Vésztartalék, ha állást “kell” váltani! – röviden a munkanélküliségi biztosításról

Írta: Baráth András  |  2018. augusztus 28.  |  c 3 hozzászólás

Hogyan lehet biztonsági hálóval meglépni az állásváltást? Mi van akkor, ha menni kell, de nincs megfelelő anyagi tartalékunk? Erre egyik ügyfelemtől hallottam nemrég egy érdekes tippet.

Fél-egy év pihenő két állás között

Milyen jó is lenne, nem igaz? Időnként hosszabb időre kiírni magunkat a munkából. Pihenni, feltöltődni, kitalálni merre tovább, adott esetben nem csak állást, de szakmát váltani. Ezt hívják alkotói szabadságnak. És egy-két helyen teljesen elfogadott  jelenség, hogy még kiégés előtt pár hónap fizetés nélküli pihenőre engednek egy-egy megbecsült alkalmazottat. (nyilván azzal a céllal, hogy aztán feltöltődve visszatérjen) Talán egyszer ez is elterjedt dologgá válik majd itthon is, de valljuk be ettől még nem oldódik meg teljesen a probléma.

Időnként a váltás megúszhatatlan. Márpedig az álláskeresés – legyen az saját döntés, vagy kényszerűség – bizonyos szempontból mindig stressz, idő és energiaigényes folyamat.  Nem mindegy, hogy mennyi tartalékot vesz ki az emberből. (Bevált tippek, hogy minél hatékonyabb legyen itt ››)

Arról nem is beszélve, hogy anyagi szempontból sem mindegy, hogy egy-két hónapig, vagy egy teljes évig vagyunk fizetetlen szabadságon. Pláne, ha ezt a szabadságot nem is mi terveztük, hanem küldtek minket…

Márpedig még a mai gazdasági körülmények között is gyakorta előfordul, hogy menni kell. Ennek általában jóelőre érzékelhető jelei vannak: jön egy új főnök, tudvalevő, hogy nehéz helyzetbe került a cég, elbocsátások várható. A legtöbb alkalmazott mégsem lép semmit.

Álláskeresés biztonsági hálóval – így is lehet

Hogy ne legyen olyan feszes a váltás anyagilag és időben sem, arra nemrég hallottam egy jó tippet:

Telefonos konzultáción beszélgettem egyik új ügyfelemmel, aki mostanában csatlakozott az Állásszerző Programhoz, és a tanácsomat kérte. Mikor említettem neki, hogy nagyon jó lenne, ha mielőbb el tudna jönni tantermi tréningre, mert ott sokkal részletesebben át tudunk beszélni egy-egy témát, azt felelte, hogy neki tulajdonképpen nem is olyan sürgős az állástalálás

Mit ne mondjak, először én lepődtem meg legjobban a válaszán!

Egyrészt tudtam jól, hogy elveszítette az állását. Másrészt ügyfeleim többsége általában éppen azért fordul hozzám, mert több hónap sikertelen próbálkozás után szeretnének a lehető legrövidebb időn belül elhelyezkedni.

Ügyfelem aztán elmagyarázta: “Figyelj András, én sejtettem, hogy elbocsátások várhatók a cégnél, ezért időben kötöttem munkanélküli biztosítást. Ráadásul nem is egyet, így fél évig még havi 350-400 ezer Ft jövedelmem van most is, annak ellenére, hogy elveszítettem a munkámat. Nem szeretnék semmit elkapkodni, most már csak olyan állást akarok, ahol jól érzem magam, és tisztességesen meg is fizetnek.”

Milyen igaza van!

Ügyfelem tippje alapján picit én is utánajártam a lehetőségeknek, és nem is egy biztosítónál találtam már egy-két ezer forintos havidíj ellenében is egészen jó konstrukciót állásvesztés, illetve keresőképtelenség esetére.

Kép forrása:penzugyi-tudakozo.hu

Szabad felhasználású munkanélküliségi/keresőképtelenségi biztosítás

Vagyis abban az esetben, ha munkanélkülivé, vagy keresőképtelenné válsz, akkor az egyébként igényelhető szociális juttatásokon és táppénzen felül, meghatározott összegű pénzbeli támogatáshoz juthatsz. (Ahogy ügyfelemnél látod, többet kombinálva, akár egész szép összegben.)

A konstrukció lényege tehát: havi fix, pár ezer forintos biztosítási összeg befizetésével gyakorlatilag biztosítást köthetsz a saját állásodra, illetve a váltás átmeneti hónapjaira.

Előnyök-hátrányok

Persze sok dologra oda kell figyelni. A biztosító kiválasztásánál és a feltételeknél egyaránt, érdemes mindent alaposan áttanulmányozni. Vannak bizonyos életkori megkötések és természetesen az sem mindegy, hogy közös megegyezéssel vagy csoportos leépítéssel szűnik meg a munkaviszonyod. A legtöbb biztosítás csak a cég általi rendes felmondás esetén fizet, de több biztosítónál találhatsz jó feltételeket, és keresőképtelenség esetén akár  6-9 hónapon keresztül is havi fix, és nem mellesleg normális összegű bevételhez juthatatsz.

Csak számolj utána!

Mint tudjuk, eddig sem volt túlságosan igazságos, most sem az, hogy valaki többszázezer forintos bruttó jövedelem után fizeti rendszeresen a járulékokat, ám mi történik, ha elveszíti az állását? Mindössze egyetlen csekély összegű álláskeresési járadékot kap, ami maximum 90 napig jár, és kb. a minimálbér összege. (legfeljebb!)

Vagyis akinek nincs megfelelő anyagi tartaléka, adott esetben egyedül él, az bizony ilyen esetben teljesen magára vagy hagyva…

Ez is egy lehetőség

Ez a cikk nem a biztosítási reklám helye. Viszont a Gerilla blogon igyekszem bemutatni minden olyan eredménnyel alkalmazható megoldást, ami ügyfeleimnél is jól működik. Ahogy a fenti példa mutatja, a munkanélküliségi biztosítás például egy ilyen eszköz.

Általában mindig vannak jelei, ha veszélyben az állásod, vagy leépítések jöhetnek egy cégnél. Ilyen eset bárkivel bármikor előfordulhat. Még a jelenlegi gazdasági körülmények között is megtörténik, hogy cégek bezárnak üzletágakat, megszüntetik a tevékenységet, elküldik az ott dolgozókat. Arról nem is beszélve, hogy egy tartósan keresőképtelen helyzet (betegség, baleset, stb) is bármikor előállhat.

Tudj róla, hogy van ilyen biztosítás, ami akár 65 éves korig igénybe vehető (egyes biztosítóknál ez a felső korhatár), sőt több biztosítás akár együtt is kombinálható. Állj készen az ilyen helyzetekre! És készülj fel módszeresen és célirányosan az állásváltásra! Komplett álláskeresési stratégiával várlak csütörtök este a következő ingyenes internetes mini-tréningen. Csatlakozz itt! ›››

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


vladár tibor
2018. szeptember 1. szombat 19:57

szia! szerintem amit leirtál egész jól hangzik de vannak akik sajnos csak egy bizonyos szintig jutnak el és ott égnek ki és ha nem érdekli őket senki velük mi lesz?
köszönettel. Tibor.

Válasz

Tóth Gyöngyi
2018. augusztus 29. szerda 23:58

Határozott idős munkaviszony esetében mi a helyzet? Elintezik minden esetben, hogy sajnálom neked akkor semmi mem jár! Miközben kényszerűségből töltünk éveket ilyen helyzetben bízva a jobb időkben! Amiből nem lesz semmi! A bank nem targyal veled, nem kapsz gyedet, ha babaznál, eszedbe ne jusson! De aki alig dolgozott hatarozatlan idővel annak minden jar, holott csak szerencséje volt. Miert ekkora az igazsagtalanság? Nem jar vegkielégítes, dolgozz vegig az utolsó percig, nehogy tudja az állaskeresesre koncentralni, még jól meghajtanak utoljára. És a biztosító is ajtót mutat: te csak határozott idős voltál! Ne is próbalj igazgatói beosztast pályázni, nekef itz nincs státuszod! Te levegő vagy..meg a próbaidőd is ujra kezdődne ha netán mégis sikerülne. De erről mist is tett kormányunk, és kitessékelt. MBA diploma? Jó teljesítmény? Ugyan itt semmi nem érték! Es nem jár neked semmi sem. Magas biztosítasi összegről vegképp ne álmodozz. Majd ha legközelebb nem varod a csodát, hanem dúródsz gátlastalan akkor juthat a mannából neked is.

Válasz

Andrea
2018. augusztus 29. szerda 22:50

Most néztem a hirleveleket, és ez egy nagyon is kiváló jó ötlet, szolgáltatás. A mostani munkaerőpiaci helyzetben mindenkinek ajánlani tudnám. Még annak is, kinek kevés a bére. Mert ha munkanélküli lesz, akkor amúgy is valóban ideges az ember, és meg kell éni valamiből. Szükség van egy anyagi biztonságérzésre, és ez fontos.
Már csak azért is, mert az állás keresés akkor nem lesz görcsös, nem gond, ha el kell menni a hölgyeknek fodrászhoz, meg szimpla normális életviteli tisztasági dolgok. Itt most nem gondolom túl, hogy az cikkben említett Úr-nak több volt a biztosítás által kapott összeg, mint sokunknak a fizetése, feltételezem, hogy közép, vagy felsővezető volt.

Az átlag embereknek is igen is jól jön ilyenkor 100-200 ezer forint körüli összeg. Már hogy a csudába ne jönne jól.

Köszönöm András.
Mindig meglepsz valami jó, új dologgal.

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book