Mit csinálj, ha nem jeleznek vissza az álláspályázatodra?

Írta: Baráth András  |  2020. április 05.  |  c 7 hozzászólás

Időben elküldtem az önéletrajzomat, mindenben megfelelek a hirdetésben elvártaknak, és még csak annyi választ se kapok, hogy sajnáljuk, de találtunk jobbat. Akkor miért hirdetik meg az állást? Miért ilyen embertelenek? Nem gondolnak bele, hogy ezzel az én időmet rabolják? – Ugye ismerős gondolatok? 

Hiába pályázok, vissza se jeleznek!

Szerintem Te is átélted már az érzést, amikor nagy reményekkel jelentkeztél egy pozícióra, úgy gondoltad, minden tekinteteben passzolnál az állásra, aztán teltek-múltak a hetek, és még csak egy “köszönjük, már betöltöttük” típusú sablonválasz sem jött vissza. Ez talán a legfrusztrálóbb dolog az egész álláskeresésben, teljesen felőrli az ember idegeit, és két-három ilyen kiábrándító kör után, könnyen elmehet a kedved az összes további jelentkezéstől.

Hogy engedhetik meg maguknak ezt a cégek? Miért nem veszik a fáradtásgot, hogy minden pályázót értesítsenek? Elmennek a fenébe!

Mielőtt teljesen kiábrándulsz az álláskeresésből, és előre haragszol az összes HR-esre és az összes álláshirdetőre, nézzük a teljes képet!

Miért nem reagálnak valójában a cégek?

 • Nem, nem azért, mert nemtörődömök. (legtöbb esetben legalábbis nem :) )
 • Nem azért, mert az állások fele eleve be van töltve ismerősökkel
 • És nem is azért, mert nem érdeklik őket a jelentkezők

Álláskeresői oldalról valóban teljesen jogos az elvárás, hogy ha Te már egyszer veszed a fáradtságot, és pályázol egy hirdetésre, akkor valami reakció (legalább egy automata válasz) érkezzen.

A valóság azonban az, hogy egyetlen cégeknek sem érdeke, hogy szórakozzon Veled, és több tízezer forintot kifizessen már betöltött állások meghirdetésére, vagy elveszítsen akárcsak egyetlen jó jelöltet is.

A 3 leggyakoribb ok, ami miatt nem kapsz visszajelzést:

1) MEG SEM KAPTÁK A PÁLYÁZATOD

Elkeveredett, tűzfalon fennakadt, spamba ment, tehát nem ért célba, vagy nem jutott el az illetékesig. Ennek hátterében sok minden állhat, és sokszor sajnos az is benne van, hogy a Te önéletrajzodig már el sem jutottak a feldolgozásban.

2) NINCS KAPACITÁS MINDEN PÁLYÁZATOT FELDOLGOZNIUK

Tudom, sovány vigasz, de valóban gyakori, hogy egy-egy meghirdetett pozícióra több ezer jelentkezés is érkezik. Ezek többsége nem minőségi pályázat, a jelentkező az elvárások felét sem teljesíti, de mindegyiket végig kell olvasni, szelektálni, és ezek után mérlegelni, hogy behívjanak-e jelöltet vagy sem.

A legtöbb cég nem tud 15-20 fős személyzeti osztályt mindezért fenntartani (pláne a jelen helyzteben). Általában egy-két HR-es munkatárssal dolgoznak, akik egy személyben kezelik a beérkező pályázatokat, végzik a kiválasztást és az összes többi személyzetis feladatot.

3) NEM JÓ AZ ÖNÉLETRAJZOD, NEM TŰNSZ ALKALMASNAK AZ ÁLLÁSRA

Sajnos az a helyzet, hogy a sikertelen álláskeresés legfőbb oka máig az, hogy silány minőségű önéletrajzokkal pályázunk.

Sokan több oldalas, sablon önéletrajzokat küldenek be, pedig legfeljebb két oldalas bőven elegendő lenne. És akkor a tartalmi részről még nem is beszéltem.

A legtöbb önéletrajz nem elég meggyőző. Nem lehet eldönteni belőle, hogy valaki alkalmas lehet-e egy állásra, vagy sem, érdemes-e behívni, vagy sem. És az is gyakori, hogy olyan dolgot tartalmaz, ami miatt eleve kizárnak az esélyesek közül.

Sokkal kevesebb elutasítás és visszajelzés nélküli pályázat lenne, ha minőségi, az adott pozícióra szabott önéletrajzzal jelentkeznének a szakemberek. Ha érdekel, hogyan írhatsz Te is ütős önéletrajzot, akkor ajánlom figyelmedbe a most csütörtöki ingyenes, internetes mini-tréningemet! Hogyan juthatsz be több állásinterjúra és hogyan pályázz eredményesebben? Klikk ide, és kérd el az ingyenes mini-tréning linkjét most! ›› Az előadáson résztvevőknek azt is elmondom, hogyan férhetnek hozzá valódi ügyeleim, eredeti állásszerző pályázati mintáihoz!

Ezek tehát a legfőbb okok, amik miatt a sokszor az egész kiválasztási folyamat egy reménytelen feketelyuknak tűnhet…

Álláskeresőként Te mit tehetsz?

Semmiképp se hagyd, hogy elvegyék a kedved az álláskereséstől!

Sajnos el kell fogadni a tényt, hogy ma Magyarországon az a gyakorlat, hogy pusztán az önéletrajzra nem adnak visszajelzést a cégek. Legjobb esetben – ha van erre kapacitás – akkor a kiválasztás lezárása után érkezik egy kétsoros válasz e-mail, amelyben közlik, hogy “köszönjük, már betöltöttük a pozíciót”.

Nem állítom, hogy ez a gyakorlat jó, de érdemes azt is mérlegelni, hogy vajon az a cég, amelyik nem veszi erre a fáradtságot, valóban annyira ördögtől való lenne? Egy ilyen sablonos válaszlevél, amit “copy-paste”-tel elküldenek mindenkinek, valóban akkora megnyugvást jelent?

Én azt gondolom, hogy nem, hiszen pontosan az nem derül ki belőle, ami a lényeg: hogy mi volt az elutasítás fő indoka?!

Ahelyett, hogy egy semmitmondó sablonlevélre vársz, én inkább azt javaslom, mindig azt keresd, amin Te magad változtatni tudsz! 

Ha 2-3 hétig nem kapsz visszajelzést az önélatrajzodra, akkor azt veheted nemleges válasznak. 

El kell fogadni, hogy ez is benne van az álláskersésben, sőt, egy 20-25%-os behívási arány már igen jónak számít a pályázatoknál. Vagyis számolnod kell azzal, hogy a pályázataid ¾-ére nem fogsz visszajelzést kapni, vagy nemleges választ fogsz kapni. Ezen kár elkeseredni, hiszen része a folyamatnak. A gond akkor van, ha a behívási arány 10% alatti.

Mit lehet ilyenkor tenni? Elemezni!

Derítsd ki, hogy hol a hiba:

– Lehet, hogy nem jó állásokra pályázol? Akkor valószínűleg nem jó pályaorientációd.
– Lehet, hogy nem jó helyen keresel állást? Akkor az álláskeresési technikádat kell csiszolni.
– És sajnos az is benne van a pakliban, hogy nem elég jó az önéletrajzod!

Egyéb trükkök, amelyekkel érdemi visszajelzést érhetsz el

Ha beadsz kellő számú pályázatot, nem csak a Profession-ön pályázol, és nagyjából úgy látod, hogy rendben van az önéletrajzod, akkor érdemes kideríteni, hogy ki a szakmai vezető az adott állásnál, és mindig közvetlenül neki (is) elküldeni a pályázatod.

Ügyfeleimnél bevált megoldás továbbá, hogy nem csak elektronikusan küldik el az önéletrjzukat, hanem feladják postán, esetleg tértivevénnyel.

Szinte nulladik lépésként nagyon ajánlom, hogy minden pályázat előtt nézz körül, hogy van-e az adott céghez kapcsolatod? Tudsz-e információt kérni a pozícióról közvetlenül ismerőstől? Esetleg tudsz-e valakit mozgósítani, hogy a pályázatod eljusson az illetékes személyig?

Ha mindezek ellenére sincs visszajelzés, és úgy érzed rendben van a pályázatod, akkor 1-2 héttel a jelentkezés után érdemes óvatosan érdeklődni telefonon, hogy megkapták-e az önéletrajzodat.

Ezekkel az apró trükkökel azt éred el, hogy egyrészt meg tudsz győződni róla, hogy megkapták a pályázatodat, és emellett óvatosan fel is hívod magadra a figyelmet.

Mi van akkor, ha az állásinterjú után nem reagálnak?

Na, ez már kevésbé tolerálható, és Téged is arra buzdítalak, hogy semmikép ne hagyd annyiban. Ha valakit állásinterjú után nem értesítenek, az már komoly udvariatlanságnak számít még itthon is.

Persze itt is előfordulnak elhúzódások – például ha a munkaerő-közvetítő cég nem kap választ a megbízójától, és ezért nem tud érdemi visszajelzést adni a pályázónak – de ilyenkor is legfeljebb 2-3 héten belül érkeznie kell valamilyen reakciónak.

Amit ügyfeleimnek is mindig elmondok, és Neked is javaslok: interjú után pár hétnél tovább ne ülj a babérjaidon. Valószínüleg kapsz az interjún elérhetőséget a céghez, van már egy névjegykártyád. Ha tehát nincs semmi visszajelzés, interjú után 2 héttel mindenképp telefonálj, vedd fel a kapcsolatot az interjúztatóval, vagy a vezetővel, és érdeklődj óvatosan az eredményről.

Tíz esetből kilencszer általában az a válasz, hogy “elnézést, épp külföldön volt a főnök” vagy “nagyon el voltunk havazva, de már épp hívni akartuk” esetleg “még egy-két embert meg akartunk hallgatni”. Egyszóval Te is bátran érdeklődj, ne puffogj magadban, ne szidd a céget, inkább derítsd ki, hogy valójában mi is áll a háttérben.

Sok sikert! Eredményes álláskeresést!

Volt már hasonló tapasztalatod? Hogy reagáltál? Ha van egyéb, működő tipped, vagy szívesen megosztanád tapasztalataidat, véleményedet a témával kapcsolatban, szólj hozzá a cikkhez itt.

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Dobainé L.Ildikó
2020. augusztus 27. csütörtök 18:09

A koronavírus miatt a cég ahol dolgoztam 15 év után elbocsátott mert betöltöttem az 51életévemet és éppen megint egy szemműtétre vártam így problémát jelentek a cégnek és most megválnak tőlem mert a cégeknek nem kell felelősséget vállalni a dolgozókért kormány rendelet alapján most megtehetik. Most 50 évesen nőként lehetetlennek érzem hogy sikerüljön hiszen szóra sem méltatnak. Persze nem adom fel de nagyon elkeserítő.

Válasz

Andi
2020. május 26. kedd 11:29

Kedves András!
Míg az egyik sorban azt írja ,,Ha 2-3 hétig nem kapsz visszajelzést az önéletrajzodra, akkor azt veheted nemleges válasznak. "
A másikban: ,,...semmikép ne hagyd annyiban. Ha valakit állásinterjú után nem értesítenek, az már komoly udvariatlanságnak számít még itthon is."
A kérdésem: csak akkor ,,illik" illetve érdemes érdeklődni ha már volt egy interjú, vagy akkor is ha ,,csak" beadtam a pályázatomat de nem jeleznek vissza.
Olyan helyre is beadtam (először csak motivációs levelet) ahol nem volt meghirdetve állás de szinte rögtön visszajeleztek, hogy legyek kedves elküldeni az önéletrajzomat.
Ez esetben mi illik? (Mondjuk ennek 2 hónapja.)
Köszönöm: Andi

Válasz

Hatházy Róbert
2020. április 19. vasárnap 09:24

Tisztelt Baráth Úr!
Soraimat nem azért írom, hogy megbántsam. Úgy gondolom, sok mindenben igaza van, nyilván az Önhöz fordulók révén nálam sokkal jobban látja a dolgokat, de: 1. A pályázatot a meghirdető pályázatára küldte be a feladó; 2. Dolgozott rajta, hogy a kiírásnak megfelelően aktualizálja esetleg megírja; 3. Várja a visszajelzést, legalább annyit hogy megkapták. Azt írja: "Sajnos el kell fogadni a tényt, hogy ma Magyarországon az a gyakorlat, hogy pusztán az önéletrajzra nem adnak visszajelzést a cégek." Miért is kell elfogadni? Ezt a minőségügyben rossz gyakorlatnak hívják. Ha Önnek vakbélgyulladása van és műteni kellene, nyilván nem fogadná el, ha vissza sem jeleznének. (Mondhatná azt, hogy más a súlya a két dolognak, de ugye tudja, mindenkinek a saját dolga a fontos.) Azt gondolom, a pályázat beküldésekor minimum egy automata válaszlevél kötelező lenne, hisz' ezáltal a pályázó is megtudhatná, hogy pályázata eljutott a megadott helyre. Mivel azt írja "Téged is arra buzdítalak, hogy semmikép ne hagyd annyiban..." :), engedje meg, hogy megfogadva tanácsát jelezzem, a "semmikép" helyesen "semmiképp"-nek írandó. Egy ilyen hiba elég lehet, hogy egy pályázat értékelői ne foglalkozzanak tovább a beküldött anyaggal. (Konkrétan 3 éve egy ismerősöm járt így. A hiba egészen jelentéktelen volt. Az egyik mondat elejére kis kezdőbetű került a shift billentyű hibája és a sietség miatt.) Pedig mindannyian követhetünk el hibát, ami nem feltétlenül a szakértelmet minősíti.
Üdvözlettel:
Hatházy

Válasz

  Baráth András
  2020. április 20. hétfő 14:37

  Kedves Róbert,
  A vélemény, amit leírt teljesen érthető és jogos, de megkéredezem itt is: azzal mennyivel van beljebb bárki is, hogy kap egy automata e-mailt, hogy "köszönjük, a jelentkezését megkaptuk". Nem mondom, hogy nem lenne sokkal elegánsabb így, de akit érdekel, hogy célba ért-e a pályázata, és hogy az ténylegesen milyen fogadtatásra talált, arra léteznek proaktívabb és célrevezetőbb technikák is. (https://www.gerillaoneletrajz.hu/komplett-allaskeresesi-strategia-eloadas-regisztracio/)
  A véletlen elírások jelzését hálásan köszönöm, javítottuk is! Üdvözlettel,
  András

  Válasz

Rita
2020. április 8. szerda 11:10

Koszonom szepen a tajekoztatast.
Tovabbi kellemes napot kivanok!
Udv. Rita

Válasz

Rezső
2020. április 7. kedd 22:46

Nagy nemzetközi cég M.o.-i leányvállalt. Két forduló is volt. Két hét türelmi időt kértek a válaszra, konkrét ajánlat még nem volt. Semmi visszajelzés sem volt végül. Az kamu, hogy "elvagyunk havazva","fönök nincs otthon" főleg egy HR osztálytól vagy egy álláskereső cégtől, akinek ez a munkája. Egyébkétn emailt írtam, hogy kérek választ, de semmi rakció sem volt. De ha válaszolt volna, hogy bocsánat késünk később visszajelzünk, de mégsem akkor mi van? Újból hívjam, keresem?
Egyébként szerintem egyszerűen nem szeretnek, esetleg félnek rossz hírt közölni.

Válasz

Peter Juhasz
2020. március 26. csütörtök 01:10

Az önéletrajz személyes adat, olykor érzékeny személyes adat. Talán még tart a türelmi idő, de az első gigabüntetések után meggondolják majd a cégek, hogyan kezelik a benyújtott önéletrajzokat, különösen, hogy az új törvények elég sok joggal ruházzák fel az adat tulajdonosát, a jelentkezőt. Ébresztő cégek és HR-esek, adatkezelők, adatfeldolgozók lettetek, ami sok kötelezettséggel jár.

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book