Munkanélküli segély (álláskeresési járadék) 2020: Kinek? Mikor? Hogyan? Mennyi? A legfontosabb információk egy helyen

Írta: Baráth András  |  2020. április 14.  |  c 21 hozzászólás

A Gerilla Önéletrajz Műhely az a hely, ahol azt tanítjuk a szakembereknek, hogyan tudnak gyorsan és sikeresen elhelyezkedni még a mostani válság helyzetben is. Azt nem ígérhetem, hogy 2 hét alatt mindenki hiper-szuper állást talál, azt azonban igen, hogy aki megtanulja és alkalmazza is a módszereinket, az – a legtöbb ügyfelünkhöz hasonlóan – 2-3 hónap alatt igenis el tud helyezkedni a neki való pozícióban. No de mi lesz veled ez alatt a 2-3 hónap alatt? – kérdezheted jogosan. Miből fogsz addig megélni? Milyen segítségre számíthatsz, amíg munka nélkül vagy? Ehhez próbálunk egy kis segítséget adni. Ebben a cikkben először is azzal, hogy a munkanélküli segély, hivatalos néven álláskeresési járadékhoz kapcsolódó összes fontos információt összegyűjtöttük neked.

Kinek jár munkanélküli segély?

 2020-ban azok igényelhetnek álláskeresési járadékot (munkanélküli segélyt), akiknek megszűnt az állásuk (felmondás vagy egyéni vagy társas vállalkozás szüneteltetése okán), és akik az igénylés napját megelőző 3 évben legalább 360 napig dolgoztak. Ez az ú.n. jogosultsági idő, ami az igazoltan ledolgozott napok számát jelenti. Nem kell egybefüggőnek lenni, és beletartozik az is, ha valaki alkalmazottként, közfoglalkoztatottként vagy egyéni vállalkozóként dolgozott.

Álláskeresési járadékot igényelhet tehát az, 

 • akinek felmondtak
 • aki maga mondott fel
 • akinek közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonya
 • aki szünetelteti az egyéni ill. társas vállalkozói tevékenységét (feltéve, ha a vállalkozói tevékenység alatt rendesen fizette maga után a járulékokat)

Nem jár álláskeresési járadék annak, 

 • aki oktatási intézményben nappali tagozatos 
 • aki öregségi nyugdíjra jogosult
 • aki megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesül

Hol kell igényelni?

Az álláskeresési járadékot nem automatikusan folyósítják, hanem mindenkinek személyesen magának kell igényelnie. Az igénylés egy kérelem benyújtásával kezdődik, ami szerencsére ma már interneten keresztül (online, e-mail útján, ügyfélkapun keresztül) is intézhető.

Első lépésként regisztrálni kell a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) rendszerében. Ezt megteheted személyesen a bejelentett a lakóhelyed szerint illetékes Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál, de jelenleg a koronavírus veszély miatt csak úgy, ha előzetesen időpontot foglalsz ezen az oldalon.

A személyes ügyintézés helyett választhatod:

a) Ha már van Ügyfélkapu regisztrációd: az Ügyfélkaput
https://epapir.gov.hu
– Témacsoport: Kormányhivatali ügyek

– Ügytípus: Foglalkoztatási támogatások, közfoglalkoztatási és egyéb állami foglalkoztatási feladatok

– Címzett: illetékesség alapján adott Járási Hivatal

– Hivatkozási szám: újonnan indított eljárásoknál nem kell tölteni

– Levél tárgya: pl. álláskeresési ellátás igénylése

– Levél szövege: itt lehet bővebben írni, és az elérhetőségeidet megadni, pl.  ……év………….hónap………napján véget ért a munkaviszonyom, szeretnék álláskeresőként regisztrálni és álláskeresési ellátás iránti kérelmet benyújtani.

– Csatolmányok: pl. munkáltatói iratok, NAV igazolás, stb.

b) Ha nincs Ügyfélkapu regisztrációd: az NFSZ elektronikus ügyintézési felületen is elindíthatod a regisztrációra irányuló szándékod

Itt a belépéshez meg kell adni a TAJ számot, a születési dátumot, és a további ügyintézéshez egy e-mail címet.

vagy

c) E-mailben is elküldheted a szándéknyilatkozatod 

Az emailt az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályának kell címezned, az elérhetőségek megtalálhatók a https://www.kormanyhivatal.hu/hu honlapon. (A bal oldali oszlopban megyére, járásra, osztályra szűkíthető a keresés)

Fontos! A nem ügyfélkapuval végzett bejelentés minden esetben csak egy szándéknyilatkozatnak minősül, nem pedig kérelemnek! Itt tehát még fogsz kapni a hivataltól egy válaszlevelet a további ügyintézési teendőkkel és határidőkkel. Ha 1-2 munkanapon belül sem kapsz választ, mindenképpen ellenőrizd a spam mappádat, és mindenképp érdemes telefonon is érdeklődnöd a további részletekről, mert járási hivatalonként eltérhet az ügyintézés menete.

Az online ügyintézés kapcsán nem árt tudni, hogy sajnos a koronavírus miatt egyre több a kérelmező ( a legfrissebb hivatalos statisztikák szerint kb. 30 ezerrel emelkedett az álláskeresők száma), a személyes ügyintézés kiesése miatt pedig az ügyintézési idő egyébként is megnövekedett. Számíts arra, hogy a kérelmek feldolgozása a szokásosnál több időt vehet igénybe.

Milyen okmányok szükségesek az igényléshez?

 • Személyi igazolvány
 • Lakcímkártya
 • Taj kártya
 • Adóigazolvány
 • Iskolai, illetve szakképzettséget igazoló okirat/ok
 • Alkalmazottaknak: az elmúlt 3 évre a munkaviszonyok igazolása (Munkáltatói igazolás a munkaviszony megszűnésekor elnevezésű nyomtatvány) + a munkanélkülivé válást megelőző 1 évben kapott jövedelmek igazolása
 • Vállalkozóknak: Igazolás a vállalkozói igazolvány visszaadásáról/vállalkozói tevékenység megszüntetéséről, és szüneteléséről
 • OEP igazolvány
 • Bankszámlaszám – amennyiben van
 • Igazolólap az álláskeresési járadék és segély megállapításához (eredeti aláírt példánya)
 • Adatlap bírósági végzéssel megállapított tartozásigazolásról (eredeti aláírt példánya)
 • Jövedelemadó adatlap a munkaviszony megszüntetésekor
 •  A 2010. január 1-je előtt megszűnt munkaviszonyok esetén: Igazolólap a munkanélküli-járadék megállapításához c. nyomtatvány (eredeti aláírt példánya).
 • főállású egyéni vagy társas vállalkozói jogviszony esetén: adóigazolás a vállalkozói jogviszonnyal kapcsolatos adatokról (Nemzeti Adó és Vámhivatal által kiállított adóigazolás);
 • amennyiben társas vállalkozás tagja/ügyvezetője/tulajdonosa szükséges a társasági szerződés bemutatása;
 • ha őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, akkor az aktuális évre érvényesített betétlap;
 • bankszámlaszám, amennyiben számlaszámra kéri az álláskeresési ellátás utalását;
 • magánnyugdíj-pénztári okirat (tagsági okirat);

A munkanélküli segély összege

Az álláskeresési járadék összege 2020-ban attól függ, hogy az igénylést megelőzően összesen hány napig dolgoztál.

A munkanélkülivé válást megelőző 4 naptári negyedévben befizetett munkaerőpiaci járulékalap (azaz a bruttó bér) havi átlaga alapján számolják ki mindenkinek egyedileg. 

A segély ill. járadék összege a kiszámított járulékalap 60%-a, maximum a mindenkori legkisebb minimálbér összege. 

Ha az  elmúlt egy évben nem dolgoztál folyamatosan, akkor a kevesebb időszak átlaga lesz a mérvadó, ha pedig semmit nem dolgoztál ebben az időszakban, akkor a legalacsonyabb kötelező bér 130 százalékával számolnak.

KONKRÉT SZÁMOKKAL

Álláskeresési járadék maximum összege:

bruttó 161 000 Ft/hó

(a munkaerőpiaci járulékalap 60%-a, maximum a hatályos minimálbér 100%-a)

Keresetpótló juttatás (képzés esetén):

bruttó 96 600 – 161 000 Ft/hó

(a minimálbér 60-100% mérlegelési jogkörben megállapítva)

Nyugdíj előtti álláskeresési segély:

bruttó 64 400 Ft

(a minimálbér 40%-a)

 

KATA-S ADÓZÓK ESETÉN:

Álláskeresési járadék 50 000 Ft KATA esetén (bruttó 98 000 Ft járulékalap 60%-a):

nettó 44 175 Ft/hó

Álláskeresési járadék 75 000 Ft KATA esetén (bruttó 164 000 Ft járulékalap 60%-a):

nettó 73 800 Ft/hó

 

Mennyi ideig folyósítják?

Az álláskeresési járadékot maximum 90 napig folyósítják.

Ez nem túl sok, de ahogy a bevezetőben is említettem, ennyi idő alatt azért jó eséllyel te is találhatsz magadnak új állást. Ehhez egy kis segítség a következő ingyenes, élő, online előadásban, amire várlak szeretettel téged is. Itt tudsz regisztrálni az ingyenes, online, álláskeresési videó-tréningre ››

Mely napokon utalják?

A munkanélküli segélyt havonta mindig utólag utalják, a banki átutalás napjai 2020-ban:

 • 2020 januárra: február 3.
 • 2020 februárra: március 2. 
 • 2020 márciusra: április 1.
 • 2020 áprilisra: május 4.
 • 2020 májusra: június 1.
 • 2020 júniusra: július 1. 
 • 2020 júliusra: augusztus 3.
 • 2020 augusztusra: szeptember 1.
 • 2020 szeptemberre: október 1.
 • 2020 októberre: november 2. 
 • 2020 novemberre: december 1.
 • 2020 decemberre: 2021. január 4.

Remélem, hogy ezzel az összefoglalóval neked is segíthettem egy kicsit eligazodni a hivatali ügyintézés útvesztőjében. Ne feledd: jó állást találni a válság idején is lehet. Igaz, hogy keresni kell, sokkal jobban kell keresni, mint eddig, és sokkal jobban el is kell tudnod adni magad, de VAN MEGOLDÁS! Ha érdekelnek a bizonyítottan működö Gerilla álláskeresési módszerek, akkor gyere és csatlakozz te is a következő ingyenes, élő, online előadásomhoz itt! Ezen az ingyenes videós tréningen bemutatok neked egy 9 lépésből álló komplett álláskeresési rendszert, amit hogyha te is alkalmazol, akkor garantálan fel tudod pörgetni a sikeres elhelyezkedésedet. 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Éva
2020. október 21. szerda 08:37

Kedves András!
Én azt szeretném kérdezni, hogy mennyi idő múlva kapom meg az álláskeresési járadékot, mert 2018. 11. 11-től 2020. 06. 30-ig dolgoztam végig ugyanazon a munkahelyen, és 2020.07.13-án adtam le az összes iratot a Kormányhivatalban. Azóta csak e-mail-eke kapok, hogy legyek türelemmel..., tudom a covid miatt többet kell várni..., de már elkeserítő a helyzetem, 50-es nő vagyok, munkát találni ebben az időszakban szinte lehetetlen.
Válaszát előre is köszönöm

Válasz

Szűcs Éva
2020. október 21. szerda 08:16

Kedves András!
Én azt szeretném kérdezni, hogy mennyi idő múlva kapom meg az álláskeresési járadékot, mert 2018. 11. 11-től 2020. 06. 30-ig dolgoztam végig ugyanazon a munkahelyen, és 2020.07.13-án adtam le az összes iratot a Kormányhivatalban. Azóta csak e-mail-eke kapok, hogy legyek türelemmel..., tudom a covid miatt többet kell várni..., de már elkeserítő a helyzetem, 50-es nő vagyok, munkát találni ebben az időszakban szinte lehetetlen.
Válaszát előre is köszönöm

Válasz

Zsuzsa
2020. szeptember 8. kedd 13:35

2019 augusztusában részesültem munkanélküli segélyben, előtte volt 16 év egybefüggő munkaviszonyom. Majd 2019 szeptember elején elhelyezkedtem, viszont 2020 augusztus középen elvesztettem a munkám. Anno megkaptam a 90 napra járó juttatást. Most kaphatok valami támogatást? Mennyi ledolgozott időnek kell lennie, hogy újra kapjak munkanélküli segélyt? Persze nem ez a célom...

Válasz

Tóth Józsefné
2020. augusztus 13. csütörtök 18:39

Munkanélküli járadék nem jár (ez kimaradt a felsorolásból) annak a munkavállalónak, aki egy éven belül már igénybe vette, most a korona vírus miatt veszítette el az állását.
Sürgős jogszabályváltozásra lenne szükség, különben nagyon nagy bajok lesznek.
3 hónap alatt nagyon kevesen találnak munkát!!!!!!!!!!!!!!

Válasz

Gyurán Nikoletta
2020. július 22. szerda 07:22

Kedves András! 2020.07.07-én ért véget a munkaviszonyom, 356 nap jogosultsági időt számítottak ki és elutasító határozatot kaptam. Az én számításom szerint megvan a 360 nap jog. időm, bonyolítja a helyzetet, hogy az utolsó 3 évben 3 munkaviszonyom volt, közben voltam munkanélküli, de én 380 napot számoltam. Voltam táppénzen és felmentési időm is volt. Kérem segítsen, fellebbezni nem lehet a végzés ellen, peres eljárást lehet iindítani ügyvéddel és illeték megfizetésével, amire most végképp nincs pénzem. Kérem a segítségét, pontosan hogyan kell kiszámítani a jogosultsági időt, lehet, hogy valamit nem veszek számításba,de nekem nem annyi jön ki, mint amit megállapítottak. Köszönöm szépen.
Üdv:
Gyurán Nikoletta

Válasz

István
2020. április 30. csütörtök 22:25

"magánnyugdíj-pénztári okirat (tagsági okirat);" vajon miért szükséges? Még aki tag maradt, az sem kap oda semmit az esetleges saját befizetésen túl.

Válasz

  Gyöngyi
  2020. május 25. hétfő 16:32

  Csak arra kíváncsiak, hogy anno ellopták-e a nyugdíjbefizetéseidet, vagy nem adtad meg magad és nem mentél vissza az állami nyugdíjba.
  Épp most állítottam össze a kért doksikat, 59 éves múltam, és kiemlték, hogy az önkéntes az nem érdekli őket.
  Üdv.Gyöngyi

  Válasz

Csilla Havasiné
2020. április 21. kedd 09:47

Szeretném megkérdezni, hogy ha valaki a 360 napot alkalmi munkavégzésből szerzi meg, mennyi lesz az álláskeresési járadék összege ?

Válasz

Liszt Gábor
2020. április 17. péntek 12:05

Annyit szeretnék hozzászólni, hogy amiket írtál,és mondtál teljesen igazad van. Az én esetemben mivel 60 éves többdiplomás álláskereső vagyok még nehezebb a helyzet,de megpróbálom a Tőled tanultakat is felhasználni. A korosztályomnak annyit üzenek,hogy ne adják fel előbb utóbb hátha sikerül bár manapság nagyon nehéz a helyzet.

Válasz

Zsolt
2020. április 17. péntek 11:37

Én csak annyit szeretnék tudni, hogy papíron nem szűnt meg a munkahelyem, nem mondtak fel... Viszont nem is dolgozom, mivel a munka belett szüntette határozatlan időre. Ilyenkor milyen lehetőségejk adottak?

Válasz

Soproni zsolt
2020. április 16. csütörtök 18:17

Örülök neki hogy van

Válasz

Dékáy Gyula
2020. április 15. szerda 09:10

Szervusz András,

Először is sok sikert kívánok a munkádhoz,és persze az egész csapatnak.
A kérdésem a következő.:
Kaphat-e járadékot az,aki külföldön dolgozott,és elveszítette a munkahelyét? Németorzágban dolgozom,de baj van. Még van munkahelyem,de ez lehet hogy csak átmeneti állapot.

Még egyszer sok sikert kívánok az egész csapatnak.

Üdvözlettel, Dékány Gyula

Válasz

Mónika
2020. április 14. kedd 20:30

Szia András !Én egy hónapja váltottam jelenleg dolgozok de nem úgy sikerült ahogy vártam,nem tudtam a munkanélküliről részletesen de nagyon hasznos volt számomra.
Köszönöm

Válasz

  Gyöngyi
  2020. május 25. hétfő 16:37

  Én csak azt nem értem, hogy miért is kérik az álláskeresési járadékhoz a volt munkáltató igazolását a béredről, amikor ez totálisan irreleváns.
  Fő szabály, hogy függetlenül attól, hogy mennyit kerestél, a Fidesz kormány a minimálbérhez köt mindenfajta kifizetést.
  Pl. én közel 500 ezres bruttó után is a minimálbért fogom kapni 3 hónapig és adios....Orbán bácsi le is tudott minket. Viszi a befizetett adóinkat külföldi gazdaságok , emberek megsegítésére szavazért cserébe...és még hadd ne mondjam hova szórja szét.
  Hát bizony ezt nem szabadna elfogadnia a magyarnak.

  Válasz

Bea
2020. április 14. kedd 17:29

És mi van akkor ha a munkáltató nem adja ki a megszűnéskor a papírokat? Mivel és hogyan igazolom, hogy hol és milyen jogviszonyban, mennyi ideig, stb dolgoztam?

Válasz

  Gyöngyi
  2020. május 25. hétfő 16:38

  Ha rugalmasak akkor megnézik az ügyfélkapu mögött nyilvántartott adatokat, amit bárki megnézhet, bármikor.

  Válasz

  Varga Margó
  2020. április 14. kedd 18:38

  Kedves Bea!
  A munkáltatónak törvényi kötelezettsége a munkaviszony megszűnése után 5 napon belül kiadni a papírokat. Ez nem mindig sikerül öt napon belül, de a tapasztalatom az, hogy elküldik. Amikor már tudott a munkaviszony megszűnésének időpontja, akkor másnaptól a foglalkoztatási osztályon már lehet kérni a nyilvántartásba vételt és az ellátás megállapítását. Ha még nem áll rendelkezésre az álláskeresési járadék megállapításához szükséges dokumentáció, akkor az ügyintéző végzésben hivatalból hiánypótlásra szólít fel, ez alatt már biztosan meglesznek a papírok. A járadék a kérelem beadásának napjától jár, nem pedig attól, amikor meglesznek a papírok

  Válasz

Ádám Ildikó
2020. április 14. kedd 11:23

Szeretném megkérdezni, hogy egy diplomás nőnek hány éves kortól jár a nyugdíj előtti álláskeresési segély?

Válasz

  Gyöngyi
  2020. május 25. hétfő 16:42

  Szerintem épp most volt terítéken, hogy nem fognak azzal foglalkozni, hogy tanultál keményen, dolgoztál keményen, adóztál 35 évig ....Téged is úgy kezelnek, ahogy azokat, akik egész életükben segélyből éltek. Már nem fog számítani az iskolai végzettséged.....ugyanúgy kukákat üríthetünk, utcát söpörhetünk, ahogy az örökké ingyenélők.

  Válasz

  Varga Margó
  2020. április 14. kedd 18:29

  Kedves Ildikó!
  3 feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a nyugdíj előtti álláskeresési segélyt igényelhesse:
  1. rendelkeznie kell min. 15 év munkaviszonynak (NYUFI igazolása)
  2. Minimum 45 nap álláskeresési járadékban kell részesülnie a kérelem benyújtása előtt (ez min. 450 nap munkaviszony 3 éven elül)
  3. A kérelmezőre irányuló öregségi nyugdíj előtti öt évben van már. Itt nem számít a nők 40 éves nyugdíja. Vagyis jelenleg az 1960. április 14. után születettek igényelhetik ezt az ellátást.

  Válasz

   Lukács Istvánné
   2020. április 15. szerda 15:45

   Bocsánat, nem az 1960. 04. 14. előtt születettek igényelhetik a NYES-t?

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book