3+1 nem is olyan “aprócska” félreértés a motivációs levél körül

Írta: Baráth András  |  2020. április 01.  |  c Nincs hozzászólás

Gyakran jönnek oda hozzám tréningeken, személyes tanácsadáson az emberek, hogy “figyelj András, az önéletrajz az még hagyján, azt valahogy meg tudom írni. De mi a fenének kér tőlem a cég motivációs levelet? Most írjam le, hogy szeretnék dolgozni 53 évesen? Szeretném fizetni a sárga csekkjeimet? Bár végül is mindegy, mert szinte biztos, hogy el se olvassák…” Na, akkor tegyük gyorsan helyre ezt a dolgot!

A cikk elolvasása kb. 5 percet vesz igénybe.

Mit gondolsz miért van az, hogy fényképet mindenki örömmel csatol az álláspályázatához, motivációs levelet viszont még a legfelkészültebb álláskeresőktől is úgy kell kikönyörögni? Ha belegondolsz, a fénykép a pályázat szempontjából valójában egy lényegtelen, formai kellék. Ezzel szemben a motivációs levél – főleg akkor, ha azt a munkáltató kifejezetten kéri – egy kötelező tartalmi elem.

Hát persze, mert motivációs levelet írni macera!

Lehet, hogy már ezer éve nem írtál, azt se tudod hogyan állj neki. Ráadásul plusz idő, plusz nyűg, és nem is ezen múlik a kiválasztás.

De gondolj csak bele: olyan idők következnek, amikor egy-egy meghirdetett állásra kb. 500-600 jelentkezés is beérkezik. Szerinted melyik pályázatot sorolják majd előre? Azt amelyik semmitmondó, egy a sok közül és még csak tisztességes kísérőlevél sincs hozzá? Vagy azt, amelyik profin megírt, figyelemfelkeltő és azonnal kitűnik a sok tucat jelentkezés közül?

Tudom mire gondolsz: állást akarsz, jól akarsz keresni, normális főnököt szeretnél és érdekes feladatokat. Miért kell ezeket a nyilvánvaló tényeket külön is felsorolni?

A jó hír az, hogy nem ezekről a motivációdról kell a motivációs levélben beszélni! (A “miről és hogyan?” részről külön tréninget is tartok, és többek között beszélek majd róla részletesen most csütörtökön, a következő ingyenes, online előadásomon is! Várlak szeretettel a képernyő előtt téged is! ›› ) 

Most pedig nézzük át a 4 leggyakoribb motivációs levél bakit! Te melyiket szoktad elkövetni?

3+1 tévedés a motivációs levél körül

1. számú tévhit: A motivációs levél elhagyható

Az álláskeresők többsége meg van arról győződve, hogy motivációs levelet csak megszokásból, egy “kis pluszként” kérik a cégek. Nem baj, ha elmarad, nem ezen múlik a lényeg.

Ezt onnan is látom, hogy az elmúlt pár hónapban én is több új állást meghirdettem, és hiába kértem a pályázóktól, a jelentkezők kb. fele egyáltalán nem csatolt motivációs levelet, de még csak egy sort sem írt az önéletrajza mellé. Vagy ha írt, az is leginkább innen-onnan netről letöltött sablon levél volt…

Márpedig ez hiba.

Ha egy cég kifejezetten kéri, és te nem csatolsz motivációs levelet, az komoly tartalmi hiányosság. Olyan, amivel akár ki is ejtheted magad a kiválasztási folyamatból.

Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor több nyelvű önéletrajzot kérnek és te csak magyar nyelvűt küldesz. Valószínűleg helyből félre is dobják így a pályázatodat. Kb. ugyanez a helyzet a motivációs levéllel.

Ha kérik a hirdetésben, akkor kötelező, de ha nem kérik, én azt mondom, akkor is írj. Hisz óriási butaság lenne nem kihasználni egy olyan erős meggyőzési eszközt, mint a kísérőlevél. Máris elmagyarázom, miért!

2. számú tévhit: A motivációs levélen nem múlik semmi

Ha elkezded használni a Gerilla Önéletrajz technikákat az első néhány pályázatnál te is azonnal tapasztalni fogod azt, amit ügyfeleim, hogy micsoda jelentősége van egy egyedi, jól megírt motivációs levélnek az álláshirdetésre való bejutás szempontjából.

Hisz mi is tulajdonképpen az önéletrajz? Egy prospektus, vagyis jó esetben egy figyelemfelkeltő marketing anyag. És mi a célja? Hogy bejuttasson az állásinterjúra. 

Te mennyivel szívesebben olvasnád a 120. csatolt marketing anyagot, ha van mellette pár sor személyes hangvételű, udvarias bemutatkozás is? Ha ez ráadásul olyan, ami megszólít, ami bizalmat ébreszt, és ami kitűnik a tömegből, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy minden, amit a prospektusodban leírtál, célba talál.

Motivációs levelet tehát elsősorban nem azért érdemes küldened, mert a munkáltatók kérik. Hanem mert egy remek eszköz arra, hogy bizonyítsd az alkalmasságod, előre kezeld az esetleges kifogásokat, és meggyőzd a munkáltatót, hogy te egy szuper jelölt vagy. Hogyan?

3. számú tévhit: A motivációs levél a pályázóról szól

Ha az első két pontnál nem is, itt biztos, hogy sokan meglepődnek majd: a motivációs levél ugyanis NEM az álláskeresőről szól.

Nem a te saját motivációidról kell írnod benne. Tehát nem arról kell beszélned, hogy te miért szeretnéd betölteni az adott állást, neked miért lenne ez jó, és te mennyit szeretnél fejlődni a megpályázott munkakörben.

A motivációs levél középpontjában a munkáltató áll.

Vagyis arról kell beszélned benne, hogy a cégnek miért lesz az jó, ha téged vesz fel. Neki miért érdemes a sok jelentkező közül épp téged alkalmaznia? Miért te vagy a tökéletes pályázó a számára? Az egész célja tehát, hogy a munkáltatót motiváld arra, hogy behívjon állásinterjúra.

Persze a te motivációd is fontosak lesznek később, de nem itt! A “Miért szeretne nálunk dolgozni?”, “Miért pályázott az állásra?” c. kérdéseket majd az állásinterjún kell megválaszolnod, addig azonban el kell jutnod. Na, erre kiváló eszközöd a motivációs levél.

+ 1 tévhit: A motivációs levelet a kutya se olvassa

Ez egy esetben igaz: ha nem küldesz motivációs levelet. :)

Való igaz, hogy a HR-esek többsége az önéletrajzokat olvassa el általában először, ám azt, hogy a jó önéletrajzok beküldői közül ki legyen az a 8-10 konkrét  jelölt, akiket be is hívnak állásinterjúra, az a motivációs levélen nagyban múlik.

Erről számol be legtöbb ügyfelem is, akiknél azt látom, hogy kifejezetten nagy jelentőséget tulajdonítanak az egyedi, Gerilla motivációs levelüknek abban, hogy gyorsan és sikeresen el tudták nyerni új állásukat.

Érdemes tehát ezt a 4 tipikus tévhitet alaposan elfelejtened, és minden motivációs levéllel szembeni ellenszenvedet félretenned. :) Hidd el megéri!

Bízom benne, hogy a cikk elolvasása után már te is látod, hogy a motivációs levél mennyire hasznos és fontos eleme lehet a álláspályázatodnak. Ne feledd, az egész levél nem több mint 1 oldal, és elég egyszer megtanulnod a főbb a fortélyait, hogy sikereket érj el vele. Ehhez jó példákat, azaz jól megírt motivációs leveleket is megismerhetsz például a Gerilla Állásszerző Programban. Gyere és hallgasd meg a következő ingyenes online előadásomat! Sok hasznos Gerilla tippet megosztod veled ebben a témában is. Ha szeretnél könnyen és gyorsan állást találni, akkor kérlek, fektess időt egy kis időt a felkészülésbe. Hidd el, ez a befektetés busásan megtérül majd neked!

Eredményes álláskeresést, és sok sikert kívánok neked! :)

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book