A sikeres pályamódosítás lépései I. rész

Írta: Baráth András  |  2018. november 06.  |  c 1 hozzászólás

Hol van már a régi képlet: iskolába járunk, kitanulunk egy szakmát, és nyugdíjazásig abban a szakmában lépdelünk (jó esetben) előre. Néhány évtizeddel ezelőttig ez talán még ragyogóan működött, ma azonban, amikor a tréningjeimen felteszem a kérdést, hogy ki az, aki pályaváltáson gondolkodik, a résztvevők kb. 2/3-a felteszi a kezét. Sosem késő, szokták mondani, és ezzel én magam is mélyen egyetértek, ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy ki, milyen életszakaszban és hogyan indul neki a pályamódosításnak. A következő cikkekben ezt a témát fogjuk alaposan körbejárni.

Miért akarunk manapság pályát módosítani?

A válasz egyszerű: azért mert “kell”, vagy azért, mert eltelt 5-10-15-20 év, és a hócipőnk tele van azzal, amit eddig csináltunk.

Rengeteg középkorú szakemberrel találkozom, aki 40-45-55 éves korában egyszer csak azzal szembesül, hogy már nem tud olyan könnyen elhelyezkedni azon a területen, ahol korábban dolgozott. De még gyakoribb az az eset, amikor valaki nem is akar ugyanabban a szakmában tovább keresgélni. Másra vágyik, valami olyat csinálna, ami izgalmasabb, amit szeret, és ami lelkesedéssel tölti el.

Ismerős?

Pályaváltásra ma már sokkal gyakrabban kerül sor, mint ahogy azt az álláskeresők általában gondolják, és közel sem jelent akkora hátrányt az elhelyezkedésnél, mint ahogy attól a legtöbben tartanak.

Ha tehát te is pályamódosításra szántad el magad, vagy épp erre készülsz, akkor mindenek előtt tudnod kell, hogy nem egy halálugrásra készülsz. Biztosíthatlak, hogy nagyon sok olyan önéletrajz kerül a kezembe, amelyekben azt látom, hogy az önéletrajz gazdája a korábbi pályafutásában már legalább egy komolyabb pályamódosítást csinált,  mégpedig sikerrel.

Mikor lesz sikeres egy pályamódosítás?

Mielőtt te is teljesen hátat fordítasz a jelenlegi szakmádnak, hogy végre olyan munkád legyen, amit szeretsz is csinálni és meg is fizetnek benne, fontos azt tudnod, hogy alapvetően kétféle pályamódosítás létezik:

1) Van a RÖVID TÁVÚ pályamódosítás, ami alapvetően kényszer miatt valósul meg

Ha elveszíti valaki az állását, vagy valamilyen külső okból mindenképpen váltania kell, akkor elsősorban abból célszerű kiindulnia, hogy mire van kereslet az álláspiacon és mik az ő fő erősségei. Ilyenkor minden esetben ennek a két halmaznak a szűk metszetét kell lefedni, és sajnos kevésbé tud érvényesülni az a szempont, hogy mi az, amit az illető igazán szeretne csinálni.

Ez a fajta kényszer szülte pályamódosítás kissé talán kötötebb pálya, de itt is nagyon szép sikertörténetekkel találkozom.

Itt van például egyik 53 éves ügyfelem, Zita, aki több, mint fél éve keresett állást sikertelenül, amikor eljött hozzám személyes konzultációra.

A találkozó alkalmával villámgyorsan kibukott, hogy ő bizony nem jó szakterületre pályázik, emiatt akadt el az álláskeresésben. Kizárólag pénzügyi állásokra jelentkezett, jóllehet az erősségei és a piaci kereslet alapján informatikai területen sokkal nagyobb eséllyel el tudta volna adni magát.

Mondanom sem kell, egy alapos pályaorientációt követően, és miután “gerillásítottuk” az önéletrajzát kb. 2 hónap alatt sikeresen elhelyezkedett egy számára teljesen új területen, ráadásul másfélszer annyi fizetésért, mint amennyit a korábbi állásában keresett.

2) Másik eset a KÖZÉP TÁVÚ pályamódosítás, ahol már azt is sokkal jobban figyelembe tudod venni, hogy mi az, amit te a legjobban szeretnél csinálni

Az álláskeresők többsége általában erre gondol, amikor pályamódosításról beszélünk, ám a leggyakoribb probléma, hogy a legtöbben ennél a verziónál egyetlenegy ponton megrekednek: Kizárólag azt nézik, hogy mit szeretnének csinálni.

Ettől mindenkit óva intenék. A pályamódosításnál ugyanis – legyen az rövid, vagy hosszabb távú –  minden esetben működnie kell mindhárom halmaznak.

Minden pályamódosításnál muszáj abból kiindulni, hogy 1.) mire van kereslet, 2.) mik a te fő erősségeid (nyelvtudásod, szakmai tapasztalataid, elért eredményeid), és csak ezek után célszerű hozzáigazítanod, hogy 3.) ezen belül mi az, amit te konkrétan szeretnél csinálni.

Ha középtávon építesz fel egy pályaváltást, tudatosan megtervezve azt, akkor ha adott pillanatban van is egy kis foghíj az erősségeid és a kereslet között (tehát a meglévő szakmai tapasztalatod és erősségeid nem fedik le teljesen az új területen elvártakat), akkor is van 1-2 éved, hogy gyakorlatot szerezz és felkészítsd magad a váltásra.

Nagyszerű példa erre szintén egyik ügyfelem, aki 10 év marketing területen eltöltött munka után épp a napokban helyezkedett el egy ismert cégnél HR vezetői pozícióban.

Timi úgy építette fel a pályamódosítását, hogy először a korábbi cégénél önkéntesen vállalt HR-es pluszfeladatokat. Kérte, hogy részt vehessen interjúkon, besegített a kiválasztás folyamatában, majd egyre több HR-es feladatot bíztak rá.

Ezzel párhuzamosan elkezdte képezni magát, HR-es végzettséget is szerzett, és 1-2 év alatt kiegészítette a korábbi szakmai rést, megszerezte mindazt a tudást és tapasztalatot, amire a sikeres pályaugráshoz szüksége volt.

Hogyan építsd fel pályamódosítás során az önéletrajzodat? Mit emelj ki a korábbi nem releváns tapasztalataidból? A következő cikkünkből mindez kiderül. Ha pedig nem akarsz annyit várni, vagy szeretnél egy komplett, működő stratégiát kapni a pályamódosításhoz és/vagy állásváltáshoz, akkor várlak szeretettel most csütörtökön a képernyő elé. Regisztrálj itt a csütörtök 17:30-kor kezdődő ingyenes, internetes mini-tréningemre ››

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Margit N
2018. november 29. csütörtök 16:08

Öt napja nem tudok elszakadni a Gerilla oktatóprogramoktól, a Fecebooktól. Hol elkeseredek, hol látok reményt. Engem eddigi életem során soha nem kérdeztek meg, hogy mit szeretnék csinálni, és bizony a lehetőségeket sem ismerem. Ezért vagyok itt, valószínűleg ezért jelentkeztem az elsők között , a remény, hogy megtalálom...Nem adom fel! Köszi. Margó

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book