Önbizalom nélkül kudarcra vagy ítélve a jó állásoknál

Írta: Baráth András  |  2020. február 10.  |  c 4 hozzászólás

Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy Magyarországon még a jó szakemberek háromnegyede is súlyos önbizalomhiányos. Ez nemcsak abban nyilvánul meg, hogy aki elveszíti az állását, az nagyon nehezen hiszi el, hogy hamarosan lesz másik, jobb állása. Hanem abban is, hogy akinek van állása, de nem érzi jól magát, vagy nem úgy alakult a szakmai élete, mint szerette volna, az nagyon nehezen lép ki a megszokott mókuskerékből. Hiába ordít róla, hogy többre, másra is képes lenne, a legtöbben nem hiszik el magukról, hogy bennük több van.

Személyes konzultációknál tapasztalom, hogy még az igazán tapasztalt, értékes szakemberek is sokszor csak a tanácsadás végére kezdik belátni, hogy akár más állásokra, akár a szakmájukon belül magasabb (vezetői pozícióra is) alkalmasak lennének. 

Hiába mondom, hogy meg tudod csinálni, van lehetőség, próbáld ki magad! Sokszor pontosan tudom, hogy két-három nap múlva az illető vagy magát fogja lebeszélni, vagy talál valakit a környezetében, aki meggyőzi majd, hogy felejtse el, maradjon a biztos rosszban. 

Mesélek egy konkrét esetet: Járt nálam múltkor egy srác, nem akarom néven nevezni, hívjuk őt Attilának. 32 éves, nem fejezte be az egyetemet, de nem is ez a baj, hanem az, hogy a képességei ellenére elkezdett teljesen rossz irányba menni a karrierjében. 

Először egyetem mellett dolgozott eladóként, majd hogy be tudjon járni az előadásokra, biztonsági őr munkát vállalt. Volt még egy-két hasonló, ahogy ő hívja, muszáj-munkája, mígnem teljesen feladta az egyetemet, és beleragadt egy raktáros állásba. 

Ez megy lassan 8-9 éve, nem elégedett, ő is tudja, hogy nem ezt kellene csinálnia, és most már a menyasszonya is ultimátumot adott neki: vagy összeszedi magát, és kezd valamit az életével, vagy vége a kapcsolatuknak.

Hinned kell magadban!

Sajnos nem csak Attilánál, sok más szakembernél is az önbizalomhiány a fő akadályozó probléma. 

Nem az a baj, hogy nincs diplomád, nem azért nem vesznek fel az álom állásra, mert nincs felsőfokú nyelvtudásod, vagy nem vagy 27 éves, független és fiatal. 

Az embereknek általában nem azért nincs irigylésre méltó karrierjük, mert nincs elég tapasztalatuk vagy nem elég fiatalok és okosak. Ez mind áthidalható, kezelhető kérdés lenne, kivéve egy esetben: ha nem fordítasz kellő energiát a fejlődésedre és mindenek előtt az önbizalmadra.

Hogyan csináld?

Honnan meríts önbizalmat? Hogyan fejleszd az önbecsülésed és magad? Alapvetően két lehetőséged van:

Vagy külső forrásból erősíted magad, azaz motivációs könyveket olvasol, coachoz mész, motivációs tréningekre jársz.

Ez azért eléggé idő-, és pénzigényes, de a legfőbb hátránya az, hogy a kívülről jövő motiváció általában hamar elpárolog. 

Figyeld csak meg, ha meghallgatsz egy-két motivációs előadást, olvasol egy jó könyvet, ez ad egy jó önbizalom löketet, de pár nehezebb nap után azt fogod észrevenni, hogy ugyanúgy lent vagy motivációban, mint előtte.

Ennél sokkal célravezetőbb az, ha a belső motivációdon dolgozol, azt próbálod megerősíteni. Mit jelent ez?

4C formula

Dan Sullivan, aki egy ismert amerikai vállalkozásfejlesztési tanácsadó, dolgozta ki erre az ún. 4C formulát. (Itt eléred magyarul is módszer részletes leírását ››

Sullivan azt mondja, hogy az önbizalmadat csak úgy tudod hosszú távon és tartósan fejleszteni, ha 4 lépést újra és újra megismételsz.

  1. Commitment – először is kell egy cékitűzés és elköteleződés magad felé, hogy belevágsz abba, amit szeretnél elérni. Végigcsinálod. Nem fordulsz vissza. Bármi legyen is a célod, enélkül nem lesz hozzá idővel kitartásod.

  2. Courage – azután kell bátorság is. Tetszik vagy sem, minden változáshoz le kell győzni bizonyos félelmeket és hiedelmeket, ehhez pedig össze kell szedned minden bátorságodat.

  3. Capability – képesség nélkül meg fogsz torpanni. Vagyis el kell kezdened csinálni, és közben megtenni mindent azért, hogy megszerezd a szükséges tudást és feltételt, hogy a célod felé haladhass.

  4. Confidence – így juthatsz el végül a belső önbizalomig. Vagyis ha ezzel a három lépéssel megbirkóztál, utána jön csak az önbizalom: meg tudtam csinálni, erre is képes vagyok, jó vagyok.

Sullivan azt mondja, hogy ezt a 4 lépést amíg élsz, újra és újra ismételni kell, soha nem szabad megállni, mindig új célokat kell kitűzni, különben (mindegy, hogy addig mit értél el) meginog az önbizalmad, míg végül teljesen össze nem roskad.

Mit jelent mindez az álláskeresésben?

Ahhoz, hogy legyen önbizalmad, hogy előre tudj lépni a karrieredben, legtöbbször nem kell más, csak annyi, hogy BELE KELL VÁGNOD A VÁLTOZÁSBA!

Közhely, de a Csináld – Do it! üzenetnél nincs nagyszerűbb szlogen a sikerre. Ha úgy érzed toporogsz, nem vagy elég jó, nem úgy alakul az életed, a karriered, mint szeretnéd, akkor egyszerűen kezdj el változtatni! Határozd el, gyűjts bátorságot, készülj fel, tanulj, keress módszert, keress segítőket és csináld!

Mindegy, hogy hány éves vagy és most hol tartasz az életedben.

Nem fog elsőre minden sikerülni, de ha elkezded és menet közben fejleszted magad… Ha nem fordulsz vissza, hanem segítséget kérsz, amikor valamiben elakadsz… Ha nem adod fel, hanem igenis tartod magad a célodhoz, akkor szép lassan megjön az önbizalmad is mindenhez! 

Valahol az Állásszerző Program is erről szól. Úton tartani, folyamatosan fejlődni, karriert építeni. És bár egy szem klasszikus motivációs anyagunk sincs a tudástárban, mégis rengeteg visszajelzést kapunk, hogy milyen sok önbizalmat kapnak az emberek a tudásanyagokból. 

Miért? Mert ahogy dolgozzák fel az videókat és a tréning anyagokat, eloszlanak bizonyos kételyek, megerősödnek, egyre felkészültebbek lesznek, meglátják a saját munkaerőpiaci értékeiket, és mindemellett a gyakorlatban is megtapasztalják, hogy lehet állást keresni élvezettel és sikerrel is akár 40 éves, akár 60 éves valaki. 

Összefoglalva

Akármit is tettél le eddig az asztalra, akárhol is tartasz most, vagy érzed magad elakadva, mindig csak azt nézd, ami előtted van. Ha nem vagy komfortos azzal, ami most van például fizetésben, vagy pozícióban, eredményekben, esetleg munkakörülményekben, akkor kezdj el változtatni! (Ehhez segítségképp gyere, és hallgasd meg csütörtökön a következő ingyenes, élő, mini-tréningemet!)

Minél többet halogatsz, minél jobban félted magad a kudarcoktól, annál kevesebb önbizalmad lesz. És bizony van olyan, hogy késő…

de ez már egy másik téma. Folyt.köv.

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Ágnes
2020. február 11. kedd 13:00

Kedves András!

Nagyon érdekesnek tartom téma választásait és jó lehetőségnek a hozzájuk kötődő előadásokat. Azonban a legtöbb esetben programommal nem összeegyeztethetők ezek időpontja. (Tudom, hogy ennek az én egyedi programom az oka:) sajnos.) Érdeklődni szeretnék, hogy lehetne úgy regisztrálni ezekre, hogy a hanganyag utólag is meghallgatható legyen, mert ez áthidaló megoldást nyújtana számomra.
Előre is köszönöm a javaslat megfontolását.
üdvözlettel:
Ágnes

Válasz

Gabó
2020. február 10. hétfő 17:35

Kedves András!

Tavaly összeszedtem a bátorságom és kiléptem a számomra már évek óta tartó stresszt okozó munkahelyről (Irodavezető pozícióból), azzal a biztos tudattal, hogy könnyedén elhelyezkedem. Nem így történt!
Pár hónap után bér ügyintéző tanfolyamot végeztem, hogy piacképesebb legyek. Így sem működik a dolog.......
Tanácsodra (amit ezúton is köszönök) átírtam az önéletrajzom és így több helyre behívnak, de nem engem választanak. Megjegyzem nincs diplomám és nem beszélek nyelvet és elmúltam 50. Tudom, hogy szerinted ezek nem számítanak, de nehéz így az önbizalmat feléleszteni és fenntartani.

Válasz

Cica
2020. február 10. hétfő 16:42

Kedves András!

Én mindig visszatornázom magam lelkileg, hogy legyen önbizalmam, igazi túlélő vagyok.
De több éves felsővezetői pozíciók után, mikor a cégnél teljes csapatcserét csináltak, örültem hogy sima beosztottnak felvett a konkurens cég, kizárólag a szakmai múltam miatt. Szerencsés voltam, hogy kétszer is elég magas pozÍcióig jutottam a szakmámban.
Egyébként igazi csapatjátékos vagyok (szerencsémre), mert közben dolgoznom is kell, mire kiugorhatok a megfelelő pozícióra....de eljárok interjúkra, hogy ne jöjjek ki a rutinból sem...
De figyelek, várok és túlélem ami van, mert még van bennem lehetőség.....
Ne adjátok fel 40-50-esek.....:)))

Válasz

Maarie
2020. február 10. hétfő 15:46

András, én nagyon szenvedek a 8 órás köteléktől. De nincs bátorságom elengedni, 3 gyereket nevelek. Ház, autó, egyéb kiadások, úgy érzem nem tudnám hozni ugyanezt ha a bátorságom, önbizalmam, kreativitásom előtérbe kerülne.

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book