Hogyan tuningold fel az önéletrajzod?

Írta: Baráth András  |  2020. július 01.  |  c 2 hozzászólás

Lehet kritizálni a nagy világcégeket, de hogy nem véletlenül világmárkák, az egészen biztos. Valahogy mindig kiderül, hogy kicsit mindent ügyesebben, kicsit jobban csinálnak, mint az átlag. Itt van például az Audi esete, akitől ha hiszed, ha nem, még az álláskereséshez is elleshetsz néhány ötletet. :)

Prémium kategória az, ami annak is látszik

Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy nem vagyok egy luxusautó tulajdonos (sajnos). :) Viszont  előszeretettel követem a nagy autómárkák híreit, a különböző fejlesztéseket. Többek között azt is, hogy a környezetvédelmi szigorítások miatt milyen kreatív megoldásokkal rukkolnak elő a gyárak. 

A szigorodó szabályok miatt ugyanis egyre inkább rákényszerülnek a cégek, hogy kisebb teljesítményű motorral felszerelt autókat gyártsanak. Ha ugyanis az autó meghalad egy bizonyos kibocsátási értéket, akkor több millió euró környezetvédelmi díjat kell fizetnie. Emiatt van például az is, hogy az olyan prémium kategóriák, mint a 9 milliós Audi A3 most már picit gyengébb, 110 lóerős, 1 literes turbó benzines motorral kapható. Ami alig több, mint egy Suzuki Swift. 

Márpedig aki felsőkategóriás autóra vágyik, az bizony nem igen elégszik meg egy 1.0-ás felirattal az autó hátoldalán. :) 

Mit csinált erre az Audi? Optikailag és elnevezésében is feltuningolta a modelljeit! 

Egyrészt kitalálta, hogy függetleníti a motor űrtartalmát az autó hátulján található típus megjelöléstől. Így a motor ugyan nem 250-300, “csak” 110 lóerős, a hátulján lévő felirat viszont 30 TFSI. Másrészt egyre sportosabb dizájnnal (ültetett felni, spoilerek, stb.) tuningolja fel a modelljeit, ami szintén azt a benyomást kelti, mintha egy bivalyerős sportautóban ülne a tulajdonosa.

Vonzóbbnak tűnni, mint az átlag

Senki nem vitatja, hogy az Audi kiváló autómárka, de amint láthatod, még bizony neki is meg kell dolgoznia azért, hogy a vásárló elhiggye, EZ AZ, AMI KELL NEKEM! PONTOSAN EZT KERESTEM!

Nagyjából ugyanez a folyamat zajlik le az álláskeresésnél is! 

Ahhoz, hogy az önéletrajzod alapján behívjanak állásinterjúra, muszáj már a pályázatodban azt a benyomást keltened, hogy Te egy “felsőkategóriás” szakember vagy. Pontosan az, akit az adott pozícióra keresnek! 

Ne aggódj, mert mindez egyáltalán nem jelent szemfényvesztést, vagy hogy bárkit is meg kellene tévesztened. A következőkben mutatok Neked néhány egyszerű Gerilla Önéletrajz tuning tippet, amivel Te is pillanatok alatt vonzóbbá és profibbá varázsolhatod az álláspályázatodat, anélkül, hogy hazudnál.

6+1 Gerilla tuning tipp, amivel felrázhatod az önéletrajzod

1. Modern kinézet

Nem elég a tartalom, ahogy az Audinál is láttad, fontos a forma is. Ma már bizony az álláspályázatnál is nagyon fontos, hogy ránézésre is tetszetős és rendezett legyen az önéletrajzod. Olyan, ami kitűnik a tömegből, amiben vannak színek és viszi a szemet

Sokkal fiatalosabbnak, frissebbnek fog kinézni a pályázatod, ha odafigyelsz a dizájnra. 

Gondolj csak a mostanság népszerű lakástuning műsorokra! Mindenféle komolyabb átalakítás nélkül, néhány lámpa, szőnyeg és lakásdekor kicserélésével mennyivel eladhatóbbá varázsolható bármilyen lakás, nem igaz? Ne feledd, ugyanez igaz az önéletrajzodra is! (Ha szeretnél jól működő, kinézetében is tetszetős önéletrajz sablonokat, akkor gyere és csatlakozz a csütörtöki ingyenes, élő előadásomhoz, ahol elmondom hogyan juthatsz hozzá ingyen a legfrissebb Gerilla önéletrajz mintákhoz!)

2. Ne derüljön ki az életkorod 

Én pl. 1976-ban születtem, és – hiába érzem magam fiatalosnak – bizony tudom azt, hogy ha most állást keresnék, ez az infó – így önmagában – már bizony nehezítő körülménynek számítana az elhelyezkedésnél. Na, de ki mondta azt, hogy fel kell tüntetnem a koromat a CV-ben? Neked sem kell ezt tenned! 

40-45 felett hagyd el bátran az évszámot, és állítsd össze úgy a pályázatod, hogy ne derüljön ki belőle az életkorod.

Hogyan csináld elegánsan, hogy ne tűnjön az állásinterjún se átverésnek a dolog? A következő mini-tréningen megmutatok egy-két konkrét technikát. Itt tudsz regisztrálni az ingyenes, online tréningre ››

3. Figyelj az email címedre

Talán nem hinnéd, de az egyik leggyakoribb hiba, amit az álláskeresők elkövetnek, hogy a szépen megszerkesztett önéletrajzuk fejlécébe nagybetűvel odaírják például, hogy gipszjakab1958@xmail.hu vagy nyuszimuszi48@freemail.hu.

Megint csak miért baj ez?

Még egy szót sem olvasott a szakmai tapasztalatodról a HR-es, de már bekerültél egy skatulyába. Ha magadra ismertél, inkább gyorsan csinálj egy másik email címet! 

Hagyd el az évszámot, vagy írj a neved után egy “fiatalabb” számot! :) Ne feledd, az email cím nem hivatalos adat! 

És hagyd a komolytalan email címeket is! A freemail, vipmail ma már nem annyira komolyan vehető választás, helyette inkább használd pl. az internet szolgáltatód által kínált email címet, vagy, amibe végképp nem lehet belekötni, a gmailt. 

Ahogy az Audi a típus számozásnál, használd Te is előnyödre ezt az árulkodó adatot! 

4. Használd a lánykori neved

Szintén egy apró fiatalítási trükk a hölgyeknél, hogy a férjezett, “-né” toldalékos neved helyett simán a lánykori neveddel pályázz

Lehet, hogy ez nem fair, de mi ügyfeleimmel azt vettük észre, hogy ugyancsak van egyfajta beskatulyázás a nevek alapján. Ha valaki Takács vagy Kovács Péterné tárgysorral/emailcímmel pályázik, kapásból azt a benyomást kelti, hogy egy 50 évnél idősebb szakemberrel van dolgunk.

Ha nem muszáj, ne adj ilyen könnyen támadási felületet, inkább juss el a lánykori neveddel a személyes találkozóra, ahol – ha el is múltál 50 – van esélyed bizonyítani a rátermettségedet.

5. Fotót csak jót

Alapszabály: nem kell fotó az önéletrajzba! Ha mégis csatolsz képet, kérlek, csak fiatalosat és profi fotós által készített képet.

Nem kell öltöny, kiskosztüm, se a nyári ruhás, nyaralós verzió nem túl jó választás. Helyette a sportosan elegáns öltözetet javaslom, és nem árt, ha mosolyogsz is a képen.

Ne feledd, a cél: jó benyomást kelteni. 

6. Kozmetikázd a megnevezéseket

Lehet, hogy te főreferensként, főmunkatársként, stb. dolgozol, de biztos lehetsz benne, hogy nem így fognak keresni a cégek. Hogyan tudod kideríteni, hogy az önéletrajzodban megjelölt pozíció alapján rád találnak? Egyszerű! Írd be pl. a Profession keresőjébe a pozíció neveket, és ha nem dob fel rá semmit, akkor ne azt használd. 

Olyan megnevezést használj, amit ért a többség, és ami kifejezi, hogy van tapasztalatod a megpályázott munkakörben!

Ugyanez igaz az iskolák- és cégnevekre! Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem helyett Budapesti Corvinus Egyetem, Pannon GSM helyett Telenor, Matáv helyett Magyar Telekom… A mai megnevezéseket érdemes a CV-dben feltüntetned.

+1 tipp

Ha úgy érzed, nem elég naprakész a szaktudásod, vagy túl sokáig voltál egy helyen, egyazon pozícióban, semmiképp se keseredj el! Ma már nem kell egyetemre beiratkozni és éveket tanulni ahhoz, hogy piacképessé tedd magad.

Keress egy gyorsképzést, frissítsd kicsit a szakmai ismereteidet, vegyél pár online kurzust, és írd be bátran az önéletrajzodba, mint egyéb képzések, ismeretek. 

Ma már nagy nevű cégek, egyetemek kínálnak néhány napos/hetes, megfizethető, színvonalas tréningeket, ami nemcsak jól néz ki az önéletrajzodban, de valóban feltuningolhatod a segítségükkel a szakmai ismereteidet. 

Láthatod, hogy ezek egyáltalán nem nagy dolgok, igazából csak körítés, a lényegen nem változtat. Mégis ezekkel az apró trükökkel máris sokkal vonzóbbnak fog tűnni a pályázatod.

Egy jól összerakott, jól tálalt önéletrajzzal, és az az alapján készített Linkedin profillal máris helyből megsokszorozhatod az elhelyezkedési esélyeidet. Tegyél egy próbát, kezdd el felturbózni a pályázatodat most! Meglátod, egyszer kell csak megcsinálni, de ez a befektetés busásan meg fog térülni Neked! Ha úgy érzed, jól jönne a gyakorlati segítség, szívesen látnál sikeres elhelyezkedési példákat, és érdekelnek az ügyfeleim által használt, bevált Gerilla elhelyezkedési módszerek, akkor várlak szeretettel csütörtök este a képernyő előtt! Az előadásom online és ingyenes, itt tudsz regisztrálni.››

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


András
2020. július 2. csütörtök 15:39

Kedves András!

Néhány napja írtam neked egy hosszabb levelet az én álláskeresési kálváriámról. Nem tudom, olvastad-e, de ettől függetlenül lenne megjegyzésem a fent leírtakhoz.

1. Ne tüntessem fel az életkoromat.
Rendben, nem fogom. De ha véletlenül tovább olvassa önéletrajzomat a kiválasztó HR-es, az eddigi munkahelyeknél és az iskolai végzettségeknél azonnal kiderül számára, mennyi idős vagyok. Innentől úgysem engem választ, hanem fiatalabbat!

2. Kozmetikázzam az elnevezéseket.
Rendben, kozmetikázni fogom. De nem hazudhatok, hiszen bizonyítványomat, diplomámat nem az új elnevezésű oktatási intézmény adta ki! Tehát már az elején hazudok és ez azonnal ki is derül, mivel 1989-ben nem végezhettem a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. (Pedig jól hangzik!) Ezt egy kicsit is művelt HR-es azonnal meg tudja állapítani!

Én már közel 100 helyre adtam le önéletrajzot, motivációs levelet, de még senki fel sem hívott, jó esetben írásban közölték nemleges válaszukat. Pedig hidd el, mindenféle önéletrajz- és motivációs levél mintát kipróbáltam... Kaptam Gerilla Önéletrajz mintát is... Azt hiszem, lassan országos csúcstartó leszek! Ez is valami!

Üdvözlettel,

P. András

Válasz

  Ildi
  2020. július 5. vasárnap 09:00

  Kedves András!

  Én így írtam meg az önéletrajzom:
  1. Igen, valóban kiszámítható az életkor a tapasztalatból, de hidd el, ezt nem mindenki teszi meg, aki az önéletrajzot olvassa. Illetve ha az első állás(ok) nem kapcsolódtak a megpályázott pozícióhoz, akkor nem tettem be azokat az önéletrajzomba.

  2. Nem írtam dátumot a végzettséghez, csak a végzettség megnevezését és az intézmény mai nevét. Nem is tudom, hányszor változott azóta az egyetem neve, amióta végeztem.

  Nem volt belőle probléma. A cég, ahol most dolgozom, az ajánlat elfogadása után külső forrásból ellenőrizte, hogy az önéletrajzban megadott végzettségeim megvannak, azokon a munkahelyeken tényleg dolgoztam.

  Közigazgatásból pályázol magánszférába?

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book