5 provokatív állásinterjú kérdés – így válaszolj rájuk!

Írta: Baráth András  |  2020. február 03.  |  c 5 hozzászólás

Talán egyetértünk abban, hogy az állásinterjú az egyik legrázósabb része a kiválasztásnak. Szemtől szemben a leendő munkáltatóval, akitől csak úgy záporoznak a kérdések. Hogyan add el magad úgy, hogy közben önmagad maradj? Hogyan hozd a jobbik formád, de közben ne is kamuzz, és ne játszd meg magad? Elismerem, ez nem egyszerű feladat. Pláne akkor, ha a barátságosabb témák után egyszer csak előkerülnek az igazán provokatív kérdések…

Gyakran előfordul, hogy a szokásos Meséljen magáról!, Miért jelentkezett a pozícióra?, Miért önt kellene felvennünk?, Sorolja fel 5 pozitív és 5 negatív tulajdonságát! című körök után olyan kérdésekkel szembesülsz az interjún, amik egyenesen támadásnak tűnnek.

Ilyenek például:

 • Miért váltott munkahelyet olyan gyakran?
 • Úgy látom, hogy kicsit kevés/sok a tapasztalata ehhez a munkakörhöz. Ön mit gondol erről?
 • Meggyőző az önéletrajza, de látom a diplomát/nyelvtudást nem szerezte meg, miért?
 • Mi egy fiatalos cég vagyunk, Ön szerint be tudna illeszkedni egy átlag 30 év körüli csapatba?
 • Említette, hogy GYES-en volt, hány évesek is a gyerekek?

Lehet, hogy most még nem így látod, de én azt mondom, az ilyen kérdéseknek örülnöd kell! :) Máris elmagyarárom, miért. És azt is megmutatom, milyen válaszokkal tudsz jól kijönni egy-egy kényelmetlenebb témából.

Kifogáskezelés

A provokatív kérdéseket az értékesítésben úgy hívják: kifogáskezelés. Vagyis, ha egy potenciális ügyfélnek van egy fontos kifogása, akkor addig nem fog vásárolni tőled, amíg ez valahogy nem tisztázódik.

Az értékesítő egyik legfontosabb feladata mindig az, hogy felszínre hozza a vevő lehetséges kifogásait, és megnyugtatóan feleljen azokra.

Ugyanez történik az állásinterjún is: ha úgy érzed, ellenségesnek tűnő kérdéseket kapsz, akkor sértődés helyett inkább örülj neki, mert nem kell találgatnod, az interjúztató maga mondja el, hogy milyen konkrét kételyei vannak veled kapcsolatban. Neked pedig lehetőséged van arra, hogy ezeket szép sorban, profi módon eloszlasd.

Nézzük az 5 leggyakoribb provokatív kérdés típust, és a válaszokat!

1) Miért váltott munkahelyet olyan gyakran?

Válasz: Először is hadd mondjam el, hogy egyáltalán nem szeretek állást keresni, és szükséges rossznak tekintem, hogy viszonylag gyakran munkahelyváltásra kényszerültem. Szinte minden váltásomnak más oka volt: összeolvadás vagy leépítés, és bizony olyan is volt, hogy én nem néztem meg alaposan, hogy hova szerződöm. Mindegyik vállalatnál sikerült azonban jó eredményeket elérnem, még a rövidebb ott töltött idő ellenére is, és mindenhol elégedettek voltak a munkámmal (Itt sorolj fel néhány példát is!). Az interjú során meggyőződtem arról, hogy az Önök cégénél és ebben az állásban hosszú távú, stabil hozzájárulásra lennék képes.

2) Úgy látom, hogy kicsit kevés/sok a tapasztalata ehhez a munkakörhöz. Ön mit gondol erről?

Válasz: Ha visszagondolok a korábbi állásaimra, egyiket sem kezdtem úgy, hogy az összes szükséges ismeret birtokában lettem volna. Mégis, mivel rendelkezem alapvető szaktudással, és gyorsan tanulok, már viszonylag rövid idő alatt is komoly eredményeket sikerült elérnem. Például ezt és ezt… Kész vagyok energiát fektetni a tanulásba az új munkaköröben is. A múltbeli állásaim alapján úgy gondolom, hogy ebben a pozícióban is hasonlóan gyorsan eredményes lehetek.

3) Meggyőző az önéletrajza, de látom a diplomát/nyelvtudást nem szerezte meg, miért?

Válasz: Jó néhány munkakörben kipróbáltam magam, úgy érzem, a logisztikában megtaláltam azt a szakterületet, ahol a munka minden percét élvezem. Ami biztos, hogy a következő 5 vagy 10 évben továbbra is ezen a területen szeretnék dolgozni. Számomra fontos, hogy folyamatosan fejlődjek és versenyképes legyen a tudásom, ezért évek óta előfizetője vagyok a különböző logisztikai kurzusoknak, rendszeresen szakkönyveket vásárolok, képzem magam, pár hónapja beiratkoztam egy angol szaknyelvi kurzusra is. Úgy érzem, a gyakorlati tudásom a saját szakterületemen kiemelkedő, ezt rendszeresen visszajelezték korábbi vezetőim is. Pl… 

4) Mi egy fiatalos cég vagyunk, Ön szerint be tudna illeszkedni egy átlag 30 év körüli csapatba?

Válasz: Igaz, hogy már elmúltam 30 éves, de a koromnál jóval kevesebbnek érzem magam. Szeretek fiatalokkal együtt dolgozni, jól kijövök velük, a korábbi munkahelyeimen is minden fiatal kollégámmal jól megértettem magam. Rendszeresen sportolok, mások visszajelzése szerint is dinamikus vagyok. A mai napig aktív életet élek, és szerencsére a munkámban is gyorsan tanulok. 

5) Említette, hogy GYES-en volt, hány évesek is a gyerekek?

Válasz: Ahogy a motivációs levelemben is írtam két kisfiam van 5 és 7 évesek. Szerencsére a nagyszülők a közelben laknak, ők segítenek, amikor megbetegszenek a gyerekek, az előző munkahelyen mindössze x napot voltam táppénzen. Az elmúlt évben mindössze kétszer hiányoztak az óvodából/iskolából. A férjem beosztása is viszonylag rugalmas, eddig is jól működött köztünk, hogy ő ment a gyerekekért este, ha esetleg nekem tovább bent kellett maradnom a munkahelyen. Most találtam egy remek bébiszittert, aki jövő hónaptól besegít az otthoni logisztikába. 

Összefoglalva

A provokatív kérdések jók, neked dolgoznak, kezeld hát őket pozitívan, mert a válaszaiddal lehetőséged van egyszer és mindenkorra megnyugtatni az interjúztatót a veled kapcsolatos kifogásaiban. Érdemes ezekre tudatosan készülnöd! Írd össze az összes olyan lehetséges kételyt, ami a jelentkezéseddel vagy a pályafutásoddal kapcsolatban felmerülhet, és dolgozd ki előre a megnyugtató válaszokat. Ne feledd: nagyon fontos az őszinteség! Soha ne hazudj, bármit elmondhatsz, csak az nem mindegy, hogyan tálalod!

Ha szeretnél még alaposabban felkészülni az összes lehetséges állásinterjú kérdésre, és szeretnéd megtalálni azokat a cégeket, ahol meg is fizetnek, és szívesen is látnak, akkor várlak csütörtök este a következő ÉLŐ, online előadásomon. Ez a gyorstalpaló mini-tréning INGYENES, csak egy regisztráció szükséges hozzá. Várlak szeretettel az előadáson!

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Magyari-Beck Zsófia Julianna
2020. február 12. szerda 20:42

Hát 53 évesen olvasva elég megalázóak, életkor és családellenesek ezek a kérdésfeltevések, előre vetítik mindazt, ami nem az emberarcú munkahely...én elhiszem, hogy ez van. És Andrásnak sikerült egy állatorvosi ló szituációhoz egy jó know-howt adnia. Nagyon igaz, amit Ullrich Beáta leír, és rendesen odavág Németh László is, minden szavukkal egyetértek.

Válasz

Ullrich Beáta
2020. február 4. kedd 07:58

Az 5. kérdés esetében elég sokmindennek kell egyszerre teljesülnie, hogy ilyen, kizárólag a munkaadó számára megnyugtató módon legyen megválaszolható. Fiatal szülők esetében általába a nagyszülők is még dolgoznak. Bébiszitter költsége nem minden családnál fér bele a büdzsébe (vagy akkor a béralkunál gondolni kell rá.)

Válasz

  Ullrich Beáta
  2020. február 4. kedd 07:59

  általábaN

  Válasz

Németh László
2020. február 3. hétfő 11:54

A 4. kérdésnél megbuknék. 56 éves vagyok, az kicsit korosabb mint az elmúltam 30 kategória.
Nagyon udvariasan annyit szoktam megjegyezni, hogy amikor a csapat egy része világon sem volt, már értékesítőként dolgoztam. Szóval jó eséllyel a tapasztalatommal és a tudásommal is ki fogok lógni a csapatból, nem csak a korommal. Amivel mellesleg tisztában kellett lenniük, amikor behívtak személyes beszélgetésre.
Üdv
Németh László

Válasz

  Baráth András
  2020. február 3. hétfő 13:40

  Kedves László,
  Köszi szépen a kiegészítést, jó ötletet adtál!
  Üdv,András

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book