Mi kell a jól-léthez? Avagy miért boldogulnak jobban Nyugaton az emberek?

Írta: Baráth András  |  2019. szeptember 11.  |  c 1 hozzászólás

Akárcsak egy jól hangzó anekdotában, nekem is van egy ausztrál nagybácsikám. :) Ő nem egy kitalált karakter, hanem egy 67 éves úr, aki most már néhány éve minden nyáron meglátogat bennünket a feleségével. Bevallom őszintén, mindig nagy hatással van rám a látogatása. Na nem azért, mert ő a mesebeli dúsgazdag nagybácsi a tengerentúlról (egyébként valóban nem az), ennél sokkal többről van szó.

A kép csak illusztráció

Optimistábbak, türelmesebbek, kedélyesebbek, odafigyelnek az egészségükre, többet utaznak – csak néhány közhely, ami egy fejlett országban élő nyugdíjasról itt Magyarországon azonnal eszünkbe jut. 

“Könnyű nekik! Hiszen jobban élnek, nincsenek megélhetési gondjaik, az élet napos oldalán még jó, hogy mindenkinek szép az élet!” – mondják sokan. 

És persze lehet, hogy ez így is van, de szerintem a JÓL-LÉTNEK vajmi kevés köze van a pénzhez!

Itt van például a nagybácsikám!

67 éves, nem veti fel a pénz, 15 éves autóval jár, most fizette vissza a jelzáloghitelét, egyszóval magyar viszonylatban is teljesen átlagos anyagi körülmények között él. 

Ami azonban nem átlagos, az a gondolkodása és az élethez való hozzáállásabevallom őszintén, még számomra is.

Csak néhány példa:

 

 • 67 évesen is minimum heti 3-szor sportol, számára nem is kérdés, hogy rendszeresen eljárjon-e edzőterembe
 • odafigyel az étkezésre: sok zöldséget, gyümölcsöt, kis adagokat eszik 
 • kevés alkoholt fogyaszt, még családi ünnepeken is maximum egy pohár bornál vagy sörnél megáll
 • pár hónapja kezdett el franciául tanulni, mint mondja “nem akar elbutulni”, áldoz is rá, beiratkozott egy nyelviskolába
 • a felesége pedig, aki belsőépítész és vele egykorú, idén phd-zik
 • nem tárgyakat gyűjt, amennyi pénzt félre tud tenni, azt utazásra és tanulásra szánja
 • fiatalokat megszégyenítő módon nyitott a világra: akármilyen kiállítást lát, akárhová is utazik, mindig utánaolvas, interneten rákeres, rendkívül naprakész, minden érdekli
 • türelmes a gyerekeimmel és szót ért velük, 3 fiam van, szóval valljuk be, ez nem kis dolog :) Kikéri a véleményüket, és minden szavából érződik, hogy őszintén érdekli, a fiatalok most miben élnek, mi foglalkoztatja őket

Ez csak pár benyomás, de az igazság az, hogy még számomra is megdöbbentő, hogy mennyire más ez az életfelfogás, mint amit Magyarországon látok. Pedig így is lehet!

Könnyű azt mondani, hogy máshol/másnak könnyebb!

Aláírom, biztos az is közrejátszik, hogy a tengerentúlon az emberek picit könnyebben élnek. Más a közhangulat, más a környezet, és igen, biztos, hogy más a nyugdíj és magasabbak a fizetések.

De tényleg csakis az anyagi jólét és fiatalság kell ahhoz, hogy minőségi életet éljünk? Nem hinném!

Biztos vagyok benne, hogy neked is van legalább egy olyan ismerősöd, akinek családja van, szép háza, jobbnál jobb autója, klassz fizetése, mindene megvan, és mégis állandóan panaszkodik. Miért? Mert a jólétnek semmi köze nincsen a jól-léthez!

A jól-lét tőled függ

A te hozzáállásodtól, a magaddal szembeni elvárásoktól, igényességtől, attól, hogy mennyire vagy aktív, mennyire vagy nyitott a világra, és persze leginkább attól, hogy milyen környezetet engedsz elhatalmasodni magad körül. 

Én azt látom, hogy ez így van 25, 40 és 70 évesen is. És ez így van a munkahelyen és a privát életben is.

Gondolj csak bele, mitől érzed igazán jól magad egy munkahelyen?!

Attól, hogy értelmes munkát végzel… 

Ha úgy érzed, hogy a helyeden vagy, a képességeidnek megfelelő feladatokat kapsz… 

Ha van lehetőséged fejlődni, megújulni… 

Ha számít a véleményed…

Ha jók az emberi kapcsolataid, ha jól bánik veled a főnököd… 

Ha megbecsülik a munkádat, és kedveled azt a közösséget, akik között a napjaid nagy részét eltöltöd…

Amellett, hogy megélj a fizetésedből, hosszútávon ezek a tényezők még annál is sokkal, de sokkal fontosabbak.

Egy szó, mint száz: ha az idei ausztrál rokonlátogatás kapcsán egyetlen üzenetet tolmácsolhatok neked, akkor én azt mondom: 

Ne csak a nyugdíjig tervezz!

Ha nem érzed jól magad egy munkahelyen, ha lélekölő a munka, amit csinálsz, ha hülye a főnök, ha úgy érzed, nem vagy a helyeden, akkor változtass! Ha nem ott tartasz 40-45 évesen, ahol eltervezted, akkor csinálj egy új tervet, építs mindarra, amit eddig elértél, amin már túl vagy, és merj belevágni új dolgokba! Ha elmúltál 55-60 éves, ne írd le magad! 

A várható élettartam Magyarországon is egyre nő, és nagyon nem mindegy, hogy milyen minőségben, mennyire aktívan, mennyire boldogan mész végig azon 70-80-90-100+ éven.

Megtalálni a neked való állást, hidd el, csak egy kis idő és álláskeresési technika kérdése akárhány éves is vagy. Használd a Gerilla módszereket, ne takarózz a koroddal, és legfőképp ne temesd el magad idő előtt egy rossz állásban!

Ha jelenleg állást keresel, esetleg mostanában szeretnél váltani, vagy csak egyszerűen szeretnél képben lenni az álláspiaci változásokkal, akkor várlak szeretettel csütörtök este a következő INGYENES, ÉLŐ internetes előadásomon (ÚJ)! Itt tudsz jelentkezni rá ››

Addig is viszlát! ;)

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Zsolt T
2019. október 1. kedd 18:22

Én megújultam a munkához való hozzáállásban mióta a Gerilla Önéletrajz Műhely módszereit tanulmányozom. Szerintem hiánypótló. A videótananyagok fontosak, ha el akarunk helyezkedni egy új munkahelyen! Sok sikert mindenkinek.

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book