Jolly joker állás sokaknak, és még csak nem is tudnak róla – Ezt kell tudnod a mérnök-értékesítői állásokról

Írta: Baráth András  |  2019. február 28.  |  c 1 hozzászólás

Műszaki érdeklődésű vagyok, de nincs mérnöki diplomám. Mérnök vagyok, de nem akarok gyárban dolgozni. Elegem van a kötöttségekből, szeretnék szabadabb munkát, de nem akarok sales-ezni. Ezek azok a tipikus mondatok, amik után általában kapásból visszakérdezek: a mérnök-értékesítői állásokat ismered?

Jó, de…

Karrier-tanácsadóként évi kb. 250 személyes konzultációt tartok, ebből nagyjából 100 úgy indul, hogy “Oké András, de…”

Ennek két oka van: Egyrészt vannak bizonyos álláskeresői beidegződések, tévhitek. Itt nincs mese, ezeket egyesével végig kell beszélni. Másrészt egyre több olyan pozíció létezik, amiről a neve, és – ami rosszabb – sok esetben a pozíció leírása alapján sem tudnak kellő információt szerezni a szakemberek. Tipikusan ilyenek a mérnök-értékesítői, műszaki-értékesítői, műszaki-területi képviselői állások.

Kb. 2 hete járt nálam Zoltán, aki 5 évig minőségbiztosítási mérnökként dolgozott egy élelmiszeripari üzemben. 5 év után besokallt a munkájában. Elege lett a szigorú szabályozottságból, abból, hogy egy nagy fogaskerék egyetlen apró láncszeme. Valami másra, egy sokkal szabadabb munkakörre, önállóságra vágyott, ezért aztán ingatlanközvetítőként helyezkedett el. Természetesen hamar kiderült számára is, hogy ez a munkakör nem lesz az igazi… Mégiscsak hiányzik neki a mérnöki vonal, viszont nem szeretne agresszíven sales-ezni, nem akar műszaki iskolában tanítani, nem akar mérnöki ügyfélszolgálatban elhelyezkedni, és nem akar visszamenni egyetlen gyárba se dolgozni. Úgy érzi, ezzel a “sem-sem”, illetve “is-is” hozzáállással két szék közül a pad alá esett.

Pedig lehetne jó állása!

Miután átbeszéltük konkrétan az igényeit, egy ehhez hasonló mérnök-értékesítői állást ajánlottam neki:

Műszaki területi képviselő álláslehetőség (Délkelet -Magyarország)

Kiderült, hogy ezeket a pozíciókat az értékesítés miatt ő (ahogy egyébként sok más műszaki terület iránt érdeklődő ügyfelem) eddig eleve elutasította. Ez adta a cikk ötletét.

A következőkben megpróbálom összeszedni Neked mindazt, amit a műszaki B2B típusú, ezen belül a mérnök-értékesítői állásokról érdemes tudnod.

Kinek való a mérnök-értékesítés?

Ez az első és legfontosabb kérdés. Ugyanis sokan azt gondolják, hogy irreálisak a mérnök-értékesítőkkel szembeni elvárások. Viszonylag nehezen átjárható a sales és a mérnöki terület: aki például jó fejlesztőmérnök, az nagy valószínűséggel nem szeretne és nem is tud értékesíteni. De ez csupán egy félreértés.

A mérnök-értékesítői, műszaki-értékesítői munkakör egy vállalati (business to business) értékesítés. Mit jelent ez?

A fő feladat ebben a pozícióban a hosszú távú céges kapcsolatok kialakítása. Elsősorban tehát nem un. hunter sales-eseket, nem ügynöki értékesítőket keresnek, hanem olyan embert, akiben az erős műszaki érdeklődés mellett van egy nagy adag nyitottság. Aki szeret emberekkel együtt dolgozni, szeret kommunikálni, kicsit extrovertáltabb, és kicsit mozgalmasabb, szabadabb munkakörre vágyik, mint egy standard mérnöki pozíció.

Azt is kevesen tudják, hogy ezek a pozíciók általában egy hosszabb, kb. 1/2-1 éves, de akár 1,5 éves speciális betanulási időszakkal kezdődnek. Aki tehát arra számít, hogy a második munkahéten a kezébe nyomnak majd egy köteg prospektust, hogy “go!”, az nagyon kellemesen csalódik.

Ebben a munkakörben nem tukmálni kell a vevőkre a termékeket, azok sok esetben eladják magukat. A fő hangsúly a minőségi vállalati ügyfélkapcsolat kialakításán van. Mi kell ehhez? Meg kell érteni az ügyfél igényeit. Ehhez érteni kell műszakilag és üzletileg is az ügyfelet. Be kell tudni mutatni számára szakmai szemmel, hogy a cég által kínált megoldás, termék milyen műszaki feltételekkel működhet, és miben nem működhet.

Nem csak mérnök diplomával!

Ilyen pozíciónevek alatt találod az állásokat: mérnök-értékesítő, műszaki-értékesítő, műszaki-területi képviselő. A legfontosabb kritérium bennük a műszaki érdeklődés, és a műszaki tapasztalat.

Karrier-tanácsadóként tehát ajánlanám azoknak a diplomás szakembereknek, mint a fent említett ügyfelem, Zoli is. Mérnöki, esetleg gazdasági diplomával azoknak a szakembereknek, akik nem akarják teljesen elhagyni a műszaki pályát, szeretnének építeni a műszaki szaktudásukra, de azt sem akarják, hogy üzemi shiftek, projektek és feszes teljesítményértékelések uralják az életüket.

A mérnök-értékesítőkre jellemző, hogy nagyfokú szabadság mellett dolgozhatnak. Önállóan osztják be a munkájukat, viszonylag szabadon alakítják az üzleti kapcsolataikat, önállóan dönthetnek. Másik előny ezekben a pozíciókban, hogy a viszonylag magas fix fizetés (esetleg jutalékon) felül természetesen céges autó is jár a munkakör mellé, hiszen folyamatosan látogatni kell az ügyfeleket. Általában egy vagy akár több megyére, területre is kiterjedően.

ÉS – amit sokan nem tudnak – ha Neked nincs is mérnök diplomád, viszont van valamilyen műszaki tapasztalatod, gépipari technikum, esetleg műszaki szakközépiskolai végzettséged. És mellé egy igen erős műszaki affinitásod, mérnöki érdeklődésed, és társalgási szinten beszélsz angolul, akkor szintén jó szívvel ajánlanám, hogy pályázd meg. A már említett, és igen lényeges betanulási időszak, a folyamatos képzések (akár külföldi szakmai képzés) miatt ugyanis ezek az állások számodra is jó szakmai fejlődési utat jelenthetnek.

Nyelvtudás miért kell?

A társalgási szintű angol nyelvtudás fontos. És elsősorban nem azért, mert ügyfelek idegen nyelven beszélnének. Legfőképp a műszaki szövegek értelmezéséhez, a mérnöki szaknyelvhez, és a továbbképzésekhez szükséges az idegennyelv ismeret.

Kínálnak persze műszaki-értékesítő pozíciót magyar cégek is, de zömében a külföldi tulajdonú nagyobb (általában gyártó cégek) és mellettük a közepes (milliárdos árbevételű) külföldi tulajdonú, értékesítéssel foglalkozó vállalatok ajánlataival fogsz találkozni az álláspiacon. Érdemes körbenézni az ajánlataik között!

Remélem ezzel a rövid összefoglalóval egy kicsit segítettem Neked is! Ha esetleg magadra ismertél a cikkben, és úgy érzed, így már érdekelnének a műszaki-értékesítői álláslehetőségek, szeretnél többet megtudni róluk, és szívesen lapozgatsz az általam ajánlott nyitott pozíciók között, akkor írj nekünk! A fent belinkelt, jó nevű céges partnerünk hirdetésével kapcsolatban az allas@gerillaoneletrajz.hu címen Simics Júliánál érdeklődhetsz. Keress minket, kérdezz bátran a témával kapcsolatban itt a cikk alatt, vagy akár e-mailben.

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Nagy Márta
2019. március 22. péntek 18:15

Nem vagyok mèrnök.más területen lenne állásajánlat?köszönöm

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book