Baráth András a Kossuth Rádió Napközben c. adásában

Írta: Baráth András  |  2018. február 07.  |  c 2 hozzászólás

2018. február 6-án a Kossuth Rádió Napközben című műsorának stúdióvendége voltam. Ujhelyi Zoltán műsorvezetővel és két további szakertő vendéggel többek között arról beszélgettünk, hogy miért van az, hogy a papíron egyre csökkenő munkanélküliség ellenére rengeteg álláskereső mégis több, mint 1 évig nem tud elhelyezkedni.

A tartalmas félórás műsor alatt szóba kerültek az alábbiak:

 • Melyik az a korosztály, amelyik nehezebben talál munkát, és ki tud elhelyezkedni könnyebben?
 • Milyen esélyei vannak a 45-50 év feletti álláskeresőknek?
 • Mi szükséges ahhoz, hogy kapósabbak legyünk a munkaerőpiacon?
 • Mely szakmákban elengedhetetlen, hogy átgondolt stratégiával vágjunk bele az álláskeresésbe?
 • És mit tehetünk azért, hogy reálisan lássuk magunkat a munkaerőpiacon?

Számomra is érdekes volt az adás, és különösen örülök annak, hogy a műsor másik két szakértője – Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke és Mártis István, a piacvezető álláspotál, a Profession.hu értékesítési igazgatója  – révén sikerült egy viszonylag teljes képet adnunk a témában.

Örülök, hogy az ő véleményüket is megismerhettem, kiváltképp pedig annak, hogy nagyon hasonlóképp látjuk a 45-50 év feletti álláskeresők helyzetét, és a sikeres elhelyezkedésük szempontjait.

Klikk a lejátszóra és hallgass bele a beszélgetésbe:

 

 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Pétercsák Zsolt
2018. február 7. szerda 16:11

Kedves András!

Azt kell, hogy mondjam: remek pr dumát nyomtatok el a rádióban. Leginkább a Csaposs Noémi és Mártis István. Szerintem halvány lila gőzük nincs a magyar valóságról. A statisztikai adatok hangoztatása a hírekbe való, nem egy ilyen műsorba.
A magyar oktatási rendszer használhatatlan tudással ruházza fel a tanulókat, nincsenek gyakornoki állások, nincs mentorálás. A felnőttképzés szintén nem a piaci igényekre alapozva szervezi a képzéseket. Nincs karrier rendszer, nincs ágazati információs rendszer. Végül, a fizetések siralmasak (nem statisztikai, hanem a mindennapi élet szemszögéből). Bizonyára rengeteg ellenpélda van, hiszen nagyon sokan nagyon szuper életet élnek, de a mai Magyarországon alkalmazotti szférában nem lehet normális életszínvonalon élni.
Köszönöm a figyelmed.

Üdvözlettel:

Zsolt

Válasz

  Zsembery András
  2018. február 8. csütörtök 00:55

  Használható tudás hiányához egyetlen példa.
  Érettségizett gyerek nem tudja kinyitni a kapcsos iratfűző mappát és elkezdi feszegetni a fémből készült belső záró-nyitó szerkezetet, amitől az elgörbül és használhatatlanná válik.
  Mire erővel kinyitja, minden ki is hullik belőle örökre.
  Tudom , nem minden érettségizett gyerek lesz irodista, de azért nagy valószínűséggel a munkahelyén kell majd rendezgetnie a saját papírjait.
  És még erre is alkalmatlan.
  Mire lesz akkor használható? Miközben nyugat európai bérekről álmodik, de a windows-os alapprogramokon túl semmiben sem tud egy lépést sem tenni és még a dossziét is tönkre teszi...

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book