Miért fontos, hogy merj kitűnni a tömegből?

Írta: Baráth András  |  2020. május 23.  |  c 2 hozzászólás

A sikeres elhelyezkedéshez ma már nem elég jó szakembernek lenni, nem elég diplomával rendelkezni vagy nyelveket beszélni. Az álláskereséshez kreativitás és önmarketing kell. Kár, hogy mind a kettőt megpróbálták kinevelni belőlünk, nem igaz?

Őszintén, Te hányszor hallottad életedben, hogy Merj más lenni, mint a többiek! Ne állj be a sorba! Vállald a véleményed! Merj kitűnni a tömegből! 

Lefogadom, hogy nem túl sokszor hangzott el körülötted sem ilyen mondat! Ha mégis, akkor megkönnyebbülve hátradőlhetsz, mert valószínűleg azon szerencsés 5%-ba tartozol, akinek nem lesz soha túl nagy nehézsége az elhelyezkedéssel (sem).

Az álláskereséshez ugyanis egészséges önbizalom és egy jó adag önmarketing kell!

Már az önéletrajzoddal meg kell különböztetned magad a jelentkezők közül. Meg kell tanulnod láttatni az erősségeidet. El kell érned, hogy felfigyeljenek rád a munkáltatók. Vagyis meg kell tanulnod jó értelemben eladni magad!

Márpedig ehhez elengedhetetlen, hogy merj újítani, merj önmagad lenni, merd használni a kreativitásod

Ezt tanítom ügyfeleimnek is, mégis azt látom, hogy a legtöbb szakember épp az ellenkezőjére törekszik: szeretne megbújni (mi magyarok különösen), vélt szabályokat, berögzült szokásokat követünk az álláskeresésben, amivel aligha lehetünk eredményesek egy túlzsúfolt munkaerőpiacon.

Hadd meséljek egy példát! 

Ki tud hatosra egy vizsgán?

Ez a jelenet még az egyetemi évek alatt történt velem, de bevallom, rendesen beégett az emlékezetembe.

Képzeld el az egyetem legdurvább tanszékének legszigorúbb professzorát! Tudod, az a fajta vizsgáztató, akitől mindenki retteg, és akinél a hármas a maximálisan elérhető legjobb érdemjegy. 

Hárman ülünk bent a vizsgán, várjuk a tételhúzást, majd a kivégzésünket :), mire a professzor végignéz rajtunk, és unottan annyit kérdez: Hanyasra tudják az anyagot? 

Tudjuk, hogy ez nem jelent jót, ahogy azt is, hogy 4-es, 5-ös nála nincsen, így aztán szép sorban kezdjük megtenni a téteket: “Én rengeteget tanultam, közepesre szerintem tudom az anyagot.”- mondja a csoporttársam. “Egy hármasra én is jó vagyok.”- mondom szerényen. :) Mire a harmadik vizsgázó, egy talpraesett hölgy kihúzza magát, és magabiztosan rávágja: “Professzor, én ezt legalább hatosra tudom!” 

Tippelj mi lett a vizsga vége!

Bár mindhárman jó sokat tanultunk, ketten a csoporttársammal hármasról indultunk, és a végére gyalázatosan megbuktunk. A lány pedig, aki hatosra tudta az anyagot, néhány ellenőrző kérdés után lazán megkapta az ötöst.

Mit szólnak majd mások?

Kicsit hasonlót tapasztalok az álláskeresőknél is. A legtöbben azt lesik, hogy vajon mit csinálnak a többiek, és vajon mit szólnak a cégek, ha nem azt mondják, nem úgy írják, nem úgy pályáznak, ahogy szerintük elvárják.

Félnek tőle, hogyha kicsit is kilógnak sorból, hátrányba kerülnek, vagy ne adj Isten túl rámenősnek nézik őket.

 • Mit szólnak, ha nem írom oda a születési évemet?
 • Mi lesz, ha én egyedül nem csatolok fényképet?
 • Nem fognak rámenősnek tartani, ha elküldöm a pályázatot közvetlenül a szakmai vezetőnek?
 • Mi szólnak majd, ha kiderül, hogy 3 évig Gyesen voltam és van két kicsi gyerekem?
 • Nem volt odaírva a motivációslevél, akkor most ne is küldjek?
 • Az volt odaírva, hogy angol nyelvtudás, de én csak pár hete tanulom a nyelvet, mit szólnak, ha így is megpályázom?
 • Vajon mit vár el a HR-es, amikor azt kérdezi, hogy hol szeretnék tartani 5 év múlva?
 • Mások mit mondanak arra a kérdésre, hogy mi a 3 legfőbb erősséged?

Nekem úgy tűnik, hogy sokunkat az elvárásoknak való megfelelni akarás vezérel az álláskeresésnél is. Abban a tévhitben élünk, hogyha szó szerint azt mondjuk, amit a munkáltató hallani akar, akkor majd ez sikerhez vezet. 

De ez nem lehet eredményes, méghozzá két okból:

Egyrészt mert így nem tudsz kitűnni, nem jön át az egyéniséged. Nem jön át, hogy Te miben vagy más, mint a többi 42 alkalmas jelölt.

Másrészt mert ezzel a szabálykövetéssel akaratlanul ellustul a kreativitásod. Az álláskeresésben márpedig létkérdés a kreativitás.

A cégek a legjobb embert keresik

Ha nem mersz eltérni a megszokottól, ha nem keresed minduntalan az újítás és a kitörés lehetőségét, akkor hogyan tudnád megmutatni 450 jelentkező között, hogy Te vagy az adott pozícióra a legjobb?

Igenis szükség van a jó ötletekre, szükség van a kreativitásodra és egy kis merészségre ahhoz, hogy valahogy meglássanak az óriási tömegben. Azt kell megértened, hogy ma az álláskeresés már nem csak a szaktudásról, hanem nagyrészt a kreatív technikákról szól.

Pusztán az internetes állásportálok böngészésével nem fogod megtalálni a rejtett állásokat. Ha Te is ugyanazzal a silány, netről letölthető sablon önéletrajzzal pályázol, nem fogják kiszúrni a pályázatodat. Ha ugyanazokat a betanult válaszokat fújod az állásinterjún, mint az előtted interjúzó 10 másik jelölt, akkor nem fogod lenyűgözni az interjúztatókat. 

Picit másként, picit jobban mint mások

Ne hibáztasd magad, ha úgy érzed, az önmarketing, vagy amivel legtöbben azonosítják, a rámenősség, önmagad fényezése Neked nem megy! Elárulok egy titkot: 10-ből 9 álláskereső ugyanezt érzi, pedig szó sincs kellemetlen feltünősködésről, vagy öntömjénezésről.

Kitűnni a tömegből az álláskeresésben csupán annyit tesz: picit minden fázisban felkészültebben, kicsit érdekesebben, kreatívabban csinálni, mint a többiek.

Ehhez pedig nem kell más csak egy kis odafigyelés és nyitottság. A kreativitás remekül fejleszthető, az álláskeresésben pedig a kreatív technikák tanulhatók.

Minél több Gerilla módszert ismersz, annál több saját ötleted lesz! És minél több kreatív technikát bevetsz, annál nagyobb sikerélményed lesz az álláskeresésben. 

De tudod mit? Ne hidd el nekem! Hallgass bele a csütörtök esti ÉLŐ, ingyenes, internes mini-tréningembe, ahol mutatok Neked néhány gyakorlati példát. Csupa olyan bevált ötletet, amit csak kevesen használnak, és amelyek a jelenlegi munkaerőpiaci helyzteben is működnek. Gyere és teszteld őket az előadás után élesben! ›› 

Sok új kreatív ötletet, és sikerélményt kívánok Neked az álláskeresésben!

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Gabi
2020. május 27. szerda 19:00

Kedves András!
Miért gondolod, hogy abból a temérdek egyforma, sablonos szövegű, sablonos elvárásokat tartalmazó álláshirdetésből az álláskeresőknek a kreativitás szükségességére kéne asszociálniuk? Ha megnézed a hirdetéseket, az irodai munkák nagy része például monotónia tűrést igényel. A két minőség szerinted hogy passzol össze? A sok hasonló önéletrajzban amúgy is a kor és a fénykép alapú szimpátia a döntő, bárki bármit is mond. Vagy másként kérdezek: miért csak nekünk álláskeresőknek kell kreativitást felmutatnunk, míg a hirdetések az utóbbi 10 évben szinte semmit nem változtak - tisztelet annak a nagyon kevés számúnak, akik már pl. egy"jófej főnökkel", vagy "a munka elvégzése, és nem a munkaidő pontos betartása fontos" kínálattal is tudnak szolgálni, a vaskalapos, unalmas és rugalmatlan elvárások helyett. Vagy mutathatnának a tisztelt munkaadók abban is nagyobb kreativitást, hogy ne csak a fiatal(abb) álláskeresőket részesítsék előnyben, ha már a még tiszteltebb kormányunk úgy döntött, hogy a 65 éveseknek is dolgozniuk kell.
Én nem vagyok hajlandó minden sikertelenségért magamat okolni!
Kreatív megoldásként javasolnám a kifejezetten idős korosztályúak (nyugdíj előtt állók) részére is munkahelyeket létrehozni.

Válasz

Baráth Krisztina
2020. május 25. hétfő 11:34

Kedves András!
Én azt tapasztalom a mi régiókban ( Észak-Jászság, ipari terület) nem a megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező "rámenős" munkavállalót keresik, hanem azt a fiatalt akit meg lehet zsarolni azzal hogy nincs szakmai tudása és vállalja el talán fele pénzért is az állást az idősebbtől meg egyenesen tartunk mert többet is tudhat mint a felettese akit annak idején kiemeltek hasonló eljárásban mint fenti eljárás és magától, megfelelő szakmai oktatás nélkül amire rájött az alapján vezeti a területét. Mindenkitől fél akinek esetleg több szakmai tudása lehet. Üdv Krisztina

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book