Hogyan használd jól a személyes kapcsolatokat az álláskeresésben?

Írta: Baráth András  |  2018. augusztus 13.  |  c Nincs hozzászólás

Bárcsak úgy lenne, mint a régi szép időkben! Tudod, amikor még az embert egyik munkahelyről hívták a másikba! Nem kellett állás után keresgélni, nem kellett ismeretlen cégekhez pályázni, önéletrajzot írni két nyelven, referenciákat gyűjteni. Ha olyan helyzetbe kerültél, hogy szükséged lett rá, a barátok vagy a volt kollégák azonnal tudtak neked ajánlani új munkahelyet… Várjunk csak! Ki mondta, hogy ennek a világnak vége?

Álláskeresés személyes kapcsolatokon keresztül NEM EGYENLŐ protekció!

Mielőtt bezárnád a cikket, mondván neked nincsenek kapcsolataid, és különben is felháborító, hogy ma Magyarországon csak ismerősök útján lehet érvényesülni, szeretném tisztázni, hogy a személyes kapcsolatok mobilizálása nem egyenlő a protekcióval, nem egyenlő a mutyival.

Nézzük csak a számokat!

Statisztikák szerint az állások kb. 45%-át (tehát közel felét) a mai napig személyes vagy munkavállalói kapcsolatokon, ajánlásokon keresztül töltik be a cégek.

Ennyi protekció márpedig nincsen!

Nem tagadom, a pozíciók egy része manapság is biztos, hogy protekció alapon dől el. Kár lenne tagadni, hogy vannak olyan állások, ahová csak azért vesznek fel egy munkavállalót, mert valakinek a valakije… Na, de ne legyünk teljesen csőlátásúak, ez a 45%-ból maximum 10-15%.

Vagyis a fennmaradó 30%, tehát minden 3. munkavállaló 2018-ban is (protekció nélkül) személyes ismeretség útján helyezkedik el.

Mégis, mikor az első konzultáción azt kérdezem ügyfelemtől, hogy mióta keres állást, és ez idő alatt próbálta-e mobilizálni már az ismerőseit, általában kérdő tekinteteket kapok. “Én? Jha, ha nekem lennének kapcsolataim András, most nem lennék itt.”

Rekord gyorsaságú elhelyezkedés ismerősök ajánlásával

Hogy mennyire jól működik az ajánlási rendszer, arra mi sem jobb bizonyíték, mint egyik ügyfelem esete. István Pünkösd előtt keresett meg, hogy S-O-S állást kell váltania.

Átbeszéltük a pályaorientációját, átnéztük a szóba jöhető területeket és pozíciókat, frissítettük a Linkedin profilját. Ez volt egy szerdai napon. Majd a következő héten kedden már azzal hívott, hogy a Linkedin segítségével sikerült ismerős ajánlás útján elhelyezkednie egy cégnél.

Gyakorlatilag 3 nap alatt lezongorázták a kiválasztást, vagyis a Pünkösd hétfőt is beleszámítva – ami ugye munkaszüneti nap – rekord idő alatt, kevesebb, mint egy hét alatt sikerült elhelyezkednie.

Mindez nem csak véletlen, nem csak szerencse: a személyes kapcsolatokon keresztül történő álláskeresés a mai napig a legeredményesebb mind az álláskereső szakemberek, mind pedig a cégek szempontjából.

Nyolcszorozd meg az elhelyezkedési esélyeidet!

A Linkedin legfrisebb statisztikája szerint legalábbis úgy néz ki, nyolcszor nagyobb esélyed van elhelyezkedni egy cégnél, ha dolgozik ott ismerősöd, barátod, akit adott esetben megkérhetsz, hogy hívja fel HR-es vagy a kiválasztást végző szakember figyelmét rád, és szóljon egy-két szót az érdekedben.

Ne feledd, mindez még nem protekció, hiszen az ajánlás különösebb előnyt nem jelent számodra. Ugyanúgy végig kell majd menned a kiválasztási folyamaton, viszont nem ismeretlenül, és nem nulláról indulsz. 
›› Bővebben az ismerősök felkutatásáról, és egyéb hatásos álláskeresési technikákról a csütörtöki ingyenes, online mini-tréningen lesz szó. Várlak téged is!

A cégeknek se mindegy

A legtöbb nagy cég szintén felismerte a dolgozói ajánlás előnyeit, ezért ma már a legkülönfélébb jutalmazási programokkal próbálják ösztönözni a munkavállalókat, hogy segítsenek be a toborzásba.

A “hozz még egy embert és jutalmat kapsz” rendszer kiválóan működik Nyugat-Európa szerte, és ma már Magyarországon is egyre több multinál, sőt a kisebb cégeknél is.

Bátran mondhatjuk, hogy a dolgozói ajánlás tulajdonképpen ugyanolyan toborzási eszköz lett a cégek kezében, mint az álláshirdetések vagy az állásbörze.

Mégis a legtöbb álláskereső ódzkodik a személyes kapcsolatok bevetésétől.

Miért? Mert nem tudják hogyan csinálják.

Ha te is ebben a cipőben jársz, akkor figyelj!

Így mobilizáld az ismerőseidet!

Azt talán sejted, hogy valószínűleg nem az a legjobb megoldás, ha csak úgy random felhívod a rég nem látott osztálytársadat, exkollégádat, hogy tud-e esetleg egy jó állást. Ez kicsit olyan érzés, mintha kölcsön kérnél tőle. Kellemetlen neki is, neked is.

Ehelyett kezdd az álláslehetőségek felől!

1. Kezdd azzal, hogy először is alaposan átgondolod a pályaorientációdat!
Gondold végig, hogy milyen cégekhez, milyen területekre szeretnél illetve tudnál az eddigi tapasztalataid, erősségeid alapján a legnagyobb eséllyel pályázni.  
››› Ehhez segítséget adok a következő ingyenes online mini-tréningen. Regisztrálj itt!

2. Ha megvan az irány, akkor nézz utána, hogy ezeknél a cégeknél milyen üresedések vannak. Magyarán milyen nyitott pozíciókra keresnek embert.
›› Hogyan tudod megtalálni a rejtett állásokat is? Részletes útmutatót találsz a témában a 101 Gerilla Álláskeresési Stratégia könyvben.

3. Ha látod, hogy az adott cégnél számodra érdekes pozíció nyitott, kezdd el felkutatni a Linkedin és egyéb csatornák segítségével, hogy dolgozik-e ott ismerősöd.
Ez a Linkedin álláshirdetéseknél kiválóan működik alapból is, mert beépített funkció, hogy egyből láthatod, hány ismerősöd dolgozik az adott cégnél, ahová pályázol. De természetesen vannak egyéb trükkök is.
›› A következő ingyenes álláskeresési előadáson erről is beszélünk majd.

4. Ha pedig találtál ismerőst, akkor írj neki, hívd bátran! Mozgosítsd őket!
Kérj felvilágosítást a cégről és a meghirdetett állásról. És igen, kérj bátran ajánlást!!! Kérd, hogy kapcsoljon össze a HR-es kollégával, és ha úgy adódik, szóljon pár ajánló szót az érdekedben. Mindezzel ha az állást még nem is nyered el, de egy kis extra esélyt biztosan szerzel a többi pályázóhoz képest.

Használd ezt az álláskeresési eszközt te is. Ne hagyd kiaknázatlanul! Hidd el te is, és ismerőseid is csak jól járhatnak vele.

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book