4+1 állásszerzési tipp közép-, és felsővezetőknek

Írta: Baráth András  |  2018. január 23.  |  c 2 hozzászólás

2009 óta foglalkozom karrier-tanácsadással, és büszkeséggel tölt el, hogy azóta már több ezer álláskeresőnek tudtam segíteni az elhelyezkedésben. Ügyfeleim között volt pályakezdő és 40-es csúcsmenedzser, fiatal anyuka és nyugdíj előtt álló tapasztalt szakember. Ami nagyon megtisztelő számomra, hogy egyre több közép- és felsővezető is megkeres tanácsért. Jóllehet a szolgáltatásaim nem csak nekik szólnak, mindenesetre az mindig nagyon jól esik, amikor a szakmájukban elismert vezérigazgatók, hr igazgatók, értékesítési igazgatók fordulnak hozzám bizalommal, és tudják hasznosítani a segítségemet. Az alábbi cikkben most a közép- és felsővezetőkkel kapcsolatos néhány tapasztalatomat gyűjtöttem össze azzal kapcsolatban, hogy miért vannak ők elakadva, és mit tanácsolok nekik általában.

A cikk elolvasása kb. 5 percet vesz igénybe.

Hogyan tovább?

Csakúgy, mint a legtöbb tanácsot kérő álláskereső, a közép-, felsővezetők is jellemzően azért fordulnak hozzám segítségért, mert valamiért elakadnak a karrierjükben. Az ő elakadásuk általában 4 fő okra vezethető vissza:

 1. Megritkult kapcsolati háló
  Az egyik leggyakoribb jelenség, főleg a felsővezetőknél, hogy korábban jellemzően nem nagyon kellett állást keresniük. A pályafutásuk során általában hívták őket pozíciókba, most azonban  – jellemzően 45-50-55-60 éves koruk körül – hirtelen azt tapasztalják, hogy a kapcsolatrendszerük nem működik. Vagy nyugdíjba mentek azok, akik őket annak idején pozícióba hozták, és utánpótlásként “kinevelték” maguk után, vagy ezek a korábbi kapcsolatok már rég otthagyták az alkalmazotti létet, saját vállalkozást indítottak, tanácsadók, szabadúszók lettek.
 2. Nem működő álláskeresési utak
  A másik ilyen tipikus elakadási ok, ami a vezető beosztású munkavállalókra jellemző, hogy túlságosan támaszkodnak a fejvadász ill. állásközvetítő cégekre. A probléma ezzel annyi, hogy a munkaerő-közvetítő cégek csak a megüresedő pozíciók kb. 2%-át töltik be Magyarországon. És bár a felsővezetők körében ez az arány talán valamivel magasabb, a munkakörök többségét továbbra sem fejvadászok segítségével töltik be a munkáltatók. Az is egy jellemző trend, hogy amikor egy munkáltató megbízást ad egy fejvadász cégnek felsővezetői munkakör betöltésére, akkor a keresés során előnyben részesülnek a jelenleg is pozícióban lévő, hasonló iparági tapasztalattal rendelkező vezetők. Ez az elhelyezkedési stratégia tehát bármily meglepő, de a legtöbb vezető ügyfelemnél ritkán hoz eredményt.

  Márpedig, ha nincs fejvadász megkeresés, és nincsenek kapcsolatok, akkor előbb-utóbb jön az első felismerés, hogy tulajdonképpen nagyon kevés olyan állás van meghirdetve, amire egy közép-, felsővezető pályázni tud.

 3. Túl általános célmeghatározás
  Szintén tipikus szituáció, amivel rendszeresen találkozom, hogy a vezetők, mivel pályafutásuk során már nagy eséllyel sok mindennel foglalkoztak – értenek az értékesítéshez, az ügyfélszolgálathoz, foglalkoztak cégvezetéssel, marketinggel, stb. – nem igazán tudják, vagy nem igazán akarják definiálni maguknak sem, hogy konkrétan milyen állást keresnek. Általaban csak olyasmit fogalmaznak meg, hogy valamilyen vezetői állást akarnak, emberekkel foglalkoznának, csapatot vezetnének. Márpedig ez így túlságosan általános.

  Ahogy minden álláskeresőnél, a vezetők esetében is igen fontos, hogy már a kezdetekkor tisztában legyenek azzal, hogy mi az a 2-3 konkrét pozíció, amit keresnek.

 4. Átgondolt önéletrajz hiánya
  És van még egy jellemző, súlyos hiba, ami 10-ből 8 vezetőnél előfordul: ez pedig a megfelelően átgondolt önéletrajz hiánya. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezen a fronton általában két véglettel találkozom: Van egy-két vezető, aki rendkívül sokat áldoz rá, hogy bombabiztos önéletrajza legyen. Ők azok, akik olykor külföldi tanácsadók segítségét is igénybe veszik, nagyon átgondolt, már-már ijesztően jó az önéletrajzuk, valamiért mégsem találják meg a megfelelő pozíciókat. (Volt olyan ügyfelem például, akinek az önéletrajzától még én magam is majd hanyatt estem. :) Náluk általában az a fő gond, hogy egyszerűen túlpozicionálják magukat az álláspiacon, ami sajnos éppúgy hátráltató tényező lehet.

  Ez azonban a ritkábbik eset. A jellemzőbb inkább a másik véglet, vagyis hogy vezetői múlt ide, sokrétű tapasztalat oda, sajnos nem eléggé jó, nem eléggé átgondolt az önéletrajz, és mindez nem derül ki megfelelő módon az önéletrajzukból.

A titok az, hogy nincs titok

Talán meglepő, de az igazság az, hogy a sikeres elhelyezkedéshez szinte teljes egészében ugyanazokra a szempontokra kell figyelni egy vezető beosztású munkavállalónak is, mint mindenki másnak.

Tehát Kedves Vezetők! Csakugyan tény, hogy minél magasabb szinten pályáztok, annál kevesebb pozícióból válogathattok az álláspiacon, de mindig tartsátok szem előtt, hogy nektek is elég néhány egyszerű szabályt betartanotok, és rövid időn belül megtalálhatjátok a számotokra ideális állásokat. Ezen a héten élő, ingyenes minitréningemen többek között erről is részletesen beszélni fogok, és megmutatom azt a 9 lépéses bevált stratégiát, amit a vezető beosztású ügyfeleimnek is minden személyes tanácsadás során átadok! ›››Gyere, regisztrálj az ingyenes minitréningre itt!

4 +1 állásszerzési tipp vezetőknek

 1. Legyen megfelelő pályaorientációd! Kezdd azzal, hogy meghatározod, hogy mi az a 2-3 konkrét pozíció, ami számodra megfelelő, amiben túl azon, hogy vezető vagy, a legjobb tudsz lenni, és legjobban érdekel. Majd ezután mindegyik irányra szabd rá az önéletrajzodat!

 2. Legyél kreatívabb! Nem elég a fejvadászokra várni, nem elég csak az álláshirdetésekre jelentkezni. Az álláskeresési technikák széles köre áll vezetőként a rendelkezésedre, vesd be őket, légy bátran kreatív ezek használata során.

 3. Legyen egy jól karbantartott Linkedin profilod! Nem lehet megúszni! Ha vezető vagy, egyszerűen szükséged van egy átfogó és kiválóan összeállított Linkedin profilra. Olyanra, ami ráadásul összhangban van az önéletrajzoddal. Frissítsd a profilodat még ma!

 4. Legyen tömör, ütős önéletrajzod! És ha már önéletrajz! Nagyon fontos, hogy legyen egy maximum 2 oldalas, tömör, figyelemfelkeltő önéletrajzod, amiben bemutatod az elmúlt 20 (legfeljebb) 25 év legfontosabb szakmai tapasztalatait, méghozzá vonzó, marketingesebb tálalásban. A feladatok puszta felsorolása sajnos vezetőként sem lesz elég meggyőző.

+1 A kevesebb méltóság, több sales!

És végül egy nagyon fontos szabàly: ne szégyelld megmutatni magad, ne idegenkedj attól, hogy felhívod a figyelmet a szakmai tapasztalataidra és az elért eredményeidre! Kicsit több sales, kicsit kevesebb passzivitás és álláskeresői hiúság.

Ne feledd, magától egyetlen jó pozíció sem talál rád!

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Én
2018. január 24. szerda 07:57

Gratulálok!
Egyszer sikerült!
Elvette az önbizalmamat Ön egy pár évre tőlem egy alaposan megfogalmazott önéletrajzzal, amiben az égvilágon semmi sem volt valós, csupán a jelentkező neve. Csak a betanulási idő, a próbaidő lejártáig volt becsületes az illető. Pont tíz évig nem mertem felvenni új embert, úgy visszafogott az életemben először megtapasztalt hazugsághit és a valóság összes következménye.

Válasz

Fejszés István
2018. január 23. kedd 15:30

Tisztelt Baráth András!
Mint mindig most is érdeklődéssel olvastam írását. Örök optimistaként arra gondoltam megéri a ráfordított időt, hogy tapasztalt, autentikus személytől nyerhessek információt - ha tetszik tudást - álláskeresésem feszítő problémájára.
Ide s tova már két esztendelye annak, hogy áttanulmányoztam az Ön gerilla önéletrajz készítéssel kapcsolatos könyvét. Minden bizonnyal valamit rosszúl csinálhatok, mert ezidáig sikertelenül próbáltam eladni magam a munkaerő piacon.
Ja, a fenti cikkel kapcsolatban szabadjon a személyes észrevételemet, benyomásomat közölni Önnel.
- Túl általános, semmit mondó, hiszen csak az álláskeresők által untig ismert magyarországi állapotokról villant fel pár képet.
- Nagyon át jön az írásából, miszerint abban egy termékpromócióról van szó.
- A hirtelen jött állástalanság minden alkotni vágyó ember számára trauma, amire a megfelelő választ - meggyőződésem szerint - nem lehet egyszerüen technologizálni, de leginkább nem amerikai módon.
- A 2018. 01 11-i online traninget végignéztem. Arról csak annyit szabadjon megjegyeznem, hogy az egy órásra tervezett előadás első fele (több mint 30 perc) a bemutatkozással telt el. Én megértem, hogy szükséges felépítenie önnmagát, de ennyire?
- Sajnálatos módon az Ön által közölt adatok állításként jelentek meg azok igazolása nélkül.
Kérem tekintse levelem jó szándékunak.
Üdvözlettel:
Fejszés István

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book