3+1 nem is olyan “aprócska” félreértés a motivációs levél körül

Írta: Baráth András  |  2019. június 07.  |  c 3 hozzászólás

Gyakran jönnek oda hozzám tréningeken, személyes tanácsadáson az emberek, hogy “figyelj András, az önéletrajz az még hagyján, azt valahogy meg tudom írni. De mi a fenének kér tőlem a cég motivációs levelet? Most írjam le, hogy szeretnék egy jó állást 53 évesen? Olyat, amiből megélek? Bár végül is mindegy, mert szinte biztos, hogy el se olvassák…” Na, akkor tegyük ezt a dolgot gyorsan helyre!

A cikk elolvasása kb. 5 percet vesz igénybe.

Mit gondolsz miért van az, hogy fényképet mindenki örömmel csatol az álláspályázatához, motivációs levelet viszont még a legfelkészültebb álláskeresőktől is úgy kell kikönyörögni? Ha belegondolsz, a fénykép a pályázat szempontjából valójában egy lényegtelen, formai kellék. Ezzel szemben a motivációs levél – főleg akkor, ha azt a munkáltató kifejezetten kéri – egy kötelező tartalmi elem.

Hát persze, mert motivációs levelet írni macera!

Plusz idő, plusz nyűg, nem is ezen múlik a kiválasztás, és különben is: mi a fenét írhatnék bele azon kívül, hogy jó állást akarok, jól akarok keresni, normális főnököt szeretnék és érdekes feladatokat? A jó hír az, hogy nem ezekről a motivációdról kell írnod a motivációs levélben.

A “miről és hogyan írj?” részről külön tréninget is tartok, és többek között szó lesz róla most csütörtökön, a következő ingyenes, online előadásomon is! Várlak szeretettel a képernyő előtt téged is! ››  

Most pedig íme 3+1 nem is olyan aprócska motivációs levél baki! Te hány pontnál ismersz magadra?

3+1 tévedés a motivációs levél körül

1. számú tévhit: A motivációs levél elhagyható

Az álláskeresők többsége meg van arról győződve, hogy motivációs levelet csak megszokásból, egy “kis pluszként” kérnek a cégek. Így hát egyáltalán nem baj, ha lemarad, még akkor se, ha az álláshirdetésben kifejezetten kikötés.

Ezt onnan is látom, hogy az elmúlt pár hónapban én is több új állást meghirdettem, és hiába kértem a pályázóktól, a jelentkezők kb. fele egyáltalán nem csatolt motivációs levelet (vagy ha csatolt, az is leginkább innen-onnan netről letöltött sablon levél volt…).

Márpedig ez hiba. Egyrészt, ha egy cég kifejezetten kéri, és te nem csatolsz motivációs levelet, az komoly tartalmi hiányosság. Olyan, amivel akár ki is ejtheted magad a kiválasztási folyamatból.

Gondolj csak bele, ha több nyelvű önéletrajzot kérnek és te csak magyar nyelvűt küldesz, mi történik? Valószínűleg helyből félre is dobják a pályázatodat. Na, kb. ugyanez a helyzet a motivációs levéllel. Ha kérik a hirdetésben, akkor kötelező, de ha nem kérik, én azt mondom, akkor is írj. Hisz óriási butaság lenne nem kihasználni egy olyan erős meggyőzési eszközt, mint a kísérőlevél. Máris elmagyarázom, miért!

2. számú tévhit: A motivációs levélen nem múlik semmi

Ha elkezded használni a Gerilla Önéletrajz technikákat az első néhány pályázatnál te is azonnal tapasztalni fogod azt, amit ügyfeleim, hogy micsoda jelentősége van egy egyedi, jól megírt motivációs levélnek az álláshirdetésre való bejutás szempontjából.

Hisz mi is tulajdonképpen az önéletrajz? Egy prospektus, vagyis jó esetben egy figyelemfelkeltő marketing anyag. És mi a célja? Hogy bejuttasson az állásinterjúra. 

Te mennyivel szívesebben olvasnád a 120. csatolt marketing anyagot, ha van mellette pár sor személyes hangvételű, udvarias bemutatkozás is? Ha ez ráadásul olyan, ami megszólít, ami bizalmat ébreszt, és ami kitűnik a tömegből, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy minden, amit a prospektusodban leírtál, célba talál.

Motivációs levelet tehát elsősorban nem azért érdemes küldened, mert a munkáltatók kérik. Hanem mert egy remek eszköz arra, hogy bizonyítsd az alkalmasságod, előre kezeld az esetleges kifogásokat, és meggyőzd a munkáltatót, hogy te egy szuper jelölt vagy. Hogyan?

3. számú tévhit: A motivációs levél a pályázóról szól

Ha az első két pontnál nem is, itt biztos, hogy sokan meglepődnek majd: a motivációs levél ugyanis NEM az álláskeresőről szól. Nem a te saját motivációidról kell írnod benne. Tehát nem arról kell beszélned, hogy te miért szeretnéd betölteni az adott állást, neked miért lenne ez jó, és te mennyit szeretnél fejlődni a megpályázott munkakörben.

A motivációs levél középpontjában a munkáltató áll.

Vagyis arról kell beszélned benne, hogy a cégnek miért lesz az jó, ha téged vesz fel. Neki miért érdemes a sok jelentkező közül épp téged alkalmaznia? Miért te vagy a tökéletes pályázó a számára? Az egész célja tehát, hogy a munkáltatót motiváld arra, hogy behívjon állásinterjúra.

Persze a te motivációd is fontosak lesznek később, de nem itt! A “Miért szeretne nálunk dolgozni?”, “Miért pályázott az állásra?” c. kérdéseket majd az állásinterjún kell megválaszolnod, addig azonban el kell jutnod. Na, erre kiváló eszközöd a motivációs levél.

+ 1 tévhit: A motivációs levelet a kutya se olvassa

Ez egy esetben igaz: ha nem küldesz motivációs levelet. :) Való igaz, hogy a HR-esek többsége az önéletrajzokat olvassa el általában először, ám azt, hogy a jó önéletrajzok beküldői közül ki legyen az a 8-10 konkrét  jelölt, akiket be is hívnak állásinterjúra, az a motivációs levélen nagyban múlik. Erről számol be legtöbb ügyfelem is, akiknél azt látom, hogy kifejezetten nagy jelentőséget tulajdonítanak az egyedi, Gerilla motivációs levelüknek abban, hogy gyorsan és sikeresen el tudták nyerni új állásukat.

Érdemes tehát ezt a 4 tipikus tévhitet alaposan elfelejtened, és minden motivációs levéllel szembeni ellenszenvedet félretenned. :) Hidd el megéri!

Bízom benne, hogy a cikk elolvasása után már te is látod, hogy a motivációs levél mennyire hasznos és fontos eleme lehet a álláspályázatodnak. Ne feledd, az egész levél nem több mint 1 oldal, és elég egyszer megtanulnod a főbb a fortélyait, hogy sikereket érj el vele. Ehhez jó példákat, azaz jól megírt motivációs leveleket is megismerhetsz például a Gerilla Állásszerző Programban. Gyere és hallgasd meg a következő ingyenes online előadásomat! Sok hasznos Gerilla tippet megosztod veled ebben a témában is. Ha szeretnéd megtalálni az neked való legjobb állásokat, akkor kérlek fektess időt az álláskeresés ezen részébe is. Hidd el, ez a befektetés busásan megtérül majd neked!

Eredményes álláskeresést, és sok sikert kívánok neked! :)

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Zsuzsanna
2020. február 16. vasárnap 08:53

Tisztelt Baráth András!

E cikke alatt írok Önnek, mivel kb. egy éve letiltotta a hozzászólási lehetőségem, amikor kritikát fogalmaztam meg egyik bejegyzésével kapcsolatban. A véleményemet kulturáltan, nem személyeskedve fogalmaztam meg, de úgy látszik még így sem tudta ezt Ön elviselni.

Válasz

Anett
2019. június 13. csütörtök 10:05

Számomra érthetetlen, miért nem ír valaki motivációs levelet mikor kéri a cég... :)
A cikkel egyetértek, ezt nehezebb megírni, mint az önéletrajzot... Pontosan a 3. pont miatt... Akinek pont oda illő a szakmája, az remekül meg tudja írni, miért ő az ideális választás, de aki a pályázati feltételek nem mindegyik pontjának felel meg tökéletesen, annak ez nehezebb...

Válasz

gerillaoneletrajz.hu
2019. június 13. csütörtök 02:13

There is an important offer for win. gerillaoneletrajz.hu
https://bit.ly/2Kyu8RX

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book