Nem kell mindig 100%

Írta: Baráth András  |  2020. június 24.  |  c 1 hozzászólás

Sok dologra hívta fel a figyelmünket a koronavírus, ebből számomra talán az egyik legtanulságosabb: Tanuljuk meg végre elengedni a tökéletességet! És gyorsan szeretném is hozzátenni, nem is kell 100% a boldog, kiegyensúlyozott élethez!

Az ember nem gép

Aki hozzám hasonlóan egy-két-három gyerekkel csinálta végig a karantén időszakát, annál egészen biztosan eljött az a pont az otthon tanulásban, hogy “Na jó, akkor ezt én most elengedem…” 

Nálunk is elérkezett, és bevallom őszintén, én ezt egy udvarias, ám részletes levélben az iskolának is jeleztem, miután kaptunk egy kisebb fejmosást a nem 100%-os angol beadandók miatt. :)

Szerencsére a körülmények  megismerése után (költözés 3 gyerekkel, néhány nem várt “meglepetés” a lakás kivitelezésében, egy 3 hetes masszív bentlakásos felújítás, sorozatos megoldandó feladatok a cégben, napi karantén projektek egy ovis és két iskolás fiúgyerekkel, stb., stb.) az iskola maximálisan jól reagálta le a jelzésemet, és abszolút partnerek voltak a megoldásban. Így pár hét alatt szépen be is állt egy fenntartható rend az iskolai és privát karantén életünkben. :)

Hisz mi történt sok családban a home working-home schooling alatt? Mit engedtünk mi szülők egy idő után el? Nem a tanulást, nem a napi feladatokat, csak azt, hogy minden leckét, minden beadandót és minden feladatot 100%-ra pontosan teljesíteni KELL. 

Mert nem lehet az élet minden területén folyamatosan 100%-ot teljesíteni! 

A legtöbb ember úgy csinálta végig a karantén időszakot, hogy a munka, család, otthontanulás mellett egészen biztos volt még 2-3 egyéb “kötelező zsákja”. Ilyen akár egy idős vagy beteg szülő, akiről gondoskodni kellett, akinek vállalkozása van, annak a gondja, akinek bizonytalanná vált az állása, annak a terhe, stb., stb.

Ezekből egy is éppen elég sok, be kell látnunk, hogy nem lehet minden területen 100%-ig megfelelni. A jó hírem azonban az, hogy nem is kell! 

Alapvető félreértés

Nagyon sok embernél látom azt, hogy szorong, és él egy tökéletességi kép a fejében: Csak az lehet sikeres, aki mindig 100%-on pörög, és soha nincs egy rossz napja. A cégek csak és kizárólag a tökéletes jelöltekkel állnak szóba.

Olyanokkal, akikkel az élet minden területén mindig minden rendben van:

 • nem túl idősek, de nem is pályakezdők
 • több nyelven beszélnek
 • a legjobb iskolákban végeztek
 • minden feltételnek megfelelnek az álláshirdetésben
 • szépek, függetlenek, magabiztosak
 • családilag is rendben vannak
 • és nincs semmi foghíj a pályafutásukban

De ez nem igaz!

Sokszor ez a 100% áll az emberek útjába!

Nem lehet egyszerre 100%-ot beleadni a karrierbe, a családba, az egyéni fejlődésbe és az élet minden területébe. Engedjük már ezt el!

Fordítsd meg a gondolkodásodat!

Ügyfeleimnek is sokszor elmondom, hogy a sikeres nyelvvizsgához is elég a 60%

Sőt, a legnagyobb, legprofibb gyártó cégek is eleve úgy kötik a szerződéseiket, hogy meg van szabva a hibás termékek aránya. 100%-os teljesítés ugyanis nincs. 

Vannak viszont minimumok!

Neked is azt javaslom, hogy 100% helyett az elég jóra, rekordok helyett az egyensúlyra törekedj. 

Vannak fontos dolgok, amiknek minden körülmények között működniük kell egy bizonyos szinten. Ezek a főbb szigetek, amik tartják az életedet. 

Ilyen például az, hogy a családon belül legyen egy alapvető béke. Kell egy bázis, amit semmilyen célért nem áldozhatsz be. Márpedig ha mindenkinek és minden fronton próbálsz 100%-ig megfelelni, akkor a családi béke hosszú távon biztosan nem valósulhat meg… 

Ugyanez igaz az egészségedre. A legtöbben hajlamosak vagyunk az egészségünkkel is kampányszerűen foglalkozni: egyszerre mindent meg akarunk változtatni. Egyszerre akarunk lefogyni, elkezdeni aktívan sportolni, leszokni a cigiről. Épp ezért nem működik sokunknál a nagy újévi életmódváltás. Kell lennie egy egészséges minimumnak, amit nem adunk alább. Pl.: bizonyos szűrővizsgálatra minden évben kötelezően elmegyünk, x kilónál többet nem hízunk, heti minimum 2×30 percet valamit mozgunk. Egy bizonyos minimum legyen a cél, ne a tökéletesség!

És igen, ugyancsak fontos pillér, hogy legyen egy jó állásod. Ez nyilván szintén nem minden esetben a legjobb, a legtökéletesebb. Azt kell időről-időre eldöntened, hogy amit csinálsz, az hosszú távon is elég jó neked, jól érzed-e benne magad, működőképes-e, mekkora fókuszt visz el az életed többi területétől?

Nem egyszer előfordul, hogy a teljes kiégés kellős közepén keresnek meg szakemberek, és egy látszólag sikeres karriert készülnek borítani. Múltkor pl. egy hölgy azzal kezdte a személyes konzultációt, hogy mielőtt elmegy Afrikába önkéntesnek, még eljött hozzám tanácsadásra, de jó, ha tudom, hogy a jelenlegi szakmájába ő vissza nem megy! Miért? Mert 20 év alatt annyira a munkának élt, annyira elosztogatta magát egy olyan állásban, amit igazán nem is szeretett, hogy gyakorlatilag nem volt se családja, se tervei, se magánélete…

Legyen a cél: az elég jó!

Vannak olyan időszakok – pl. ez a karantén is ilyen volt – ami arra kiváló, hogy az egyensúlytalanságokat rendezzük, és átgondoljuk kicsit az “elég jó” szemlélettel is az életünket.

Hol kellene lennie nagyobb fókusznak az életedben? Min kell változtatnod? Mire megy el az energiád feleslegesen, mert 100%-ra törekszel? És mi az, ahol viszont a minimum szint alá mentél, és nem lesz fenntartható?

Ha nincs állásod, akkor nyilván el kell kezdened állást keresni. De nem vaktában lövöldözve, nem szorongva, hogy nem vagy 100%-os, hanem szisztematikusan, rendszerben, kitartóan, minimum szinteket meghatározva. Ehhez ebben a cikkben adok Neked egy alapvető útmutatót. Olvasd el, ha teheted! ››

A jó hír az, hogy ha azt a minimum 60%-ot folyamatosan beleteszed az álláskeresésbe, a felkészülésbe, akkor igenis meg lehet találni a Neked való állásokat.

Ehhez nem kell megszakadni, nem kell naponta órákat készülni. Ha szeretnéd egy fenntartható rendszerben, eredményesen csinálni az álláskeresést, és érdekel, az ügyfeleim milyen módszerrel tudnak elhelyezkedni egy-két hónapon belül a legjobb állásokban, akkor gyere és csatlakozz csütörtök este az élő előadásomhoz! ›› A mini-tréninget az interneten tartom és ingyenes. Várlak szeretettel a képernyő előtt Téged is egy igazi, hasznos, gyakorlati Gerilla előadással! 

Addig is kiegyensúlyozott napokat kívánok Neked! ;)

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Fejes-Tóth Mihály
2020. június 25. csütörtök 13:11

Van állásom, csak négyorában dolgozom. És félek hogy megszünik a cég, pedig dolgozhatnék nyolcorában is! Igy a fizetésem csak 53532ft. Mitcsináljak?

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book