Abbahagyni vagy kijavítani? Az álláskeresés nagy dilemmája

Írta: Baráth András  |  2019. november 05.  |  c 2 hozzászólás

Mielőtt elolvasod ezt a cikket, kérlek vedd végig gondolatban az életed nagy döntéseit, a legnagyobb változtatásokat! Mit csináltál akkor, amikor valamiben nagyon hittél, valamit akartál, rengeteg energiát beletettél, mégsem jöttek úgy az eredmények, mint vártad? Mit csinálsz akkor, ha nem válik valóra azonnal az álmod? Hagyod a fenébe, vagy csinálod tovább?

A legemlékezetesebb üzleti baklövésem

Nem szégyellem bevallani, én meglehetősen türelmetlen ember vagyok. Szeretek dolgozni, ha kell, időt-energiát nem kímélve ügyek mellé állni, de szeretem is látni az eredményeket. Sokáig elkövettem azt a hibát, hogy ha például egy üzleti eredmény nem jött olyan gyorsan, mint vártam, akkor ígéretes projektekbe bele se vágtam, vagy – ami még rosszabb – hiába tudtam, hogy idővel be fog érni a dolog, a kezdeti nehézségek miatt inkább kihátráltam.

Életem legemlékezetesebb üzleti baklövését is a türelmetlenségemnek köszönhetem. Néhány éve kis időre belevágtam a fogászati bizniszbe. Nyugat-európai, ill. a skandináv országokból utaztattunk Magyarországra ügyfeleket, akik minőségi, és leginkább jó ár-érték arányú fogászati kezeléseket kerestek. 

Tudtam, hogy jövedelmező az iparág, van rá fizetőképes kereslet, kiváló csapattal dolgoztunk együtt, de az első pár hónapban mégsem olyan tempóban haladt az üzlet, mint amire számítottam. Így aztán elkezdtem megmagyarázni magamnak, hogy túl kockázatos, túl költséges, az időzítés sem a legjobb… és végül pár hónap után az egész bizniszből kiszálltam. 

Nagyot hibáztam. 

Ez a cég ma egy száz milliós profitot termelő, befutott vállalkozás. 

Bárcsak máshogy döntöttem volna!

Ha kicsit is kitartóbb lettem volna..

Ha nem rettenek meg az első kudarctól…

Ha jobban hiszek a megérzéseimben…

Ha jobban bízom magamban, és az engem támogató emberekben…

Ha a kezdeti nehézségek nem ingatják meg a hitemet egy jól felépített üzleti modellben…

Rengeteg ‘ha’, meg ‘volna’, vagyis egy elszalasztott lehetőség lett a vége ennek a történetnek, de egy valamit akkor és ott egy életre megtanultam: 

Ha valamit egyszer elhatároztam, ha valamiben hiszek, akkor jöhet bármilyen kudarc vagy nehézség, mindent elkövetek, hogy megpróbáljam működővé tenni azt, ami mellé már egyszer letettem a voksomat. 

Igaz ez a vállalkozásra és a privát életemre is, és bátran mondhatom, hogy ez a stratégia működik. 

Csak ez működik!

Az álláskeresésben ugyanezt látom

Nagyon sok nehéz álláskeresési helyzettel találkozom. Vannak, akik tényleg hátrányos helyzetből indulnak. Az utolsó utáni pillanatban, magukat leírva, elkeseredve, önbecsülésükben megtépázva vágnak bele az álláskeresésbe. És sokan azt sem tudják miben jók, merre induljanak, kellenek-e még egyáltalán a munkaerőpiacon. 

De azok, akik leteszik a voksukat a változtatás mellett, akik elhatározzák, hogy igenis csak előre mennek, bíznak a Gerilla módszertantban, hisznek magukban, és komolyan veszik az álláskeresést, azok MINDIG sikerrel járnak. 

A nagy kérdés mindig ez: Abbahagyod, ha jönnek a nehézségek, visszafordulsz az első pár kudarc után, vagy mész tovább?

A Nike sztori

Életem egyik legtanulságosabb üzleti könyvének tartom a Nike sztoriját

A Nike ma már egy akkora név, egy akkora világmárka, hogy szerintem nincs olyan ember, aki azt gondolná, hogy ne lett volna kezdettől fogva sikertörténet egy ilyen hírű vállalkozás. Aztán elolvasod a könyvet, és leesik az állad. 

Nemhogy nem volt könnyű, de mire a sztori végére értem, én például konkrétan megkönnyeztem Phil Knightot és csapatát. Gyakorlatilag ahol lehetett elgáncsolták őket, kb. 20 évig próbálták gründolni a céget, hitelből, verejtékkel. Beperelték őket, ahol tudtak, keresztbe tettek nekik, nem volt olyan csillagállás, ami azt jósolta volna, hogy ez a biznisz egyáltalán életben tud maradni, de ők ‘csakazértis’ csinálták. 

Meneteltek előre, elestek, felálltak, megint kaptak egy gyomrost, de hittek az álmukban, és folytatták. Ha teheted olvasd el a könyvet, elérhető magyarul is, tényleg elképesztő történet, és egy óriási példa a kitartásra.

Csinálni kell tovább és tovább

Ha megnézed, ez minden nagy sikersztori legfontosabb tanulsága. Nem kell belepusztulni, nem kell fejjel nekimenni minden falnak az idők végeztéig – nem ez az üzenet. De amikor más feladná, akkor még van 2-3 lehetőség, amit ki lehet próbálni, ha te magad tudsz változtatni, akkor menni kell tovább. Ez a siker kulcsa.

“Az élet legnehezebb döntései közé tartozik, hogy abbahagyjunk-e valamit, ami nem elég jó, vagy próbáljuk inkább megjavítani.”

Az állásváltásnál maradva

Ha bármilyen új dologba kezdesz, bármilyen álláskeresési módszert kipróbálsz, számíts rá, hogy nem fog minden simán menni. Lesznek nehézségek, fogsz kapni elutasításokat, lesz olyan, hogy az utolsó körben mégsem téged választanak. Nem árulok zsákbamacskát, a Gerilla módszereknél sem ígérhetek semmi egyebet.

De ha elkezded használni a módszereinket, és látod azt, hogy míg korábban alig hívtak állásinterjúra, most több céghez is bejutsz. Ha sorra kapod az önéletrajzodra az elismerő visszajelzéseket. Ha látod azt, hogy sokkal jobb fizetésekről tudsz tárgyalni, mint eddig valaha, és 45-50 évesen, kisgyerekkel, vidéken is, egy új szakmában is vannak neked való pozíciók… akkor kérlek tarts ki a döntésed mellett!

Ha jobb állást, jobb fizetést, nagyobb szabadságot, boldogabb életet akarsz, akkor ne engedd, hogy eltérítsen a türelmetlenség és az első néhány kudarc!

Az álláskeresés fortélyai tanulhatók, és biztos vagyok benne, hogy a Gerilla technikák nálad is működnek. A csütörtök esti előadásomban bemutatok neked néhány eszközt, amit azonnal ki is próbálhatsz. ›› Csak dönts, változtass, és tarts ki az elhatározásod mellett, hogy végre olyan állásod legyen, amit örömmel csinálsz, és ahol tisztességesen meg is fizetnek! 

Kitartást és sok sikert kívánok neked ehhez!

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Bóta Katalin
2019. november 5. kedd 16:59

Köszönöm az eddigi segítséget, már másfél évvel ezelőtt is sok segítséget kaptam Tőled, András és valóban váratlanul hozzájutottam egy fantasztikus álláshoz, gyakorlatilag a kellő alapképzettség nélkül. Sajnos megint gondban vagyok, állás nélkül egy nem túl jó döntés következtében. Nehéz kitartónak lenni 56 évesen, vidéken, kevés lehetőségek közepette. Követem a tanácsadást, tippjeidet, nagyra becsüllek! Nem adom fel!

Válasz

  Baráth András
  2019. december 2. hétfő 15:21

  Kedves Katalin! Jó szívvel ajánlom neked az Állásszerző Program tananyagait (ha esetleg nem vagy még klubtagunk). Sajnos időnként újra kell épíkezni, és az állásváltás valóban egy építkezési folyamat. Bízom benne, hogy a Gerilla módszertan most is a segítségedre lesz az elhelyezkedésen. Örülnék, ha megosztanád velem a tapasztalataidat. Üdvözlettel, András

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book