Milyen állásokra van igény válságban?

Írta: Baráth András  |  2020. április 20.  |  c 7 hozzászólás

Az Állásszerző Programban rendszeresen vannak élő, csoportos konzultációk, ahol többek között a Gerilla technikák alapján átírt önéletrajzokat is ott helyben átnézem, és aki kéri, annak visszajelzést adok. A legutolsó ilyen online találkozó alkalmával kb. 5-6 olyan önéletrajz jött velem szembe, ahol – bevallom őszintén -, egy pillanatra lefagytam. Nem azért, mert olyan silány pályázati anyagokat láttam! Szó nincs róla, egészen jól összerakott önéletrajzok voltak. Csakhogy olyan állásokat céloztak meg benne ügyfeleim, amik a válság óta gyakorlatilag lenullázódtak! 1. számú szabály: Figyeld a munkaerőpiacot!

Miért tart olyan sokáig az álláskeresés?

A legegyszerűbb lenne azt mondani, hogy azért, mert válság van. Sokkal kevesebb megpályázható állás lett hirtelen a piacon, ezzel párhuzamosan viszont sokkal több az álláskereső. 

Ez valóban így is van, míg március elején még kb. 12 000 álláshirdetés volt fent a Profession állásportálon, most azonban már csak 4 200 körül jár a nyitott pozíciók száma, és hétről-hétre csökkenő tendenciát mutat. De ha az általános gazdasági helyzeten kicsit túlnézek, akkor azt látom, hogy az elhúzódó álláskeresés fő oka alapvetően nem ez. 

Önmagában a válság nem ok a sikertelen elhelyezkedésre. 

Visszatérve a bevezetőben említett önéletrajzokra: a múlt heti konzultáción egymás után 3-4 olyan pályázatba is belefutottam, ahol ügyfeleim pl. tréneri állásokra szerettek volna jelentkezni. Volt aki úgy, hogy korábban semmilyen tréneri tapasztalata nem volt, de ez még csak a kisebbik baj. 

A nagyobbik gond az, hogy kimaradt egy fontos lépés az önéletrajz előtt, és pont a lényeget nem vették figyelembe néhányan: a munkaerőpiac vállalati tréning része (és mellette sok másik) gyakorlatilag leállt! Egy nemlétező keresletre márpedig nagyon nehéz bármit is eladni. Sajnos nincs ez másként az álláspiacon sem.

Kereslet-kínálat törvénye

Nem szabad azt elfelejteni, hogy a munkaerőpiac válságban is egy piac. A piacon márpedig a kereslet-kínálat törvénye uralkodik.

A képlet egyszerű: Ha olyan dolgot kínálsz, amire nulla a kereslet, akkor lehet bármilyen szuperjó a terméked, mégsem fog kelleni senkinek. Ezzel szemben ha olyan a terméked, amire nagy a kereslet, akkor nemcsak könnyen, de gyorsan és jobb áron eladhatod. 

Pontosan így működik ez az álláskeresésben is, ahol a termék történetesen a te szaktudásod és tapasztalatod.

A jó hír az, hogy akármilyen mély és elhúzódó válsággal kell is szembenéznünk, még a krízisben is vannak és lesznek új és új álláslehetőségek. Nyilván kevesebb számban, mint “békeidőben”, de mindig lesznek olyan iparágak és munkakörök, ahol lesz kereslet. Állást találni (méghozzá jó állást találni) tehát most is lehetséges. A rossz hír azonban az, hogy ehhez nem lesz már elég az “önéletrajzokat vaktában lövöldözni, és várni a sült galambot” – ahogy egyik kedves ügyfelem fogalmazott a régi álláskeresési módszerével kapcsolatban.

Egyszerűen tudomásul kell venni, hogy ami igaz volt 2-3 hónapja a munkaerőpiacon, az ma már nem érvényes. Vagyis aki most akar pár hónap alatt sikeresen elhelyezkedni, annak muszáj lesz megtanulnia szisztematikusan és átgondoltan állást keresni, és mindenek előtt a munkaerőpiacot feltérképezni. 

Pályaorientáció, ami most mindennél fontosabb

Abban, hogy a Gerilla ügyfelek többsége a 2008-2009-es válságot követő legnehezebb időszakban is 2-3 hónap alatt el tudott helyezkedni, óriási szerepe volt a pályaorientációnak. 

A sikeres elhelyezkedéshez tehát mindenek előtt Neked is azt kell megismerned, hogy a) milyen cégeknél, milyen iparágban és milyen munkakörökre van kereslet. b) Ezek után pedig fel kell térképezned, azokat az erősségeidet (szaktudás, tapasztalat, nyelvtudás, szoftverismeret, stb.), amelyek jelen körülmények között leginkább piacképesek.

Sajnos nem lehet már pusztán abból kiindulni, hogy milyen állást szeretnél, de még csak abból sem, hogy mi volt eddig. A valós piaci kereslet és az erősségeid metszeténél lévő állásokat kell tudnod beazonosítani, és csak azután érdemes elgondolkodni azon, hogy ezek közül, melyek azok a munkakörök, amelyek legközelebb állnak hozzád. 

Lehet, hogy nem lesz könnyű egyetlen legjobb irányt azonnal meghatározni, de csinálj 3-4 lehetséges alternatívát, és célirányosan ezekre szabd rá az önéletrajzodat. Ha szeretnél konkrétumot látni, gyere és csatlakozz a következő ingyenes, élő videó-tréningemhez, itt mutatok néhány gyakorlati pályaorientációs példát. ››

Munkakörök, amelyek a válságban is mennek

Vannak olyan pozíciók, amelyekre a legnagyobb visszaesés közepette is mindig kell ember, és vannak olyan iparágak is, amelyek az utóbbi pár hónapban kifejezetten virágzásnak indultak

A teljesség igénye nélkül néhány példa:

Ahogy én tapasztalom a pénzügyes állásokra továbbra is nagy az igény: sok mindent újra kell kalkulálni pénzügyileg is most a cégeknek, költségvetést újratervezni, kintlévőségeket, létszámot tervezni, stb.. A könyvelő, számviteli munkatárs, pénzügyi munkatárs, kontroller munkakörökben ezért továbbra is nagy a szakember kereslet. 

Ugyanez érvényes a pénzügyi vezetői pozíciókra. Épp napokban jelzett vissza például egyik ügyfelem azzal, hogy már el is tudott helyezkedni pénzügyi menedzser pozícióban, kb. 1 héttel azután, hogy egyéni tanácsadáson járt nálam, miközben előtte hónapokig eredménytelenül pályázott.

Továbbra is nagy a kereslet a bérszámfejtő, munkaügyi specialista, kompenzációs specialista, HR generalista munkakörökre. A szervezeti változások (kényszerszabadságolások, részmunkaidő, leállások bejelentése, elbocsátások, szervezeti egységek átalakítása, stb.) a HR szervezetet most jelentősen megterhelik. Igaz nem a hagyományos, toborzás-kiválasztás-szervezetfejlesztés oldalon, de bérszámfejtés, munkaügy, kompenzáció területeken igen.

Megnövekedett a munkaerő igény a logisztika, beszerzés területeken is. A koronavírus miatt sok cégnél nehézkessé vált az alapanyag utánpótlás, új beszállítókat kellett s-o-s felkutatni, szerződéseket újratárgyalni, a logisztikus, beszerző, stratégiai beszerző, beszerzési vezető, logisztikai asszisztens, supply chain szakemberekre így szintén nagy szükség lett (persze szeretném hozzátenni, hogy nem minden iparágban!). Megint csak egy példa: február végén járt nálam online konzultáción egy úr, aki több, mint fél éve kereste akkor már az új állását. Alapos pályaorientáció és az önéletrajz pozícióra szabása után március közepén már új munkája volt, vállalati logisztikai menedzserként helyezkedett el egy jó nevű cégnél. 

Ha már a szerződések szóba jöttek: jogászokra, jogtanácsosokra szintén kereslet van most a már említett szerződés újraírások, szervezeti átalakítások, elbocsátások miatt.

Vagy itt vannak akár üzemeltetés típusú állások. A műszaki üzemeltetés, karbantartás munkakörökre nagy az igény, hiszen sok cég soron kívül előrehozta most az éves karbantartási munkákat, a kényszerleállások alatt ezeket most sok helyen beütemezték. De ahol nincs leállás, ezekre a munkakörökre ott is mindig szükség lesz. 

Megnőtt a kereslet a telefonos ügyfélszolgálati pozíciókban is. Sok cég átállt online működésre, a webshop, online rendelések száma megnövekedett, az ügyfél kérdéseket, reklamációkat pedig kezelni kell. Ahol korábban fizikai ügyfélszolgálat volt, most ott is minden átállt a telefonos, online kapcsolattartásra.

Ugyanígy az online marketing és az informatika terület szintén kifejezetten virágzik. Egyre nagyobb szükség van jó IT, online marketing, service desk, webshop üzemeltetésben jártas szakemberekre, support munkatársakra.

Azt látom, hogy a mérnöki állásokban továbbra is viszonylag könnyen el tudnak helyezkedni az ügyfeleim. Gépészmérnök, minőségbiztosítási mérnök munkakörök jelenleg is keresettek.

Amit talán mindenki tapasztal, hogy a futárcégek is folyamatosan sok embert keresnek. Kiszállító munkatárs, ügyfélszolgálati munkatárs állásokra jó eséllyel lehet pályázni. 

De említhetném akár az állami szektort vagy értelemszerűen a kórházakat, ahol például szintén nem csak orvosokat és ápolókat keresnek, de jó néhány orvosírnok és üzemeltetési típusú állás kiírással találkozom ezen a területen is. 

Ez tehát csak pár példa, és természetesen nem abszolút érvényű. Nem minden iparágra és nem minden régióra érvényes!

Érdemes első körben figyelni a híreket, és józan paraszti ésszel átgondolni a folyamatokat. Mindenféle komolyabb piackutatás nélkül is, ha csak veszed a Professiont és rákeresel bizonyos pozíció megnevezésekre, akkor pontosan látni fogod, hogy mire hány találat jön fel. Ha azt látod, hogy egy adott munkakörben nincs legalább 50-60 meghirdetett állás, akkor valószínűleg olyan területet választottál, amire nincs elegendő kereslet. A jelenlegi helyzetben inkább luxus és időpocsékolás olyan állásokra pályázni, ahol nincs igazán meghirdetett állás, vagy csak nagyon kevés. (Hol és hogyan tudod felkutatni a rejtett állásokat? Az élő, ingyenes, mini-tréningen mutatok néhány gyakorlati álláskeresési technikát. Itt tudsz regisztrálni az ingyenes, online előadásra. ››

Végezetül még egy gondolat! 

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben sem az a legnagyobb veszély, hogy nem találsz majd állást. Mindig lesznek üres pozíciók, talán mostantól jobban kell keresni őket, de lesznek! A veszély inkább az, hogy elfogadsz évekre egy rossz ajánlatot, vagy beleragadsz egy olyan munkakörbe, ami nem a legideálisabb számodra. Ne feledd, hogy a válság sem tart örökké! 1-1,5 év múlva (vagy akár még hamarabb) is átevezhetsz a szívednek kedves szakterületre, a lényeg az, hogy mindig tartsd a szemed a pályán, azaz a munkaerőpiacon! Sok sikert és eredményes álláskeresést kívánok!

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Tunde Julia K
2020. augusztus 14. péntek 19:04

Az csak termeszetes hogy egyetertek de azt szeretnem tudni milyen poziciorol van szo? En nem vagyok sem logisztikus sem beszerzo sem projekt mernok. Ezek mind kukon kulon levo szakmak amelyekre a foiskolan kulon kulon mindegyikre szakirany van. En a foinkolan minosegeskent vegeztem en csak a minosegbiztositashoz ertek azon kivul a fent emlitetek kozul egyikhez sem. Eveken keresztul az en meglatasom szerint kivalo minosegbiztositasi mernokkent funkcionaltam es egy eves tappenz utan utcara tettek betegen egy virussal a szervezetemben mindenfele indoklas nelkul. Az en meglatasom szerint embertelenseg volt a vezetoseg reszerol. Es mindez ugy hogy semminek nem en vagyok a kivalto oka en csak elszenvedoje vagyok az esemenyeknek. Es meg igy is a virussal a szervezetemben amely sokszor legyengit probalom kepviselni az igazsagot es mindenkinek az erdekeit. En egy ember akit az egiek nagy igazsagerzettel aldottak meg. Csak es kizarolag a jozan paraszti eszemre hagyatkozom es mindent ennek megfeleloen teszek es csak remenykedni tudok hogy amit teszek az helyes. A remeny hal meg utoljara. Udv : Kiraly Tunde Julia.

Válasz

Kiss Andrea
2020. május 9. szombat 22:17

Sajnos nincs szakmám van vendéglátás területén tapasztalatom de nincs lehetőségem szakmát tanulni míg nincs állásom a kereskedelem és vállalkozó felé érdekel

Válasz

Jakots Andrea
2020. április 20. hétfő 17:49

Tisztelt Baráth András!

Cikkében olvastam, hogy kereslet van bérszámfejtőkre!
Tapasztalatom az, hogy csak a gyakorlattal rendelkezőknek van esélyük e területen elhelyezkedni.
Idén februárban tettem le az utolsó vizsgám, bérszámfejtés,- társadalombiztosítás és Hr szakon. Sajnos eddigi álláskereséseim mind kudarcba fulladtak, mivel mindenhova csak a szakmai tapasztalattal rendelkezőket keresték. Volt rá példa,hogy bejelöltem pár állást, ahova szintén szakmai tapasztalatot kértek. Be is hívtak, nagyon jól sikerült is az interjú de amikor a szakmai tapasztalatot kérdezték meg kellett mondanom, hogy nem rendelkezem vele de gyorsan tanulók és csak egy lehetőséget kérek, hogy bebizonyítsam nem csalódnának bennem.
Nem tudom már mit tegyek! Pillanatnyilag van állásom de váltani szeretnék szakmai területet. Kérem, adjon tanácsot, mit kellene tennem? Hol keressek? Mit rontok el?

Köszönettel
Jakots Andrea

Válasz

Peter Feher
2020. április 20. hétfő 11:47

Az a meglátásom, hogy jóval százezer fő felett van azok száma, akik alig várják, hogy elinduljanak nyugatra munkát vállalni a járvány lecsengése után és a nyugati munkaerőpiac is várja a szorgalmas itteni embereket. Amit nem csak a jobb fizetés miatt választanak sokan, hanem egy, az itteninél élhetőbb társadalom miatt is. Evvan.

Válasz

  Baráth András
  2020. április 20. hétfő 14:40

  Köszi Péter a kommentet.

  Válasz

Mózes Károly
2020. április 20. hétfő 11:09

Kedves András,

Mint mindig most is jó a cikk és annak tartalma.
Azt gondolom, hogy a felsorolt álláslehetőségek eddig is az élen voltak a cégek életében, mint keresési pontok.
Véleményem szerint a cégek életében és elsősorban azt gondolom, hogy a KKV-k életében egy igen fontos területnek és egyben szakmai pozíciónak kellene előtérbe kerülnie, mégpedig a stratégiai vezetőknek. Az értékesítés területét is ide sorolnám, hiszen a jelen helyzetben a cégeknek az igencsak megváltozott piaci környezetben egy erős stratégiai gondolkodásra és az értékesítés erősítésére lenne szükségük. Az "igazi" HR vezetőknek most méginkább szerepük lenne abban, hogy a cégek managementjével közösen kezdjenek el gondolkodni azon, hogy valóban mely pozíciók tudják a cégeiket átnavigálni ebben a különleges helyzetben. Nem véletlenül tettem a HR vezetők elé az "igazi" megjegyzést, mert sajnos ebből nagyon kevés van.

Üdvözlettel:

Károly

Válasz

  Baráth András
  2020. április 20. hétfő 14:29

  Kedves Károly,
  Köszönöm az értékes hozzászólásod. Abszolút egyetértek, sok területen a vezetői szerepkörök is felértékelődnek most! Üdv, András

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book