Hogyan érd el, amit akarsz 2019-ben?

Írta: Baráth András  |  2019. január 09.  |  c 3 hozzászólás

10 éve vagyok napi kapcsolatban álláskeresőkkel, és állásban lévő, de váltást tervező szakemberekkel. Olyan embereknek segítek országszerte, akik úgy érzik valahol megrekedtek a karrierjükben, az életükben. Két dolog nem változott semmit ezalatt a 10 év alatt. Rád melyik igaz?

1. Az állásban lévő emberek nagy része elégedetlen a munkájával.

Elégedetlenek a fizetésükkel, rengetegen unják, amit csinálnak, elegük van, hogy ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek hétről-hétre a munkahelyen. És igen, kb. minden második ember nincs jóban a főnökével, és szeretné kipróbálni magát másik területen is, de erre nincs lehetősége.

Szóval más-más okok miatt, de a legtöbben változtatnának. DE, és itt jön a 2. dolog:

2. Mégis nehezen váltanak, mert a tervekhez és az állásváltáshoz egy kicsi mindig hiányzik.

Ehhez a pozícióhoz nincs elég rutinom…

Ahhoz kicsit komolyabb nyelvtudás kéne…

Ilyen projektet még nem csináltam…

Olyan végzettségem nincs…

A korom miatt ez biztosan esélytelen…

Sajnos nincs külföldi tapasztalatom…

Előbb a gyerek, majd ha már lesz/ha már nagyobb lesz…

Te például hányszor játszottál el a gondolattal, hogy megpályázol egy új állást, aztán átbogarászva a hirdetéseket arra jutottál, hogy tulajdonképpen jobb, ha egyelőre nem ugrabugrálsz.

Vagy a tapasztalat, vagy a nyelvtudás, vagy egy papír hiánya, vagy valamilyen egyéb nyomós érv miatt, de mindig akad valami, amiért úgy ítéled meg, hogy NEM EZ A MEGFELELŐ ALKALOM. Ettől aztán évről-évre halasztod is a dolgot: majd jövőre, majd ha… És nem történik semmi.

Nagyon sok ügyfelemnél látom ugyanezt.

Kiváló szakemberek hajlandóak éveket, akár évtizedeket is lehúzni egy olyan munkahelyen, ahol tulajdonképpen már réges rég nem érzik jól magukat. Miért? Mert hiába a tapasztalat, hiába tettek már le sok mindent az asztalra, amikor odakerül a sor, hogy mindezzel tovább lehetne lépni, akkor csak a hiányokat keresik magukban, és félnek a kudarctól. Félnek, hogy végül kiderül, nem elég jók, félnek az elutasítástól, és félnek attól, hogy ha váltanak, akkor talán még rosszabb helyzetbe kerülnek, mint előtte.

Veszélyes játék ez!

Borzasztó gyorsan eltelik így 10-15-20 év, és az ember 45-50-55 évesen könnyen azon kapja magát, hogy a fene egye meg, ezt eltoltam. Bátrabbnak kellett volna lennem, meg kellett volna próbálnom! Miért nem adtam magamnak egy esélyt fiatalon?

Miért mindig a szundi gombot nyomjuk, ha változtatásról van szó?

Félre ne érts: nem azt mondom, hogy 45-50-55 éves kor felett nincs esélyed jó munkát találni! Nem erről van szó! A csütörtöki ingyenes internetes előadásomon többek között pontosan ehhez adok Neked pár gyakorlati álláskeresési tippet ››

De nyilvánvalóan mások a “szárnypróbálgatási” lehetőségeid, más a munkaerőpiaci mozgástered 45-50 éves kor felett, mint  25-30 évesen.

Szóval arra kérlek, 2019-ben szállj le végre a szundi gombról! Ha szeretnél változást a karrieredben, ha van, ami mozgat, amit szeretnél megcsinálni az újévben, akkor CSINÁLD!

Ehhez szeretnék most mutatni Neked 3 egyszerű szabályt. Ha ezeket átgondolod, könnyebb lesz váltanod, könnyebb lesz döntést hoznod, és sokkal könnyebben elérheted pl. a karierrel kapcsolatos céljaidat is akár már 2019-ben.

 • Tudd, hogy mit akarsz!

Hogy TE igazából mit szeretnél! Ez nagyon egyszerűen hangzik, pedig nem az. Sőt, épp ez az egyik legfőbb probléma, hogy nem mindig tudjuk definiálni, mit is akarunk valójában. Nem tudunk választani. Ez éppúgy igaz a szakmai életedre, mint bármi másra az életben.

Több fizetést szeretnél? Ki akarod próbálni magad vezetőként? Vagy épp ellenkezőleg, kevesebb felelősséget, és nagyobb szabadságot akarsz? Nem csak egy munkát, hanem Neked való állásról álmodsz? Izgalmas feladatokról?

Mindegy, hogy mi a célod, csak tudd pontosan, hogy mi az az egy, amit legjobban akarsz! Ami számodra A LEGFONTOSABB! Fogalmazd meg konkrétan a karriereddel kapcsolatos célodat, és írd is le!

De ez még nem minden!

 • Tudd, hogy miért akarod!

Miért lesz neked jobb attól, ha eléred azt a célt? Ezt nagyon sokan nem gondolják végig, márpedig a “sokat akarok keresni” típusú célkitűzés önmagában sajnos nem lesz elég erős motiváció számodra ahhoz, hogy valóban változtatni tudj. Ez nem elég, hogy a főnököddel a fizetésemelésről tárgyalj, vagy hogy jobban fizető pozíciót keress.

Ellenben ha azt mondod, “Nem akarok örökre albérletben lakni. 2019-ben legalább x Ft-tal többet akarok keresni, mert legalább ennyi kell ahhoz, hogy 5 éven belül saját lakást vehessek” – na, ez már eléggé motiváló erejű.

Szóval mielőtt bármilyen hangzatos újévi tervet papírra vetsz, tedd fel magadnak a kérdést: Miért fontos számomra ez a változtatás? Miért akarom? Miért lesz ettől jobb Nekem?

 • Álmodj nagyot, de kezdj kis lépésekkel!

Megvolt a “mit”, a “miért”, ez a szabály pedig a “hogyan”-ról szól.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy 2019-ben gyakorlatilag már nincs olyan dolog (pláne karrierterveket illetően), amire ne lehetne azonnal segítséget találni a neten.

Meg akarsz tanulni egy új nyelvet? Van egy vállalkozás ötleted, de nem tudod hogyan indulj el? Szeretnéd kipróbálni magad külföldön is? Semmi gond, csak felmész az internetre, rákeresel a témára, és biztos, hogy fogsz találni minimum 10 olyan oldalt és könyvet, ahol hiteles szakemberek tudnak segíteni Neked a témában.

A probléma csak az, hogy nem teszed!

Nem része a napi rutinodnak, nem tudod mikor és hogyan állj neki, és egyébként sincs hozzá nap végén már semmi kedved…

A megoldás ez ellen, hogy kisebb, ún. félperces rutinokat építesz a napodba, méghozzá a meglévő rutinod mellé.

Mondok egy egyszerű példát!

Ha szeretnél magabiztosabban beszélni angolul, akkor pl. minden ebédszünetben a kávézás mellett jegyezz fel magadnak 5 tetszőleges angol szót. Elég csak ötöt!

Ez nem kíván nagy áldozatot tőled, valóban csak pár perc felírni és megtanulni, de gondolj bele: naponta 5 szó, az hetente 35, vagyis egy év alatt több, mint 1800 angol kifejezéssel bővül a szókincsed. És ami ennél is sokkal fontosabb: ha ezt rendszeresen így csinálod, legalább 60 napig, akkor a nyelvtanulás úgy épül be a kávé mellé a napi rutinodba, hogy észre sem veszed. Nem halogatod, nem tervezgeted többé, hanem egyszerűen CSINÁLOD.

Azt fogod észrevenni, hogy ha kimarad egy nap, akkor már hiányzik! Sőt, nagy valószínűséggel sokkal nagyobb kedvvel vágsz bele majd a napi 5 új szón kívül komolyabban is a tanulásba. Egyszerűen azért, mert a nyelvtanulás beépült az életedbe, szükséged van rá.

Ekkora nagy hatalma van rajtunk a szokásainknak, a kis apró rutinoknak…

+1. És még valami: Ha teheted, keress a célodhoz társakat!

Azt mondják a pszichológusok, hogy a rutinjaink mellett legalább akkora motiváló ereje van a csoporthoz tartozásnak. Látni másokat hasonló célokkal, hasonló nehézségekkel. Megosztani a sikereket, jó tapasztalatokat, azokkal, akik átéltek hasonlót. És tanulni mások jó és rossz döntéseiből, ezek mind-mind segítenek az úton.

Ezt talán már más vonatkozásban, de Te is tapasztaltad az életed során. Próbáld hát ki ezúttal a karrierrel kapcsolatos terveidhez is! Idén legyen így! Legyen másképp!

Használd fel ezt a 3+1 szabályt, és váltsd valóra az álmaidat 2019-ben! Én nagyon drukkolok Neked, hogy sikerüljön! :)

Ha pedig álláskereséssel, karriertervezéssel kapcsolatban szeretnél szakembertől tanulni, és érdekel, mi az az átfogó Gerilla stratégia, amivel az álláskeresők 95%-a bizonyítottan el tud helyezkedni, akkor ne halogass, jelentkezz itt a következő ingyenes, online mini-tréningemre, örömmel segítek Neked élőszóban is ››

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Bódy Anita Csilla
2019. január 10. csütörtök 00:21

Szia András,sziasztok Munkatársaidnak is!

Kíváncsisággal és örömmel olvasom emailjaitokat.
A mai cikk sarkallt arra,hogy véleményt,javaslatot kérjek.

Zalaegerszegen élek,itt tanultam,dolgozom -vidéken nevelkedtem,tavaly lettem 50 éves.
Inkább az ügyességem,lehetőségek,mint a magas iskolázottságom révén dolgoztam eddig. Jelenleg égetőnek ítélem a váltást,megújulást.

Az utóbbi években érzem annak hiányát,hogy személyre szabottan tudjam,hogy
nekem milyen munka való valójában.Képességek,suli,habitus...alapján.
Hallottam évekkel ezelőtt,hogy létezik ilyen,voltam munkanélküli is,de sajnos sem ott,
sem máshol nem tudtak ez ügyben segíteni.
Tudtok javasolni valamit?

Izgatottan várom válaszotokat,előre is köszi!

Üdv,Anita!

Válasz

  Baráth András
  2019. január 10. csütörtök 15:13

  Kedves Anita,
  Örülök, hogy tollat ragadtál. :) Valóban óriási szerepe van a pályaorientációnak, sokszor azért fut zátonyra tapasztalt szakemberek álláskeresése is, mert nem jól lövik be a saját munkaerőpiaci helyzetüket. Azt javaslom, csatlakozz ma este az online előadásomhoz. Ott is lesz ugyanis erről szó, ráadásul élőben is tudunk egyeztetni előadás során.
  https://bit.ly/elo-allaskeresesi-strategia-eloadas
  Várlak szeretettel!

  Válasz

Bozó József
2019. január 9. szerda 18:44

Kedves András! Köszönöm ezt a nagyon jó, és tartalmas tanácsot...

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book