A koronavírus munkajogi kérdései – dr. Pozsgay Péter ügyvéd válaszol

Írta: Baráth András  |  2020. március 25.  |  c 9 hozzászólás

2020. március 16-án nagyon fordult velünk a világ. Magyarországon bezártak az általános- és középiskolák, hirtelen emberek százezrei kerültek kényszer távmunkába. Szinte néhány nap leforgása alatt megállt az élet a turizmusban, a vendéglátásban, a személyszállításban. Rengeteg kis-és középvállalkozás került nehéz helyzetbe, és bizony vannak olyan nagy hatókörű iparágak (pl autóipar), ahol szinte azonnal behúzták a kéziféket a nagyobb cégek is. Mi lesz azzal, aki egyik napról a másikra elveszíti az állását? Jogszerű-e egyáltalán egy ilyen helyzetben a felmondás? Hogy mehetünk szabadságra, táppénzre? Van-e veszélyességi pótlék, és ki téríti meg a kárunkat, ha esetleg megbetegszünk? Rengeteg kérdés, íme a szakértő válaszai!

A következő hetekben a Gerilla Önéletrajz Műhelynél gőzerővel azon leszünk, hogy minden fontos információt, lehetőséget eljuttassunk hozzád, ami segíthet abban, hogy a) megtartsd az állásodat b) villámgyorsan új állást találj. Szakértőket, tanácsadókat hívunk, ingyenes előadásokat tartunk, hasznos cikkeket, állásszerzési tudásanyagokat adunk. Érdemes lesz követni minket! 

A legsürgetőbb kérdések múlt héten főleg jogi jellegű témakörben érkeztek hozzánk, így az első meghívott vendégünk dr. Pozsgay Péter ügyvéd, munkajogi szakértő, akitől az Állásszerző Program tagjai élőben kérdezhettek. Ha te is szeretnél a program tagja lenni, akkor hallgasd meg a csütörtöki élő, előadást, amelyben erről is beszélünk.

MUNKAVÉGZÉS, HOME OFFICE

Milyen szabályok vonatkoznak a home office-ra?

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni a távmunkára, mintha az egy teljesen különálló jogintézmény lenne, pedig erről szó nincs. Az otthoni munkavégzésre gyakorlatilag ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a normál munkavégzésre. Ugyanaz a munkabér jár, és ugyanazokat a szabályokat köteles mindkét fél betartani, mintha a munkáltató által biztosított ingatlanban történne a munkavégzés. 

 A home office szabályait, az elvárásokat érdemes rögzítenie a munkáltatónak, másrészt a munkavédelelmről szóló törvény erre az esetre szintén ugyanúgy érvényes. Mit jelent ez? 

Távmunkavégzést is csak olyan helyen lehet elrendelni, amit a munkáltató munkavédelmi szempontból előzetesen megfelelőnek minősített. Ez sajnos sokszor elmarad a munkáltató részéről, ami egy esetleges munkahelyi baleset szempontjából vethet fel majd fontos kérdéseket. 

Kötelezhet-e a cég home-office-re?

Igen, a veszélyhelyzet kezelése kapcsán kiadott 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet /. § (2) bekezdés b.) pontja szerint a munkáltató jelenleg egyoldalúan elrendelheti.

Jogszerű-e, hogy a munkáltató azt kéri, hogy filmezzem/fényképezzem körbe azt a szobát, ahol a munkát végzem otthon?

A körültekintőbb munkáltatók készítenek az előző pontban már említett munkavédelmi kockázatértékelést. Ez a megfelelő eljárás, ami elsősorban a munkáltató jól felfogott érdeke. Fontos többek között, hogy a munkavégzés helye megfelelően fűthető, szellőztethető legyen. Legyen megfelelő természetes és mesterséges megvilágítás, és a munkaeszközöknek biztonságosnak kell lenniük. Ennek ellenőrzése a munkáltató feladata, a munkávállaló pedig köteles együttműködni benne, mivel egy esetleges baleset abban a helyiségben, munkavégzés közben munkahelyi balesetnek minősülhet.

Megtagadhatom az otthoni munkavégzést?

Jogszerűen nem. Ha a munkáltató olyan intézkedést hozott, hogy kötelesek vagyunk otthonról dolgozni, akkor ezt az utasítást kötelesek vagyunk betartani. Ellenkező esetben fegyelmi intézkedéssel, vagy akár felmondással számolhatunk.

Mi van akkor, ha nincs megfelelő eszközöm az otthoni munkavégzéshez?

A munkáltató köteles biztosítani a munkaeszközöket. Ez a gyakorlatban általában nem jelent azért gondot, hiszen a legtöbb embernek van otthoni számítógépe, okostelefonja. De ha nincs, a munkáltató feladata biztosítani az eszközöket, másként nem is várhatja el az otthoni munkavégzést. Megjegyzem a munkáltató érdeke is általában, hogy saját eszközt biztosítson, hiszen számos informatikai kockázat (ld. vírus, adatbiztonsági támadás) így minimálisra csökkenthető. 

Megtagadhatom-e a munkát a koronavírusra hivatkozva?

Csak azért, mert valaki fél a vírustól, az önmagában nem elégséges indok arra, hogy megtagadja a munkavégzést. Alapvetően a munkáltató jogosult eldönteni, hogy a munkavállaló otthonról dolgozzon, vagy bemenjen a munkahelyre. Ugyanakkor a munkáltatónak kötelessége az egészséges és megfelelő munkahelyet biztosítani. Ha ez a fokozott veszélyhelyzet miatt nem biztosítható, pl. fennáll a reális veszély a fertőzésre, és nincs megfelelő munkavédelmi eszköz biztosítva, akkor a munkavállaló jogszerűen tagadhatja meg a munkavégzést. 

FIZETÉS, KÁRTÉRÍTÉS

Jár-e fizetés, ha kötelező karantén alá helyeznek?

Itt meg kell különböztetnünk két esetet.

Ha a munkahely kerül karantén alá, tehát valaki azért nem tud dolgozni, mert a hatóságok járványügyi zárlatot, karantént rendelnek el a munkahelyen (pl. bezárnak hatóságilag egy gyárat), és ezért nem lehetséges munkát végezni, akkor az a munkáltató által elháríthatatlan külső oknak minősülhet. Erre az időtartamra munkabér sajnos nem jár a munkavállalónak. Viszont itt jegyzem meg, hogy ezeket az eseteket mindig a munkáltató rendes működésével együtt kell vizsgálni. Önmagában a koronavírus nem jelent külső elháríthatatlan okot!

Ha a személy kerül karanténba, mert pl. érintkezett koronavírusos beteggel, de ő maga nem beteg, és el tudja látni a munkáját otthonról is (olyan a munkakör, biztosítottak a feltételek), akkor ugyanúgy jár neki a munkabér. Ha viszont nem tudja ellátni a munkáját (mert pl. eladó, felszolgáló), akkor keresőképtelennek minősül, és táppénzre lesz jogosult.

Jár-e kártérítés, ha a munkahelyemen fertőződöm meg?

Ha bizonyíthatóan a munkahelyen történt a megbetegedés, akkor az munkahelyi megbetegedésnek minősül, és igen, jogos lehet a kártérítési igény.

Próbaidő alatt is jár a kártérítési lehetőség?

Természetesen, a próbaidő ugyanúgy a munkaviszony része, mint pl. a felmondási idő alatti munkavégzés. A munkabiztonság és a munkáltatói felelősség szempontjából sincs semmilyen különbség.

Fizetéscsökkentést ajánlottak, köteles vagyok elfogadni?

Nem vagyunk kötelesek számunkra előnytelen szerződésmódosítást elfogadni. De hozzáteszem, hogy egy olyan időszakban vagyunk, amikor a munkáltató és munkavállaló között fennálló szükségszerű szembenállást érdemes félretenni. Azt gondolom, hogy a közös, mindkét fél javát szolgáló kreatív megoldások ideje következik most.

A kormány néhány napja nem véletlenül rendelettel lehetővé tette, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel az Mt.-től gyakorlatilag közös megegyezéssel bármikor eltérhetnek a felek. Ez érvényes a fizetésekre is. Ez egy varázspálca lehet a munkavállalók és a munkáltatók kezében pl. a munkahely megtartás szempontjából, és szerencsére sokféle jó megoldással is találkozom. Itt szeretném aláhúzni, hogy ez az eszköz, és az átmeneti fizetés csökkentés is csak akkor lehet megoldás, ha valóban mindkét fél számára előnyös és közös megegyezésen alapul. 

FIZETETT ÉS FIZETÉS NÉLKÜLI SZABADSÁG

Koronavírus miatt küldhet-e a munkáltató szabadságra?

A szabadságot minden esetben a munkáltató adja ki. Ennek megvannak az Mt. által rögzített szabályai (lásd Mt. 122. § – 125. §), de alapvetően a munkáltató rendelkezik a szabadság nagyrészével. Erre való figyelemmel, a válasz igen, bármikor dönthet úgy a munkáltató, hogy szabadságot kell kivenni, a törvényben foglalt megkötésekkel.

Elküldhetnek-e fizetés nélküli szabadságra?

Az Mt. a fizetés nélküli szabadságot meghatározott esetekre tartja fenn, pl. akkor ha elhúzódóan kell ápolni egy közeli rokont. Ebben az esetben pl. köteles a munkáltató fizetés nélküli szabadságot biztosítani, egyébként alanyi jogon nem jár a munkavállalónak és a munkáltató sem kötelezhet rá. 

FELMONDÁS 

Kirúghatnak-e azonnali hatállyal a koronavírus miatt?

Nem, még a koronavírusra való hivatkozással sem lehet azonnali hatállyal megszüntetni a munkaviszonyt. Az Mt.78.§-79.§ szigorúan meghatározza, hogy mely esetekben élhet ezzel a jogával a munkálató, ettől eltérni nem lehet. 

Jár-e végkielégítés, ha a koronavírus miatt felmondtak nekem?

Azok a cégek, akik a koronavírus miatt nem tudják tovább foglalkoztatni a munkavállalóikat, felmondással vagy közös megegyezéssel szüntethetik meg a munkaviszonyt. Felmondás esetén természetesen érvényes a törvény vagy munkaszerződés szerinti felmondási idő és a végkielégítés is (végkielégítés min. 3 év foglalkoztatás után jár). Rendes felmondás esetén pedig a munkáltatónak indokolnia is kell a felmondást. Részletesen, valós és okszerű indoklást kell adni.

Mikor járok jobban, ha rendes felmondást vagy a közös megegyezést írom alá?

Minden esetben végig kell nézni, hogy mit ajánl a közös megegyezéssel a munkáltató. Általában nem azért ajánlja ezt fel, mert be akarja a munkavállalóját csapni, vagy kevesebbet akar fizetni, hanem mert egy közös megegyezést később szinte lehetetlen megtámadni a munkaügyi bíróságon. Ha a törvényileg megszabott járandóságokat a cég kifizeti (végkielégítés, felmondási időre járó munkabér, stb.), a szabadságot megváltja, akkor nem kerül rosszabb helyzetbe a munkavállaló. 

Dr. Pozsgay Péter, ügyvéd
www.drpozsgaypeter.hu

Ez tehát a jelenlegi szabályozás, és ahogy Péter is hangsúlyozta, valóban fontos lesz az együttműködés és a mindkét fél számára előnyös, kreatív megoldások alkalmazása a munkahelyeken is. De vajon mit mutat a gyakorlat? Írd meg nekünk a véleményedet, tapasztalataidat, várjuk a hozzászólásodat! Ha pedig elveszítetted az állásod, és s-o-s új állás kell, vagy szeretnéd tudni, milyen eszközökkel tarthatod meg koronavírus esetén a munkaköröd, akkor várlak szeretettel a következő ingyenes, élő, online előadásomon! Kattints és csatlakozz!

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Varga Tímea
2020. április 6. hétfő 23:28

Üdvözletem! Megváltozott munkaképességű vagyok. Betegállományba kerültem,s a háziorvosom a betegségeim (2-s tip. cukorbetegség, magasvérnyomás, szívinfarktusok) miatt kockázatosnak tartja a munkámat, s nem enged ki a betegállományból. Arra való hivatkozással,hogy nem tudom ellátni a munkakörömet,felmondhatnak nekem?

Válasz

Virág Istvánné
2020. április 1. szerda 10:36

Ékszerboltban dolgozom ami zárva van beláthatatlan ideig korona vírus miatt. A főnökség 3 opciót ajánlott fel.
1.Fizetés nélküli szabadság
2.Állásidő havi 33.000ft bérrel
3 Munkanélkülire menni közös megeggyezéssel
Nem fogadtam el egyiket sem.
Ajánlatot tettem, hogy egyszerű felmondással mondjanak fel, fizessenek ki 15 év után végkielégítést +felmondási idők stb.
Ön szerint mi lenne a megoldás? Jól döntöttem?

Válasz

Kitti
2020. március 31. kedd 23:34

Áz én munkáltatóm azzal szerette volna megoldani a helyzetet hogy ha nem tudom a gyerekeim felügyeletet megoldani, hogy vigyem be a őket is a munkahelyre, és 2 órás váltásban vigyázunk rájuk kisgyerekes munkavallalok a többi behozott gyermekkel. A home office az összes (16 munkavallobol) 10-nel teljes mértékben megoldható lett volna. Helyette ma napig bejarnak, a home office hoz fűződő bizalmatlan hozzaallas miatt.

Válasz

Kovácsné Barbara
2020. március 31. kedd 20:33

Kedves András!
Párom két hete tért haza Ausztriából mert bezárt az étterem ahol dolgozott azóta karanténban van.
Ezt elmondtam a munkahelyemen ahonnan aznap már haza is küldtek h menjek betegállományba.
A betegállonany lejárta után közölték h sajnos csökkentik a munkaerőt és menjek fizetetlen szabadságra. Ezt én nem fogadtam el. Most felmondanak sajnos. A kérdésem h megtehetik e hogy felmondási idő nélkül bocsájtanak el?

Válasz

Melody
2020. március 31. kedd 11:13

A munkaadó nem mond fel, fizetés nélküli szabadságra küld. Nem kapok fizetést és tb se fizeti. Felajánlotta, hogy mondjunk fel. Vagy közös megegyezéssel váljunk meg egymástól. A kérdésem közös megegyezésnél jár a 9 év után a végkielégítés? Köszönöm szépen a választ.

Válasz

  Bezeczki Izabella
  2020. április 2. csütörtök 14:16

  Szia András!
  Jogellenesen fizetés nélküli szabadságon vagyok, mert nem írtam alá semmit.. A felajánlott opció a betegállomány és a közös megegyezéssel való kiléptetés volt még, amit nem fogadtam el... 10 év után 3 havi végkielégítésem lenne..Próbáltam egyezkedni, pl szabi ki írásával de hiába...mivel nincs bevétel arra hivatkozik, hogy vis maior van... Jogilag tudom, hogy szabálytalan, de nem tudom mit tegyek, mert Én már be láttam, hogy nem szeretnék egy olyan céggel lojális lenni, ami az első gondnál inkorrekt.. Azt szeretném megtudni, hogy van-e olyan szervezet, aki segítene megfogalmazni a perindításhoz a beadványt, vagy esetleg képviselnek ingyenes a per végéig..? [még a fizetésemet sem kaptam meg..]
  Köszönettel: Bezeczki Izabella

  Válasz

  Zoltan
  2020. március 31. kedd 15:05

  Közös megegyezésnél pontosan az jár,amit beleírnak. Nekem volt olyan 6 év után,hogy nem volt végkielégítés benne,mert nem írták bele. A munkáltatói rendes felmondással jár a végkielégítés.

  Válasz

Adrienn
2020. március 30. hétfő 21:38

Azt szeretném megkerdezni, ha a koronavírus miatt 4 órás lett a munka szerződésem, és elbocsatanak közben, akkor a végkielégítést melyik viszony alapján adják? A 4 vagy a 8 órás után? Köszönöm.

Válasz

Kis Imréné Margit
2020. március 28. szombat 16:56

Nagyon hasznosnak és időszerűnek tartom, hogy munkajogi kérdésekkel is foglalkoztok. Engem az érdekelne, hogy mint részmunkaidős nyugdíjas - ugyanazok a rendelkezések érvényesek-e, mint a főállásúakra. Szeretem a munkám (egyetemi könyvtáros) és nem szeretném elveszíteni.
tisztelettel: Margit

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book