Mi az, ami a szaktudásnál is sokkal fontosabb?

Írta: Baráth András  |  2019. november 06.  |  c 4 hozzászólás

Az emberek többsége úgy gondolja, hogy aki az álláskeresés technikai oldalát megtanulja, annak borítékolható a siker. Meg kell tanulni ütős önéletrajzot írni, fel kell készülni kicsit az állásinterjúra, utánanézni a cégnek, és már kész is. A technikai oldal valóban fontos, de az éremnek ez csak az egyik oldala. 

A múlt hét legnehezebb napja

Ha követed a Gerilla híreket, akkor tudod, hogy épp egy irodaköltözés után vagyunk. Rengeteg intéznivalót, pakolást, a napi munka mellett számos egyéb dolgot kellett menedzselnünk múlt héten a csapatommal. Fárasztó napok vannak mögöttünk, de a legnehezebb mind közül a csütörtök délelőtt volt. 

Honnan is kezdjem?

Az történt, hogy hosszas szervezkedés után – a dobozolás, egy élő előadás, lámpa vásárlás és két üzleti megbeszélés mellé – elvállaltam reggelre egy soron kívüli személyes konzultációt. 

Miért is ne? – gondoltam magamban. Hisz sürgős az ügyfélnek, segítséget vár tőlem, én pedig szeretem a konzultációkat, engem is mindig feltölt, ha sikerül együtt kibogoznunk és jó irányba terelnünk egy álláskeresési szituációt. 

Na, hát most nem ez történt. A konzultáció végére konkrétan úgy éreztem magam, mintha kifacsartak volna, minden energiámat a teremben hagytam… 

“Az úgy nem lesz jó”

Azzal keresett meg egy hölgy (nevezzük Krisztinának), hogy ugyanazon a helyen dolgozik lassan 20 éve. Rettenetesen unja már, amit csinál, de kitalált magának egy jobb pályát, segítsek neki a mielőbbi váltásban.

Viszonylag gyorsan kiderült, hogy a szakterület, amit kinézett magának, eléggé szűkös, a Profession-ön pl. összesen egy darab pozíció van fent a tárgyban, de nem probléma, úgyis nézünk 2-3 további lehetséges karriercélt – gondoltam magamban. 

Mint kiderült, ezt csak én gondoltam így, mert innentől kezdve elindult köztünk egy borzasztó huzavona:

“Én nem akarok mást csinálni.”
“Nem érdekel semmilyen más szakterület.”
“András 46 évesen nem pályázok ahhoz a céghez.”
“Azt ne is említsd, nem nekem való.”

Nem, nem és nem. Minden javaslatomra csak az elutasítást kaptam. 

Ültem ott, és azt éreztem, hogy egyre csappan az energiaszintem, nem értem mi történik. A személyes tanácsadás kicsit olyan, mint egy tánc. Ha felkér valaki, én szívesen vezetem, de nem jutunk sehová, ha az illető nem jön velem…

Az álláskereséshez, pláne a pályamódosításhoz szükséges egy jó módszertan. Kell egy stratégia. Meg lehet tanulni bizonyos trükköket, és igen, fel lehet jól készülni, vannak bevált technikák, DE… Ha valaki nem nyitott semmire, ha blokkolja saját magát, akkor sajnos nem fog működni semmilyen módszer.

Gondolj csak bele! Ha elmész egy fogorvoshoz, legyen ő akármennyire jó szakember, legyenek bármilyen hiperszuper fogászati eszközei, ha nem nyitod ki a szádat, nem fogja tudni megcsinálni a fogsorod.

Kell a nyitottság!

Régóta figyelem ezt, és az említett konzultációnál is arra jutottam, hogy az élet minden területén: a közös munkához, az együttműködéshez, bármilyen emberi kapcsolathoz, és igen egy állásváltáshoz is kell a pozitív energia. 

Ha mindig csak elvárásaid vannak, ha csak azt hajtogatod, hogy a világnak szerinted hogyan kellene működnie, ha mindig csak másokat okolsz, a körülményeket hibáztatod és a kibúvókat keresed, akkor nem fog működni még a “legtutibb” módszertan sem, és nem fog számítani a legklasszabb diploma.

A sikerhez nem elég jó iskolákat elvégezni, nyelvet tanulni, és egy klassz önéletrajzot összerittyenteni. Kell, hogy a környezeted azt érezze körülötted, hogy nemcsak viszed, adod is az energiát. Kell a nyitottság, kell a rugalmasság.

Lehet, hogy ez számodra talán már unalmas téma, de a múlt heti konzultáció megerősítette bennem, hogy érdemes erről is beszélni. Sok álláskereső azt gondolja, hogy a szaktudás minden. Igen, legyél büszke arra, amit elértél, legyél büszke a tapasztalataidra, a tudásodra, de az álláskeresésben a hozzáállásod is fontos.

Egy álláskeresési folyamat során számtalanszor ki kell mozdulnod a komfortzónádból: ismeretleneknek kell megnyílnod, régi ismerősökkel kell újra felvenned a kapcsolatot, nálad talán 20 évvel is fiatalabb HR-sel és szakmai vezetővel kell megtalálnod a közös hangot. Ez csak úgy fog menni, ha van benned kellő nyitottság, és hajlandó vagy hozzátenni a partnerséghez nemcsak szakmailag, nemcsak felkészültségben de érzelemben, energiában, kisugárzásban, hozzáállásban is. 

Akkor fognak szívesen veled együtt dolgozni az emberek, ha nemcsak viszed, de hozod is az energiát. Ha nem csak kritizálsz, de javasolsz is. Ha nem csak a szaktudásodat gondozod, de emberileg is hozzáteszel a csapatodhoz.

Nagyon sok szakember megfordul nálam, és látom azt, hogy aki így működik, az sokkal messzebbre jut, magasabb pozíciókat tölt be, és ha a karrierje során netán el is akad, sokkal gyorsabban kiássa magát a nehézségekből.

Erre biztatlak téged is!

Az álláskeresés technikai részét megígérem, hogy megtanítom neked. Ez az INGYENES, internetes mini-tréningem pl. segítség lehet számodra is! Ha úgy érzed, hogy van benned kellő nyitottság, akkor regisztrálj itt! ››Várlak szeretettel csütörtök este ÉLŐBEN a képernyő előtt, és szívesen válaszolok álláskereséssel, karrierrel, bértárgyalással, pályamódosítással kapcsolatos kérdéseidre is. 

Addig is minden jót, és csupa jó energiákat kívánok neked! :)

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Bartos Emma
2019. november 10. vasárnap 21:12

Egyetértek, a szaktudás csak fél siker, talán még annyi sem. Felvételnél a vezetők azt is próbálják felmérni, hogy a jelentkezőnek milyenek a készségei, beleillik-e a csapatba, hozzátesz-e a csapat egészéhez vagy sem. Ebből a szempontból sem mindegy, kinek milyen a személyisége, a kisugárzása. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy ha valaki már az interjún elutasít mindent, akkor hogyan akarja meggyőzni a felvételiztetőket, hogy a munkában majd nyitott lesz, észreveszi a lehetőségeket, esetleg mások figyelmét is felhívja rá, vagy hogy hajlandó lesz tanulni, fejlődni, a tévedéseit korrigálni?

Válasz

  Baráth András
  2019. december 2. hétfő 15:13

  Köszi Emma a kommentedet. Szuper kiegészítés a cikkhez! Üdv, A.

  Válasz

Kozma Éva
2019. november 7. csütörtök 20:50

Kedves András!
Most Te is megtapasztaltad a negatív oldalt! Az embernek ki kell alakítania egy olyan stratégiát, ami segíti abban, hogy ne szívják le az energiáját. Időben észre kell venni, hogy itt most energialeszívásról van szó! Ha nem állítod le időben az ilyen “kedves ügyfeleket”, akkor ez máskor is meg fog történni veled. Ne hagyd magad! Te ennél többet érdemelsz! Olyan sok embernek segítettél már!
Volt egy nagynéném, aki a férje halála után, 80+ évesen került be idősek otthonába. Aktív korában könyvtáros volt, így nagyon jó beszélgetőpartnere tudott lenni az összes otthonlakónak. Egyszer csak azon vette észre magát, hogy szinte minden nap, egész délután csak panaszkodnak neki, leszívják az energiáit. Azt mondta a lakótársaknak: - Állj, mostantól rendelési időt vezetek be! Minden délután maximum egy óra lesz az, amikor panaszkodhattok nekem! A rendelési időn kívül ha elkezdtek panaszkodni, fenntartom magamnak a jogot, hogy szó nélkül felálljak, és arrébb menjek. Nem engedhetem meg magamnak, hogy megbetegítsetek!
És miután lefektette a szabályokat, láss csodát, már nem akartak neki órákon keresztül panaszkodni.
Neked is fel kell állítanod valamilyen szabályt, mely megvéd téged az energialeszívástól. Hogy milyen szabályt állítasz fel, az csak rajtad múlik. De ne feledd megfelelően kommunikálni!
Szerencsés vagy, hogy csak most találkoztál ilyen energiavámpírral!
További sok sikert, erőt, egészséget kívánok!
Egy hálás 50+-os ügyfél

Válasz

  Baráth Adrás
  2019. december 2. hétfő 15:16

  Köszönöm Éva a bátorító szavakat, és hogy követed a cikkeimet! Minél több energiát adó találkozást kívánok neked is! :) Üdvözlettel, András

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book