Miért kell másképpen állást keresni 40-45 éves életkor felett, mint 25, 30 vagy 35 évesen?

Írta: Baráth András  |  2017. november 21.  |  c 1 hozzászólás

40-45 éves kor felett állást váltani – ez a legtöbb ember számára nem várt nehézségeket jelent. Hiába szól egyre több híradás arról, hogy milyen óriási szakember hiány van Magyarországon, az állásportálok hirdetéseit átnézve, középkorú álláskeresőként kicsit más benyomásunk lesz. A legtöbb cég ugyanis az 1-3 év tapasztalattal rendelkező, fiatalabb munkavállalókat célozza, és ez a tendencia nemcsak hazánkban érvényes, hanem az egész világon. Állást találni azonban akkor sem lehetetlen, ha az ember már elmúlt 40-45 éves, csak alaposabban fel kell rá készülni rá, mint a fiataloknak.

Váltani, ideje váltani…

Számos olyan helyzet adódhat, amikor egy középkorú vagy idősebb szakembernek újra állást kell keresnie. Sokukat azonban meglep, hogy ez nehezebben megy, mint elsőre gondolták.

Ők azt tapasztaltják, hogy azok az álláskeresési technikák, amelyeket fiatalabb korukban használtak, ma már nem működnek. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg olyan 40-45 évnél idősebb szakember van, akinek az eddigi pályafutása során még nem is kellett úgy igazából állást keresnie, mert korábban mindig őket hívták egy-egy új munkahelyre. Őket különösen felkészületlenül éri az a tény, hogy most viszont még állásinterjúra is alig hívják őket.

Mielőbb arról beszélünk, miért kell másképp állást keresni 45 vagy 50 éves életkor fölött, mint mondjuk 25-30 évesen, először is vegyük sorra, hogy mi az a három tipikus helyzet, ami egy tapasztalt / idősebb szakember számára nehezebbé teszi az álláskeresést.

1, Nagy tapasztalat, kevesebb álláslehetőség

40-45 év felett tipikus helyzet az, hogy valaki egyazon szakterületen eltöltött 15-20 évet, sikerei voltak a szakmájában, versenyképes tudása van, valóban tapasztalt szakembernek számít. Fizetésben és akár hierarchiában is lépdelt felfelé az évek során, és egyszer csak úgy érzi, ismét új kihívásokra vágyik, szívesen kipróbálná magát más pozícióban, más munkakörnyezetben.

Ő legelőször azzal fog szembesülni, hogy a nagy állásportálok hirdetései elsősorban nem neki szólnak, emellett a korábbi ismeretségek sem úgy működnek, mint régen: vagyis nem hívják már el újabb és újabb pozíciókba. Gyakran megkapja, hogy túlképzett, és hiába lenne nyitott egy alacsonyabb felelősséggel járó pozícióra, nem kap erre lehetőséget.

2, Váltani kell, de nincs versenyképes szaktudása

A második eset, amikor valakinek úgy telt el ez a 10-15-20 munkában töltött év, hogy igazából különösebb előmenetele nem volt a szakmájában, nagyobb horderejű munkahelyi eredményeket nem tud felmutatni. És vagy mennie kell, mert megszűnt a pozíciója, vagy önszántából váltana, de nem érzi magát igazán versenyképesnek az álláspiacon. Számára az első nagy kihívást az jelenti, hogy egyáltalán behívják interjúra.

3, Pályamódosítás

A 40-45 év feletti álláskeresők harmadik csoportja azokból áll, akik életük közepén teljes újratervezést szeretnének. Ők a pályaváltók, akik nemcsak a pozíciójukat, de a szakmájukat is szeretnék lecserélni valami újra, valami olyanra, ami jobban összeegyeztethető a családi életükkel, és/vagy a saját vágyaikkal, vagy amire nagyobb igény van a 21. században.

Számukra a nagy kérdés, hogy hogyan evezzenek át tapasztalt szakemberként egy teljesen új területre, ahol kvázi pályakezdők lesznek.

“Nem kellek senkinek”

Bármelyik helyzetben is vagyunk a fentiek közül, 40-45 éves kor fölött tehát gyakran szembesülünk azzal, hogy a korábban használt álláskeresési technikák egész egyszerűen nem működnek. Mi pedig értetlenül állunk a helyzet előtt, és egy-két kudarc után elkeseredetten tesszük fel a kérdést: akkor mi már nem is kellünk senkinek?

Dehogynem!

De ahhoz, hogy kibillenjünk ebből az állapotból, és ahhoz, hogy 40 felett is eredményesek legyünk az álláskeresésben, mindenek előtt a miérteket kell ismernünk.

  • Mi az oka annak, hogy be sem hívnak minket állásinterjúra?
  • Miért nem működnek a korábbi állásszerzési technikáink?
  • Miért kell másképp hozzáfognunk az állásszerzéshez 40 felett?

A 3 fő ok, ami miatt másként kell hozzálátnunk 40 felett az álláskereséshez

#1. Az állásportálokon hirdető cégek zömében a fiatalokat keresik

Ha egy kicsit körbenézünk a nagy állásszerző portálokon, tapasztalni fogjuk, hogy a meghirdetett állások 85-90%-át a 3 év, vagy annál kevesebb tapasztalatot igénylő hirdetések teszik ki. Ennek javarészt az az oka, hogy a hirdetők zömében a nagy cégek.

A multinacionális vállalatok pedig jellemzően piramisszerűen építkeznek, vagyis jóval kisebb számban vesznek fel tapasztalt szakembereket kívülről. A legtöbb meghirdetett pozíciójuk a pályakezdőknek és a junior szakembereknek szól. Emiatt javaslom azt a 40-45 év feletti ügyfeleimnek, hogy NE CSAK nagyvállalatokhoz pályázannak. Tapasztalt szakemberként az összes többi álláskeresési technikát ismernünk és használnunk kell annak érdekében, hogy a rejtett, meg nem hirdetett üresedéseket is sikerrel megtaláljuk.
››Ha érdekel, milyen álláskeresési technikákat érdemes bevetni 40 felett, klikk ide egy korábbi blogbejegyzésemhez.

#2. Előítéletek, amikkel meg kell küzdenünk

Ha tetszik, ha nem, 45-50 felett sajnos már szembe kell néznünk néhány munkaadói tévhittel is. A legtöbb cég a rugalmatlanságot, a lassúbb tanulást, a digitális lemaradást és a generációs különbségeket hozza fel kifogásként, amiket egy 45 évnél idősebb pályázónak bizony már az önéletrajzában meg kell tudnia cáfolni.

Ahhoz, hogy ebben az életkorhoz kötödő diszkriminációs ellenszélben érvényesülni tudjunk, 45 felett már sokkal előrelátóbban kell átgondolnunk az álláskeresési stratégiánkat, nem elég csak vaktában küldözgetni az önéletrajzunkat. Emellett sokkal jobban és sokkal tudatosabban kell felkészülnünk az álláskeresésre, mint fiatalon.

#3. Önmarketing nélkül ma már nem megy

A harmadik ok a legkevésbé korspecifikus, mégis legnagyobb kihívást sokszor a 40-45 év felettieknek jelenti. Sok ügyfelem panaszkodik ugyanis arra, hogy azt sem tudja hogyan fogjon hozzá az önéletrajz íráshoz és az álláskereséshez. Kb. 10 éve nem frissítette a szakmai önéletrajzát, a LinkedInt nem használja, hisz minderre korábban nem volt szüksége, mindig hívták egyik pozícióból a következőbe.

Ma már azonban a helyzet az, hogy minden álláskeresőnek, még a tapasztalt szakembereknek is meg kell tanulnia eladni magát. A világ ugyanis megváltozott, a szakmai tapasztalat mellett az is egyre jobban számít, hogy ki mennyire van jelen az online portálokon, mennyire friss a LinkedIn profilja, mennyire ütős az önéletrajza és a motivációs levele. Mindez ugyanúgy érinti a fiatalokat is, csak ők azért vannak valamivel könnyebb helyzetben, mert a cégek jelentős része, kifejezetten őket célozza.

Elsősorban tehát szeretnék megnyugtatni minden szenior álláskeresőt: a munkaerőpiacon minden korosztályra szükség van!

40, 45 évesen, sőt akár 55 év felett sem kell senkinek lehúznia a rolót! Jóllehet az életkorunk előrehaladtával kicsit más helyzetben vagyunk, mint egy fiatalabb pályázó, de megfelelő rákészüléssel, helyes álláskeresési stratégiával és az erősségeink alapos feltérképezésével minden életszakaszban könnyen és sikeresen el lehet helyezkedni.

Ha szeretnél néhány használható tippet, amellyel sikeresen megtalálhatod álmaid állását akárhány éves is vagy, csatlakozz a következő élő, ingyenes online előadásomhoz, amelyen beszélek arról az átfogó álláskeresési stratégiáról is, amellyel az álláskeresők 95%-a bizonyítottan talál állást. ››Itt tudsz regisztrálni az előadásra!

 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Dani
2018. január 11. csütörtök 00:07

A véleményemet egy frissebb cikk (https://www.gerillaoneletrajz.hu/blog/mi-a-legnagyobb-hiba-amit-a-40-45-ev-felettiek-elkovethetnek-az-allaskeresesnel/) alatti hozzászólásban már kifejtettem, de kiegészíteném:

"A 3 fő ok, ami miatt másként kell hozzálátnunk 40 felett az álláskereséshez"

1) Mert már nem vagyunk annyira kihasználható fiatalok
2) Mert már nem vagyunk szebbek, mint a konkurencia
3) Mert már szükséges megkérdeznünk, hogy a kormány gondolkid-e egyáltalán a 14. havi nyugdíj bevezetésén

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book