Állást keresel, de nem hívnak be interjúra? Csináld ezt!

Írta: Baráth András  |  2020. október 21.  |  c 1 hozzászólás

Igaz, hogy még nyakig benne vagyunk a COVID második hullámában, de álláspiaci szempontból már bizony látszanak bizakodásra okot adó jelek. A számok legalábbis azt mutatják, hogy már közel sincs olyan padlón a munkaerő kereslet, mint tavasszal, amikor gyakorlatilag egyik hétről a másikra eltűnt az álláshirdetések 70%-a. Vannak tehát álláslehetőségek – valamelyest ugyan kevesebb, kb. 10-20%-kal vagyunk lemaradva a tavaly őszi átlagtól, de az új hirdetések száma egyre nő -, mégis sokan panaszkodnak, hogy nem találnak munkát, nem hívják őket állásinterjúra, vissza se jeleznek a cégek. Mi lehet ennek az oka? És mit tudsz tenni azért, hogy még idén bejuss interjúra?

Kereslet, kínálat, álláskeresői aktivitás

A járványhelyzet idén ősszel behozott az álláspiacra két hatalmas változást. Aki ezt nem veszi figyelembe, és nem alkalmazkodik hozzá, annak sajnos borítékolhatóan nem lesz eredményes az elhelyezkedése. Ez a két dolog:

  • az álláskeresői aktivitás, és hogy
  • hol és hogyan jelennek meg az álláslehetőségek

A koronavírus egyik legnagyobb hatása a bizonytalanság. Sok ember érzi azt, hogy bizonytalan az állása, nem biztos benne, hogy a cége túl fogja élni hosszabb távon a járványt. Vannak szektorok (pl. turizmus, vendéglátás), ahol rengetegen pályáznak meglévő állásaikból is másik helyre, más területekre. Van, akinek van ugyan állása, de lecsökkent a fizetése, és ezért keres másik munkát. És van, aki csak szimplán próbál biztosabb vizekre, stabilabb céghez átevezni most. 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Egy-egy meghirdetett állásra többszörös lett a túljelentkezés!

Ügyfeleim is arról számolnak be, hogy mostanában az interjúkon sem rejtik véka alá, hogy kb. 350-400 jelentkező közül hívták be őket.

Ezt saját tapasztalattal is alá tudom támasztani: pár hónapja mi is meghirdettünk egy pozíciót, amire csak a Profession-ről bejött hozzánk 250-300 pályázat, plusz a saját levelező listánkról még kb.150 jelentkezés. Összesen tehát 400 pályázati anyagból kellett kiválasztanunk azt az egy új munkatársat, akivel aztán el tudtuk kezdeni a közös munkát. 

Gondolj csak bele! Ha egy pályázatra csak 1 percet szán valaki: belenéz, átlapozza kicsit az önéletrajzot, akkor 400 pályázat feldolgozása is 400 perc, majdnem 7 óra lenne. 

Közel egy munkanap a pályázatoknak csak a puszta átlapozása. És ebben még akkor nincs benne egy árva telefonos interjú, egyetlen megkeresés sem… Ugye érted?

Fair vagy nem, de a jelenlegi helyzet az, hogy ha egy pályázati anyag nem fogja meg első blikkre a kiválasztást végző tekintetét, nem tűnik ki számára, akkor kész, már teszi félre, megy is tovább a következőre…

Mit tehetsz, hogy nagyobb arányban hívjanak be állásinterjúra?

Ha szeretnéd, hogy a pályázati anyagod ne a kukában landoljon, akkor két dolgot javaslok, mindkettőnek külön-külön is óriási jelentősége van most az eredményesség szempontjából:

  • NE csak meghirdetett állásokra pályázz!

Muszáj, hogy direkt módon, Gerilla módszerekkel is pályázz. A jó hír az, hogy van még legalább 8-10 olyan technika, amit még mindig csak kevesen használnak, ezért sokkal hatékonyabban lehet vele célba érni. Ha szeretnél konkrét útmutatást, hogy az állásportálokon kívül milyen egyéb technikákat tudsz bevetni az álláskeresésben, akkor várlak csütörtök este a következő ingyenes, élő webináromon. Itt tudsz feliratkozni az előadásra. ››

  • Ha pedig hirdetésekre pályázol, vesd be az összes létező gyorsító, marketing technikát!

Mutatok néhányat! 

›› Ha emailben pályázol, figyelj arra, hogy a leveled tárgya legyen egy picit figyelemfelkeltőbb!

Profession1234-es számú pályázat” helyett kicsit kreatívabb, figyelemfelkeltőbb tárgy kell. És az email szövegét is úgy kell felvezetned, hogy akarja megnyitni az olvasó a csatolmányt. Muszáj eladni már a 0. ponton is az önéletrajzodat. Ne félj marketingezni magad!


›› Ha online portálon pályázol, soha ne hagyd átíratlanul az automatikus kísérő levelet!

A legtöbb állásportálon van lehetőség az önéletrajz mellé pár soros kísérő szöveget is begépelni, ezt az emberek 99%-a érintetlenül hagyja, vagy az automata sablon levéllel küldi el a pályázatát. Te ne tedd ezt! Tűnj ki a tömegből itt is!  Akkor is ha egyébként csatolsz külön motivációs levelet a pályázatodhoz, kicsit lerövidítve azt, de itt is gépelj be saját egyéni, kísérő szöveget.

›› Ne csak önéletrajzot csatolj! Ha van lehetőség rá, mindig töltsd fel részletesen az online profilodat is!

Sokan nem gondolják, de a számítógépes rendszer, ami előszűri és szelektálja is a pályázatokat, azt is nézi, hogy a feltöltött anyagokban a keresett kulcsszavak mennyire vannak jelen. Használd ezt ki, adj meg minden adatot, évszámot, leírást a profilodban is részletesen.

›› Több csatornán is próbáld eljuttatni az önéletrajzodat!

Ne gondold, hogy mindenhol 10-20 fős HR csapat dolgozza el a pályázatokat. A munkavállalók több, mint 70%-át KKV-k alkalmazzák. Érdemes tehát abból kiindulni, hogy még egy 80-100 fős cégnél sincs legtöbbször külön toborzási csapat. Egy-két HR-es munkatárs van csak, akik az összes HR-es feladatot ellátják. A cél az, hogy eljusson a kezükbe, vagy a szakmai vezetőhöz az önéletrajzod! (A szakmai vezető Gerilla technikával szintén könnyen kideríthető). Volt egy ügyfelem például, aki úgy keresett meg 56 évesen, hogy jó nevű cégeknél dolgozott korábban, nem érti, hogy a fenébe lehet az, hogy nem hívják egyetlen interjúra se. Nyilván átdolgoztuk kicsit az önéletrajzát is, de nála például egyértelműen az volt a döntő dolog, hogy minden jelentkezéshez elküldte direkt módon is a döntéshozónak a pályázatát.

›› A tértivevény és a futárszolgálat néha bravúros eredményekre képes!

Több ügyfelem beszámol arról, hogy ha postán, tértivevénnyel vagy futárral küldi el a pályázatát, sokkal nagyobb arányban visszajeleznek nekik a cégek. Egyik marketinges ügyfelem mesélte például a napokban, hogy ő is kipróbálta ezt a technikát, futárral küldte el a pályázatait és nemcsak, hogy több interjúra bejutott, de még meg is dicsérték a színvonalas anyagát.

›› Telefonálj!

Még a pályázat beküldése előtt érdemes telefonon is érdeklődnöd, pár plusz infót beszerezned az állásról. Így nemcsak jobban testre tudod szabni a pályázatodat, de már nyomot hagytál, kicsit jobban felhívtad magadra a figyelmet.

›› Utókövetés!

Ha 10-14 nap után sem jön semmi válasz az önéletrajzodra, érdemes emailben rékérdezned, vagy újra visszacsörögnöd, és udvariasan érdeklődnöd. Itt már tudsz a korábbi beszélgetésre is hivatkozni, és infóhoz jutni, esetleg plusz kérdésekre válaszolni. Egy volt vezető kollégám pályázott pl. Linkedinen egy állásra. Mesélte, hogy napokig sehol semmi válasz, majd fogta, kinyomozta a toborzást végző kolléga elérhetőségét, és felkereste egy udvarias érdeklődő emailben, hogy mi a helyzet, megkapták-e a pályázatát, van-e esetleg kérdésük hozzá. Mondanom sem kell, hogy másnap már sűrű elnézések közepette jött is a válasz, hogy akkor mikor tudna bemenni személyes egyeztetésre, és egy 4-5 körös interjú folyamat után el is nyerte az állást.

Ne feledd: ez egy verseny!

Ha szeretnél pár hónap alatt sikeresen elhelyezkedni, szeretnéd, hogy észrevegyenek és Neked való, jó állást találj, akkor muszáj használnod ezeket a technikákat! Ne félj tőlük, hidd el nem tegnap találtam ki őket, ez az elmúlt 10 évem valós tapasztalata. 

Ha most még azt is érzed, hogy “atyaég, de hát én utálok így “nyomulni”, tőlem ez annyira távol áll!”, akkor Téged is azzal szeretnélek biztatni, amit ebben a bejelentkezésben is elmondtam: Figyelj, lesznek olyanok, akiktől fogsz kapni kritikát, lesznek, akiknek nem tetszik, hogy ilyen intenzív vagy, de hidd el, hogy sokkal többen lesznek azok, akik épp ezért fognak interjúra hívni, és épp ezért fognak Téged kiválasztani a tömegből. 

Ha szeretnéd rendbe tenni az álláskeresési stratégiád, és szeretnéd tudni, mi kell ahhoz, hogy legjobb esélyekkel pályázz, és sokkal meggyőzőbb legyen az önéletrajzod, akkor gyere és hallgass bele csütörtökön az ingyenes webináromba! Az előadásom élő és az interneten tartom, itt kérheted el a közvetítéshez a linket. ›› 

Eredményes álláskeresést, sok sikert kívánok Neked!

A szerzőről

Baráth András

Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó. András álmodta meg és hozta létre 2009-ben a Gerilla Önéletrajz Műhelyt azzal a céllal, hogy segítsen elhelyezkedni az álláskeresőknek az általa kidolgozott gerilla önéletrajz módszerek valamint a modern álláskeresési technikák segítségével. András a legjelentősebb szakmai szervezet, az Önéletrajzírók és Karriertanácsadók Nemzetközi Szövetségének (Professional Association of Resume Writers and Career Coaches) tagja, és vizsgázott szakértője. Büszke arra, hogy az elmúlt hét évben több ezer álláskereső talált új állást az általa tanított álláskeresési stratégiák segítségével.

Hozzászólások

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá a témához!

A hozzászóláshoz kérlek használj teljes nevet és várjuk kulturált hozzászólásaidat legyen az akár egyetértő, vagy akár kritikus.


Bánki Zita
2020. október 21. szerda 14:38

A webinár programok később visszanézhetőek? Ha igen hol?
SOk olyan téma volt, amit szívesen meghallgattam vonla, de sajnos pont a csütörtöki napom mindig foglalt.
köszönettel: Bánki Zita

Válasz

Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves?
LETÖLTHETŐ INGYENES TANULMÁNY
Íme 5 bevált tipp, amiről minden 40-45 feletti álláskeresőnek tudnia kell. Ha elolvasod és kipróbálod ezt az 5 egyszerű szabályt, akkor:
  • az ÉLETKOROD NEM LESZ többé AKADÁLY az álláskeresésben,
  • könnyedén rá fogsz találni a NEKED VALÓ ÁLLÁSOKRA,
  • MEGFIATALÍTOTT ÖNÉLETRAJZODDAL KI FOGSZ TŰNNI a tömegből,
  • és sokkal TÖBB ÁLLÁSINTERJÚRA fognak behívni, mint korábban bármikor.
Hogyan keress állást, ha elmúltál 40-45 éves e-book