Hogyan fejlesztheted az angol nyelvtudásodat drasztikusan – magolás, szótárazás és különleges nyelvtanfolyamok nélkül mindössze havi pár ezer forintból?

Írta: Baráth András  |  2018. november 04.  |  c 20 hozzászólás

Akár kezdő vagy újrakezdő szinten áll az angol nyelvtudásod, akár felsőfokon beszélsz, ezt a módszert egyaránt jól fogod tudni használni.

Angol nyelvtanulás

Nagyon sok ügyfelem küzd azzal, hogy nem beszél elég jól angolul, és emiatt vonzó álláslehetőségektől esnek el. A legtöbben tanultak régen angolul, el is jutottak egy bizonyos szintre, de a nyelvtudásuk sokat kopott vagy teljesen passzív. Több közeli munkatársam is szenved attól, hogy szeretnének jobban beszélni angolul, de a munka mellett nincs, vagy nincs elég idejük a nyelvtanulásra. Ha Te is szeretnéd fejleszteni az angoltudásodat, akkor ez a cikk Neked szól.

Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy nem vagyok angoltanár, és nem is szeretnék pályát módosítani. Viszont felsőfokon, közel anyanyelvi szinten beszélek angolul, és sok-sok nyelvtanulási kudarc után egy nagyjából autodidakta módszer segítségével tanultam meg rendesen angolul. De ami fontosabb, hogy ezzel a módszerrel tartom szinten, a tudásomat. Bár 8 éve nem használom napi szinten az angolomat, nemhogy nem kopott a tudásom, hanem kifejezetten sokat fejlődtem.

Ennyi bevezető után biztos nagyon kíváncsi vagy, hogy mi ez a fantasztikus módszer, úgyhogy térjünk is a lényegre.

Szóval a módszer nem más, mint hogy viszonylag sok angol nyelvű hanganyagot hallgatok, és angolul sokat olvasok. De mielőtt itt abbahagynád az olvasást, hogy ebben aztán semmi különleges nincs, kérlek, olvass tovább, mert igenis van. Ugyanis bármilyen egyszerű is ez a módszer, körülöttem szinte senki nem használja.

Ez a módszer három pilléren alapul

 1. Angol nyelvű hangoskönyveket hallgatok az Audible alkalmazásban. Így sokat fejlődik a hallás utáni szövegértésem és a szavak helyes kiejtését is megtanulom.
 2. Ezzel egy időben ugyanannak az angol nyelvű könyvnek az elektronikus könyv verzióját is olvasom. (Mikor melyik kényelmesebb. Munkába járáskor inkább a hangoskönyvet hallgatom, este pedig a könyvet olvasom.)
 3. És ha nagyon tetszik a könyv, vagy esetleg nehéznek találom a témát, akkor magyarul is megveszem. A HVG Kiadó szerencsére nagy számban adja ki az amerikai sikerkönyveket, így egy népszerű amerikai vagy angol könyvet – akár párhuzamosan – magyarul is el tudsz olvasni.

Érted a lényeget? Hallgatom a hangoskönyvet angolul – eredeti, anyanyelvű ember tolmácsolásában – így a szövegértésem és a szókincsem még most is sokat fejlődik. Ezzel párhuzamosan sokat olvasok, így a szókincsem bővül, és új kifejezéseket tanulok. És ha esetleg nem értek valamit, akár csak azt a részt újra el tudom olvasni.

Sőt, a hangoskönyvben tudok könyvjelzőt tenni, ami az elektronikus könyvben is látszik, és kereshető. És mivel olyan könyvet választok, amit akár magyarul előre el tudok olvasni, már ismerem a témát, és az angol nyelvű könyvet illetve hanganyagot szótárazás nélkül fel tudom dolgozni.

Hadd mutassam meg egy rövid videóban, hogy miről is van szó.

Miért nagyszerű ez a módszer?

 • Több ok miatt is. Amit legjobban utáltam gyerekkoromban a nyelvtanulásban, hogy rengeteget kellett szótárazni. Nos, ha egy olyan angol nyelvű könyvet választasz, amit magyarul is kiadtak, akkor abban a kellemes helyzetben vagy, hogy valaki a szótárazást és a fordítást már elvégezte helyetted. Ha például nem beszélsz olyan jól angolul, akkor érdemes egy könyvet vagy annak egy-egy fejezetét először magyarul elolvasnod, hogy megismerd a témát, és hogy az angol nyelvű hangoskönyv hallgatása mellett akkor is értsd nagyjából a szöveget, ha nem ismersz minden szót.
 • A következő előnye ennek a módszernek, hogy ha sok angol anyanyelvű szöveget hallgatsz, amit nagyjából értesz, akkor rengeteget fejlődik a hallás utáni szövegértésed. És talán ez az, ami a legtöbb nehézséget okozza nyelvtanulóknak. Hiába tanul meg valaki remekül angolul Magyarországon, egy angol nyelvű környezetben nem boldogul, mert nem érti az anyanyelvi szöveget. Éppen ezért előnye a módszeremnek, hogy a szöveghallgatástól tudat alatt is bővül a nyelvtudásod, még akkor is, ha nem mindent értesz. Mint említettem, jelenleg nem használom napi szinten az angolomat, csak évente néhány alkalommal van angolokkal vagy amerikaiakkal tárgyalásom. A minap viszont egy hosszabb, komolyabb levelet kellett írnom, és én magam is meglepődtem, hogy milyen könnyen jutottak eszembe változatos kifejezések is.
 • De már csak azért is nagyszerű ez a módszer, mert remek szakmai könyveket tudok feldolgozni viszonylag nagy sebességgel, és így a szakmai tudásom is gyorsan fejődik. Mivel elég sokat dolgozom, és van három kisfiam, meglehetősen kevés időm marad olvasásra. Ám mivel munkába járáskor az autóban rendszerint hangoskönyvet hallgatok, nagyjából 7-10 nap alatt még akkor is végzek egy könyvvel, ha nem megy mindig a fülemben a szöveg, amikor vezetek. (Nagyjából 20 perc alatt bent vagyok az irodában, tehát nem töltök naponta órákat az autóban.)

Remélem, sikerült kedvet csinálnom ehhez a módszerhez. De hogy könnyebb legyen megtenned az első lépést, összeraktam egy kis útmutatót, hogy mire lesz szükséged a beüzemeléshez ;-)

Hogyan fogj hozzá?

 1. A legfontosabb, hogy legyen egy Amazon.com fiókod. Innen fogod letölteni / megvásárolni mind az elektronikus, mind a hangoskönyveket. Persze nyomtatott könyvet is lehet rendelni, de külföldről ez elég drága, ráadásul sok időt vesz idénybe.

Ha még nincs Amazon fiókod, itt tudsz beregisztrálni.

Amazon regisztráció2) Ha ezzel megvagy, akkor vásárold meg a könyv elektronikus, azaz Kindle verzióját. A Kindle az Amazon e-könyv olvasója, és ez az elektronikus könyvek a neve is. Nagyjából 10-15 dollárért tudsz egy könyvet megvásárolni, ami kb 3-4 ezer forintos tételt jelent. A könyv Audible hangoskönyv verzióját ezzel egy lépésben is megveheted, és akkor sok esetben kb 50% kedvezményt kapsz majd rá.

Így néz ki az én Kindle könyvtáram a számítógépemen:

Így néz ki az én Kindle könyvtáram a számítógépemen

3) Nem kell feltétlenül megvásárolnod az amazon Kindle e-könyvolvasó eszközét ahhoz, hogy el tudd olvasni a könyvet. Az ingyenes Kindle alkalmazást könnyedén le tudod tölteni mind a számítógépedre, mind az okos telefonodra. A Kindle alkalmazásban az amazon felhasználóneveddel és jelszavaddal tudsz belépni, és egyből látod is az Amazon-on megvásárolt elektronikus könyveidet.

Az ingyenes Kindle alkalmazást innen tudod letölteni:

3) Következő lépésként töltsd le a telefonodra vagy számítógépedre az Audible hangoskönyv appot, ami szerencsére szintén az Amazon ökoszisztémába tartozik. Miután letöltötted a telefonodra, ide is az amazon felhasználóneveddel és jelszavaddal tudsz belépni, és már el is éred a megvásárolt hangoskönyvet. Az ingyenes Audible alkalmazást innen tudod letölteni:

Az Audible alkalmazásban több, mint 180.000 angol nyelvű hangoskönyv elérhető

Az Audible alkalmazásban több, mint 180.000 angol nyelvű hangoskönyv elérhető

További jó hír, hogy az Audible hangoskönyv alkalmazás és a Kindle e-könyvolvasó alkalmazás automatikusan kommunikál egymással. Tehát ha mondjuk a 4. fejezet közepén reggel abbahagyod a hangoskönyv hallgatást, és este az e-könyvet ettől a résztől szeretnéd tovább olvasni, akkor az e-könyv olvasó tudni fogja, hogy hol jártál a hangoskönyv hallgatással. Jó, nem igaz?!

Na, és hogyan találsz olyan könyvet, amit érdemes elolvasni és amit magyarul is kiadtak?

Két lehetőséged is van:

1) Válassz ki a HVG Kiadó oldalán egy számodra szimpatikus könyvet, és keresd meg annak az angol nyelvű e-könyv ill. hangoskönyv verzióját az Amazonon. Mivel a HVG Kiadó a népszerű, zömében amerikai üzleti bestsellereket adja ki, így ezek szinte egytől egyig jó és élvezetes könyvek.

Itt a link a HVG Könyvek menedzsment és üzlet kategóriájához >>

2) Másik lehetőség, hogy az Amazonon böngészel az üzleti (vagy számodra szimpatikus) bestseller kategóriában, és a legalább négy vagy négy és fél csillagos könyvek között válogatsz, esetleg beleolvasva az értékelésekbe is.

Itt van három kedvenc könyvem, amiket akár angolul, akár magyarul olvasol, rengeteget fogsz belőlük tanulni:

A boldogság mint versenyelőny

Magyarul: A boldogság mint versenyelőny (HVG Könyvek link)

Angolul: The Happiness Advantage (Amazon link)

Szerző: Shawn Achor

Adni és Kapni

Adni és Kapni (Link a magyar nyelvű könyvhöz)

Give and Take: Why Helping Others Drives Our Access (Amazon link)

Szerző: Adam M. Grant

The Power of Habit

A Szokás Hatalma (Link a magyar nyelvű könyvhöz)

The Power of Habit (Azamon link)

Szerző: Charles Duhigg

Azt hiszem, minden fontosat összeszedtem. Nincs más hátra, mint belevágnod :-)

Ha csak egy kicsit is beszélsz angolul, akkor érdemes kipróbálnod ezt a módszert legalább egy könyvvel. Amint ráérzel az ízére, biztos vagyok benne, hogy Te is nagy híve leszel az idegen nyelvű könyveknek és hangoskönyveknek. És ha nem angolul, hanem mondjuk németül, spanyolul vagy franciául szeretnél idegen nyelvű e-könyveket olvasni és hangoskönyveket hallgatni, akkor az Amazon német, francia vagy spanyol nyelvű oldalain több ezer könyvből válogathatsz.

https://www.amazon.de/

https://www.amazon.fr/

https://www.amazon.es/

És egy fontos kérdés a végére…

Meg lehet csak így tanulni egy idegen nyelvet?

Természetesen nem, egy tanárra és / vagy beszélgetőpartnerre szükséged lesz, hogy rendszert adjon a nyelvtanulásodnak, segítsen a nyelvtant megérteni, és bátorítson a beszédre.

Viszont egy angol tanár mellett vagy angol tanfolyamon végzett tanulást is nagyon fel fog gyorsítani, ha mellette angol nyelvű könyveket olvasol és hangoskönyveket is hallgatsz mellette. Többszörösére növelheted így a tanárral végzett munka tempóját és eredményességét.

De ha jelenleg nincs pénzed vagy időd tanárra, akkor ez a módszer tökéletes lesz arra is, hogy autodidakta módon fejleszd a szövegértésedet és a szókincsedet. És a szakmai tudásodat.

Sok sikert!

 

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Bató Árpád
2019. június 10. hétfő 07:35

Én is dicsérni tudom ezt az összefoglalót, de fontos hozzátennem: számos ténylegesen ingyenes hozzáférés / gyüjtemény létezik - semmi regisztráció, bujtatott fizetés, stb.
Ilyenek - teljesség nélkül:
loyalbooks.com/book
librivox.org
gutenberg.org

És mindegyik - több tízezer - hangoskönyvhöz letölthető a szöveg is. txt, pdf, epub, kindle ... formátumokban

Válasz

dr. Pékh Gyula
2018. november 15. csütörtök 20:15

Kedves András!

Gesztus értékű a figyelem a részedről, és a segíteni akarás. Szinte biztos, hogy a siker azon múlik, hogy mekkora a kitartás, a motiváció. Erre példa a három legidősebb fiam /öten vannak/. 18, 20, és 24 évesek. Jó iskolába jártak, így mind a hárman egy viszonylag jó középfokú szinten álltak angolból. A felsőfokú vizsgára azzal az egyszerű módszerrel készültek, hogy eredeti hanggal nézték végig a Breaking Bad c. sorozatot, felváltva magyar illetve angol felirattal. Közvetlenül a vizsgát megelőző hetekben lenyomták a sorozat összes évadát. A 18 éves fiam kishitű volt, mert csak a középfokot célozta be pedig lehet, hogy megkapta volna ő is a felsőt. A két nagyobbnak minden gond nélkül meg lett a felsőfok. A dolog lényege, hogy eredeti a szöveg és lebilincselően izgalmas a sorozat. Így nem jelent terhet, mert az ember már várja a következő részt. Mindenkinek csak ajánlani tudom, akinek meg vannak hozzá az alapjai. A fiaimnak bejött.
Üdv, Gyula

Válasz

Csaba
2018. november 15. csütörtök 13:02

Szia András!
A módszer jó, de (mindig a de után jön a fontos rész ) :)
Aki nincs erős középfokon, az nem élvezi, mert nem érti megfelelően. Ergo mindenkinek a nyelvi szintjén kell ezt csinálnia. Vannak ilyen könyvek is, bár sok az unalmas. Esetleg podcastok (nyelvi szintnek megfelelően kategorizálva). Vagy a News in levels, ahol szintenként vannak a hírek :)
A lényeg a 100% idegen nyelvi környezet. És nem, a szotár sem fog segíteni, meg a nyelvtani szabályok memorizálása sem(gyerekként sem ismered a szabályokat, mégis beszéltél), sőt a szokártyák sem jók hosszú távon (mert nem épül be a tudás, csak a magolás miatt emlékszel rá(főleg a szituációra, amikor először eltaláltad), illetve csak addig, amíg használatban van).
Amikor angolul tapasztalsz, amikor személyes az élmény, megvan az érintettség, az marad meg hosszú távon. Nyilván másnak más a véleménye, nekem kb 15 év sikertelen nyelvtanulás után ez az irány az, ahol akár napról napra érzem a fejlődést.

Válasz

Evelin
2018. június 19. kedd 22:20

Köszönöm a tippet!
A youtube is jó megoldás lehet, a minket érdeklő témát, hobbit beütve, számtalan érdekes videóra lelhetünk, több nyelven, és közben észrevétlenül fejlődik a nyelvtudásunk.

Válasz

Hanna
2016. november 15. kedd 18:08

Sajnos az iskolai nyelvtanítás egyik nagy hiányossága Magyarországon, hogy nem tanítanak használható kifejezéseket, szófordulatokat, amit élő beszédben az angol vagy német anyanyelvűek napi szinten használnak. Szerintem ez az egyik szűk keresztmetszet abban, hogy az emberek nem tudnak "beszélni", különösen, akinek nem volt lehetősége magántanárhoz járni, vagy külföldön élesben helyiektől tanulni. Amint az ember kiteszi a lábát külföldre, azonnal jön a sokk, hogy "de hát itt nem is úgy beszélnek, mint a tankönyben", és akkor a kiejtést még nem is említettem.

Idegen nyelvű könyvek olvasásával és hallgatásával leginkább a szakmai angolt lehet javítani, abban is a leginkább a szövegértést és a szókincset, és kisebb mértékben a kiejtést.

Ha valaki tényleg beszélni akar megtanulni, akkor többre megy a YouTube-on ingyenesen elérhető milliónyi videóval, interneten keresztül hallgatható rádióadásokkal (ezekben is főleg az interjúk, beszélgetések a nyerők), podcastokkal, valamint sokat lehet tanulni filmekből, sorozatokból és számítógépes játékokból is. De önmagában ez sem elég, ahhoz, hogy folyékonyan beszéljen valaki, el kell kezdeni az adott nyelven gondolkodni. Mondatokat alkotni akár fejben, akár hangosan. Hosszú monológokat. Rogyásig. És itt jönnek be a használható kifejezések, amiket addig elő lehet húzni, amíg az ember a mondat második felét rakja össze fejben.

Válasz

Schneier Éva
2016. november 12. szombat 00:04

Nagyon tetszik ez a módszer, s feltétlenül ki fogom próbálni. Köszönöm, hogy olyan sok hasznos tanáőcsot kaptam és kapok töletek
További szép napot
Éva

Válasz

  Baráth András
  2016. november 12. szombat 00:22

  Köszi szépen a visszajelzést, Éva! Sok sikert hozzá ;-)

  Válasz

vera
2016. november 5. szombat 18:47

Kedves András! Pár perccel ezelőtt annyira elkapott a hév, hogy elfelejtettelek megszólítani. Most pótolom. És még egy dolog eszembe jutott a módszerrel kapcsolatban. A hozzászólások között láttam, hogy volt, aki azt gondolta, hogy beszélni nem tanulnak meg így az emberek. Rögtön nem is, de a passzív szókincsből később már könnyedén lehet építkezni. Ha nincs mihez nyúlni, nincs eredmény. Ha van, akkor van mit továbbfejleszteni. Még egyszer köszönöm a javaslatot. Remélem, nekem is beválik a szórakoztató nyelvtanulás.

Válasz

vera
2016. november 5. szombat 18:34

Ez a levél a módszerrel egy nagy csepp Boldogság hormonnal ért fel. Akkor is, ha nem új a módszer, de valahogy feledésbe merült a mindennapi mókuskerék mellett. A nyelvtudás egy bizonyos szinten így jobban fejleszthető, mert a tempót a "nyelvgyakorló" diktálja és szinte biztos az, hogy az ember izgalommal és örömmel olvas, mert érdekli a könyvben levő történet, hiszen Ő maga választotta a témát. S, ha már olvas nagy valószínűséggel nagyobb lesz a szókincs mindkét (három) nyelven, ami nem elhanyagolható eredmény. Az "eksztázis" idáig tart. Meglátjuk, hogy a gyakorlatban ez, hogyan működik. Az egy hó ingyen OK, de én is láttam, hogy utána 14 dollár körül van a tagsági díj. Nem emlékszem, hogy erre mit írtál András. Gondolom, ha jó a szolgáltatás akkor az ember hajlandó fizetni. Mindenesetre elkezdtem letölteni a letöltendő linkeket. Most már csak azt kell kitalálnom, hogy kitaláljam, hogy hogyan hálálkodjak Neked.

Válasz

Csonka Miklós
2016. november 5. szombat 15:47

Ezt a tanulási módszert kipróbáltam (20 éve), sikerrel. Nagyon (költség) hatékony, a saját tempómban tudtam haladni, időnként lassabban, időnként gyorsabban, ahogy időm és pillanatnyi munkám engedte. Nincs görcsölés a házi feladatokkal, utazás a tanfolyamra, nem korlátoz a többiek makogása a csoportban (másoknak sem kell miattam feleslegesen leállni, ha én voltam készületlen).
Szóval, ha valaki fejben eldönti hogy megtanul angolul, akkor ez az optimális megoldás.
Üdv. Cs. M.

Válasz

Góg Tünde
2016. november 5. szombat 09:22

Kedves András!
Nem ismerlek, de nagyon klassz, hogy segíteni szeretnél (ingyen) és leírod, ami neked bevált.
Kersztény lévén már évek óta hallgatok angol-magyar prédikációkat és Istentiszteleteket,és rengeteg angolt tanultam így meg, és nálam is működik.A téma nálam ez lett, és a szókincsem sokkal gyorsabban fejlődött. Szerintem először olyan dolgot érdemes hallgatni, ami érdekli a tanulni vágyót.Akár egy kicsi dolog,de így megmarad az érdeklődés.Szerintem nagyon fontos, hogy nyitott maradjon az ember a tudásra, és ne muszájból tanuljon, mert akkor megmarad az "tudáséhség"...és persze előbb utóbb lesz sikerélmény is,meg persze kitartóan és folyamatosan hallgatni az anyagokat.
üdv. T.

Válasz

Erika
2016. november 5. szombat 06:59

Ez mind csak input, ami nem segíti sem az önálló gondolkodást, sem a beszédet.
Biztos fejlődik a szövegértés, és az olvasás, amivel együtt talán írni is jobban fog tudni az illető, de a beszéde mit sem fejlődik. A beszéd egy készség, gyakorlat, nem elmélet.
Ha nem beszél - akár magában is- akkor remekül fog érteni sok mindent az életben, de hogy fog válaszolni?
Ma azért sokan nem tehetik meg, hogy 3-4 ezer forintot kiadjanak egyetlen könyvre.
Már az internet világában vannak jobb megoldások is.
Sokan foglalkoznak profi szinten tanulási MÓDSZEREK kutatásával, és terjesztésével a neten, mindezt teljesen ingyen. (www.angolnyelvtanitas.hu, www.dontpanicangol.com)
Ha valaki szeretne ez ügyben tájékozottabb lenni.

Válasz

  Ágnes
  2016. november 7. hétfő 09:12

  Ha már netes módszertan, a LingQ filozófiája éppen az, hogy a sok-sok inputon át jutunk el a beszédig. Szerintem sincsenek olyan éles határvonalak a készségek között. Persze legjobb mindet fejleszteni, amennyire lehetőség van rá.

  Válasz

Dicső Andrea
2016. november 4. péntek 22:57

Kedves András!

Mélyen meghajlok Ön előtt az angol tudása fejlesztésével kapcsolatban!
Egyrészt a rendkívüli tudatossága miatt, másrészt azért, mert önzetlenül segít másoknak!

Valószínű, hogy az Ön nyelvtudása eleve magas szinten van, ezért bátran nekiáll egy komplett könyvnek. Középfokú nyelvtudással eddig ehhez nekem nem volt bátorságom, de javaslatára veszek egy nagy levegőt és nekiállok az Achor könyvnek (ezt már olvastam magyarul).

Én a fő problémát ott látom, hogy az emberek nagy része nem tud beszélni. Ennek a szinten tartására én is találtam egy jó megoldást. Évek óta magyar bankban dolgozom és a legnagyobb szomorúságomra folyamatosan kopik az angol tudásom. Nekem bevált a Kreatív Kikérdező CD-tár (kreativnyelv.hu) , ami középfoktól felsőfokig elérhető. Itt az a lényeg, hogy magyarul hallgatok mondatokat (munkába menet az autóban ülve), ezután kis szünet következik és hallom a megoldást angolul. Ez a mondattípusok begyakorlásában segít és az élő beszéd ritmusának elsajátításában (reakcióidő). Májusban megújítottam az angol üzleti nyelvvizsgámat és ebben sokat segített ez a módszer. Napi 10-15 percet foglalkozom a CD hallgatással és a mondatok hangos fordításával. Ez nyilván nem elég, de a rendszeresség szerintem a legfontosabb.

Az én tudatosságom eddig kimerült ebben, de kipróbálom a módszerét és igyekszem tovább fejlődni! :-) Még nem adtam fel a reményt, hogy ismét nemzetközi környezetben dolgozhassak!

Üdvözlettel:
Dicső Andrea

Válasz

  Baráth András
  2016. november 4. péntek 23:31

  Kedves Andrea, köszönöm a visszajelzést! Hát, ahogy elnézem, tudatosságban és kitartásban Önt sem kell félteni :-) Próbálja ki nyugodtan, amit javasoltam, szerintem Ön is élvezni fogja. Annak idején én középfokú szint alól hoztam fel a nyelvtudásomat - egy közepes szint az már bőven elegendő ahhoz, hogy ha nem is egy egész könyvet, de egy-egy fejezetet elkezdjen feldolgozni. Sok sikert!

  Válasz

   Ágnes
   2016. november 7. hétfő 08:58

   Kedves Andrea, kedves András!

   Szerintem mindkét módszer kitűnő, főleg együtt, egymást kiegészítve! Én most a német nyelvet tanulom hasonlóan. Az amerikai Audible-ön (audible.com) is lehet kapni sok német nyelvű hangoskönyvet, némileg olcsóbban, mint az angol nyelvűeket. Könnyített olvasmányok is vannak. Az Andrea által említett módszerhez pedig a jó öreg Villám Németet használom, valamint a szerintem még jobb Pimsleur-t. Ez utóbbi hátránya, hogy angolul már tudók tudják csak használni, mert angolról tanít németet. Persze ez utóbbiak nem olcsó módszerek, de egy magántanárnál azért olcsóbbak. Bocsánat, hogyha a némettel offoltam a témát, de hátha ez is érdekel valakit :-)

   Üdvözlettel:
   Ágnes

Annamari
2016. november 4. péntek 21:48

Kedves András! Valóban nem találtad fel a spanyolviaszt, az olyan lusta nyelvtanulóknak nagyon hasznos, mint amilyen például én is vagyok :D Én a sok szakmai cikk olvasása közben sajna szakbarbár lettem angolul, ezért elkezdtem a kedvenc filmjeimet, sorozataimat angolul nézni, vagy magyar felirattal, ha nehezebben értem a nyelvezet vagy az akcentus miatt. Ez mondjuk valóban ingyenes megoldás, mivel ha valaki rendelkezik digitális kábelcsomaggal, akkor pár gombnyomással át tudja a nyelvet eredetire állítani számos csatornán, és magyar feliratozási lehetőség is van. Azt nem állítom, hogy az angolom nagyon sokat fejlődött, de így legalább kevesebbet felejtek... :)

Válasz

  Baráth András
  2016. november 4. péntek 22:53

  Szia Annamari, való igaz, nem csak szakmai cikkekből és szakkönyvekből áll a világ :-) Erre nekem is rendszeresen emlékeztetni kell magam... Így van, a TV nézés eredeti nyelven, magyar felirattal is remek ötlet, köszi, hogy megírtad!

  Válasz

Borza Gabriella
2016. november 4. péntek 19:43

Kedves András, nagy örömmel vágtam bele a letöltésbe, mert pont ilyen útmutatóra vágytam, de sajnos elakadtam..:( az audible nem ingyenes, 7,99 font minden hónapban, csak az első egy hónap ingyenes de meg kell adni a hitelkártya adatokat ami irtó veszélyes, már volt részem benne hogy többet nem tudtam lemondani..az egész kártyám kellett lecserélni. Szóval most itt tartok..:(

Válasz

  Baráth András
  2016. november 4. péntek 22:52

  Kedves Gabriella, nem kell tartanod a bankkártyás fizetéstől ezeken a felületeken, mert a tapasztalatom szerint nagyon biztonságos. Velem még soha semmilyen probléma nem fordult elő, de arról sem olvastam sehol, hogy az amazon rendszerét bárki feltörte volna.
  Az Audible hanganyagokért természetesen kell fizetni, de azt javaslom, hogy kezdésként ne fizess elő a szolgáltatásra, hanem egy-egy hangoskönyvet vásárolj meg darabáron. Örülök, hogy hozzáláttál a rendszer beüzemelésének, gratulálok, és sok sikert! András

  Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book