Megfogalmazott elvárások kontra valós elvárások – hol az igazság?

Írta: Baráth András  |  2015. október 29.  |  c 5 hozzászólás

Szinte minden álláshirdetésben megtalálhatóak elvárásként a jó kommunikációs készség, a nagy munkabírás, a stressztűrő képesség, az önálló munkavégzés és a jó csapatjátékos kifejezések. Vagy esetleg más készségek, képességek. De vajon tényleg meg kell felelni ezeknek az elvárásoknak?

Az álláshirdetések egyik fő részét általában az elvárások adják, vagyis a pozíció betöltéséhez szükséges tudás, képesség, készség és tapasztalat. Te elgondolkodtál már azon, hogy az itt feltüntetett elvárások mennyire valósak, tényleg szükségesek-e az állás betöltéséhez?

Remélem igen, mert érdemes velük foglalkozni. Hogy miért? Olvass tovább, és elárulom.

Mi az alapja az elvárásoknak?

Az elvárások összefüggnek a betöltendő munkakörrel vagy adott esetben akár a cég működési területével is. Nézzünk meg most együtt néhány példát.

Asszisztensi álláshirdetésekben rendszeresen találkozhatunk a jó problémamegoldó készséggel vagy a magas szintű számítástechnikai ismeretekkel az elvárások között. Egy asszisztensnek például váratlan helyzetben is tudnia kell megoldást találni és rendszeresen kell Office programokban dokumentumokat készítenie.

Pénzügyi, könyvelői álláshirdetésekben szinte mindig elvárásként szerepel a pontosság, a precizitás. Hiszen gondolj csak bele! A cég pénzügyei kapcsán elengedhetetlen, hogy valaki mindig pontosan, precízen dolgozzon, minden utalás jókor és jó helyre menjen, és a cég megfelelően leadózzon.

Remélem most már te is látod, hogy az elvárásoknak VAN valóságalapja. Éppen ezért a sikeres pályázáshoz fontos, hogy legalább az elvárások nagyobb részének megfelelj.

Néhol túlzottan magas elvárásokkal is találkozhatsz. Később beszélek arról is, hogy ez esetben mit tehetsz. De előtte hadd meséljem el Neked egy kedves ismerősöm történetét.

Precizitás kontra jó kommunikációs készség

Egyik kolléganőm férje reklámdekorációval foglalkozó cégéhez néhány hete új reklámdekorációs munkatársat keresett nyomdai anyagok teljes körű elkészítésére, nyomdai gépek kezelésére. Elvárások között a precizitás, az alaposság és a monotonitás tűrés szerepelt.

Ehhez képest nem egy és nem kettő olyan pályázatot kapott, melyekben a jó kommunikációs készség és csapatszellem volt kiemelve, a precizitásról és a monotonitás tűrésről pedig szó sem esett… A cégvezetőben a következő kérdések merültek fel – hozzáteszem jogosan:

 • Vajon alaposan megnézte az illető az álláshirdetést vagy csak küldi mindenhova ugyanazt a pályázati anyagot?
 • Mi van a precizitásával és a monotonitás tűrésével?
 • Lehet olyan ember precíz, aki még az álláshirdetést sem nézi meg alaposan?

A cégvezető helyében Téged meggyőznének ezek a jelentkezők? Te behívnád őket interjúra? Vagy benned is kétségek merülnének fel?

Ahogy Te is láthatod – ez a példa jól szemlélteti-, az elvárásoknak igenis fontos szerepe van.

Superman - Gerilla Önéletrajz Műhely

De meg kell felelni minden elvárásnak?

Ahogy fentebb is említettem, az a fontos, hogy az elvárások nagyobb részének, legalább a 70-80%-ának megfelelj. Ezzel együtt viszont az elengedhetetlen elvárásokat mindenképpen teljesítened kell. Hogy melyek ezek? Kétféle képpen láthatod meg:

 • Az elvárások szövegezésénél kiemelik, hogy ez “elengedhetetlen” vagy “feltétlenül szükséges”. Vagy épp ellenkezőleg azt tüntetik fel, hogy “jó, ha van”, “előny, ha tudod”.
 • Illetve sokat segíthet az is, hogy ha végiggondolod, hogy a munkakör szempontjából ezek közül mik azok, amik tényleg alap elvárások, mik azok, amik nélkül nem tudnád megfelelően ellátni az adott pozíciót.

Fordítsd előnyödre az elvárásokat!

Feltétlenül tüntesd fel tehát azokat a készségeidet és képességeidet a pályázatodban, amelyek szerepelnek az álláshirdetésben az elvárások között. Hogy miért?

Mert a kiválasztási szakemberek mindig a kiírásban szereplő feladatok és elvárások alapján nézik át a beérkezett pályázatokat. Tehát azt figyelik, hogy birtokában vagy-e a pozícióhoz szükséges képességeknek és készségeknek. Biztos lehetsz benne, ha ezeknek a szerepeltetésére kiemelten figyelsz, akkor előnybe kerülhetsz a többi pályázóval szemben.

És nem csak azért, mert megmutattad, hogy Te alkalmas vagy erre a pozícióra, hiszen megfelelsz az elvárásoknak, hanem azért is, mert azt is érezni fogják, hogy a pályázatodat rászabtad az adott pozícióra, és nem csak tucatjával küldözgeted.

Összefoglalva tehát:

 1. Fontos szerepük van az álláshirdetésekben feltüntetett elvárásoknak.
 2. Az a jó, ha a felsorolt elvárások legalább 70-80%-a igaz rád.
 3. Figyelj rá, hogy az elvárások között szereplő képességeidet és készségeidet beleírd a pályázatodba, hogy ezzel előnyt kovácsolj magadnak.
Hogy mi a teendőd?

Én azt javaslom, szabd az adott pozícióra a pályázatodat úgy, hogy az elvárásokat is figyelembe veszed. Így ugyanis biztosan előnybe kerülhetsz a többi pályázóval szemben.

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Párkányiné Kaszab Erzsébet
2015. december 7. hétfő 22:57

Kedves András!
Nekem jobban tetszik a régi, kifejezőbb, dinamikusabb, mint ahogy ezt többen is írták. Cselekedj belátásod szerint, megszokjuk az újat is - végül is a logó alá kerülő szöveg a fontosabb.
Párkányiné Erzsébet

Válasz

Barath Zsuzsanna
2015. október 30. péntek 17:30

Tetelezzuk fel, hogy minden elvarast beleirtunk az oneletrajzunkba es motivacios levelunkbe....ellenorizzuk le, olvassuk at legalabb 3-szor es a legjobb, ha az egyik egy felnott csaladtag altal tortenik. Majdnem mindig lesz benne valami javitando dolog.

Barath Zsuzsanna

Válasz

Brájer Melinda
2015. október 30. péntek 10:41

Valóban, a cikkben említett, inkább ún. "soft skill" jellegű elvárások esetében egyetértek azzal, hogy fontosak és tényleg van valóság alapjuk. Engem sokkal inkább a végzettség és munkatapasztalat kapcsán támasztott elvárások bizonytalanítanak el egy állás hirdetésben.
Tényleg csak akkor érdemes egyáltalán elküldjek egy jelentkezést, ha valóban min. 5 év szakterületi tapasztalattal, 2 nyelv ismeretével rendelkezem egy kezdőknek való pozícióra magyar partnerekkel rendelkező cégnél? Ezekről az elvárásokról is szívesen olvasnék tőled, András.

Válasz

  Gerilla Önéletrajz Műhely
  2015. november 6. péntek 15:16

  Kedves Melinda! Az álláshirdetésben feltüntetett feladatok alapján érdemes átgondolni az elvárások között feltüntetett nyelvtudást és az x év szakmai tapasztalatot. A feladatok milyensége, a felelősségi kör általában választ adnak rá, hogy ezek szükséges minimum követelmények-e. Vagy például ahol az álláshirdetés angol nyelven jelenik meg, ott biztosan fontos az angol nyelvtudás, nagy valószínűséggel a munkanyelv is az. Amire még érdemes figyelni, hogy írnak-e valamilyen jelzőt, kiegészítést az adott elvárás mellé. Pl. jó, ha van vagy ennek hiánya kizáró tényező, ezek is tudnak segíteni.

  Válasz

Zsembery András
2015. október 29. csütörtök 18:01

Szerintem az álláshirdetés egy reklám, és az önéletrajz is egy reklám. Amennyiben az önéletrajz és a motivációs levél nem harmonizál (legalább az említés szintjén) a hirdetésben leírt követelményekkel, akkor levonható a következtetés belőle: a jelentkező nem nézte meg alaposan a kiírást, tehát nem érdekli igazán a meghirdetett állás.

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
 • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
 • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
 • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
 • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book