Hogyan rántsd ki magad a mélypontból? – avagy a boldogság 5 összetevője

Írta: Baráth András  |  2018. december 18.  |  c 6 hozzászólás

Ha körbenézek magam körül, többségében kimerült, túlstresszelt és feszült embereket látok. A legtöbben panaszkodnak, aggódnak valami miatt. Van akinél családi, másnál munkahelyi, esetleg céges vagy anyagi terhek árnyékolják be a mindennapokat. Pedig az életük legtöbb területe egyébként rendben lenne. Ilyenkor érzem azt, hogy mennyire jól csinálják azok, akik képesek mindig a nagyobb képet nézni. Te közéjük tartozol?

Valami mindig hiányzik…

December környékén sokan összegzik az életüket, és bizony még a legjobbakkal is előfordul, hogy úgy érzik, nem úgy sikerült egy-egy dolog, ahogy várták. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy másokhoz hasonlítgatják magukat, és ha egy-két dologban nem ott tartanak, ahogy tervezték, vagy ahol mások tartanak, akkor elkeserednek.

Biztos Neked is van olyan ismerősöd, akiről ránézésre mindenki azt mondaná, de jó neki, mindene megvan, milyen szerencsés, ám ő maga legbelül egyáltalán nem így érzi. 

Ha kicsit jobban mögénézünk az életünknek, tulajdonképpen elég sűrűn azon kaphatjuk magunkat, hogy valami hiányzik. Ez mindenkinél így van.

Nem így terveztük… nem itt akartunk tartani ennyi idősen… nem biztos, hogy megérte feláldozni ezt vagy azt az életünkben…5 éve jobb volt…tavaly még könnyebb volt…

Borzasztóan könnyű csak a hiányainkat, a rossz döntéseinket észrevenni, és csak azokra a dolgokra koncentrálni, ami épp nem megy annyira jól. Közben elfelejtjük mindazt, ami működik, amiben már bizonyítottunk, amire büszkék lehetünk.

Jogod van boldognak lenni!

Magamon is megfigyeltem (főleg az elmúlt 2-3 évben, amikor nem stimmelt minden 100%-ig a vállalkozásom egyik üzletágában), hogy egyik oldalról mindenkiben van egy alapvető igény a boldogságra. Azért hajtunk, azért állunk fel újra és újra, mert vágyunk a boldog és teljes életre. (Erre a marketing ráadásul csak ráerősít: “Légy boldog! Érezd jól magad! Megérdemled, mert jogod van a boldogságra!” – ömlenek ránk a hasonló hangzatos szlogenek.)

A másik oldalon viszont folyamatosan feltételekhez kötjük a boldogságunkat: Majd ha lesz családom, majd ha beköltözünk a saját lakásunkba, majd ha többet fogok keresni, majd ha saját üzletet nyitok… És nem értékeljük az életet egészében.

Csak hogy a saját példámnál maradjak: ha mondjuk 2 éve karácsonykor megkérdezi valaki tőlem, hogy igazán boldog vagyok-e, akkor azt hiszem nem tudtam volna teljesen őszinte szívvel rávágni, hogy IGEN, AZ VAGYOK!

Pedig akkor is, ahogy most is, volt szép családom, imádom a feleségemet és a gyerekeimet, nincsenek komolyabb egészségügyi problémáim, azt csinálom, amit szeretek… Akkor hát miért?

Boldogság feltételek nélkül

Ma már azt hiszem tudom a választ. Hisz tulajdonképpen mi is kell a boldogsághoz?

5 alapvető dolog:

  • Családi kapcsolatok
  • Egészség
  • Munka
  • Barátok
  • Megfelelő anyagi helyzet

Persze lehetne még bővíteni a sort, de ez az 5 terület alapvetően meghatározza minden ember életminőségét.

Azt látom magam körül, hogy a legtöbbünkben él egy irreális elvárás, hogy mind az 5 területnek egyformán stimmelnie kell ahhoz, hogy boldogok legyünk. 

A bökkenő ott kezdődik, hogy sajnos, nagyon ritkán adódik olyan, hogy mindig, minden terület 100%-ig klappoljon. Ez egy illúzió.

Van, akinek stimmel ugyan az anyagi helyzete, de nincs rendben a családi élete. Mások boldog családban élnek, jó anyagi körülmények között, de gond van például az egészségükkel, vagy éppenséggel utálják a munkájukat….

És azt se felejtsük el, hogy ha nagyon nagy energiát összpontosít valaki az élete egyik területére, ott egészen biztos, hogy előbb-utóbb hiány keletkezik valamely más területen.

Mindig nézd a teljes képet!

Mindenkinek vannak problémái, kétségei. Sőt, biztos Te is átélted már, hogy néha teljesen érthetetlen okokból egyszerűen jól mennek a dolgaid, máskor meg, ha megfeszülsz se sikerül semmi az életed egy adott területén.

De – és ide egy nagy felkiáltójelet tennék –  hogy ezt az átmeneti állapotot, ki hogyan helyezi el az életében, ki milyen hangsúlyt ad az aktuális problémáknak, mennyire engedi, hogy urrá legyenek felette a kudarcok, az nagyon nem mindegy!

Ami számomra bevált, és Neked is jó szívvel ajánlom, az az, hogy érdemes minden helyzetben egyformán szem előtt tartani az életednek nemcsak egy-egy, hanem valamennyi szegmensét.

Próbáld elfogadni, hogy nem fog mindig mind az öt terület egyszerre tökéletesen működni. Sőt! De abból kell és lehet kihozni a legtöbbet, amiben éppen vagy. Ne felejtesd el azokat az eredményeket, amiket eddig letettél az asztalra! Merd kimondani magadnak, hogy eddig is megbírkóztál a nehézségekkel, most is sikerülni fog. Vedd észre a hiányok mellet, azt is, ami igenis jól működik az életedben!

Hogy jön mindez az álláskereséshez?

Nagyon sok ügyfelemnél látom, hogy konkrétan a bugyrok bugyrában érzi magát lelkileg, mert átmenetileg nincs állása. Teljesen padlóra tudnak kerülni vezető beosztású, kiváló szakemberek is (akiknek az életük egyébként rendben van), mert nem jönnek ki a főnökükkel, vagy mert nem érzik jól magukat az állásukban, és nem kapnak másik, jobb ajánlatot.

Ha Te nem akarsz ebbe a csapdába beleesni, egyszerűen csak fogadd el, hogy most épp nem működik ez a terület annyira flottul az életedben, de van még másik négy legalább annyira fontos szegmense az életednek, ahol viszont elégedett lehetsz. Nem minden 100%-os, na és akkor mi van? Mindez valóban olyan nagy probléma, ami miatt boldogtalannak kellene érezned magad?

Ami például a munka területét illeti:

Ha jelenleg Te is abban a helyzetben vagy, hogy nem hívnak interjúra, nem találsz Neked való állást, úgy érzed, megfeneklett a karriered, ne felejtsd el, hogy mindez nem örökre szól! Ne hagyd, hogy a munkahelyi gondok az életed másik négy területére is végérvényesen rányomják a bélyeget, és emiatt elrontsd a karácsonyod.

Létezik Neked való állás. Meg is tudod találni őket. Ha szeretnél 2019-ben váltani, szeretnél jobb állásban elhelyezkedni, és a munkában is boldogabb lenni, akkor gyere el a következő ingyenes élő előadásomra, segítek Neked! ››

Zárszóként pedig engedj meg egy személyes jókívánságot! Ezzel szeretnék búcsúzni Tőled az új évre: Kívánom, hogy ne csak túléld, de valóban meg is tudd élni az előtted álló ünnepet, és az új év minden egyes napját! Vedd észre ne csak a hiányokat, de a jót is, a lehetőségeket is az életedben! Mert bizony azok is jönnek, és sokszor csak egy nézőpontváltáson múlik a boldogság…

Békés, Boldog Karácsonyt és Sikeres, Örömteli Új Évet kívánok!  

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Beata
2018. december 27. csütörtök 17:34

Kedves Andras!
Koszonom, hogy felnyitottad a szemem az 5 alapveto dologgal kapcsolatban! Nagyon igaz!

Válasz

Kerner Beáta
2018. december 27. csütörtök 08:06

Tetszik a cikk!

Válasz

Nagy Zsófia
2018. december 23. vasárnap 15:56

Kedves András!

Ez a blog bejegyzés a legjobbkor /érkezett/. Én is hasonló helyzetben vagyok. Jó volt olvasni, hogy vannak még őszinte, segitőkész emberek. Köszönöm !!

Válasz

Balogh Veronika
2018. december 22. szombat 18:39

Teljesen egyetértek. Én egy jobb munkahelyi közösségre vàgyok.

Válasz

Pónus Tivadar
2018. december 20. csütörtök 21:34

Megvaltozott munkakepessegu jovore remelem lesz egy elfogadhato munkam amit eltudok. Latni fizikailag egeszsegben osszejojjon szurkoljatok!😄

Válasz

Simonyi Pérerné
2018. december 20. csütörtök 20:29

Én okán múnkát keresek amit otthonról túdok végezni mivel nyugdíjas vagyok ,ha tud ajánlani valamit kérem értesítse,űdvozlerrel Simonyi Péterné,

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book