy mit is szeretne pontosan csinálni. Amit pedig mindenképp meg kellene tenni ahhoz, hogy el tudjon helyezkedni.

 2. De ami ennél is fontosabb, hogy aki így kezd hozzá az álláskereséshez, az még abból a régi modellből indul ki, miszerint egy cégnél rengeteg irodai, asszisztensi pozíció működik párhuzamosan.

Ezzel szemben a valóság? A valós kép az, hogy az elmúlt 20 évben az assziszteni szakma és az ú.n. irodai állások igencsak átalakultak.

Túl sok az eszkimó, kevés a fóka

Emlékszel régebben hogyan működtek a cégek? Egy 250 fős szervezetben volt nagyjából 50 titkárnő. Miért? Mert senki nem tudott gépelni, nem volt még elterjedve az e-mail, és mindenről feljegyzés készült, amit köröztettek az egyes osztályok között. A feljegyzések legépelése, a naptárkezelés, a telefonok fogadása, mind-mind a titkárnők feladata volt. Jó példa erre az ÁPV Zrt., ahol anno én is dolgoztam egy ideig. Itt minden osztályon volt 2-3 asszisztens, és az osztályon dolgozó szakemberek nekik diktálták a leveleket, hivatalos dokumentumokat.

Ma ehelyett mi történik? E-mailt használunk, mindenkinek van okostelefonja, hiper-szuper naptárfunkciókkal, és tulajdonképpen már csak a vezérigazgatói szinten vannak klasszikus értelemben vett asszisztensi pozíciók.

Vagyis az asszisztens munkakörök száma egyrészt drasztikusan lecsökkent, másrészt az irodai állás kategória, mint olyan teljes mértékben átalakult.

Sokkal kevesebb asszisztensre van tehát szükség, ennél fogva kevesebb is az ilyen meghirdetett állás, mégis nagyon sokan továbbra is ezeket a pozíciókat célozzák be maguknak első körben az álláskeresésnél.

Azt tapasztalom, hogy az is irodai állást keres, akinek nincs különlegesebb szakmai tapasztalata, szaktudása, és az a szakember is, aki ugyan a saját szakterületén tapasztaltnak számít, ám egy magasabb beosztás és felelősség után szeretne váltani, és 40-45-50 év felett már  valami “nyugisabb” állásra vágyik.

Hogyan találhatod meg a jól fizető irodai állásokat, ahová fel is vesznek 40-45-50 év felett is?

Mielőtt bárki kétségbe esne, hogy ezek szerint nincs elég irodai állás, és egy bizonyos kor után pláne semmi esély asszisztensi állást találni, szeretnék mindenkit megnyugtatni: rengeteg szuperjó irodai állás betölthető, csak a legtöbb álláskereső nem jól keresi őket. :)

Mondok egy példát: Való igaz, hogy a legtöbb vállalatnál ma már kevés klasszikus értelemben vett asszisztenst foglalkoztatnak, ugyanakkor a másik oldalon azt is látjuk, hogy a cégek többsége olyan ügyviteli rendszereket használ, melyeknek az adminisztrációja komoly irodai-adminisztrációs terhet ró a vállalatokra.

Gondolj csak például az SAP-t használó cégekre, ahol komplett osztályok vannak a törzsadatok, vevőadatok, árak, stb. adatok kezelésére. Ezek tulajdonképpen mind-mind asszisztensi, irodai állások, még ha nem is mindig ebben a kategóriában találod meg őket az állásportálokon. ››› Ha kíváncsi vagy milyen trükkökkel érdemes felkutatni a legjobb irodai állásokat, gyere és csatlakozz a csütörtöki élő, ingyenes előadásomhoz, amit online tartok, hogy mindenki be tudjon kapcsolódni, akit érdekel a téma.

De ugyanitt említhetném az ügyfélszolgálati pozíciókat is, melyek az elmúlt években szintén teljes mértékben átalakultak. Ott vannak például a nagy ügyfélszolgálati központok (SSC-k), ahol egészen más jellegű ügyfélszolgálati munka folyik, mint ahogy azt többnyire elképzeljük.

Itt az ügyfélszolgálati munkatársnak nem egész nap egy pultban kell ülnie és telefonálnia, vagy személyesen ügyfeleket fogadnia. Ezek a pozíciók koránt sem annyira megterhelőek, mégis az ügyfélszolgálati állásokra negyedannyi keresés sincs az álláshirdetéseknél, mint az irodai/asszisztensi állás kategóriára.

Összegezve

Ha jelen pillanatban te is csak azt tudod, hogy valami asszisztensi/ irodai pozíciót szeretnél, akkor segíts magadnak a keresésben mindenek előtt azzal, hogy végigjárod fejben az alábbi két egyszerű gondolatot:

 1. Ha már többévnyi szakmai tapasztalat van a hátad mögött egy adott területen, akkor egészen biztos, hogy asszisztensként szeretnél elhelyezkedni a továbbiakban?
   
 2. Ha az első kérdésre határozott igen a válaszod, akkor a következő feladat meghatározni, hogy mi az a terület, konkrét munkakör, amiben el tudod képzelni magad, túl azon, hogy irodai állás.

Ha erre a két lépésre megvan a válaszod, akkor sokkal könnyebb lesz szűkíteni a kört és azokat az állásokat megtalálni, ahová jó eséllyel pályázol majd. Bővebb útmutatásért pedig gyere és csatlakozz bátran a következő élő, online előadásomhoz, többek között erről is részletesen beszélek majd. ››› ITT tudsz regisztrálni az ingyenes előadásra, várlak szeretettel.

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Zalka Erika
2019. október 22. kedd 23:17

Fiatalok sem találnak munkát. A fiam egy éve végzett friss diplomával keres állást. Nem veszik fel mert nincs tapasztalata. Tehát esélyt sem kap. Környezetmérnök. Vidéken élünk elsősorban itt a környéken keres, hogy ne legyen albérlet. Köszönöm.

Válasz

Henriett
2019. október 15. kedd 08:21

Sziasztok!!

Velem előfordult már. Sőt!!! A mai módi az, hogy ha telefonban nem szimpi a hangod, be SE HÍVNAK interjúra. Ez a mostan iélet kiváltsága!! Találj állást, 40 év felett????? Ha nem vagy diplomás, nincs protekciód?? Lehetetlen!!!

Válasz

Ildi
2019. február 14. csütörtök 19:22

Nem ertek egyet a leszukitessel, aki igy is nehezen talal allast, az kisebb korbol meg nehezebben fog...
Aki "vmilyen irodai melora" vagyik, annak nincs specialis tudasa, majdnem mindegy, h mi erdekli, be kell erje a valamilyennel, hisz ide sorolodik a rengeteg erettsegizett, es nagyon sok -haszontalan-diplomaval rendelkezo is, tehat ebbol a munkaerobol tulkinalat van...
Nincs nalam a bolcsek kove, h egyedi tudas, es toke nelkul mely teruleteken lehet boldogulni, de akar irhatnal is rola vmi hasznosat...

Válasz

Nem publikus
2018. október 19. péntek 11:38

Ezt ugye nem gondolod komolyan? "Gondolj csak például az SAP-t használó cégekre, ahol komplett osztályok vannak a törzsadatok, vevőadatok, árak, stb. adatok kezelésére. Ezek tulajdonképpen mind-mind asszisztensi, irodai állások, még ha nem is mindig ebben a kategóriában találod meg őket az állásportálokon."
Az SAP-t használó cégek olyan hirdetéseket adnak fel, hogy őszintén szólva a hátam mögött tizenévnyi ERP tanácsadói ( és nem felhasználói!, bár nem is SAP, és pont ezért, mert kérik mindenütt a konkrét modulban a jártasságot, ismeretét, de ez minden más hasonló jellegű hirdetésre is igaz ahol egy konkrét ERP használatához keresnek embereket) gyakorlattal sem merek jelentkezni rá, nemhogy akármilyen más titkárnői, asszisztensi, vagy hasonló munkatapasztalattal... jó a marketing, de ezzel azokon akik a fentebb említett módon keresnének állást, nem segítesz, sőt. Megint felesleges pályázatok írására bátorítod őket.

Válasz

Hesz Viktória
2018. május 23. szerda 19:56

Szia András,
Nagyon jó ez a cikk 👍 nagyon tetszett, és mennyire igaz...
Manapság már mi mérnökök és a windows alkalmazások vagyunk a saját magunk asszisztensei 😉 és valóban a Boschnál is csak az osztályvezetőknek és a felette lévő vezetőknek van asszisztense. Értsd úgy, hogy 2000 főből kb. 20 ember. Tehát ez nem sok, de igazából az összes munka irodai 😀 a bp-i telephelyen: tervezés, programozás, logisztika, értékesítés, kontrolling, statisztika, specifikációk készítése...stb. Pontosítani kell ki, milyen irodai állást keres valóban...😉

Válasz

  Baráth András
  2018. május 24. csütörtök 14:09

  Szia Viki! Örülök, hogy hasonlóan látod. Köszönöm, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat. :) Üdv, András

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book