Minden, amit a távmunkával kapcsolatban érdemes végiggondolnod

Írta: Baráth András  |  2018. december 12.  |  c 6 hozzászólás

A skandináv államokban ma már a nők kb. 55-60%-a ú.n. atipikus foglalkoztatási keretek között dolgozik. Magyarországon ugyanez az arány még mindig csak 8-9%. Sajnos messze le vagyunk maradva nemcsak a távmunka, de a részmunkaidős állások terén is. És nemcsak Skandináviától, de az európai átlagtól is. Szó szerint úgy kell vadászni ezeket az állásokat, márpedig egyre többen csak ezt keresik az ügyfeleim körében is. Miért nem szeretik a távmunkát és a részmunkaidőt a cégek? Tényleg annyira jók ezek a pozíciók, mint hiszed? Mit érdemes feltétlenül tudnod a távmunkáról? És mi lehet a megoldás munkáltatói és munkavállalói oldalon is a probléma kezelésére?

Amerika messze van…

Gondoltam elsőre, amikor a kezembe akadt a héten egy érdekes távmunkáról szóló Forbes cikk. Egy befektetői szoftvercég (a Crossover) működését mutatta be az amerikai üzleti magazin, méghozzá nem is enyhe kritikai éllel.

A cég ugyanis arra az üzleti, illetve foglalkoztatási modellre állt rá, hogy IT vállalatokat vásárol fel, majd fogja a meglévő munkatársakat, és egy az egyben megszünteti a pozícióikat, hogy aztán külföldre, távmunkában kiszervezze őket.

A cikk azt a furcsa kontrasztot mutatja be, hogy miközben rendkívül jól fizető és látszólag szuper rugalmas, távmunka pozíciókkal kecsegtet a cég, a munkavállalók extra szigorú ellenőrzés és monitorozás mellett dolgoznak, és természetesen nem alkalmazottként, hanem szerződéssel.

Most akkor szabadabb a távmunka vagy sem?

Az írás hosszasan taglalja, milyen eszközökkel kontrollálják a távmunkában dolgozó kollégákat. Gyakorlatilag mindent ellenőriznek. Webkamerán keresztül nézik az embereket, belenéznek a gépükbe, mindent felvesznek, mindent monitoroznak, naplóznak, percre pontosan követik őket…

De hát mindez a tengerentúl, hol vagyunk mi ettől? – gondoltam magamban. Aztán másnap a személyes konzultáción, mikor egyik ügyfelemmel, aki kifejezetten távmunkában végezhető állásokat keresett, együtt rákerestünk a távmunka pozíciókra, szinte elsők között jött fel a fent említett cég hirdetése: Magyarországról, 100%-ban távmunkában végezhető marketinges állást kínált.

A magyar valóság

Tény, hogy egyre több ügyfelem kategorikusan kijelenti, hogy kizárólag részmunkaidős, vagy távmunkában végezhető állásban szeretne elhelyezkedni. Sokan éppen ezért szeretnének váltani, és kisgyerekes ügyfeleim számára is teljesen érthető módon az lenne az ideális, ha otthonról, vagy legfeljebb napi 4-6 órában dolgozhatnának.

Azt azonban be kell látni, hogy Magyarországon egyelőre korántsem ez a realitás.

Talán nem gondolnánk, de nem is annyira HR-esek, sokkal inkább a cégvezetők, felsővezetők azok, akik igencsak vonakodva és csak igen indokolt esetben hajlandóak a meglévő munkakörök felosztásával, vagy átalakításával eleve atipikus (pl. részmunkaidős, távmunkában ellátható) munkaköröket engedélyezni.

Nincs meg a bizalom? Nincsenek meg a tárgyi feltételek? Más az üzleti modell? A valódi indokok általában nem derülnek ki.

Vannak persze élenjáró példák, de többnyire azt látjuk, hogy ezek a nem teljes állású és nem irodához kötött pozíciók Magyarországon többnyire “személyre szólnak”. Tehát alapvetően a meglévő, képzett szakemberek megtartására, vagy a munkabába való visszatérésére szolgálnak, illetve a legértékesebb szakemberek megnyerésére használják a cégek extra eszközként.

Nem lehetetlen tehát ilyen állást elnyerni, de jó ha tudod, hogy ha csak és kizárólag részmunkaidős vagy távmunkaként meghirdetett álláshirdetésekre pályázol, akkor azzal nagy mértékben leszűkíted az elhelyezkedési esélyeidet. 

Ez jelenleg egy magyar álláspiaci adottság. Látható némi pozitív változás, sőt kormányzati törekvés is van az atipikus foglalkoztatás ösztönzésére, de messze még az ideális állapot…

Mi jellemző a távmunkában végezhető állásokra? Ezeket érdemes tudnod!

Nem kell teljesen elengedni az atipikus állásokat Magyarországon sem. Ha például az alábbi területeken szeretnél elhelyezkedni, akkor számodra érdemes távmunka szűrővel is keresgélni a hirdetések között.

 • IT állások (egy szűk köre)
 • Online marketinges állások
 • Adminisztratív pl. webshop adatfeltöltői állások
 • Ügynöki vagy telefonos értékesítői állások

Minden más esetben azonban ezt nem ajánlom.

Ha például a Profession.hu portálon rákeresel a távmunkára, azt fogod látni, hogy a 11 000 álláshirdetésből mindössze 17-et dob ki ez a kategória. Ha pedig LinkedInen beírod a keresésnél, hogy “remote”, nagyjából 20-25 találatod lesz.

Mondhatni nincs túlkínálat…

Mit érdemes ezen túl is tudni ezekről az állásokról?

 • A távmunka pozíciók általában szerződéses állások (vagyis nem alkalmazotti státuszban működnek)
 • Nem jár mellé fizetett szabadság és fizetett betegszabadság
 • És sok esetben nagyon komoly ellenőrzés alatt kell dolgozni

Azok a cégek, akik ezt üzemszerűen csinálják (ld. Crossover) sokszor nagyon komoly kontrollt használnak a munkavégzés ellenőrzésére. Elterjedőben vannak például azok az applikációk (pl. timedoctor.com), amik nyomonkövethetővé teszik az otthoni munkát.

Monitorozzák, hogy ki, mennyit dolgozik egy-egy feladaton. Van olyan program, ami rögzíti, hogy ki, milyen oldalakat böngész, kimutatást készít arról, hogy kivel, mennyit csetelt az illető. Van olyan, ami GPS-en követi az illető mozgását, a különböző webkamerákról és videóként lejátszható folyamatos képernyő fotókról nem is beszélve.

Ez persze nincs mindenhol így, azért ne vegye el a kedved a távmunkától, de ezt az oldalát a távmunkának talán kevesen ismerik.

Vonzónak tűnhet tehát a tisztán otthoni munka, de ennek a műfajnak is megvan a maga hátrányos oldala, és sokszor azok is, akik így dolgoznak, egyre inkább a kevésbé kontrollált, de rugalmasabb, hibrid megoldásokat (pl. heti 1-2 irodai nap + otthoni munkát) preferálják.

Mi lehet az arany középút?

Nyitni, nyitni és nyitni!

Kedves Munkáltatók és kedves Álláskeresők! Nyissatok kicsit bátrabban a hibrid megoldásokra!

Cégvezetők! Panaszkodás helyett ne ragaszkodjatok foggal-körömmel a 8 órás irodai álláshoz! Álláskereső szakemberek! Panaszkodás helyett ne ragaszkodjatok foggal-körömmel a részmunkaidőhöz és a távmunkához!

Látható, hogy munkavállalói oldalon egyre nagyobb igény van a távmunkára, illetve a részmunkaidőre. Itt az ideje ebből a szempontból is fokozatosan elmozdulni egy nyugat-európai irányba, de mindenek előtt egymás igényeit kellene valahogy közelíteni.

Saját tapasztalatból állíthatom, hogy működőképes a feszes kontroll nélküli részleges távmunka is. Heti pár nap irodában töltött munka, kombinálva pár nap otthoni munkavégzéssel. Esetleg napi 6 óra az irodában töltve, plusz 2 óra távmunkában. Mindez nyugodtabb és bizalomteljesebb légkört, elégedettebb és hatékonyabb munkatársakat eredményez.

Figyelembe véve a jelenlegi albérleti és irodabérleti díjakat, az emberek bejárás okozta rossz idegállapotát, és a munkaerő utánpótlási nehézségeket, az sem kérdés, hogy mindez hosszú távon mindenkinek kifizetődőbb…

Ha álláskeresőként szeretnéd megtalálni azokat az állásokat, ahol megvan ez a rugalmasság a munkáltatói oldalon, akkor gyere és csatlakozz a következő ingyenes, internetes mini-tréningemhez! Megmutatom, hogyan találhatod meg ezeket a cégeket ››

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


István
2018. december 13. csütörtök 01:25

Kedves András!

Nagy érdeklődéssel olvastam el a cikked, hiszen én már eleve úgy készültem a tanulás utáni munkavállalásra, hogy részmunkaidőben / távmunkában képzeltem el leendő pozíciómat.

Néhány hónapja helyezkedtem el egy kis hazai, részmunkára és távmunkára szakosodott cégnél telefonos ügyintéző pozícióban, és szeretném megosztani pozitív tapasztalataimat.

1. Rátalálás. A probléma az, hogy a kis cégeknek nincs lehetőségük hirdetni magukat azokon a népszerű és hiteles nagyobb állásportálokon, mint például a cikkben említett Profession. A kisebb, ingyenes oldalak pedig MLM hirdetésekkel vannak elárasztva, és ha vannak is valós lehetőségek, elvesznek ebben a nagy tengerben. Tehát ezért is nehezebb megtalálni ezeket a pozíciókat. Én konkrétan egy facebookos megosztás alapján értesültem erről, közvetett módon.

2. Álommunka. Valóban az egy nagyszerű érzés, mikor kevesebbet is kell dolgoznod, ráadásul saját magadnak oszthatod be az idődet és korrekt fizetést is kapsz. Nem mellesleg változatos, érdekes és kellemes munkát végezhetsz. Itt alkalmazotti jogviszony van, alapfizetéssel és bónusszal. Családbarát munkahely, azt hiszem Magyarországon elenyészően kevés olyan hely van, ahol alkalmazotti jogviszonyban, hivatalos állásban 2 vagy 3 órában is lehet dolgozni. Vannak is kismamák és nyugdíjasok is, vagy hozzám hasonlóan atipikus munkákat kedvelő fiatalok.

3. Technikai megvalósítás. Egyetértek azzal, hogy egy ilyen rendszer csak akkor működik jól, ha átgondoltan van kialakítva. Itt ezt profin megoldották.

- Munkavégzés: az oktatás, betanítás lehet személyesen is, vagy Skype-on keresztül, a napi munka során egy chates programban folyamatosan elérhető a munkavezető és az éppen dolgozó kollégák. Heti online konferenciákon beszéljük meg az aktuális kampányokat.

- Ellenőrzés: egy online naplóban kell megtervezned a beosztásod, bármit írhatsz be, akár szabadnapokat is, ha átcsoportosítva végzed a munkát, ettől ráadásul el is lehet térni, a lényeg a 8 hetes munkaidő-keretben teljesítsd a vállaltakat. Ugyan önbevallás az alapja, de a használt programok jelzik a cégvezetésnek, mikor menyit dolgoztál, a vállaltakat teljesítetted-e, ha nagyon elmaradsz, jelzik neked.

- Fizetés és motiváció: nem csak a munkaóráidat díjazzák (alapfizetés), hanem a teljesítményed - szorgalom, eredmények – is bónusz formájában, tehát nem éri meg ellazsálni a munkát, minél jobban odateszed magad, annál többet vihetsz haza, különböző sávokat lehet elérni, az ösztönzés nagyon jól ki van találva.

***

Tanácsok atipikus munkákat keresőknek:

- András talán jobban tud segíteni abban, az ilyen rejtett kis magyar cégeket hogyan lehet jól felkutatni. Ha az interneten figyelmesen keresgélünk, azért találhatunk egy-egy ilyen lehetőséget, érdemes a közösségi médiát is célzottan használni. Néhány hasonló home office-os telefonos céget már találtam is (Pl. Phone Group). Persze ha valaki nem szereti az ilyen típusú munkákat, akkor nehezebb helyzetben van, mert a cikkben említett 4 kategóriában lehet csak valóban keresgélni eredményesen.

- Meg lehet még próbálkozni külföldi lehetőségekkel is, akinek középszinten van nyelvtudása. Három céget említenék: Appen (Facebookos), Leapforce (Google térképfejlesztő). Világszerte bárhonnan lehet jelentkezni hozzájuk és még néhány hasonló céghez. Komoly felvételi eljárás van (tesztírás) és elektronikus szerződéskötés. Heti 20-30 órás távmunkás pozíciók. Vagy még ott van a User Testing, ahova jelenleg nincs felvétel, mert betelt, itt weboldalakat kell tesztelni írásban és szóban (angolul).

***

Úgyhogy szerintem lehetnének még posztok, videós előadások is a témában, nagy igény lenne rá, esetleg egy felület, ahol egymással megoszthatjuk a tapasztalatainkat konkrét cégekről, mit ajánlunk egymásnak, mit nem, ezzel is segítve az információáramlást.

Válasz

Ágnes
2018. december 12. szerda 20:09

Szervusztok!
Én dolgoztam néhány éve egy - azóta megszűnt - apróhirdetési oldal külsős ügyfélszolgálati partnereként távmunkában. Szigorú szabályok szerint, órabérben dolgoztunk. Minden feladott hirdetést kellett ellenőrizni különböző szempontok szerint.
Nagyszerű beosztani a saját idődet, akár korán reggel, akár késő este is lehetett dolgozni, a nap szabad volt ha úgy akartuk. Van egyfajta szabadság érzés abban, hogy te magad osztod be az idődet. Nekem tetszett, nagyon jó volt a csapat, és bárhol is járt az ember éppen, ott dolgoztam ahol csak akartam. Ha épp külföldön voltam, ha épp kocsival utaztam, bárhol, bármikor tudtam végezni a munkámat csak egy internet elérés kellett hozzá. Bármikor vállalnék ilyen munkát még akkor is, hogy csak számlás szerződés kötött a céghez de a magam ura voltam.....

Válasz

  Baráth András
  2018. december 12. szerda 21:06

  Kedves Ágnes, köszi szépen, hogy megosztottad a tapasztalatodat. Örülök, hogy neked ilyen jó tapasztalataid vannak a távmunkával.

  Válasz

Sigmond Gábor
2018. december 12. szerda 18:14

Kedves András!

Szerintem a cégek egy része azért nem nagyon nyit a távmunka felé, mert azt sejtik, hogy ehhez sok mindent át kell gondolni és esetleg átszervezni. Azoknál a cégeknél, ahol a vezetők már nagyon örülnek annak is, hogy a cége nagyjából jól működik sok idő után, és akkor e miatt bele kellene nyúlnia. Sok vezető azt sem tudja, hogyan kellene ezt a változtatást megcsinálni. A vezetői bizalmatlanság is komoly oka lehet a távmunka hiányának, hisz az ilyen cégeknél még a helyben dolgozókat is túlzottan ellenőrzik.

Mondom ez azért is, mert már 2002 óta dolgozok teljes időben távmunkában, a központtól kb. 170 km-re. (Előtte 2 cégnél dolgoztam, az elsőnél napilapot is csináltam pár éven keresztül, ez valódi csapatmunka.)

De azt is tudom, hogy ez a státuszom ritka, mint a fehér holló, mert ezt alkalmazásban végzem. Ellenőrzés alig van, de a többé-kevésbé rendszeres részteljesítésekből úgy is nyomon tudják követni a tevékenységemet annyira, amennyire ebből lehet. A csekély ellenőrzésnek persze van hátrányai is. Leginkább az, hogy a munkáltatónak fogalma sincs róla, hacsak direktbe rá nem kérdez, hogy mennyi többletidőt dolgozik az ember. Aki hosszabb ideje végzi így a munkáját, az mindenképpen tapasztalja, hogy lassan olyanná válnak a munkanapok, mintha vállalkozó lenne. Egyébként a cégnél mások is dolgoznak távmunkában. Sokszor adódik úgy, hogy távmunkában dolgozók készítenek közösen egy könyvet, a kézirat szerkesztésétől a nyomdába adásig.

Számomra nyilvánvaló, hogy távmunkában dolgozni ugyanúgy meg kell tanulni, mint csoportmunkában dolgozni. A kettő között a munkavégzés helye között van a legnagyobb különbség. A távmunka egyúttal szakmai kihívás is lehet, mert nincs az ember mellett egy kolléga, aki rá tud pillantani az éppen végzett munkában talált problémára, vagy éppen ha a munkaeszközökkel gondok vannak, sokszor azt is önállóan kell megoldani, legfeljebb az áfás számlát kell elküldeni.

Távmunkában a szaktudás fejlesztése is sokszor önálló motivációt igénylő tevékenység kell legyen. Ehhez egy saját példa: több mint 20 éven keresztül pc-n Windowsos programokkal dolgoztam, köztük az Advent 3B2 v6-os tördelőprogrammal. Tavaly némi egyeztetést követően át kellett nyergeljek macOS-re, és az azon futó szoftverek használatára úgy, hogy semmiféle tanfolyam, továbbképzés nem volt hozzá. Az InDesign CC 2015-höz csak az InDesign CS3 könyvet kaptam, mely jó néhány évvel régebbi. A géppel együtt kaptam egy újabb könyvet, melyet már InDesignban kellett feldolgozzak. Mindezt zökkenőmentesen sikerült elvégezni. A munkatársaim, akik sok éve InDesign-nal dolgoznak, csodálkoztak hogy semmit nem kérdeztem tőlük. Egyikük kért, hogy küldjem el az addig elvégzett részt. Telefonon csak azt jegyezte meg, hogy: "...jó, hát így is lehet tördelni...". Ehhez csak azt jegyzem meg, hogy a munkatársaim szakkönyveket újságtördelési módszerrel dolgoznak fel, én meg úgy, ahogy könyvet kell.

Mikor elkezdtem ilyen módon dolgozni, éppen ezért, szereztem egy szoftverüzemeltetői OKJ vizsgát. Pár évre rá meg egy programozói vizsgát is szereztem, mivel erre is szükségem volt.
A távmunkánál nagyon fejlett önkontrollra van szükség és jó időbeosztásra. Csoportmunkánál jó együttműködési képesség és egymásra figyelés, segítőkészség.
Kevés olyan ember van, aki mind a kettőt magas szinten tudja végezni hosszabb távon.

Megjegyzés: A Crossovernél és más hasonszőrű cégeknél azért használhatnak olyan brutális mértékű távkontrollt, mert kénytelenek olyanokat is alkalmazni, akik egyébként kevéssé alkalmasak távmunkára, és talán sok rossz tapasztalatból eredő bizalmatlanság is van mögötte.

-------------
Más téma:
Bizonyára tudod, hogy hazánkban munkaerő ügyben ezek a hatások is érvényesülnek. Az egyik a munkaerőhiány, a másik a képzetlenség. A kkv-k jó részében nincs arra se kapacitás, se tudás, se pénz, hogy utcáról vegyenek fel valakit és betanítsák, majd megtanítsák a szakma csínját-bínját. Már 1998-ban az akkor cégnél a főnök azért küldött el új munkaerőt (aki kitűnőre érettségizett a békéscsabai Nyomdaipari Szakközépben), mert lényegében semmit nem tudott önállóan elvégezni. Nem tudott jegyzetelni. A szoftverben nem tudott egy papírra leírt 6 lépéses egyszerű feladatsort elvégezni. Tehát alapos képzésre lett volna szükség. Az akkori főnököm ezt nem vállalta. Róla csak annyit, hogy ez előtt mindketten egy nyomdaipari cégnél dolgoztunk, ahol ő volt a részlegvezető. Oda én is sokadmagammal az utcáról jöttünk több évre elosztva. Engem egy pár évtizede a szakmában dolgozó szaki tanított. Majd néhány év múlva már én tanítottam többeket (sikerrel, mert képesek lettek napilapot önállóan csinálni).

A nálam járt gázszerelő másra panaszkodott. Kért a szakiskolától gyakorlatra egy főt, de nem kapott, azt mondták, nem akart senki menni. Ő képezné, mert égetően szükséges segítség, nagyon sok a munka.

Tisztelettel

Válasz

  Baráth András
  2018. december 12. szerda 21:07

  Kedves Gábor, köszönöm a hasznos hozászólást és hogy ilyen részletesen kifejtetted a taasztalataidat. Nagyon tanulságos!

  Válasz

Beresne Magdika
2018. december 12. szerda 17:38

Tisztelt Andras!
Szeretnek en is itthon dolgozni de eleg gazos.Vagy nem valos v.penzt kernek elore aminek nem vagyok hive vagy nem is fizet.Problemam a kovetkezo mar nem vagyok fiatal es diszkriminacio van nagy tetelben.Amirol van bizonyitvanyom abban nem tudok dolgozni nem alkalmaznak.Egeszsegem es tokeletes mert a terdemet nem mutik meg es most kapaszkodj meg azt mondtak ehhez fiatal vagyok.Izuleti kopasom van es nehezen jarok.
Most itt tartok.Nem tudom hova megyek majd dolgozni.Kerlek ha tudsz segits .
Koszonettel Magdika.

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book