Szabadabb munkakörre vágysz? Akkor az igényes területi képviselői állások érdekelhetnek!

Írta: Baráth András  |  2019. február 28.  |  c 1 hozzászólás

9-től 6-ig tartó, unalmas, irodai állásomat cserélném valami kötetlenebb, mozgalmasabb munkára. Jelige: igényes munka, céges autó, szabadabb élet. Akár ezt a címet is adhattam volna ennek a cikknek. Komolyra fordítva: ha Te is úgy érzed, hogy elég az irodai taposómalomból! Valami szabadabbra, változatosabbra, nagyobb önállóságot biztosító, de igényes munkakörre vágysz, akkor jó helyen jársz. Ebben a cikkben megmutatom, mi a különbség az egyes területi/vállalati képviselői állások között, és melyek azok a pozíciók, amelyeket karrier-tanácsadóként én is jó szívvel ajánlok Neked.

Nagyobb szabadság, igényes munka

Sok ügyfelem panaszkodik arra, hogy a munkája túlságosan le van szabályozva. Nincs semmi rugalmasság, a főnök állandóan ott lohol a nyakában. Az otthoni munkavégzést el lehet felejteni, cserébe viszont a túlórát elvárják, és akkor is bent kell ülni az irodában, ha éppen nincs semmi munka.

Ők azok a szakemberek, akik egyébként szeretik a szakmájukat, és nem kevesebb feladatra, hanem kicsit mozgalmasabb munkára és rugalmasabb keretekre vágynak. Az első álláshirdetés, ami ennek a kritériumnak látszólag megfelel, az a területi vagy vállalati képviselői állások. (van belőlük jó pár)

Azt veszem észre, hogy rengeteg tévhit és prekoncepció kering a fejekben ezekkel az állásokkal kapcsolatban. Megpróbálom bemutatni a valós képet, merthogy nem minden területi képviselői állás egyforma! Megmutatom, hogyan tehetsz különbséget köztük, mire érdemes figyelned, és melyek azok a kevésbé ismert, igényes vállalati értékesítői pozíciók, amelyeket én is bárkinek jó szívvel ajánlok.

FMCG (Fast Moving Consumer Goods) cégek klasszikus értékesítői álláshirdetései

A területi képviselői állásról elsőre valószínűleg a nagy multinacionális cégek területi képviselői állásai ugranak be mindenkinek. Ezek azok a cégek, amelyek nagy értékesítői gárdával rendelkeznek, tipikusan fiatalokból, legtöbbször frissdiplomásokból építik fel a sales force csapatot.

Jó karrier lehetőséget kínálnak, ugyanakkor elég nagy teljesítmény nyomást támasztanak a munkatársaikkal szemben, és ezt nem is titkolják.

Nagy munkatempó, állandó növekedés és versenyhelyzet – az ilyen típusú értékesítői munkakör beépített velejárói. A területi értékesítők tipikusan nagyker tevékenységet végeznek, tehát nem közvetlenül a fogyasztóknak adják el a termékeiket, hanem nagykereskedelmi egységeknek, hipermarketeknek. (ld. patika látogatók)

A másik csoport a B2B (azaz közvetlen vállalati) értékesítéssel foglalkozó cégek állásajánlatai

Ezek már kevésbé ismertek, és a pozíciónév alapján sokszor nehéz is megkülönböztetni őket az előző kategóriától. Műszaki-értékesítő, mérnök-értékesítő, mérnök-területi képviselő, kb. ilyen álnév alatt találod meg őket. Tehát már az elnevezésük is tükrözi, hogy valamilyen műszaki előképzettséget, illetve érdeklődést feltételeznek. Nagyjából így fest egy komolyabb álláshirdetés ebben a kategóriában:

Műszaki területi képviselő álláslehetőség (Délkelet -Magyarország)

Milliárdos árbevételű, nagynevű cégek értékesítői pozícióiról beszélünk, akik a vállalatoknak közvetlenül adják el a termékeiket, szolgáltatásaikat.

Legfőbb előnyük, hogy igényes állásokat, kötetlenebb munkát, és hosszú távú, stabil karriert biztosítanak. Mindezt egy elviselhetőbb terhelés, emberibb léptékek mellett.

Ezek a pozíciók nem az agresszív sales-ről szólnak. Gyakran egyedi szolgáltatásokat, termékeket kínálnak közvetlenül cégeknek, vagyis az érdeklődők sokszor maguk keresik meg az értékesítőket, a területi képviselők nem pusztán un. hideg értékesítést végeznek. Fontos jellemzőjük még, hogy nem 30-40 értékesítővel dolgoznak, hanem országosan kb. 6-8 területi képviselővel, akiket átalában egy-egy berendezés, vagy termék szakértőinek képeznek ki.

Nagy értékű, jövedelmező gépeket, szolgáltatásokat értékesítenek, ami egyben azt is jelenti, hogy az értékesítőkön nincs az a volumen nyomás sem, nincs az a gyilkos tempó. Nem kell napi 8-10 ügyfelet lelátogatni, nincs feszes versenyhelyzet.

Ezeket a pozíciókat gyakran ajánlom azoknak a műszaki beállítottságú ügyfeleimnek (mérnököknek, B2B értékesítésben jártas, vagy erre nyitott műszaki érdeklődésű ügyfeleimnek), akiknek fontos az önállóság, elegük van abból, hogy egész nap egy irodában vagy gyárban ülnek, és egy hatalmas fogaskerék egyetlen láncszemei csupán. Ezek az állások ugyanis nagyfokú szabadságot, állandó képzést, szakmai fejlődést kínálnak, és nem csak a fiataloknak szólnak.

Kinek optimális munkakör?
Mérnököknek? Vagy inkább értékesítőknek?

A helyes válasz az, hogy azoknak a műszaki szakembereknek, akik az önállóságot keresik, ugyanakkor megvan bennük a szorgalom és az önmotiváció. Nem a sales technikákon van ugyanis a hangsúly ezekben az állásokban, hanem leginkább a jó kapcsolatteremtő képességen és a műszaki érdeklődésen. Nagyon jó választás a kicsit extrovertáltabb, mérnöki érdeklődésű szakemberek számára, akik nem feltétlen vérprofi sales-esek.

Két dologról ismerheted fel ezeket a pozíciókat: mindenhol elvárás a műszaki, mérnöki tapasztalat és/vagy érdeklődés. És elvárás a legalább társalgási szintű angol nyelvtudás is. (Ennek okairól ebben a cikkemben részletesen is beszélek, itt megnézheted ››)

Kevesen tudják ugyanakkor, hogy a kiválasztásnál általában nem kizáró ok a mérnöki diploma hiánya. Műszaki középfokú végzettséggel, vagy gazdasági szakirányú végzettséggel és hozzá mérnöki érdeklődéssel ugyanolyan jó eséllyel fel fognak venni Téged.

Ha érdekelnek ezek az állások, úgy érzed Te is ezt keresed, és szeretnéd tudni, hogy a legjobb céges partnereink mit ajánlanak Neked, akkor írj az allas@gerillaoneletrajz.hu e-mail címre! Felvesszük Veled a kapcsolatot.
A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Tom Varjan
2019. április 7. vasárnap 16:39

Ez egy nagyon jo cikk, Andras. Szerinten is a mernokok nagyon jo ertekesitok, mert nincs bennuk az a tipikus B2C fele "nyomakodas" hajlam.
Ez persze sokszor vissza is ut, mert sok mernok nem akar ertekesitokent elhelyezkedni, mert az lett belejuk nevelve, hogy csak az lesz ertekesito, aki semmi masra nem alkalmas.
Azt is olvastam valahol, hogy a a ket legfontosabb dolog, amit egy ertekesitoben dijaznak az alkalmazok, hogy van vegzettsege ES szakmai gyakorlata a celpiac iparagaban. Oket ugyanis nem "elado"-kent kezelik a vevok (B2B vevokre gondolok), hanem szaktarskent es kollegakent. Az adas-vetel egesz dinamikajaa megvaltozik.

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book