Hogyan alakíts ki jó szokásokat, és hogyan változtass a rossz szokásaidon?

Írta: Baráth András  |  2020. április 22.  |  c 1 hozzászólás

Azt mondják, hogy minden ember a szokásai rabja. Hogy ez mennyire így van, az talán ebben a mostani karanténos időszakban mutatkozik meg legjobban. 6. hete vagyunk bezártságban, de legalábbis részleges karanténban, ahol szinte egyik napról a másikra kellett a régi szokásainkat hátrahagyunk, és újakat kialakítanunk. Mindezt ráadásul egy pánik helyzetben, amikor rengeteg negatív hírt olvasunk, aggódunk a szeretteinkért, az állásunkért, magunkért. Nem csoda, hogy tele vannak a közösségi oldalak vörösborral lazító anyák, whiskey-szivarral ejtőző apák és különböző home office-os mémekkel. :) Te gondolkodtál már azon, hogy mik azok a rossz szokásaid, amelyek most jöttek elő az otthoni életmódtól? Érdemes időben nyakon csípni őket, és nem beleragadni ezekbe a negatív rutinokba. Hogy miért? Máris megmutatom!

Szokások – függőségek

Talán Te is tudod rólam, hogy a Gerilla Önéletrajz Műhely mellett van egy másik szívügyem is: az Allen Carr Könnyen Leszokni a Dohányzásról Központban eddig kb. 10 000 embernek segítettünk már megszabadulni a cigarettától. Kis csoportos, egyéni és céges leszoktató programokat tartunk, rengeteg dohányossal vagyunk kapcsolatban, így aztán elég nagy tapasztalatunk lett a szokások és függőségek terén. 

Mit is nevezünk szokásnak? 

A szokás, egy automatikusan ismétlődő cselekvéssorozat, amit különösebb gondolkodás nélkül hajtunk végre. Ez kb. a robotpilóta üzemmód, amivel az agyunk megkönnyíti számunkra a mindennapi életet.

Szokás esetén mindig van egy kiváltó tényező, egy ún. trigger, amit hogyha észlelünk, akkor automatikusan elindul egy jól ismert programsor bennünk. 

Biztosan Neked is ismerős a helyzet, amikor este munka után elindulsz haza a megszokott kis útvonaladon, és mire hazaérsz már nem is emlékszel, hogyan tetted meg az utad. Na, ez az a bizonyos robotpilóta üzemmód.

A szokásnak mindig 3 mozzanata van:

1. Trigger: valamilyen kiváltó ok, melynek hatására elkezdjük ismételni a szokásos cselekvést.
2. Cselekvés: maga az automatiksus cselekvéssor.
3. Jutalom: a szokás végén mindig van egy önjutalmazás is.

Nézz meg pl. egy tipikus hétköznapi szokásodat! Gyakori például, hogy az ember a nap végén, a gyerekek, munka, stb. után lerogy a kanapéra, és pihenés címszó alatt bekapcsolja a tévét, vagy elkezdi böngészni a Facebookot és más internetes oldalakat. Veled is előfordul ilyesmi, nem igaz?

Te is mindig azt veszed észre, hogy sokkal több időt töltöttél a képernyő előtt, mint amennyit szerettél volna? Ne aggódj, mert ez mindenkivel így van. Legtöbbször mindannyian arra jutunk, hogy kár volt elővenni azt a fránya telefont, órákon át böngészni a semmit. Mennyivel értelmesebb dolgokra is fordíthattuk volna az esténket! Másnap mégis kezdődik minden előlről. Ugyanúgy lerogyunk a fotelbe, és ugyanúgy automatikusan nyúlunk a telefon után…

Ma már kutatások bizonyítják, hogy a szokásaink során dopamin és szerotonin (ún.örömhormonok) szabadulnak fel az agyunkban.

Csoda, hogy a szokásaink rabságban tartanak bennünket?

Miért érdemes megfigyelni a szokásaidat?

Egyrészt rengeteg könyv szól arról, hogy a sikeres embereknek jó szokásaik vannak. :) Ez már önmagában is jó motiváló erő lehet. A másik dolog azonban az, hogy a rossz szokásaink előbb-utóbb sajnos teljesen átírják az életünket

Értelmetlenül töltünk órákat tévézéssel…unalmunkban fél délutánokat a neten lógunk…akkor is eszünk, ha egyébként nem vagyunk éhesek… Egyszóval elfolyik az időnk, elvesztjük a kontrollt, és a végére akár komolyabb függőségek is kialakulhatnak. Minden csak pár ártatlan szokással indul!

A jó hír az, hogy a szokásokon viszonylag könnyen lehet változtatni. De ahhoz, hogy ez megtörténjen, mindenek előtt ismerni kell a rossz szokásainkat! Mit, mikor és miért csinálunk?

Hogyan változtasd meg a rossz szokásaidat?

Ajánlok a figyelmedbe egy jó könyvet, az a címe, hogy The Power of Habit (A szokás hatalma), ami egy nagyon jó módszert ad a szokásaink megváltoztatására.

A folyamat lényege: Figyeld meg a rendszeresen ismétlődő szokásaidnál a kiváltó okot és a jutalmaidat, mert ha ez a két végpont megvan, akkor nincs más dolgod, mint egyszerűen behelyettesíteni a köztes cselekvéssort.

Egy szokást elhagyni mindig sokkal nehezebb, mint megváltoztatni!

Ahelyett, hogy kínkeservvel megpróbálnál megszabadulni a rossz szokásaidtól, elég tehát csak lecserélni őket valami jóra! (Ez alól persze kivételt képeznek azok a függőségek, ahol a szokás mellett már egy komoly testi és mentális függőség is kialakult. ld. dohányzás, alkohol problémák. Ilyenkor muszáj külső segítséget is igénybe venni!) 

Netezés helyett pl. fordítsd az időt tanulásra! Ha állást keresel, az esti tévézés helyett ülj be például egy-egy hasznos, ingyenes, online előadásra, ez az időszak ilyen szempontból is egy aranybánya most neked. Rengeteg hasznos időt tudsz felszabadítani! A reggeli lustálkodás helyett vezess be egy kis sportot az életedbe…és még sorolhatnám!

Mondok egy példát!

Régebben rendszeresen sportoltam, de volt egy időszak az életemben, amikor nem igazán tudtam, hogyan csempészhetném vissza a napi sportot az életembe. Napközben a munka miatt erre esély sincsen, este mindig túl fáradt voltam hozzá, nem maradt más opció, mint a reggel.

Többek között a fenti könyv hatására, pontosan ezzel a habit loop módszerrel sikerült pár hét alatt azt elérnem, hogy a kávé+hírolvasás helyett automatikusan már az edzőcuccomat veszem és sportolok. (Ebben a pár perces videóban meg is mutatom, mi a szokásos reggeli edzés rutinom. :))

Nálam a trigger ebben az esetben mindig az ébresztőóra, a jutalom pedig a fehérjeturmix, aminek az ízét az idők során egyre inkább megszerettem. :) 

Egy apró trükk, amivel megkönnyítheted a dolgod

Erősítsd meg a kiváltó okot és a jutalmat!

Nem mondom, hogy egy szokás megváltoztatása mindig könnyű feladat, de ha megerősíted a triggert (én például már este kikészítem az edzés cuccom), és ha bevezetsz vagy megerősíted a jutalmat (ld. nálam a turmix), akkor pár hét alatt azt fogod észrevenni, hogy már magától fut az új program.

Állítólag 21 nap elég ahhoz, hogy egy új szokás teljesen rutinszerű cselekvéssé válljon, és hiányozzon, ha esetleg egy-egy nap kimarad. Ezt meg tudom erősíteni, mert nekem szabályos elvonási tüneteim vannak, ha nem edzéssel indul a napom.

Használd ki ezt a mostani időszakot a jó szokások kialakítására! Ahelyett, hogy rombolnád, építsd magad! Fordítsd az előnyödre a karanténos napokat, és meglátod nem csak új állást találsz majd könnyebben, de az önbizalmad is sokkal erősebb lesz!

Sok sikert, és kitartást kívánok neked mindehhez! 
Ha pedig jól jönne pár bevált módszer az álláskereséshez, találkozzunk online itt ! ››

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Pónus tivadar
2020. április 23. csütörtök 11:25

Üdv barát megváltozott munkaképességű szeretnék h:m/hearvis /audi hungária kft asztalos szakmunkásként bekerülni melyik az a terület az önéletrajzba amit javasolsz erősiteni hogy felvegyenek a nyugdilyfojósitó 50000 ft:ra lőtte be a plafont tisztelettel pónus tivadar

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book